Orijinalini görmek için tıklayınız : Neden Özellikle Bayrampaşa???
Şunu hrzmn çok merak ettim.İstanbul'da bunca ilçe varken Türkiye'ye ilk göç eden Boşnaklar İstanbul'da neden özellikle Bayrampaşa'yı tercih etmişler???
salihfazli
17-07-06, 18:35
belkide o zamanlar koy gibi olduğu için buralar hani bizimkiler yabancılık çekmesin kolay intibak sağlasınlar diye:D
işin ilginç yanı suan laleli dediğimiz kısıma once yerleştirilmek istemişler ama bizimkiler karsı çıkmış
Şunu hrzmn çok merak ettim.İstanbul'da bunca ilçe varken Türkiye'ye ilk göç eden Boşnaklar İstanbul'da neden özellikle Bayrampaşa'yı tercih etmişler???
bu konu ile ilgili tahminlerimi aşağıda şöyle sıraladım:
1- Devlet tarafından mecburi yarleşim.
2- ilk gelenlerin akrabalarının yerleştikleri yerlerden, tavsiye ile gelip çoğalmaları 3- Yerleşilen yerlerin memlekete benzemesi.
diye düşünüyorum. saygilar...
salihfazli
17-07-06, 18:38
bu konu ile ilgili tahminlerimi aşağıda şöyle sıraladım:
1- Devlet tarafından mecburi yarleşim.
2- ilk gelenlerin akrabalarının yerleştikleri yerlerden, tavsiye ile gelip çoğalmaları3- Yerleşilen yerlerin memlekete benzemesi.
diye düşünüyorum. saygilar...
kardeş aynı fikirleri paylaşıyoruz............
Boşnaklar Türkiye'ye ilk geldiklerinde İstanbul'un her tarafının nerdiyse aynı düzeyde gelişmiş olduğunu tahmin ediyorum..Devlet tarafından belli yerlere yerleştirilmiş olmaları daha olası geliyor bana da
Novi Pazar
17-07-06, 19:06
kifla ben şöle açıklayabilirim sana;
1970 yılına kadar istanbulda Bayrampaşa diye bir semt yoktu.Sağmalcılar vardı.
Sağmalcılar cumhuriyetin ilk yıllarında tarım alanıydı.1927'de Bulgaristan Türkler getirildi oraya.Plovdiv(Filibe) şehrinden.Ve Bulgar göçmenleri oranın ilk yerleşimcileri oldular ve uzun yıllar tarımla uğraştılar.Çiftliklerde üzüm yetiştirilirdi.
1950'den sonra Sancak'tan göç başladı İstanbula.Hepsi önce Zeytrinburnuya gidip vatandaşlık işlemlerini hallettiler.Muhacirlik ofisleri hep zeytinburnundaydı.Ve oradan onlar hep sağmalcılara götürüldü ve gönderildi.Çünkü sağmalcılar ve taşlıtarla cumhuriyetten sonra yerleşen muhacirlerle doluydu.Boşnaklar kendilerine Pişman mahala adı altında yerleşim yeri kurdular.Çünkü şimdiki beşyüzevler çamur deryası,oraları o yıllar bedavaya versen kimse almıyordu ve pişman olan geri dönüyodu yugoslavyaya ismide ordan kaldı Pişman mahala.İnanın derme çatma evlerde yaşadılar yıllarca.
1960'larda Sağmalcılar,taşlıtarla hepsi Eyüp ilçesine bağlıydı.Eyüp ilçesi kocaman bir kaza görünümündeydi.Vatan ve Millet caddelerini yaptıran rahmetlik Adnan Menderes istimlak çalışmaları nedenyile sağmalcılara imar verdi ve herkes oraya yöneldi nufus iyice arttı.Eskiden küçük bi köy olan sağmalcılar sanayi alanı haline geldi.Sancaktan gelen göçler hep buraya yöneldi.Semtin hakimi tamamen göçmenler oldu.
