PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : igman dağının yalın ayaklı bilgeleri

t?gEr
16-04-06, 22:13
İgman dağının eteklerinde İsevi dervişler yaşarmış. Bunlar İncil'de bahsi geçen son peygamberi beklerlermiş. Bir gün "Vakit tamam, artık gelmiş olmalı" deyip son peygamberi bulmak ümidiyle yalınayak yola koyulmuşlar. Yıllarca yürümüşler. Binlerce kilometre yol katetmişler. Ayakları kana bulanmış. Derken Medîne-i Münevvere'ye varmışlar. Medine'de önlerine çıkan ilk adama "Biz Allah'ın elçisini arıyoruz. Adı Muhammed" demişler. Adam "Ne yazık ki geç kaldınız. Allah'ın elçisi dün öldü" demiş. Dervişler içli, içli ağlamaya başlamışlar. "Ben Hattab oğlu Ömer" demiş adam. "Elçinin yakınıydım. Buyurun mescide geçelim, biraz soluklanırsınız. Bu arada ben size elçinin getirdiği mesajı anlatırım."

Dervişler teklifi şükranla karşılayıp, Peygamber mescidini kanlı ayaklarıyla kirletemeyeceklerini söylemişler. Bunun üzerine Ömer bin Hattab onlara sarı mesler hediye etmiş. Dervişler mesleri öpüp bağırlarına basmışlar. "Bir Peygamber dostunun hediyesini ayağımıza süremeyiz" demişler."Siz kimlersiniz?" diye sormuş Ömer bin Hattab.
"Biz İgumanlarız" demiş İgumanlar.
"Geldiğiniz ülkenin adı ne?"
"Geldiğimiz ülkenin adı yok."
"Peki sizin dilinizde yalınayak nasıl denir?"
"Bos."
"O halde ülkenizin adı biraz sizin dilinizden, biraz bizim dilimizden BOSNA olsun"
Yalın ayağımız.
(Hakan Albayrak-Ebuzer)

BİLGE KRAL

Bilgelik Krallıksa
Krallık bilgelikse
Biliyorum Kralsın
Kralsın bilge
Bilge Kralsın

İnanç yaşamaksa
Yaşamak inançsa
Biliyorum yaşıyorsun
Yaşıyor Bosna
Bilge yaşıyorsun.

Srebrenitsa ah Srebrenitsa
Yıkılsın gökler
Yarılsın yerler
Birleşsin binlerce acı dolu kalp
Hançer olsun
Çıkmasın zalim batının böğründen
Kazılan mezarlar dile gelsin
Tabutlar dile gelsin
Kemikler dile gelsin
Toplu mezarlar haykırısın
Alsın yüzüne çarpsın
Kıpkızıl kapkara zulmü
Batının utanmaz
Maskesi altından sırıtan pis yüzüne

art_azzurri
17-04-06, 17:59
Süper Duygu Dolu, ellerine saglık tiger daha cok paylaşım bekleriz.

abramovich
17-04-06, 19:19
Süper paylaşım tiger kardeşim devamını bekliyoruz. ellerine sağlık..

st.real
17-04-06, 19:20
Gerçekten süper bir paylaşım....
Umarım dewamı gelir....

sercan_35
18-04-06, 19:19
valla efsane mi bilinmez ama gercekten güzel bi kaynak bizler için sağol kardeş..

sercan_35
18-04-06, 20:39
:):):):):):):)

Bo?nakaslan
23-04-06, 16:39
bu paylaşıma çok sevindim.teşekkürler tiger .devamı varsa gönder.

bosanac1982
26-04-06, 16:28
iide böle bişi yok , hiç de sanmıoyrum olduğunu
var var, orda da anlatılır bu, ben de duydum bunu...

bosanac1982
26-04-06, 16:29
ayriyetten parmaklarına sağlık kardeşim, guzel paylaşım

?mers?el
24-06-06, 11:15
Bogomil mezheb ekolünde Hz.İsa'dan sonra bir peygamberin geleceğini ve her zaman bunun ciddi bir şekilde araştırılmasının yapıldığını biliyoruz..Bogomiller diğer Hristiyan mezhepleri tarafından dışlanmasının ve itilip kakılmasının temel nedeni bu inanış olduğunuda biliyoruz..Hz.Muhammed'in peygamber olarak çıkışı,taraf edinmesi ve Mekke'nin feth edilmesi.. Diğer milletlerin tebliğ yolu ile İslam dinine davet edilmesi..Adriyatik kıyılarındaki limanlara gelen Arap ticaret gemileri ile İslam dininin bu bölgede duyulması ve İgman Dağlarında yaşayan Bogomil mezhebini dervişlerinin Arap topraklarına hareketi zamanlaması bence mantıklı..Dilde BOS yalın ayaklı manasını taşır..NA Arapçada bizim-bizden takısıdır..BOSNA ..Bizden-bizim yalınayaklılar-yalınayaklılarımız..Bunlarla ilgili tarihi bir belge yok bildiğim kadarıyla ama mantıklı gibi geliyor..

