Orijinalini görmek için tıklayınız : Bosnadaki Romanlar
Muharrem Serbezovski.
Güneydoğu avrupada şuto orizarijo olarak anılan en büyük romen yerleşim alanında doğdu. Yaklaşık 35 yıldır şarkıcılık yapan Muharrem Bosna-Hersek vatandaşıdır. İbrahim Tatlıses'in seslendirdiği hemen hemen tüm şarkıları boşnakça olarak söyler.
Saraybosna ilahiyat fakültesinden mezun olmuştur. Türkiye hayranıdır.
Serbezovski ayıca Kuran'ı Kerim'i romen diline çevirmiştir.
Alija Abazi
Saraybosnalı. Alija savaş sırasında romen mahallesi olan Gorica'da yaşayan tüm romenleri organize etmiş ve mücadelede yerlerini almalarını sağlamıştı.
Alija Abazi'yi evinde ziyaret etmiştim. Televizyon Türkiye kanallarına ayarlıydı. Odanın bir duvarında da koskocaman Elvis Presley posteri asılıydı. Dört hanımı bir dolu çocuğu vardı. Dünya tatlısı insanlar.
Her yıl yapılan "Çingene güzellik kraliçesi" yarışmalarına başkanlık eder. Hatta savaş sonrası bir yarışmada belediye başkanı ile birlikte jüri üyesi olarak ben de bu faaliyete katılmış ve çok eğlenmiştim.
Saraybosna'da sayısını hatırlayamacağım kadar romen boşnak dostum var. Onları hatırladım ve sizinle paylaşmak istedim.
BiH Roman Konseyi, BiH'in "Romanların Onyılı 2005-2010" programına henüz katılmadığına dikkat çekerek, diğer ülkelerde olduğu gibi BiH'te de Romanların yaşam koşullarının ve sosyal haklarının iyileştirilmesi ile ilgili toplantı düzenlediler bugün. Mart ayının sonunda ise ilk Roman Dergisinin çıkacağı haberini verdiler.
(FENA)
Benim ailemde de Roman ve Bulgar var.
Nasıl bilmiyorum fakat, Bosnak-Roman-Bulgar evlilikleri çok yapılmış.
İlgimi çekti Bosna'daki Romanlar.
Teşekkür ederim konu için Munire Abla.
Roman yerleşimlerinin olduğunu bilmiyordum Bosna'da.
konuyla pek ilgisi yok ama dikkatimi çektiği ve merak ettiğim için izninizle sormak istiyorum. bazı yerlerde "roman" bazı yerlerde "romen" kelimeleri kullanılmış. hatta burda yok ama bir de "rumen" diye bir kelime var. anlam karmaşası olmaması açısından bunları açıklarsanız sevinirim. teşekkürler...
Roman: Abdallar, Elekçiler, Domlar, Lomlar, Mırtipler ve Çingeneler ile aynı etnik gruba ait olanlar. Günümüzde Çingene kelimesi kimi zaman hakaret anlamında kullanıldığı için Roman kelimesi tercih edenler oluyor, ve hepsini kapsıyor. Aslında hepsi birbirinden geldikleri yer, göç yollarındaki farklılar, soy ile taşınan meslek gibi farklılıklar nedeni ile ayrı kollar. Roman kelimesinin kimi zaman yanlışlıkla Romen olarak da kullanıldığı görülüyor. Her grup için ortak bir isim kullanılacaksa, ben Çingene kelimesini daha çok seviyorum. Kelimeler, kullanıldıkları cümle içerisindeki amaçlarıyla anmlam kazanırlar. "Pis masa seni" desek masaya alçaltıcı bir anlam yüklendiği gibi.
Romen: Eski Roma halkından olan kimse
Rumen: Romanya halkından olan kimse
Benim ailemde de Roman ve Bulgar var.
Nasıl bilmiyorum fakat, Bosnak-Roman-Bulgar evlilikleri çok yapılmış.
İlgimi çekti Bosna'daki Romanlar.
Teşekkür ederim konu için Munire Abla.
Roman yerleşimlerinin olduğunu bilmiyordum Bosna'da.
Bosnalı romanların ya da Belmak'ın güzel yaklaşımıyla çingenelerin sayısı çok fazla. Saraybosna'nın merkezine yakın olan Gorica semti tamamen onların yerleşim yeri.
Ayrıca çok sayıda dernek ve faaliyetleri var.
Orada bulunduğum yıllarda bosnalı çingenelerle dostluklar kurmuştum.
Küçük bir örnek:düğünlerine yabancı çağırmama geleneğini beni davet etmekle yıkarlardı.
Onları seviyorum.
http://www.budimojprijatelj.com/?q=node/38
Türkiye'ye göçenlerin sayısıda hayli kabarıktır. Birçok bosnalı roman evvela gaziosmanpaşa'ya oradanda kuştepe ve dolapdereye yerleşmiştir. Acaba aralarından hiç tanıdık bir sima çıkmışm mıdır ben bilmiyorum ama bilen varda yazarsa ne iyi olur !
Sn Alija Sözünü ettiğiniz G.O.paşa İstanbuldaki mi acaba?Ben İst Gaziosmanpaşa doğumluyum.
17 yıl G.osmanpaşa'da yaşadım.bağlarımıda hiç bir zaman koparmadım.
Bosnalı'lı çingenelerin G.o.paşa'nın neresine yerleştiği konusunda bir bilginiz,
kaynağınız varsa sevinirim.Ben G.osmanpaşa'da yaşarken macedonya göçmeni çingene komşularımız vardı.
Bosna'lı çingenelere ben rastlamadım.
Sizin yanlışınız olmasın
vBulletin v4.0.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.