Orijinalini görmek için tıklayınız : Nasıl bir Bosna istiyoruz?
Bosna ve boşnaklar bu forumda olması gerekenin çok dışındaki konularla tartışılır oldu. Özellikle dini kimlikleri üzerine. Az müslüman, çok müslüman kavramalarına kadar taşındı yorumlar. Gündelik yaşantılarından örnekler verilerek, bunlar diskolarda dans ediyor denilerek yargılandılar....
Kilometrelerce uzağımızda olmasına rağmen her an içimizde yaşattığımız Bosna'ya haksızlık yapılmasına razı olamadığımdan böyle bir başlığı açtım.
Şimdi yeni bir başlıkla nasıl bir Bosna istediğimizi anlatmamızı istiyorum.
Bosna nasıl olmalı?
Bosnakların kısa bir geçmişte kalan savaşını ve geleceğini değerlendirelim. Eğer kendimizi onlardan bir parça, onları da bizden biri olarak görüyorsak....
Bosna savaşının acılarını yaşamış olan hiç kimse emin olun oturup avrupayı - batıyı övmez. 3,5 yıl süren kanlı savaşa seyirci kalan, en zor günlerde silahsız bosnaya silah ambargosu uygulayanlara sempati duymaz.
Bugün boşnakların ihtiyacı nedir? neler yapılabilir... Bu soruların sorulduğunu hiç görmedim. Hep aynı terane... Özür dilerim ama böyle..
Çok sayıda üyeye sahip bir forum burası. Belli bir akılcı konu ele alınabilir. Bu konu yürürlüğe sokulabilir. Dolayısıyla ekranlarda sürüp giden kavgalar yerine doğduğumuz topraklar dediğimiz, akrabalarımız dediğimiz insanlara yararlı bir şeyler yapılabilir...
Başka türlü bir şey benim istediğim
ne ağaca benzer, ne de buluta
burası gibi değil gideceğim memleket
denizi ayrı deniz,
havası ayrı hava..
Bir başka yolculuk dalından düşmek yere
yaşadığından uzun
bir tatlı yolculuk dalından inmek yere
ağacın yüksekliğince
dalın yüksekliğince rüzgarda
ve bir yeni ömür
vardığın çimen yeşilliğince
nerde gördüklerim
nerde o beklediğim
rengi başka
tadı başka..
Can Yücel
Siyaset için didişmekten veya yazılar yazıp sırba hırvata kızmaktan, yada allahım şöyle oldu böyle oldu deyip ağlamaktan başka yapılan birşey yok, ben dahil kimse bir projeyle gelip arkadaş Boşnakların hayrına şu yapılabilir demedi...
Başka türlü bir şey benim istediğim
ne ağaca benzer, ne de buluta
burası gibi değil gideceğim memleket
denizi ayrı deniz,
havası ayrı hava..
Bir başka yolculuk dalından düşmek yere
yaşadığından uzun
bir tatlı yolculuk dalından inmek yere
ağacın yüksekliğince
dalın yüksekliğince rüzgarda
ve bir yeni ömür
vardığın çimen yeşilliğince
nerde gördüklerim
nerde o beklediğim
rengi başka
tadı başka..
Can Yücel
Muzo:) Şiirlerden anlatılmak istenileni çıkarma konusunda hiç yetenekli değilim. Anladığım kadarıyla güzellikler istenmiş.
Bosnada güzellikler tükenmedi. Güzel insanlarımız, güzel doğamız hala dimdik ayakta. Onca acıya rağmen... Onurlarıyla yaşamaya çalışıyorlar. Bizlerden en azından manevi destek bekleyen bu insanlarımızla yakından ilgilenebiliriz.
Muzo:) Şiirlerden anlatılmak istenileni çıkarma konusunda hiç yetenekli değilim. Anladığım kadarıyla güzellikler istenmiş.
Bosnada güzellikler tükenmedi. Güzel insanlarımız, güzel doğamız hala dimdik ayakta. Onca acıya rağmen... Onurlarıyla yaşamaya çalışıyorlar. Bizlerden en azından manevi destek bekleyen bu insanlarımızla yakından ilgilenebiliriz.
Mizahı sevdiğimi her kes bilir!
konu bosna olunca dalga geçmem!
savaş öncesi bosnaya çok gittim.
Anılarım çok,bu şiirle sadece özlem giderdim.
saygılar.
Bir Babovic abimiz vardı, eskiden yazardı,
az yazardı öz yazardı, koskoca forumda bir tek o bir projeyle gelmişti,
ona da katılım olmadı, Bosna veya Turkiye'de ihtiyar maddi gücü olmayan Boşnak nenalara dedolara yardımcı olmak amaçlı proje üretmişti ama ne destek gördü nede yazdığı reyting aldı...
Nasıl bir Bosna istiyorum ?
1- Can,mal güvenliği tamamen sağlanan bir Bosna. Ama bu güvenlik sırplar veya hırvatlar tarafından sağlanmamalı. (onlara güvenmiyorum) Dış tehditlere karşı boşnakların kendi ordusu ve iç güvenliği de yine boşnakların kendi asayiş ekipleri tarafından sağlanmalı.Türkiye de destek verebilir, isterlerse.