1970'de alt yapı nın gelişememesi sebebiyle kanalizasyon içme suyuna karıştı.Sağmalcılarda Kolera çıktı.Karantina sonrası 100'e yakın kişinin öldüğü belirlendi.Hastalık geçince Sağmalcıların ismi kirlendi.Sağmalcılar dendiğinde insanın aklına pislik,lağım geliyordu.Sağmalcılar ismi yıllar evvel orda çitflik sahibi olan Bayram Paşa'dan etkilenilerek Kolerayı çağırıştırıyor diye belediye meclisi tarafından Bayrampaşa olarak değiştirildi.
Daha sonraları çok gelişerek resmen bir şehir görünümü aldı.Eyüp ilçesinden koparak Bayrampaşa adı altında 1990'da ilçe oldu.bildiğim kadarıyla nufusu 300.000 dir.
Boşnaklar Türkiye'ye ilk geldiklerinde İstanbul'un her tarafının nerdiyse aynı düzeyde gelişmiş olduğunu tahmin ediyorum..Devlet tarafından belli yerlere yerleştirilmiş olmaları daha olası geliyor bana da
Tabiki... Aynen öyle. boşnaklar geldiklerinde, öyleki, birkaç gün veya birkaç ay farkla geldiklerinde bile yakın akraba olmalarına rağmen değişik değişik vilayetlere verilmişler. Hakkariye bile boşnakların verildiğini duymuşmuydunuz?
Zamanla birbirlerini bularak (bulabilenler) toplanmışlar. Gerçi gittikleri, mekanı, edindikleri her yeri güzelleştirmişler ama yinede dediğim gibi türkiyenin her yerinde, ya bulundukları yeri memlekete benzettiklerinden oralarda kalmışlar, ya da akraba özlemiyle çoğunluğun bulunduğu yerlere gitmişler, bir kısmı da memuriyet nedeni ile devletin ataması gibi sebeplerden dolayı, tayinen bir yerlere gitmişler. Bu durumda Bayrampaşa da bulunan boşnaklar herhalde biribirlerini bulup toplanan hısım, akraba, köylü, komşu olanlar olabilir.
1970 lerde bir kolera salgının olduğunu ben de duymuştum..ama bayrampaşa,sağmalcılar ve o dönemde Boşnakların yaşadıkları konusunda pek fazla bilgim yoktu.Böyle bir konu açarak bilmediğm pek çok şeyi de bu sayede öğrenmiş oldum.teşekkürler arkadaşlar
Sağmalcılar cumhuriyetin ilk yıllarında tarım alanıydı.1927'de Bulgaristan Türkler getirildi oraya.Plovdiv(Filibe) şehrinden.Ve Bulgar göçmenleri oranın ilk yerleşimcileri oldular ve uzun yıllar tarımla uğraştılar.Çiftliklerde üzüm yetiştirilirdi.
1950'den sonra Sancak'tan göç başladı İstanbula.Hepsi önce Zeytrinburnuya gidip vatandaşlık işlemlerini hallettiler.Muhacirlik ofisleri hep zeytinburnundaydı.Ve oradan onlar hep sağmalcılara götürüldü ve gönderildi.Çünkü sağmalcılar ve taşlıtarla cumhuriyetten sonra yerleşen muhacirlerle doluydu.Boşnaklar kendilerine Pişman mahala adı altında yerleşim yeri kurdular.Çünkü şimdiki beşyüzevler çamur deryası,oraları o yıllar bedavaya versen kimse almıyordu ve pişman olan geri dönüyodu yugoslavyaya ismide ordan kaldı Pişman mahala.İnanın derme çatma evlerde yaşadılar yıllarca.
1960'larda Sağmalcılar,taşlıtarla hepsi Eyüp ilçesine bağlıydı.Eyüp ilçesi kocaman bir kaza görünümündeydi.Vatan ve Millet caddelerini yaptıran rahmetlik Adnan Menderes istimlak çalışmaları nedenyile sağmalcılara imar verdi ve herkes oraya yöneldi nufus iyice arttı.Eskiden küçük bi köy olan sağmalcılar sanayi alanı haline geldi.Sancaktan gelen göçler hep buraya yöneldi.Semtin hakimi tamamen göçmenler oldu.
