PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yiyerek Mi, Yatarak Mı Öğreniyorsunuz?

rane moje
11-06-07, 09:37
Yiyerek Mi, Yatarak Mı Öğreniyorsunuz?

Ders çalışırken televizyonun açık durmasını isterdim. Öğrenmekte zorlandığım bir konu varsa kanepeye yüz üstü uzanır, kitabı yere koyar, kuş bakışı çalışırdım. Annem, sürekli ne kadar lakayt ders çalıştığımı, aslında çalışmaya gönlüm olmadığını söyler, 'Masana otur, sessiz bir ortamda çalış' gibi hepimizin doğru olduğuna inandığı kuralları uygulamamı isterdi. Bense ne zaman o masaya oturup sessizliğe gömülsem, çalışacağım konuların iki kat zorlaştığını düşünürdüm. Üniversitede yurtta kaldığım dönemde de bazı arkadaşlarım gece ders çalışırdı. Bunu hiç başaramadım. Gün içinde uyusam dahi, gece ders çalışmaya başladığım an uyku kapımı çalardı. Oysa ne kadar özenirdim 'Bu gece de sabahladım' diyenlere...

Kızım da sessiz ortamda çalışamıyor. Mutlaka televizyonun veya radyonun açık olması gerekiyor. Benden farklı olarak özellikle zorlandığı konuları öğrenirken sürekli hareket ediyor. Oturduğu yerden devamlı kalkıyor, dolanıyor sonra tekrar oturuyor. Onu izlerken ben yoruluyorum. Ama fark ettim ki kızım bu şekilde daha rahat öğreniyor.

Öğrenirken ışık şu dereceden kırılarak gelecek, masaya oturulacak, sessiz bir ortamda olunacak, yemek yenmeyecek, kalem kemirilmeyecek, bu saatler arasında çalışılacak gibi genel kurallar artık kabul görmüyor. Yeni ve zor bir bilgiyi öğrenirken tercih edilen stillerin kişiden kişiye farklılık gösterdiği yönündeki çalışmalar dalga dalga yayılıyor.

ABD, Kanada, Çin, Yeni Zelanda, İsveç, Avusturya, Finlandiya, Şili ve Avustralya gibi dünyanın çeşitli ülkelerindeki okullara danışmanlık yapan Amerikalı Prof. Barbara Prashnig tarafından geliştirilen Kişisel Öğrenme Stili Testi (KÖS), "öğrenirken yeme içme ihtiyacı hisseder misiniz, günün hangi saatlerinde daha kolay öğrenirsiniz, müzikle mi, sessiz bir ortamda mı öğrenirsiniz, tek başınıza mı grupla mı, yönlendirmeye ihtiyaç duyar mısınız?" gibi kişisel bilgileri ortaya çıkarıyor. Türk kültürüne de uyarlanan bu teste 15 Haziran'a kadar internet üzerinden ulaşmanız mümkün.

10-14 yaş grubu www.bahcesehir.k12.tr/kos adresinden, J497708 şifre numarasıyla testi çözebilir. 15-17 yaş grubu için şifre S428864. 15 Haziran'a kadar kullanıma açık olacak testler çözüldükten sonra ortalama 15 sayfalık rapor veriliyor. Raporda öğrenme bilgilerinin yanı sıra çeşitli tavsiyelerde bulunularak yol gösteriliyor.

sevdalinka
11-06-07, 09:56
Aslına bakarsanız hepimiz bireysel farklılıkları savunurken öğrencileri standartlara zorlamak zaten manasız. Ben her türlü ortamda çalışabiliyorum ancak en verimli olduğum saatler gece 12-2 arasıdır. Kimisi de o saatte uykusuna yenik düşüyor. Ayrıca bahçede ders çalışmak benim için büyük bir zevk...Bunu herkes kendisi de keşfedebilir. Konu çok güzel özellikle de seneye sınavlara hazırlanan arkadaşların plan hazırlamaları için kendilerini tanımaları açısından oldukça gerekli bir konu...

mekicc
11-06-07, 10:32
ben oldum olası standartlara ,zorlamalara karşıyım..