bilgena
04-07-06, 14:41
hikaye gerçektende çok ilginç paylaşım için teşekkürler..acaba gerçeklik payı varmı?.iseviler hakkında yazı okumuştum..bugün de iseviliğe inanan insanlar var..şiirde çok güzel sağolun..

enobjk
09-01-09, 20:21
Çoğu BOŞNAK kardeşimiz Bosna Hersek ve Sancak a MÜSLÜMANLIĞI OSMANLILARIN getirtiğini inanıyor.Halbuki BOŞNAK ın anlamı çıplak ayak.Bugünkü BOSNA HERSEK sınırları içerisinde ki SARAJEVO(SARAYBOSNA) kentindeki 6 arkadaş MÜSLÜMANLANLIĞI öğrenmek için ARABİSTAN'a HZ.ALİ nin yanına gitmeyi kararlaştırmışlar.Tam 4 ay süreye yakın bir zaman içerisinde BOSNA HERSEKTEN ARABİSTAN'a çıplak ayakla gitmişler.Ayakları yara bere olduktan sonra HZ. ALİ nin yanına gelerek ona anlatmışlar ve onlara İSLAM ı tanıtmalarını istemişler.Bu durum karşısında daha fazla dayanayıp gözlerinde yaş akan HZ.ALİ onlara İSLAM'ı en güzel şekilde anlatmış ve BOŞNAK lar İSLAM'ı en erken tanıyan BALKAN ülkesi olmuştur.

hajredinovka
09-01-09, 20:23
bu bilgi için ayriyetten teşekkür etmek istedim...;)bilmiyordum daha önceden de..;)

emir.pl
09-01-09, 21:01
BOŞNAK kelimesi hakkında bir çok şey yazılıp söylenmektedir.Hatta bu kelimenin aslının BOŞHAK olduğunu söyliyen vardır.Ve şöyle bir hikaye anlatılır. Boşnaklar İslam dinini kabul ederlerken bazı şartlar öne sürmüşler.Mesela:1- Evimizde fırın yapmaktan vaz geçmeyiz 2-Gençlerimizin kimlerle evleneceklerine karışmayız.3-Yakın veya uzak akraba evliliği yapmayız. gibi saçma sapan şartlar ileri sürülünce muhatap kimse (ki bu Hz. Peygamber S.A.V olduğu söylenir benim dilim varmadı) ' Bunlar boş hak' yani önemsiz istekler anlamında bir cevap vermiş.
Başka bir hikaye ise şöyle: BOGOMİL mezhebini benimsemiş olan Boşnaklar,Yeni bir peygamberin geldiğini ve kendi inançlarına aynen uyan bir dini yaydığını duyarlar,Bu peygamberi ziyaret etmek isterler ama o kadar yoksullar ki gönderecekleri heyete bile ayakkabı temin edemeyip yalınayak gönderirler. Görüşmeye gidildiğinde Resulullaha ziyaretçilerin geldiği haber verildiğinde kimmiş diye sorar sözüm ona BOSİ NAKİ yani yalınayak birileri diye cevap verilmiş. Tabi bunların hepisi hikayedir gelelim işin aslına. Boşnakça bilenlere izah etmeye gerek yok.çünkü bu kelimede değişen tek harf 'Ş' harfidir aslı 'S' dir. yani BOSNAK buda boşnakçada BOSNALI demektir. Herkeze istediği gibi inanmak serbest tabi.Bu bir Boşnağın izahıdır...
(okudugum bir blogdan alintidir)

emir.pl
09-01-09, 22:39
Prvi narod u Bosni su Ilirska plemena kao sto su Desidijati, Japodi, Scordisci itd. Opisana su u tim izvorima. Brojne arheoloske iskopine sirom Bosne, govore nam da su se Ilirska plemena po Bosni bavila stocarstvom i to posebno uzgojem ovaca i koza, a Rimski pisani izvori govore nam da su ova Ilirska plemena bila veoma ratoborna... Vec 171 godine prije Isuza Hrista, Japodi vode rat protiv Rima, a i sami naziv Bosna, potice od Ilirske rijeci Bosona. Nakon velike Japodske, Ilirske pobune nad Rimom, koja je pocela oko Varesa i Vranduka, Rimljani ustraseni mobiliziraju 15 Legija od ukupno 25 koliko su ih imali tada i unistavaju skoro potpuno Ilre u Bosni sto se tice Ilirski osobina, Rimski kronicari zabiljezili su sljedece o Boju kada guse posljedna Ilirska plemena Bosne u Citadeli Ardubi, Vranduka:
Dio pobunjenika kraj Vranduka, svjestan da ce izgubiti bitku protiv Rimljana, odlucuje da se ne preda, vec zene i djeca skacu u vatru zapaljena grada, a muskarci su se medjusobno izboli macevima, naocigled Rimski vojnika.Nakon unistenja do tadasnjega vecinskoga naroda Ilira u Bosni koji su se bili pomijesali sa Keltima ostaje jedan mali broj njiha. U Bosnu dolaze Ghoti, koji rasturaju Rimsku Vojsku, koji ce kasnije ratovati protiv Bizantije. Oni se mijesaju takodzer sa malim brojem Ilira koji je se vec se bio pomijesao sa Keltima. Prije dolazka Slavena, u Bosni je registrirano oko 46 razlicitih vjera koja je ogromna cifra na takom malom prostoru koja prestavlja ta drzava. Veliki senidbeni val je zapljusnuo Bosnu krajem VI vijeka. Na teritoriju Bosne stupaju dvije nove skupine, a to su Avari i Stari Sloveni, Slaveni dolazeci iz pravca sa Karpata a Avari iz pravca Kavkaza. Istorija Avara i Starih Slovena do toga trenutka je bila vrlo isprepletena... bivajuci cesto saveznicima, ali i protivnicima, mada je dokazano da su Avari uvijek bili nadmocniji, iako manje brojniji od Starih Slovena, prvenstveno zahvaljujuci njihovom superiornijem vojnickom umijecu. Avari i Stari Sloveni se naseljuju u nizinskim dijelovima Bosne, a Iliri, koji su se vec ranije krvno izmijesali sa Gotima i Keltima, povlace se u planine.

