PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çocuğun Boşnak kültürünü kaybedecek...

ak?n turkolou
15-08-06, 22:39
merhabalar,
Turkiyede doğan I. , II. ve III.kuşaklar.Çocuğun yavaş yavaş kökünü(atalarını),kültürünü unutuyor.Çözüm üret.Ne yapmalı??

arnavet
16-08-06, 14:02
Ne yaplımalı biliyorsnun hoca.Boşnaklar Kesiiinlikle ne dışardan kız alacak ne de dışarıya kız verecek.Bu konuda hala inatçı olmallılar.Böyle olursa Boşnak kültürüde yaşar boşnak dildide yaşar.Özellikle Anadolululara kız verilmememesi taraftarıyım.Velrilirse bile en fazla olsa olsa trakyalılara verilebilinir olması gerekli.Artık günümüzde Lazlara hatta ve hatta kürtlere bile kız verildiğini duydum.(Ne kadar doğru bilemem)İşte bu konuda daha hassas olunmalı.Benim boşnakların en takdir ettiğim yönü Diğer müslüman Balkan halklarına göre kendi dillerini 90 sene geçse bile kuşaklarına aktarıp yaşatmasıdır.Bu gerçekten kolay bir iş değildir.Hangi balkan etnik halkı olursa olsun şuan Hepsi kendi dillerine Yönelik türkçe'nin tehdid'i altındadır.işte buarada iş aileye düşüyor aile yapsısı çok önemlidir.benim babam da bir balkanlı ama kendi dilini evlatlarına aktaramamın başarısızlığı içinde.Ben öyle inanıyorum ve güveniyorum ki bizden 2-3 nesil sonrası bile ben boşağım diyebilecektir buda boşnak aile yapsısının kendi içindeki konumundan kaynaklanmaktadır.en son olarakta dikkatımi çeken türkieye'deki boşnak ailelerin Bosna'dakilere göre kendi kültürlerine daha çok daha fazla sahip çıkıp sıkı sıkı kültürlerine sarılmalarıdır.Örneğin Bosna'dan Almanya'ya yaşamaya giden birisi kendini tanımlarken kem küm etmemelidir(bunu söyleyen bosnalo Tarık Prolaz kendisi Sarajevo universitesi hukuk mezunudur.)Daha söylenecek çok şey var amma konunun akışına göre fikrimizi beyan edeceğiz artık.

Mordoth
16-08-06, 14:15
arnavet , yanlış düşünüyorsun .

ak?n turkolou
16-08-06, 17:51
motdoth arnavet için yanlış düşünüyorsun diyorsun ne düşündüğünü açıklamıyorsun!!

Arnavet mantıklı...

Mordoth
16-08-06, 17:58
Yanlış düşünüyorsun dedimse , bu demektir ki TAM ZIDDINI düşünüyorum demektir , dostum .
Ne deyelim mesela, nasıl Boşnaklar Türklerle kız alma , kız verme olayını bitirebilirler ki ? Bu mümkün mü ?
Yani toplum içiçe yaşıyor ,bazı Boşnaklarda Boşnakça konuşamıyor ( ben bilmiyorum bir de Boşnak mahallesinde yaşayanların bazıları bile bilmiyor )
Kültürlerini sanki Boşnaklar kendilerini muhafaza edebilmişlerde mi dağıtımı elden bırakcaklar falan ?
Hayır , düşünceniz uygulanamaz .
Sonuçta , kendine ne olursa olsun TÜRK'üm diyememe kompleksi var , kimse kendine Türk'üm demiyor ne yazık ki . Gidip nesilde kim varsa , ben O' yum diyor . Yani karışmış gitmiş insanlar , sanki boşnaklar safkanlarmış gibi .
OLayı mantıklı değerlendirmek lazım , Srpçada 6000 den fazla Türkçe kelime var, Ermenicede de 3140 + fazla Türkçe kelime var, nasıl tehdit ,etkileşim içinde olan kültürler her zaman alış verişte bulunurlar .
Bilmiyorum ama , düşünceleriniz tamamen TEK TARAFLI diğer insanları düşünmüyorsnuz dostlar .

rozaje_cg
16-08-06, 18:00
cocuk nasil buyuduyse yani oz bosnak olsa bile turk degerlerine daha yakinsa ve alismissa, catlasaniz da patlasaniz da degistirmek imkansizdir. cunku 7 sinde neyse 77 sinde de odur. onun icin temelden baslmak gerekir ise, soz yerindeyse..

arnavet
16-08-06, 18:08
o kadar da sert söylemek istemmemiştim.Ama ne kadarda türk olsak onun 2 katı boşnak olmaya çalışmalıyız.Desem ayıp olurmu?