1970'de alt yapı nın gelişememesi sebebiyle kanalizasyon içme suyuna karıştı.Sağmalcılarda Kolera çıktı.Karantina sonrası 100'e yakın kişinin öldüğü belirlendi.Hastalık geçince Sağmalcıların ismi kirlendi.Sağmalcılar dendiğinde insanın aklına pislik,lağım geliyordu.Sağmalcılar ismi yıllar evvel orda çitflik sahibi olan Bayram Paşa'dan etkilenilerek Kolerayı çağırıştırıyor diye belediye meclisi tarafından Bayrampaşa olarak değiştirildi.
Daha sonraları çok gelişerek resmen bir şehir görünümü aldı.Eyüp ilçesinden koparak Bayrampaşa adı altında 1990'da ilçe oldu.bildiğim kadarıyla nufusu 300.000 dir.
sayın yeni pazar,konulara çok güzel değinmeler yapmışın.izin verirsen bende küçük eklemeler yapacağım.boşnaklar bayrampaşaya gelmeden önce,mecidiyeköy,rami,taşlıtarla,küçükköy (şemsipaşa,merkez mah.) yerleşmişlerdir.
manisa akhisarda çok BOSNAK mafyası-Kürt MAFYASI davaları vardı 2000lerde sonuçu sormayın PAŞALILAR kazandı(gurur değil ama yeraltındada adamlarımız var)İzmirdede malum altındağ-mersinli-yeşilovadalar ama asimile olmak çok kolay izmirde istanbulda öle değil
küçükköyüde unutmayalım arkadaslar sadece bayrampaşa mı yaniii
ya ben nıye sakaryadayım.benımde bayrampasada olmam lazım.
gercı yakında ıstanbula tasınıyoz ama bayrampasa dııl.:(
bilgi için çok teşekkürler... bunu hep merak ederdim:cool:
salihfazli
01-08-06, 08:19
küçükköyüde unutmayalım arkadaslar sadece bayrampaşa mı yaniii
mayko zaten çoğu yıldırıma kuçukkoyden geçme;)
salihfazli
01-08-06, 08:20
ya ben nıye sakaryadayım.benımde bayrampasada olmam lazım.
gercı yakında ıstanbula tasınıyoz ama bayrampasa dııl.:(
neresine kardeş??????????
kadıköy buyuk ıhtımalle...........:(
ama ben bızımkılerı kafaya alıp yıldırıma getırmaye calıscam.olmadı kankamla ayrı ev tutarız yıldırımdan:)
kadıköy buyuk ıhtımalle...........:(
ama ben bızımkılerı kafaya alıp yıldırıma getırmaye calıscam.olmadı kankamla ayrı ev tutarız yıldırımdan:)
pendikte 2. büyük boşnaklarm olduğu yer.olmadı sapanbğlarnda bi ev tutarsınz...:)
kadıkoy'de ablamın grafık tasarım kursu var.ondan kadıkoy.kankamla da yıldırımda ıs bulursam tutarız.yada cevresınde:)
onurozturk85
02-04-07, 09:44
ya o zamanki durum meselesi bu. başka yerde de toplanabilirdik. o zaman orası uygunmuş. ama iyikide bayrampaşa bence süper yer konum olarak. ben beğeniyom valla beğenmeyen gider arkadaşlar.zorla tutmuyolar kimseyi. bayrampşa yıldırım küçük paris diolar bilmem kulaklarınıza geldimi böle şeyler...
yatırımlar mahalaya tüm hızıyla devam ediyor. mahalle ilerki seneler de daha da güzel olucak. saygılar ;)
Varmı BAYRAMPAŞA gibisi be yaaa :D
allaha sucurr yokk be staraaa :=)Pppp
bosnak_velikal?
06-06-07, 07:19
bence ilk önce boşnaklar kırklareline sonra oradan istanbul bayrampaşa ya yerleşmişlerdir ve şu andada da kırklarelinin demirköy ilçesindede boşnakların sayısı cok ama cok fazla bende balaban köyünde eski ismi velikada oturuyorum ve bonak oldugumada cok memnunum
neden yerleştiğimizi bilmiyorum ama iyiki de buraya yerleşmişiz
bayrampaşa gibisiyok walla yıldırım bi tane...sokaga cıktınmı sürekli tanıdıklarla karşılasıosun ewlerden arabalardan boşnakca müzik sesi yükselioo hajde da popijemo kahvu (dorumu yazdm bilmiom) şahane yer yaa
bayrampaşa gibisiyok walla yıldırım bi tane...sokaga cıktınmı sürekli tanıdıklarla karşılasıosun ewlerden arabalardan boşnakca müzik sesi yükselioo hajde da popijemo kahvu (dorumu yazdm bilmiom) şahane yer yaa
sam da popi kahvu, ya hocu da spavam.