Tek kasnije, u dodiru ovih grupa, Slaveni i Avari upoznavaju tekovine staroevropske kulture, a zatim dolazi i do krvnog i etnickog mjesanja stanovnistva i formiranja potpuno zasebnoga antropoloskog tipa stanovnika Bosne, kog karakterisu naglasena korpulentnost i snazni misici. Ono sto karakterise duhovnu stranu Bošnjana toga doba, jeste drugaciji mentalitet u odnosu na svoje susjede, drugaciji odnos prema vjeri, odbojnost prema svakoj vrsti podredjenosti i nasilja, upadljiva srcanost i hrabrost, naglaseno postenje i dobrota, kojim su ih u okruzenju cak i imenovali, te su poznati kao Dobri Bošnjani. Sto se tice vjere, vecinsko Slaveni i Avari, mijesaju se sa zatecenom vijerskom tradicijom. Najpoznatija tadasnja vecinska kultura i religija na ovim prostorima je bila monotesisticka (vjera u jednoga boga) koja je veoma bila poznata po Evropskim zemljama to je rijec o jednoj religiji koja je nastala na podu danasnjega Irana dakle bivse Perzije. Sadrzaj te vjere je bilo u tome da se smatralo da u prirodi postoje dvije sile a to je dobra i zla i da one su uvijek u sukobu. Takodjer, veoma je bitno uociti da Bosanski starosjedioci jos iz kasne antike posjeduju vrlo konkretne forme narodnog organizovanja, cime se jedino moze objasniti cinjenica da Bosanski starosjedioci po smirivanju situacije sa doseljenicima konsoliduju svoju vlast u Bosni, uz neke izmjene, npr. anticke dekucije postaju zupe, princepsi postaju zupani ili knezovi, a arhizupan postaje Ban, koja je rijec Avarskoga porijekla.

Sve ovo ubrzo rezultira i formiranjem prve Bošnjacke Drzave, u kojoj se prvi pisani tragovi pojavljuju vec 958 godine, kada Bizantijski Car Konstantin Porfirogenet u svome djelu De administrando imperio, opisujuci zemlje nad kojima ima vlast, po prvi put spominje Horion Bosona, sto u prijevodu znaci Zemlja Bosna.

Fejzic
13-01-09, 21:07
İgmar dağlarının eteklerinde İsevi dervişler yaşarmış. bunlar incilde bahsi geçen son peygamberi beklerlermiş.Duymuşlarki Ahmet isimli Peygamber gelmiş ve bulmak ümidiyle yola koyulmuşlar.yıllarca yürümüşler.ayakları kana bulanmış.derken medineye varmışlar.medinede önlerine çıkan ilk kişiye biz Allah'ın elçisini arıyoruz adı Ahmet demişler. adam ne yazık ki geç kaldınız allahın elçisi dün öldü demiş. dervişler içli içli ağlamaya başlamışlar.Ben hattab oğlu ömer,elçinin yakınıyım. buyrun mescide gidelim, biraz soluklanırsınız. bu arada ben size elçinin getirdiği mesajı anlatırım demiş. dervişler teklifi şükranla karşılayıp, peygamber mescidini kanlı ayaklarıyla kirletemeyeceklerini söylemişler. bunun üzerine hz. ömer onlara çarık hediye etmiş. dervişler bir peygamber dostunun hediyesini ayağımıza süremeyiz demişler ve kafalarının üstüne koymuşlar. siz kimlersiniz diye sormuş hz. ömer.biz igumanlarız demiş dervişler.geldiğiniz ülkenin adı ne? geldiğimiz ülkenin adı yok. peki sizin dilinizde yalın ayak nasıl denir? BOS o halde ülkenizin adı biraz sizin dilinizden, biraz bizim dilimizden BOSNA olsun.AYAĞINIZ ÇIPLAK KALMASIN demiş