2- Misyonerlerin cirit atmadığı, sapkın mezhep ve ideolojilerden uzak bir Bosna istiyorum.
3- Oradaki gençler için iyi bir eğitim. Hepsinin iyi bir meslek sahibi olacakları eğitim.Kendi tarihlerini,kültürlerini,dinlerini güzel ve doğru öğrenebilecekleri bir eğitim sistemi. (bu eğitim sadece boşnaklar tarafından organize edilmeli)
4- Kısacası Boşnakların özgürce yaşayabilecekleri bir Bosna. Tekrar eski kötü günleri yaşayabiliriz korkuları olmadan yaşayabilecekleri bir Bosna.Ama o kötü günlerin bir daha yaşanmaması için azami derecede tedbir ve emniyet alınmış bir Bosna.
bence nasıl bir Türkiye istediğimizi konuşsak daha iyi olurdu !
Sayın Ocizelene iyi tespit de,
Turkiye hakkında konusuluyor, forumda istenilen Turkiye için zaten kan gövdeyi götürmekte...
Mizahı sevdiğimi her kes bilir!
konu bosna olunca dalga geçmem!
savaş öncesi bosnaya çok gittim.
Anılarım çok,bu şiirle sadece özlem giderdim.
saygılar.
Zaten dalga geçtiğinizi düşünmedim. Keşke savaş sonrası Bosnayı da görseniz. İnanın içinizdeki Bosna hala var...
Batının "Cudo Bosanskog otpora" dediği direnişin kahramanları hala dimdik ayaktalar.
Turkiye hakkında konusuluyor, forumda istenilen Turkiye için zaten kan gövdeyi götürmekte...
Bence konuşulmuyor ; herkes bildiğini okuyor ...
Bir Babovic abimiz vardı, eskiden yazardı,
az yazardı öz yazardı, koskoca forumda bir tek o bir projeyle gelmişti,
ona da katılım olmadı, Bosna veya Turkiye'de ihtiyar maddi gücü olmayan Boşnak nenalara dedolara yardımcı olmak amaçlı proje üretmişti ama ne destek gördü nede yazdığı reyting aldı...
Proje için çalışalım, neler yapılabilir gözden geçirelim... Ağlamaktan daha faydalı işler yapmış oluruz. Birlik / beraberlik / ortak payda diyoruz? Sanal ortamlarda birlik güzel ama, icraata dökmek gerekir... Gerçekten faydalı işler yapılabilir / yapabiliriz düşüncesindeyim...
Saygılarımla...
EVET BENDE AYNI FİKİRDEYİM AMA FORUMDAKİ BAZI ARKADAŞLARIN FİKİRLERİ LAİK TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN VEDE ATATÜRKÜN BİZLERE ÖĞRETTİĞİ İLKE VE İNKİLAPLARA SALDIRI AMACI TAŞIDIĞI İÇİN TARTIŞMA ORTAMLARI ORTAYA ÇIKIYOR ....BUNLARI TABİKİ SAVUNUCAZ BURASI NE DAĞBAŞI NEDE O BENIMSEDİKLERİ ARAP ÜLKELERİ BUNUDA KAFALARININ Bİ YERLERİNE MONTE ETSİNLER....
nerde o eski genç beyinler
eskiden laf diil iş üretilirdi vatan masa başında diil meydanlara çarpışa çarpışa savunulurdu. denizler, mahirler, hüseyinler vardı.
şimdiki vatanseverlere bakıyomda iki laflarından biri laiklik olmuş. memleketin dört bi yanı hainlerce çevrilmiş biz hala nasıl laik olabiliriz derdindeyiz. devlet laik mi laik, bu hepimize yeterde artar bile.
nasıl bir bosna istiyoz, brastvo i jedinstvo ruhunun tekrar geri geleceği günler bekliyoz.
sapanbağları gençliğinin azmi keşke diğerlerindede olsa, işler bambaşka olurdu boşnaklar arasında. onlarda 80 öncesinin azimli bakışlarını, korkusuz adımlarını görüyom.
meydanlar haklarını aramak isteyenler içindir hadi kalkalım masa başından inelim meydanlara. laiklikten öte çok derdimiz var bizim.
küllerinden doğmak lazım bazende.
not: muyocum yeni üye olduğum için sana özel mesaj atamıyom. sevgiler saygılar
nerde o eski genç beyinler
eskiden laf diil iş üretilirdi vatan masa başında diil meydanlara çarpışa çarpışa savunulurdu. denizler, mahirler, hüseyinler vardı.