Bilmem bende doru mu yasdim.
iyi geceler.
samozaTEBE
08-06-07, 10:47
ya arkadaşlar bırakalım şehirleri ve ilçeleri kıyaslamayı İstanbul gibisi Ankara gibisi İzmir gibisi Bayrampaşa gibisi Pendik gibisi Küçükköy gibisi Sefaköy gibisi sonuç olarak hepimiz TÜRKİYE CUMHURİYETİ sınırları içerisine yerleşmişiz.
VAR MI TÜRKİYE GİBİSİ...?
Biz boşnaklar göç ettiklerimizde belki Türkiye'nin bir çok yerinde ayrı ayrı yerleşim alanlarında bulunduk akrabağlarımız tanıdıklarımız sayesinde İstanbul'a gelmiş olabilriz aynı yerde bulunmamızın nedeni ise birbirimizi tanıdıgımız ve sevdigimiz için isterse {BOŞNAK TÜRK LAZ vb} yerlerden insanlar arkadasımız komsumuz oldu. En gzl ise şu anda sevdiklerimizle olmamız :)
sefak?yl? bo?nak
23-06-07, 07:58
Bizimkilerde Sefaköye gelmişler burada çok afabrika vardır mesela Sancak Tül bir çok Boşnaka ekmek kapısı oldu
serkancosovic
23-06-07, 08:09
novi pazar yusufff majkicee yannış biliosunnn sen bu pişman mahalayıı...pişman mmahala dediiin sabit büyükbayrak lisesi ve parkada arasında kalan 2 sokaktan oluşuoo sen yazında beşyüzewler die belirtmişsin....ewett bataklıkmış önceden bizim buralar çok kötü durumdaymış bizim ew askeriyeyle sınırmış o zamanlar berbat bi durumdaymış yani o zamanlar sölediklerinin içinde bi tek pişman mahalanın yerini yanlış sölemişsiin gerisi doğru novi pazar yusufum :) saygılar efendim :)
devlet bu ülkeye göç edenlere kolaylık yapıp arsa vermiş diye biliyorum ve,eski yerlerine daha yakın b.paşa da yasamak,ve burası yeni yerleşim yeri olduğu için buraya yerleştirilmişiz,ne muylu yıldırımlı olana.
walla benim bildiğim bizim dedeler buraya ilk geldiğinde memlekete çok benzetmişler osmanlıda buralardan toprak vermiş onlara rumları azınlığa düşürmek istemiş osmanlı bizim buralara yerleşmemize çok yardım etmiş...kocaeli_karamürsel her zaman beklerim gelin misafirimiz olun
bosnaklar sadece bayrampaşaya değil turkiyeninin tümüne dağıtılmıştır.orneğin Elazığda adanada boşnakların yerleştiirldiğini bilhassa biliyoruz.
neden bayrampaşa bilmıorum ama bence yanlış bi seçimm!!!! :(
sefak?yl? bo?nak
09-08-07, 14:07
neden bayrampaşa bilmıorum ama bence yanlış bi seçimm!!!! :(
Bence de bizim burda beklenen yoğunluk yok mesela burada havaalanı da yakın....Bilmiyorum ama keşke burada biraz daha yoğunlaşabilseydik daha iyi olurdu
Bence de bizim burda beklenen yoğunluk yok mesela burada havaalanı da yakın....Bilmiyorum ama keşke burada biraz daha yoğunlaşabilseydik daha iyi olurdu
walla sefaköy nasıl bilmıorum ama b.pasanın berbat bi yer olduğunu söleyebilirim gerçi yıldırım süper yani çewre bakımından onun için biraz şanslıyızz:D kürtlerin içinde yaşamaktan iyidirr :D
vBulletin v4.0.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.