Mordoth
16-08-06, 18:12
İyi niyetin güzel zaten dragiarnavet brate.

ak?n turkolou
16-08-06, 18:27
ortak fikirleri paylaşıyoruz..
çocuklara dillerini ,kulturlerini ii anlatmak lazım.Hiç olmadı bir giidip görmek lazım baba veya dede ocağını...

premenkov
16-08-06, 19:00
akın mico ya katılorum bencede gidip göstermek lazım dede ocagını ama bi gidebilsek şimdi peki akın sen gittin mi hiç

pasha
16-08-06, 19:02
arkadaşlar bu şehir hayatında istanbul özellikle insanlar ekmek derdine okadar düşmüşlerki artık çocuk yetiştirmeyi veya onlara bu kültürü aşılamayı ne kadar isteselerde bu nerdeyse imkansız.bu heryerde böyle değil örneğin geçenlerde karamürsele gittim bir piknik yerinde gençler toplanmış konuşuyorlar köylü çocukları dikkatimi çekti konuşmalar tanıdık geldi .hepsi boşnakça konuşuyor ve konuştukları bizim yıldırımın uyduruk boşnakçası değil orjinal bosanski.sonradan öğrendim bu çocukların dedelerinden en son göç eden 1909 yılında gelmiş 1800 lerde gelen aileler var .bunların ana dillerini bu kadar iyi koruyabilmelerinin sebebi de şuymuş çocuklar ilkokula başlayana kadar türkçe öğretilmiyor diyolarki nede olsa okulda öğrenir bütün konuşmalar boşnakça.piknikte oynadıkları oyunları harika, bayan erkek ayrı oyunları var ve oyunları dedelerinden kalma egenin efe oyunlarına benziyo.onların bu kültürü korumalarında en büyük etkenlerden biride köyde yaşamış olmaları ve kendilerini kültürel erozyona karşı devamlı kapalı tutmaları olmuş.dediğim gibi istanbulda bu daha zor .bizim jenerasyon az buçukta olsa dili öğrenen son nesillerden .inşallah çocuklarımıza bari dili öğretebilirizde memlekettten gelen misafirlerle 2 kelime konuşabilsinler.

ak?n turkolou
16-08-06, 20:25
ben çok umutlu değilim aslında gelecekteki durumdan.ülkenin ekonomik ve siyasi durumu ile beraber bizdede çok buyuk değişmeler oldu ve olmaya da devam edecek..Akrabalarını bayramdan bayrama gören , bayram gezmelerinde akrabaları ile gorüşmemek için hangi deliğe gireceğini şaşıran bir nesiliz...
Anlamını çook ta anımsamasakta Yozlaştık beyler bayanlar..
hayırlı olsun vatana miillete
Bazen dönimm diyorum özüme..
ne varki bi pasaport ve vizeye bakar...

premen
16-08-06, 20:38
yaa şmidi geecektende yaws yws bizim gelenkelr kaybolmaya başlandı gerek kıslar türklerle gerek başka nedenlerle ama ne olursa olsun sorunu birasda kendimisde aramalıyıaa bis bunları kurtarmak için napıyoruss hiç bişiii

1453_fatih
17-08-06, 22:05
o kadar da sert söylemek istemmemiştim.Ama ne kadarda türk olsak onun 2 katı boşnak olmaya çalışmalıyız.Desem ayıp olurmu?