şimdiki vatanseverlere bakıyomda iki laflarından biri laiklik olmuş. memleketin dört bi yanı hainlerce çevrilmiş biz hala nasıl laik olabiliriz derdindeyiz. devlet laik mi laik, bu hepimize yeterde artar bile.
nasıl bir bosna istiyoz, brastvo i jedinstvo ruhunun tekrar geri geleceği günler bekliyoz.
sapanbağları gençliğinin azmi keşke diğerlerindede olsa, işler bambaşka olurdu boşnaklar arasında. onlarda 80 öncesinin azimli bakışlarını, korkusuz adımlarını görüyom.
meydanlar haklarını aramak isteyenler içindir hadi kalkalım masa başından inelim meydanlara. laiklikten öte çok derdimiz var bizim.
küllerinden doğmak lazım bazende.
not: muyocum yeni üye olduğum için sana özel mesaj atamıyom. sevgiler saygılar
bu anlattıkların eskidi artık ilk önce sen kendine göre bi çizgi çiz daha düne kadar sivasta 35 aydınımız diri diri yakıldı sizce o masum insanlar ne uğrunaa yakıldı dersinizz vede kimler tarafından yakıldı???sen ilşk önce laikliği benımse gerisini meydanlarda aramana gerek kalmaz bencee...
bu anlattıkların eskidi artık ilk önce sen kendine göre bi çizgi çiz daha düne kadar sivasta 35 aydınımız diri diri yakıldı sizce o masum insanlar ne uğrunaa yakıldı dersinizz vede kimler tarafından yakıldı???sen ilşk önce laikliği benımse gerisini meydanlarda aramana gerek kalmaz bencee...
laikliği korumak sana mı düstü devlet varken, sen vatandaslık görevini yerine getir önce, dürüstce calıs, vergini öde, insanların hak ve özgürlüğüne saygı duy.
eski dediğin şeyler için canlar verildi, 35 aydını hatırlarsın sen. binlerce devrimci gencin nasıl vatan icin öldüğaünü sana büyüklerin anlatsın. taksimlerde milyonlarla yürürken kurşunların hedefinde biz vardık. yaşın tutmuyosa sor anlatalım.
simdi bazıları sokmuş kafanıza laiklikte laiklik. bunlar uydurma gündemler. solcu diye ortalarda gezinenler türkiyede solu bitiriyorlar farkında değilmisiniz
sitenin oluşturacağı bir bağış hesabı olur veya düzenlenecek konserlerin gelirleri bu hesapta toplanır.. daha sonrada bosnanın yıkılmış birçok tarihi eserinin yeniden diriltilmesi sağlanabilir,oradaki mağdurlara yardım edilebilir.. bu hesap ayrıca kendi ülkemizde bulunduğumuz çevrede de ihtiyaç sahiplerine aktarılır.. Düşünsenize sarayevo halk kütüphanesi restorasyonu türkiyedeki boşnaklar tarafından yaptırılıyor. bilmem kaç çocuğun okuma masrafları bu fondan sağlanıyor.. Türkiyede ki boşnakların yaşadıkları topraklarda kurdukları Oluşturdukları orman her geçen gün büyüyor...... Anadolu yakasındaki bu ormana SARAYEVO ormanı adını veriyorlar. hani BELGRAD ormanlarına cevap niteliğinde... :P Bosna hava yolları ile Türk hava yolları bosnasancak.net vasıtası ile anlaşma yaptılar... bundan sonra bilet fiyatları %50 indirimli olacak.. 1 ayda içinde eğer 3. kez giderseniz 3. gidişiniz bedava olacak.. :)
biraz hayalperestlik galiba..... ama hayal etmek başarmanın yarısıdır....
laikliği korumak sana mı düstü devlet varken, sen vatandaslık görevini yerine getir önce, dürüstce calıs, vergini öde, insanların hak ve özgürlüğüne saygı duy.
eski dediğin şeyler için canlar verildi, 35 aydını hatırlarsın sen. binlerce devrimci gencin nasıl vatan icin öldüğaünü sana büyüklerin anlatsın. taksimlerde milyonlarla yürürken kurşunların hedefinde biz vardık. yaşın tutmuyosa sor anlatalım.
simdi bazıları sokmuş kafanıza laiklikte laiklik. bunlar uydurma gündemler. solcu diye ortalarda gezinenler türkiyede solu bitiriyorlar farkında değilmisiniz
devlet dediğin bü ülkede yaşayan insanlardırr bu devleti kim yönetiyorr sencee uzaylılarmıı ?? devrimci geçlerin zamanında nasıl öldürüldüğünü büyüklerim deyıldee ben okuyuptaa öğrendim onda bi kaygın olmasın ikincisii kimsee bizim kafamızaa laikliği sokmadıı biz bunu benımsiyoruz vede bu yoldaa ilerlemek istiyoruz evet bak orda haklısın bü ülkede solcuyum diyee gezinen ama tam tersi solu bitirmeye çalışan hainler yok deyıll .....
ya arkadaşlar sizin tartışmanızda küçük çocukların tartışmasına döndü.... sürekli kalpler kırılıyor galiba.. uzun bir aradan sonra ilk kez giriyorum... siyaset konusu kapanmış... gruplaşmalar başlamış sanki... 22 temmuzda sandık başına gidersiniz en iyi bildiğiniz lidere oyunuzu atarsınız...... yada meydanlara çıkarsınız orda anlatmaya çalışırsınız... kavram kargaşaları yapmayalım..... bu konuyuda dağıtmayalım lütfen!! bildiğinizi okumayın... birşeyler öğrenmeye çalışın... saygılar.......