insanları sıkmanın hiç bir faydası olmadığı gibi,,onları çalışmaktan ya da bir işi yapmaktan soğutuyor.

yok masada otur,ışık soldan gelsin,şu kadar açıyla gelsin,sessiz olsun,,sakın ses çıkarmasın evdekiler ....falan da filan da...

beni çok sıkar,gerer bunlar,,ve masada boşa oturmuş olurum :)

halbuki rahat olduğum zaman,her şey kendiliğnden gelir,,koıltukta otururken,bir yandan maç seyrederken bir yandan bi şiler öğrendiğim çok oldu..

bence bir şeyler öğrenirken ,en önemli şey anlık konsantrasyonlar sağlamak.devamlı konsantrasyon sağlamak zor iş bence.
İnsanların anlık konsatrasyon sağlama şekilleri çok farklı..bunu bir standarda bağlamak olanaksız bence.

misal ,ben bir şeyi öğrenmek için konsantre olurum,,ama bir seferde,birbiriyle bağlantısız şeyleri öğrenmeye çabalamam.bağlantılı şeyleri öğrenirim ve benim konsantrasyonum dağılır.en fazla 2 - 3 dakka sonra tekrar konsantre olurum. bu böyle devam eder gider...

gece ders çalışmak bence de çok güzel oluyo.sanki öğrenme kapasitem artıyo gece çalıştığım zaman.

ama yatarak çalışmayı bi türlü beceremiyorum :) hemen uykum geliyo...

methko
11-06-07, 10:40
Tabikii de herkezin ders çalışma stili vardır...Ben bu olaya üniversitede daha çok rastladım...Benm çalışma stilim odada tek başıma olacam ve sessiz bir ortam olacak en verimli olduğum saatler ise sabah saat 5 - 10 arası saatleridir.Aynı ne evde olduğumuz arkdaslarımızdan bazıları ise tv karşısına geçip hem tv de bişeyler izleyip hem de derse bakıyorlardı.Gayette başarılı oluyorlardı.Kimisi ise gün içinde hiç bakmaz akşam olduktan sonra oturur gece belirli saatlere kadar ders çalışırlardı....Bu çalışma şartları kişiden kişiye değişir...Herkezin farklı tarzda uyguladığı çok çok farklı yöntemler var.....:)

cocorosie
11-06-07, 11:15
Önceleri sadece müzikle ders çalışabiliyordum. Ama üniversiteye gelince işler değişti. Sadece gece ders çalışabiliyorum. Yatarak, masa başında farketmiyor. Ama sessiz bir ortamda... Bir de arkadaş grubuyla ders çalışmak var. Bunu zaman zaman yapabiliyorum, ama yine de bir köşeye çekilip ders çalışmam bana daha bir yarar sağlıyor.

ySn
11-06-07, 12:06
duruma göre deişiyo
ama en çok orhan babayı dinLerken verimLi oLuyo :D:D:D:D:D

?esirovic
11-06-07, 12:40
S428864 sıfresı yeterlı kredı yok dıyo.....
ders calıstıgımda ya pc nın onundeyımdır yada cd caların muzıkle ders calısırım annem hayret eder kafan yorulmuyomu dıye bende kımı zaman hayret edıyorum nasıl yapabılıyorum dıye ama dıer sekılde sessız ortamda calısmaya basladıgım zaman saatın tiktaktiktak yapması bıle benı rahatsz edıyo...yuz ustu ders calısamam bı saatten sonra her tarafım uyusmaya baslar.....kıtap okurken hele kendımı kaptırmıssan kalkmaya calıstıgımda kollarımın omuzlarımın agrısından duramam!!!!

baht
12-06-07, 17:11
kimin nasıl çalıştığı aslında okadar önemli değil...önemli olan anlayarak çalışmak...kim nasıl anlıyorsa yada anladığını sanıyorsa öyle çalışsın...

.E n ? S.
12-06-07, 17:38
Bende öle standartlarla çalışamıorum yada yapamıorum hiç bişeyi.. bazen normalde anlamadığım bi konuyu müzik dinleyerek çalıştığımda anlıyabildiğim oluyo :D