Ayıp değilde bence yanlış olur...Birincisi bu ülkede bence herkes kendi kimliğinden önce Türk olmalı özellikle şu siyasi anlamda bölücülük varken ve avrupa baskısı söz konusuyken...İkincisi; kültürü koruma noktası.Bence Türkiyedeki Boşnaklar kültürlerini yaşatmak veya korumak ile ilgili bir adım atamaz çünkü Türkiye'de hepsi yeterince Türklerle kaynaşmış durumda ve bu kültürün yaşamasına engel bir durum.Ayrıca belirtiyim ki zaten boşnak kültürü Türk kültürüne kaynaşmış durumda olduğundan sistemli olmasada parça parça yaşıyacak...

bosanacmurat
03-09-06, 11:06
Ne yaplımalı biliyorsnun hoca.Boşnaklar Kesiiinlikle ne dışardan kız alacak ne de dışarıya kız verecek.Bu konuda hala inatçı olmallılar.Böyle olursa Boşnak kültürüde yaşar boşnak dildide yaşar.Özellikle Anadolululara kız verilmememesi taraftarıyım.Velrilirse bile en fazla olsa olsa trakyalılara verilebilinir olması gerekli.Artık günümüzde Lazlara hatta ve hatta kürtlere bile kız verildiğini duydum.(Ne kadar doğru bilemem)İşte bu konuda daha hassas olunmalı.Benim boşnakların en takdir ettiğim yönü Diğer müslüman Balkan halklarına göre kendi dillerini 90 sene geçse bile kuşaklarına aktarıp yaşatmasıdır.Bu gerçekten kolay bir iş değildir.Hangi balkan etnik halkı olursa olsun şuan Hepsi kendi dillerine Yönelik türkçe'nin tehdid'i altındadır.işte buarada iş aileye düşüyor aile yapsısı çok önemlidir.benim babam da bir balkanlı ama kendi dilini evlatlarına aktaramamın başarısızlığı içinde.Ben öyle inanıyorum ve güveniyorum ki bizden 2-3 nesil sonrası bile ben boşağım diyebilecektir buda boşnak aile yapsısının kendi içindeki konumundan kaynaklanmaktadır.en son olarakta dikkatımi çeken türkieye'deki boşnak ailelerin Bosna'dakilere göre kendi kültürlerine daha çok daha fazla sahip çıkıp sıkı sıkı kültürlerine sarılmalarıdır.Örneğin Bosna'dan Almanya'ya yaşamaya giden birisi kendini tanımlarken kem küm etmemelidir(bunu söyleyen bosnalo Tarık Prolaz kendisi Sarajevo universitesi hukuk mezunudur.)Daha söylenecek çok şey var amma konunun akışına göre fikrimizi beyan edeceğiz artık.

kardes bnde sozlerıne pek katılmıyorum,cunku benım yengem laz,ama ben bosnaya gelmeden onceye kadar yengem benden daha ıyı bosnakca konusuyodu,kı ben bosnaklıgımla gurur duyarım!!!Su anda turk bı kızla aramızda sozlendık 2 yıldır beraberız,ama kız bosnakca ogrenmeye basladı!Arkadaslar sizin sandıgınız gibi temiz el deymemiş kızlardan bosna ve sandjak ta yok artk ne yazıkki=( cogu kızlığını kaybetmiş ve bununla övunen kızlar!!! Size Bosnada 2 yıldır yaşayan ve her ortamı görmüş bi dost olarak sunu söylemek istiyorum; EVLENECEĞİNİZ KIZ TABİ Kİ BOSNAK OLURSA HEM SİZİN HEMDE AİLENİZ İÇİN SEVİNÇ VERİCİ OLUR AMA BİR TÜRK KIZINI SEVERSENİZ VE EVLENMEYİ DÜŞÜNÜYOSANIZ, AİLEM TÜRK KIZI İSTEMİYO YADA YAAAA BEN BOŞNAĞIM KARIMDA BOŞNAK OLMALI SEVİYORUM AMA BANA BOŞNAK KIZI LAZIM DİYİP AYRILMAYIN!!!!AİLENİZ SİZE SİMDİ ENGEL OLABİLİR AMA YARIN SİZİN MUTLU OLMANIZ ÖNEMLİ OLAN!!!SİZ ALDIĞINIZ KIZA BİZİM ADETLERİMİZİ ÖĞRETİRSENİZ İNANIN BANA BİRÇOK BOŞNAK KIZINDAN DAHA BOŞNAK OLUR O KIZ! NEDEN Mİ????ÇÜNKÜ SİZ O KIZ İÇİN AİLENİZE KAFA TUTUP ONU ALMIŞSINIZDIR O KADIN DA SİZE BUNUN KARŞILIĞINI VERECEKTİR!!!HERKESE SELAMLAR ARKADAŞLAR!!!