Günden güne gelişen gelecği olan bi bosna istiyorum.Asimile olan biz boşnaklar tekrar kendi ülkemize gidip benliğimizi öğrenmemizi istiyorum.Ne sırpın kültürüne yenik düşmek nede hırvatın istemiyorum kendi kültürümüzü oluşturulmasını istiyorum.bi Boşnak ruhu olsun istiyorum.Zamanında bize soykırım yapan sırpların ve hırvatların bize soykrıım yapılırken susan ne Avrupanın nede amerikanın boyunduruğunda olmayan sadece kardeş ülke türkiye'yle ilişkilerinin olduğu bosna istiyorum.Ekonominin düzeldiği hayat standartlarının yükseldiği günden güne büyüyecek bosna istiyorum.Boşnaklarının kendi tarihlerini sırp kaynaklarından değil kendi kaynaklarından tam anlamıyla öğretilmesini istiyorum
Gönül çok şey istiyor ama en önce inançmızın özgüvenimizin tekrar yerine gelmesi lazım.Gelince bu şeyler olur ama şuan sadece hayalden öteye gitmicek gibi gelio
Saygılarımla
Coğrafi konum olarak bosnayı ele alırsak bosnanın ekonomik anlamda gelişmesi çok sınırlıdır.. belli madenleri vardır,demir işinde iyidir falan filan.. ama ukic brate devletler arasında her zaman çıkar ilişkileri vardır... yani ürününü avrupaya veya komşularına satmak için ilişkileri söküp atmak olmaz... denize açılması için hırvatistanla,karadağ ile ilişki içinde olacak.. tüm bunlar yaşanırken bunların ayrımına iyi varmak lazım...
Balkan toprakları her zaman patlamaya hazır bir bombadır.. önemli olan ayrılık tohumlarını eken fikir adamlarını ve onların destekçilerini cezalandırmaktır.. bende derhal bosna için adalet için bu adamların yakalanmasını isterim.. çünkü yakalanmadıkça birbirlerine olan kinleri hala sinsice devam ediyor olacak... saygılarımla......
Coğrafi konum olarak bosnayı ele alırsak bosnanın ekonomik anlamda gelişmesi çok sınırlıdır.. belli madenleri vardır,demir işinde iyidir falan filan.. ama ukic brate devletler arasında her zaman çıkar ilişkileri vardır... yani ürününü avrupaya veya komşularına satmak için ilişkileri söküp atmak olmaz... denize açılması için hırvatistanla,karadağ ile ilişki içinde olacak.. tüm bunlar yaşanırken bunların ayrımına iyi varmak lazım...
Balkan toprakları her zaman patlamaya hazır bir bombadır.. önemli olan ayrılık tohumlarını eken fikir adamlarını ve onların destekçilerini cezalandırmaktır.. bende derhal bosna için adalet için bu adamların yakalanmasını isterim.. çünkü yakalanmadıkça birbirlerine olan kinleri hala sinsice devam ediyor olacak... saygılarımla......
Doğruda ben bunların gönlümden geçtiği gibi söyledim.Yani herhangi bi düşünce ürünü değil sadece istediğim bosna bu Zamanında bizi kesenlerle bugün dost olmak çıkarlarımız doğrultusunda olsa bile beni rahatsız eder Sadece bunu demek istedim tabiki olmak zorundaysa mecbursak olcak
Saygılarımla
benım hayalımdekı bosna
sırp-musluman catısmasının olmadıgıı eger bır aradaysak ayırım yapmadan yasanılan bı yer....
kelımelerle anlatamayacagım cok bunaldıgım su betonların yerıne rahat nefes alabılecegım cocukca kosup oynamaya doyabılecegım yesıl alanların oldugu tabıkı vazgecılmez her resmınde ayrı bı guzellıgın oldugu mostarrsız bır bosna dusunulemezzz....
kulturumuzu dılımızı kısılıgımızı ozumuzu rahatca yasayabılcegımız bır bosna benım hayalım... ama ıste sadece hayal!!!
sefaköylü boşnak
29-06-07, 17:37
Arkadaşlar Boşnaklık Boşnak'ım demekle olmuyor en basiti Srebrenica Katliami ile ilgili alınan kararı hangimiz protesto etmek için birşeyler yaptık aaa cumhuriyet mitinglerine işçi bayramlarına katılanlar arasında Boşnakların bayağı bir yoğunluğu vardır tamam bunlara da özen gösterilmeil ama Srebrenica için yürüyüş ya da eylem yapmayarak resmen şehitlerimize küfür ettik yazıklar olsun bize Aliya İzzetBegoviç Boşnak milletinin özgürlüğü için ömrünü harcadı ama biz ise bir eylem yapmaya aciziz
Arkadaşlar Boşnaklık Boşnak'ım demekle olmuyor en basiti Srebrenica Katliami ile ilgili alınan kararı hangimiz protesto etmek için birşeyler yaptık aaa cumhuriyet mitinglerine işçi bayramlarına katılanlar arasında Boşnakların bayağı bir yoğunluğu vardır tamam bunlara da özen gösterilmeil ama Srebrenica için yürüyüş ya da eylem yapmayarak resmen şehitlerimize küfür ettik yazıklar olsun bize Aliya İzzetBegoviç Boşnak milletinin özgürlüğü için ömrünü harcadı ama biz ise bir eylem yapmaya aciziz
arkadaşım çok iyi bi konuya el attın... gerçektende pek fazla bi şey yapılmadı bu güne kadar ama bu günden sonra yapılmayacak anlamına gelmez. bu konularda birbirimizi uyandırırsak kesinlikle herşey daha güzel olacak. Srebrenica'ya 9- 13 temmuz arası tur düzenleniyor. Ben gideceğim Allah izin verirse. Bir senede denize gitmeyiverelim, çok şey kaybetmeyiz. Oradaki kardeşlerimiz bizi yanlarında görürlerse bir nebze olsun acıları hafifler diye düşünüyorum.Srebrenica Şehitlerini Anma Günü ile ilgili daha detaylı bilgi için; www.zambaktur.com
Sen Baş Bağları bilirmisin ?
Sivasta yanan deyyusların pardon aydının intikamını alanları tanırmısın ?
Kulaklarını, gözlerini aç...
100 pkklı ve tikkocu köpek 5 Temmuz 1993'de Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünü bir akşam vakti bastı.
Biri kadın, biri çocuk 33 kişi kimileri evlerinden kimilerini camiden toplanarak kurşuna dizildi.
Sen bugüne kadar 5 Temmuzda kıyılan 33 can için tek kelime ettin mi ?
Acaba bugüne kadar Başbağları duydun mu ?
Yoksa “Biz nasıl kendi şehitlerimizle ilgileniyorsak, onlarla da başkaları ilgilensin” mi diyorsun?
Bana aydından,yobazdan,cumhuriyetten, demokrasiden dem vuracaksan sakın cevap verme.. Eğer doğruyu ararken samimi isen Başbağlar katliamında hayatlarını yitirenleri de anmayı unutma yeter.
Öncelikle belirtmem gereken iki husus var. Birincisi bir önceki mesajımın konu ile alakasız olmasından dolayı başlığı açan katılımda bulunan arkadaşlardan özür diliyorum.
İkincisi Boşnak değilim, lakin bir yıldır Bosna'da yaşamaktayım.
Nasıl bir Bosna?
Anlaşılır bir Bosna ve Boşnak insanı istiyorum.
Bir yıldır tanıyamadım şu an Türkiye'deyim ama hala Boşnakları anlama gayreti ile bu saatte bile forumda yazılan çizilen ne varsa göz atıyorum.
Yahu benim kafam basmadı, basmıyor ve bu gidişle de basmayacak.
Şurda savaş biteli kaç yıl oldu. Bir yandan diyorum ki helal olsun toparlanmışlar, bir yerden diyorum yahu nasıl olurda bu kadar rahat olurlar..
Arkadaşlar savaş hemde adil olmayan bir savaş, soykırım, işkence, tecavüz vs. vs. ve hala taraflar birlikte yaşayabiliyor, bir boşnak erkeği bir sırp kızı ile el ele tutuşabiliyor yada tam tersi..
Birileri bana ikna edici, mantıklı birşeyler söylerse mutlu olurum. Hatta bu Bosna'ya beni götüren sebepler, düşünceler, planlar ve projeler için yeniden denememe vesile olacaktır..
Selamlar, saygılar
sefaköylü boşnak
06-07-07, 10:51
Öncelikle belirtmem gereken iki husus var. Birincisi bir önceki mesajımın konu ile alakasız olmasından dolayı başlığı açan katılımda bulunan arkadaşlardan özür diliyorum.
İkincisi Boşnak değilim, lakin bir yıldır Bosna'da yaşamaktayım.
Nasıl bir Bosna?
Anlaşılır bir Bosna ve Boşnak insanı istiyorum.
Bir yıldır tanıyamadım şu an Türkiye'deyim ama hala Boşnakları anlama gayreti ile bu saatte bile forumda yazılan çizilen ne varsa göz atıyorum.
Yahu benim kafam basmadı, basmıyor ve bu gidişle de basmayacak.
Şurda savaş biteli kaç yıl oldu. Bir yandan diyorum ki helal olsun toparlanmışlar, bir yerden diyorum yahu nasıl olurda bu kadar rahat olurlar..
Arkadaşlar savaş hemde adil olmayan bir savaş, soykırım, işkence, tecavüz vs. vs. ve hala taraflar birlikte yaşayabiliyor, bir boşnak erkeği bir sırp kızı ile el ele tutuşabiliyor yada tam tersi..
Birileri bana ikna edici, mantıklı birşeyler söylerse mutlu olurum. Hatta bu Bosna'ya beni götüren sebepler, düşünceler, planlar ve projeler için yeniden denememe vesile olacaktır..
Selamlar, saygılar
Nerelisin sen ????........
kleştinalı
06-07-07, 11:12
Sen Baş Bağları bilirmisin ?
Sivasta yanan deyyusların pardon aydının intikamını alanları tanırmısın ?
Kulaklarını, gözlerini aç...
100 pkklı ve tikkocu köpek 5 Temmuz 1993'de Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünü bir akşam vakti bastı.
Biri kadın, biri çocuk 33 kişi kimileri evlerinden kimilerini camiden toplanarak kurşuna dizildi.
Sen bugüne kadar 5 Temmuzda kıyılan 33 can için tek kelime ettin mi ?
Acaba bugüne kadar Başbağları duydun mu ?
Yoksa “Biz nasıl kendi şehitlerimizle ilgileniyorsak, onlarla da başkaları ilgilensin” mi diyorsun?