--djevojko--
06-09-06, 09:12
durum çok farklı sert düşünmemek lazım gerçekten çok fazla dağıldık ama iş ailede bitiyor bizim ailede dışarıda türkçe konuşuyorsak evde mutlaka boşnakça konuşulr bizde dışrıya çok kız alıp verdik ama gelenler alışıo başlıolar boşnakça konuşmaya ha bi ben tam öğrenemedim o da benim ayıbım bizim gibi yapan aileler oldukça bence boşnaklık türkiyede ölmez biz uzun yıllardır kaybetmemişiz boşnaklığımızı buyrun örnek benim büyükkk dedmi abdulhamit sarajevodan mavzer tüfeği utası die getirtmiş burdakilere öğretsin die gerçi sonra boğdurmuşta dicem o ki onca yıldır kaybetmemiş ailemiz boşnaklığını iş bencede ailede ve aile büyüklerinde bitiyor.. dobar dan.:cool:

l?_boshn@q
06-09-06, 10:34
sana aynen katılıorum .. bizde küçüken okula başlayana kadar,nasılsa okulda türkçe öğreneces die ewde boşnakça konuştuk .. ailenin bu konudaki tutumu cok onemli .. olaya sadece kız alıp vermek olarak bakmamak lazım ..

biyelopolye
09-09-06, 11:52
Ben hangi kandan taşıyorsam oyum! HEM BOŞNAĞIM HEMDE TÜRK! herhangi biride ağır basmaz!

Bugüne kadar ilgisiz kalmışım kökenime (Boşnakçayı bilmiyorum mesela) ama bundan sonrada her zaman sizinleyim eğer aranıza kabul ederseniz!

REDSTAR
09-09-06, 13:49
ben türküm, kız ardakaşım boşnak... ama ben asla onun kültürünü unutmasına izin vermeyeceğim... hatta ben kendim bizzat boşnakça öğrenip evimizde boşnakça konuşılmasını isteyeceğim... çocuklarımız asla kim olduklarını unutmayacaklar...

bosanacmurat
11-09-06, 18:51
EĞer DÜŞÜncelerİn GerÇekten Bunlarsa Sen GerÇekten Saygi Duyulacak Bİ Adamsin! Evet Burasi BoŞnaklarin KurduĞu Bİ Forum,ama Bİze Ve Vatanasaygisi Olan, TerÖrİst DÜŞÜncelerİ Olmayan Her İnsana AÇik Bence Bu Forum! KardeŞ Sana Kiz ArkadaŞin Mi Bahsettİ Bu Forumdan? Helal Olsun İkİnİze De!boŞnakÇa GÜzel Dİldİr,sevİceksİn! Adetlerİmİzde GÜzeldİr,sicaktir...Şİmdİden Hayirli Olsun...

REDSTAR
11-09-06, 18:53
siteyi kendim buldum :) adetleri de öğrenmeye başladım ve diyebilirim ki kendi adetlerimden daha çok hoşuma gitti :)

samko
11-09-06, 19:39
redstar harbiden helal olsn..bu forumla boşnakkültürünü ve dilini oğrenmen vede kendi adetlernde dha çok hoşne gitmesi gerçkten gusl bişi...

borostican
11-09-06, 22:59
herşey kişinin kendisinde bitiyor eğerki kişi kendi çocuğuna kendi torununa bizim kendi kültürümüzü hayatın her saniyesinde hatırlatıp anlatması lazım.eğerki kişi hiç umursamazsa "aman nasıl yaşarsa yaşasın sadece ben boşnağım desin"die düşünüorsa bilki böyle düşünen kişinin çocuğu torunu vs. herşeyi unutup gidecektir.ben buna hayatta izin vermeyeceğim

Hadzic
11-09-06, 23:34
Bana kalırsa hersey aile de bitiyor ve cocukta bunun baska genis bir acıklaması yok. Okulda tutup cocuklara bosnakca öğretecek veya balkan kültürünü öğretecek halleri yok arkadaslar. Ben sahsen kendimi örnek vermek istiyorum benim ailem ne kadarda bosnakca konusmaya calıssalarda ben onlar kadar temiz konusamıyordum bi zamanlar şimdide pek iyi konusuyorum denmez ama eskiye göre daha iyi konusuyorum ama ben kendi kendimi yetistirdim. Bunu internette yaptım yazmasını bilmediğim kelimeleri sorarak örendim bilmediğim kelimeleri sordum arastırdım öğrendim balkan kültürüne ve öncesine dönersem onuda kendim öğrendim saolsun internet gecmiste sandzakta yasanmıs olaylar gecmişte yasanmıs bir cok olayları ve neyin nasıl olduğunu anladım ve ailemden öğrendim bi kısmınıda.Ve bunun adına bir site yaptım sadece internetten yararlanarak. Kimse bana tutup bunları zorla öğretmedi kendim öğrendim kimse tutup bana zorla bosnakca dinletmedi kendim severek dinledim anlamaya calıstım. Demek istediğim cocuğunuz kültürünü kaybedecek diye bir tabir olmamalı her sey cocuğunuzun ve ailenin verdiği kültürde bitiyor saygılar...