Bana aydından,yobazdan,cumhuriyetten, demokrasiden dem vuracaksan sakın cevap verme.. Eğer doğruyu ararken samimi isen Başbağlar katliamında hayatlarını yitirenleri de anmayı unutma yeter.
1HPKDtZyrnA&mode=related&search=
İç Anadolu. Kalmadı denilen Türklerden..
yasin_zekoviç
06-07-07, 13:08
nasıl bir bosna istiyoruz...! öncelikle kendi ayakyarı üzerinde duran milletine güven sağlayan ve insanların gelişmesini salayabilecek bir bosna istiyoruzz.biz bulunduğumuz konumdan çok daha fazlasını hakediyoruz çünkü.bazı zalimler ve hainlerin sayesinde düştüğümüz bu acı durumdan bir an önce kurtulmak ve kendi kendimizi yenilememiz gerekli.inanın arkadaşlar BİZİM BİZDEN BAŞKA DOSTUMUZ YOK VE HİÇBİR ZAMANDA YOKTUU...
3 cumhurbaşkanının olduğu değil 1 cumhurbaşkanının olduğu onunda boşnak olduğu bi bosna istiyoz..
sefaköylü boşnak
06-07-07, 13:23
Müslüman Boşnak milletinin çoğunlukta olduğu Sırpsız bir Bosna.....
sefaköylü boşnak
06-07-07, 13:31
Şu an Bosna'nın %25'ini Boşnaklar oluşturuyormuş bi de şu var gavur birbirini tutar oylarını müslümana karşı birleştirir ben onun için Sırpsız,Hırvatsız bi Bosna istiyorum
Muhtemelen pek çok boşnağın çok sevdiği bir isim olan Cem Bosnalı ile Bosnasancak bir röportaj yapmış. İnanın ilk defa durumdan rahatsız olup bunu dillendiren birini gördüm. Dikkatinize :
Bosna' da savaşı yaşamış, cephede savaşmış, bacağından yaralanmış bir gazi olarak o günleri, yaşadıklarınızı biraz anlatır mısınız?
Ne anlatayım ki çok kötü günlerdi. Komşu komşuyu vuruyordu. Sabahları üniversiteye gideceğime cepheye gidiyordum. 19 yaşında bir çocuktum kalaşnikofu elime alıp savaşa katıldım. Hiçbir eğitim yok paldır küldür savaşa girdik. Nöbet tuttuğum sırada havan topu atıldı ve bacağımdan yaralandım, bir sürü sıkıntı çektik, en yakın arkadaşım kucağımda şehit oldu.
Bosna' yla bağlantınız devam etmekte. Savaş sonrası hayat nasıl? Sırplar ve Boşnaklar arasındaki ilişkiler ne durumda?
Yılda 1-1 buçuk ay Bosna' da kalıyorum. Her şey çok çabuk unutuldu gibi geliyor bana. Çok kolay unutuldu. Ben Boşnakça şarkıları izlemem, filmleri dinlemem. Yapamıyorum çünkü. Geçenlerde Halid Beslic' in bir klibini izlemek için interneti açtım. Klibin sonunu getiremedim. Dino Merlin geldi Harbiye' ye gidemedim, gidemem de. Çok acılar çektik. Efkarlanıyorum, kalbimin parçalandığını hissediyorum. O günler aklıma geliyor. Bizi öldürmeye çalıştılar. Zor yani. Onları ne seviyorum ne de sevmiyorum. Kin beslemiyorum, biz de onları öldürelim demiyorum ancak kolay unutuldu gibi geliyor bana. Düşünsene sen cephedesin, annen kardeşlerin şehrin içerisinde ekmek beklerken bomba düşüyor. Ben bunları unutamam. Bize her zaman savaşta Türk derlerdi. Türklerle savaşıyoruz derlerdi. Çünkü bir tek Türkiye destek oldu bize. Ben o günleri unutmam. Gençliğimi mahvettiler, hayatlarımızı mahvettiler, muhteşem bir ülkeyi parçaladılar.
Bakın bu sorunun ardından gelen soru aslında çok manidar...
Konuyu biraz değiştirelim. Cem Bosnalı' nın en sevdiği Boşnak yemeği nedir?
Pita tabi ki. Fark etmez pita olsun yeter içinde ne olduğu hiç önemli değil.
Yalnış anlamayın bir kınama vs. gibi durum söz konusu değil sadece anlamaya çalışıyorum.
Nasıl olabiliyor...
İlk gittiğim günlerde aklımı kaçıracaktım, sonra umursamamaya başladım. Nacizane düşüncemi belirtmek isterim.
Bence özellikle Bosna'da yaşayan Boşnaklar kültürlerine, dillerine verdikleri önemi (?) ve her daim eğlenmek için sahip olduğu vakti,enerjiyi özellikle yeni nesilde Onur,Şeref,Haysiyet kavramları inşaasına ayırmalı.
Şimdi sen boşnaklar şerefsizmi, onursuz mu demek istiyorsun diye sorular, eleştiriler hatta çok daha serti olabilir. Doğru olanı, doğru bildiğini konuşmayı şiar edinmiş biri olarak şunu söylemek isterim maalesef yeni nesilde bunlara rastlamak çok zor.
O insanlar üzerine oynanan oyunlardan, dalaverelerden, bastırma, sindirme,zoraki birlikteliğe, vakti geldiğinde göçe, boyunduruk altına girmeye razı hale getirme çalışmalarından da bi haber değilim. Adeta afyonlanan, uyuşturulan, bütün sinir uçları yok edilen soydaşlarınıza sadece tekstil ürünleri satmakta sizlerin ayıbı kusura bakmayın.
Bir avuç ermeni piçi aslı astarı olmayan soykırım martavalları ile yemedikleri halt kalmadı. Evlad-ı Fatihan tabiri caizse kıtır kıtır doğrandı geri kalanı kültür, örf-adet, dil, dernek derdinde...
Arkadaşlar kimine göre 2, kimine göre 3, kimine göre 4 milyon Boşnak var şu Türkiye'de...
Bosna denilen yerin nüfusu zaten kaç Allah aşkına. Kuvvetlendirin ilişkilerinizi. Birçoğunuz dile de hakimsiniz. Burada sen,ben bizim oğlan muhabbetleri yapana kadar yüzlerce siteleri, forumları var gidin sorun Anayurdunuzda ki Boşnakların tek derdini, beklentisini... Zaten eğlenmekten başka birşeye parası,zamanı,derdi olmayan soydaşınızı daha çok eğlendirmekten başka dertleriniz de olmalı diye düşünüyorum...
PKKLILAR bile Bosnayı sömürürken siz oturun. Gidin ekonomik anlamda fırsatlarından yararlanın-yararlandırın, orada ki soydaşlarınıza imkan sağlayın bunlar kısacık hayatınızda karnınızı doyurmanız, hayatınızı idame ettirebilmeniz için gereken basit ama önemli şeyler. Gidin ve oradakilere unuttuklarını hatırlatın. Rüşvetçiye, iş bitiriciye, kaz gelecek yerden tavuğu esirgemeyenlere fahri konsolosluk verilmesine engel olun,tepki gösterin.
İstanbulda yada tüm Türkiye'de neden Türkiye'ye onca sıkıntı çekerek gelmek zorunda olduğunuzu, kim olduğunuzu, başınıza neler geldiğini anlatın, dara düştüğünüzde ekmeğinden artırıp gönderenlere, gözyaşları kuruyanlara, Allah için Kardeş için deyip tereddütsüz koşup can veren kan verenlere varsa bir vefa borcunuz gösterin, ödeyin. Elin Çinlisi, Japonu bile her ay bir şehirde kendini tanıtıyor.
Her canı sıkılan sokağa dökülüyor. Haklı gerekçesi olan ve yalnız olmayan Boşnakların Türkiye'de, Almanya'da keyfi yerinde herhalde ki ne sesi çıkıyor ne soluğu...
Dinine,Onuruna,Şerefine,Milletine sahip çıkan bir Bosna istiyorum.
Bakın altını çizerek söylüyorum artık Bosna ve Boşnaklar için değil kendim için istiyorum ki yargılamaya başladım bunlar çok önemsiz şeylerde ben mi büyütüyorum diye..
Şu an Bosna'nın %25'ini Boşnaklar oluşturuyormuş bi de şu var gavur birbirini tutar oylarını müslümana karşı birleştirir ben onun için Sırpsız,Hırvatsız bi Bosna istiyorum
zaten 3 tane cumhurbaşkanı varmış boşnak,hırvat,sırp değişmeli yönetiyolarmış...ama hırvatların ve sırpların ayriyetten memleketi var olan bi müslüman boşnaklara oluyo..
sefaköylü boşnak
06-07-07, 13:40
Bence de gavurlarla dolaşmayan imanına ,kitabına,milletine bağlı bir Boşnak milleti lazım Bosna'ya şimdikiler savaşı sanki unutmışlar bir sokakta Sırp,Boşnak,Hırvat beraber kol geziyor savaşın anısına bunlar olmamalı...
sefaköylü boşnak
06-07-07, 13:42
Kısacası bi bayram sabahını unutmayan bi BOSNA istiyorum
Kısacası bi bayram sabahını unutmayan bi BOSNA istiyorum
Bu sene Bosna'da Yılbaşı Sabahına tevafuk eden Kurban Bayramını unutamayacak, unutamayacak bir Türk olarak sarhoş sarhoş bayram namazına gelmeyen (Sevinsem mi üzülsem mi hala işin içinden çıkamadım) , sarhoş sarhoş kurban kesmeyen bir Bosna istiyorum..
___hiko___
06-07-07, 14:12
huzurlu insanların mutlt olduğu bir bosna isterdim...
siyasi baskılardan uzak cevresinin doğal güzellikleri ile dolu bir bosna istiyorum insanların kendi özgürlüklerinin yaşayabileciği bir bosna istiyorum...
sandzaknovipazar
04-04-08, 16:32
Savaslardan ve baskılardan uzak insanların mutlu olduğu,çatışmaların yasanmadığı bir bosna isterdim.
Bu arada Munire ablanın actıgı baslıga bakın bide sizin tartıstıgınız seylere...
Şimdiii ortalama bir çetnik 100 yıl bekleyebilir. Tabiri caizse silahını sandığına koyup fırsat bekler. Bu fırsat bekleme huyu adeta deden toruna aktarılır. Konuşup görüştüğü Müslüman komşuları mevcuttur, bunlarla sohbet, muhabbet eder, fakat bilirki biryerlerde silahı vardır. Bunu uygun fırsatı yakaladığında kullanır. Bu neredeyse her 50 yılda bir tekrar eden saldırıların tek izahıdır. Böylesi şartlarda barıştan değil, tam tersine ileriki savaşlardan bahsedilebilir. Gerisi gaflettir. Bu gaflet tedbirsizliğe, bu tedbirsizlikse 50 yıl sonrasındaki çetniklerin, şimdiki çetniklerin torunlarının beklediği fırsatları doğurur. Aksini düşünmek, artık tekrarlanmaz demekse yukarıda bahsettiğim gafletin katmerlisidir. Barış isteyen arkadaşlara söylemek zorundayım. Kalıcı barış, makul barış ancak Dayton' un hükümsüz kılınmasıyla mümkündür. Dayton Bosna Hersek' in Sevr' idir. Ha herşeye rağmen ben savaş istemiyorum diyip, bilinçaltınızda bu sorunu torunlarınıza havale etmek istiyorsanız bunu anlarım. Herkesin böyle bir hakkı vardır. Fakat sırf savaş istemediğiniz için Dayton' a katlanmalıyız demek ihanettir. Nasıl bir Bosna istendiği sorusu aklımızdaki Bosna vizyonuyla ilintilidir. Vizyonumuz sadece barışsa o zaman Dayton' a bile eyvallah çekeriz. Benim istediğim Bosna' ysa Sırbistan' la Hırvatistan' ın kendisine bağlandığı, sadece Boşnaklar' ın yaşadığı, Güneybatı Balkanlar' a hakim, Güneybatı Balkanlar' da hilali yükselten bir Bosna' dır. O zaman sadece Boşnaklar' a değil, tam tersine tüm Balkanlar' a kalıcı huzurun geleceğine inanıyorum. Boşnak ordusu Belgrad' da Ljiljan' ı göndere çektiğinde ödeşilmiş sayılır.
nasıl bir bosna istiyoruz "başlıgı oldukça güzel.yukarıdaki yazıları okudum.kimse hadiseye ciddi yaklaşmak degil de biraz kenardan köşeden dokunuyor.bir kere sırp ve hırvatların katliamlarından sonra türkiyenin bosnaya destek ve ilgisinde muazzam bir artış vardır.bu ilerisi için çok iyi bir işarettir.ikincisi bosnalı ile türk kardeşlerimizin birbirlerini iyi tanıma ve anlamalarını sağlamak için aradaki duvarların tamammen yok edilmesi gerekiyor.kültürel işbirligi ve üniversitelerde yakınlaşma türkiyede boşnakça kurslar ve bosnada türkçe ögretiminin verilmesi gerekiyor.bosnalıların ve türklerin hızla karşılıklı her alanda işbirligine gitmeleri olmazsa olmazlardandır.vize olmaması iyi bir işaret ama uçak biletlerinin pahalı olması ziyaretleri engelliyor.turizimciler birçok defa bu konuyu dillendirdiler ama henüz bir netice çıkmadı.THy nin bosna havayollarının yarısına ortak olması iyi bir gelişme ama iç hatlar gibi rekabetçi bir ucuz bilet uygulamasına geçmeleri gerekiyor.önce insanlarımız tanışması ve kaynaşması gerekiyor.daha sonra sermayenin bosnaya gelmesine çalışmak ve buradaki verimli alanların ticarete ve işyapılabilir imkanlara kavuşturulması önem arzetmektedir.türk halkı seyahatı seven ticaret ve yatırım iyi bilen bir bosnalı ile çok çabuk kaynaşacaktır.bu durum sırplara karşı güçlü bir kültürel bir savunma yaratacaktır.herşeyin devletten beklenmemsi gerektigi gibi bosna sancak net üyelerininde yapacakları çok şeyler mevcuttur.en azından bosnaya gitmek ve oradaki insanlarımıza yanlız olmadıklarını belirtmek için neden seyahatlar veya belirli aktivitelerin orada yapılmadıgını düşünmemiz gerekmezmi?bosnanın önce turizmle sonra ticaret ve yatırımlarla kalkınacaktır.Osmanlı devletinin sırrı neredeydi derseniz önce balkanları keşfe çıkıp sonra fetihlerle süslememişlermiydi?bizde bosnalı kardeşlerimize yaklaşmak daha çok ziyaret ve karar almakla yaklaşmalıyız.sorarım kaç kişi bosnayı biliyor ve gidebiliyor.burada yazılanlara bakmayın.balkanlar bugune kadar ihmal edildi .gerek bunda türkiyenin gerekse tarihsel konjoktürün sebeplarinden dolayıdır...ama bundan sonrası için hiçbir bahanemiz yoktur ,hepimiz kişisel olarakda toplumsal olarakda oradaki kardeşlerimizde bizlere vefa borlarımız vardır.elbirligi gönül birligi,azim,karar ve cesaretin neleri halletmedigini bana anlatırmısınız....???
vBulletin v4.0.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.