blue_fairy
11-09-06, 23:52
benim de erkek arkadaşım boşnak ve bu siteye bir arkadaşım sayesinde üye oldum. kültürünüzü öğrenmek istiyorum ve inşallah bu aile meselelerini aşarsak erkek arkadaşımla evlenirsek çocuğumuz da boşnak kültürünü türk kültürü kadar iyi bilecek

ra?lanka
05-10-06, 13:50
Boşnak kültürünün devamlılığı ebevynlere bağlı bence bi kere onlar bile evde türkçe konuşuyorlar neymiş torunları anlamıyormuş anlamasınlar canım başka ne şekilde öğrenebilirler ki dillerini .Hiç olmazsa evde konuşulsa dil problemi olmaz.Ben bu konuda şanslıydım ama benden sonraki nesiller değil.Şimdiki genç çiftler bile iyi konuşamadıkları vede zor geldiği için boşnakçayı çocuklarına öğretmiyorlar.Gelelim örf ve adetlerimize ,gerçekten uygulaması zor ve maddiyata dayanıyor .Günümüzde adetlerimizi sürdürmek maalesef ki ekonomik güce bağlı olduğu için yavaş yavaş tehlikeye giriyor.Ekonomimiz böyle gidersede sonumuz ne olur bilemiyorum.

kufor
05-10-06, 14:12
arkadaşlar bence bizim enbüyük kültürümüz birbirimize veya karşımızdakine olan saygımız vede sıcakkanlığımız

cerekarka2006
16-10-06, 09:25
Arnavete kesinlikle destek cıkıyorum.zaten diğer konuşarda da bundan söz etmiştim ama cok fazla tepki topladı konu...ve tekrar söyliyorumki bu dışardan kız alıp vermek(özellikle kız vermek)devam ederse 10 sene sonra bizim kültürümüz olmayacak.!!!!!!!! görecekinizki düğünlerimizde rijetko,cacak yerine davullu zurnalı oynak havalar calınacak.lütfen dur diyelimmmmmmmmmm

harbibo?nakk?z
16-10-06, 12:07
bence bosnaklar arası evlılık mümkün değil olmaz .....
bunların gercekleşmesi biraz zor arkadaslar
çaba gerekiyor

cmlc
16-10-06, 12:27
Arnavete kesinlikle destek cıkıyorum.zaten diğer konuşarda da bundan söz etmiştim ama cok fazla tepki topladı konu...ve tekrar söyliyorumki bu dışardan kız alıp vermek(özellikle kız vermek)devam ederse 10 sene sonra bizim kültürümüz olmayacak.!!!!!!!! görecekinizki düğünlerimizde rijetko,cacak yerine davullu zurnalı oynak havalar calınacak.lütfen dur diyelimmmmmmmmmm

ne demek bu dur diyelim..şaşırıyorum böyle konusmalara..sanki vatan elden gidiyorrrrrrr..bu sitede onlarca defa tartısma cıktı bu konu yüzünden..umarım yine yanlış taraflara kaymaz bu konu..ben eşim "boşnak asıllı türk" değil diye,dugunmde bi çacak,rijetko oynayamayacm diye mutlulugumu heba edeck deilim..beni mutlu eden insann nereden oldugu umrumda olmaz..bulduysam ruheşimi basarım nikahı..eşine biraz boşnakça ögretrsin,boşnak böregi yapmasını da ögrenir,cocuklarına da boşnakça ögret..kültürünüzü yastmak sizin elinzde..yoksa dugunde oynanan oyunlarn ne önemi var..umarım sayın cerekarka2006,akın turkolou,arnevet sizin gibi düşünenler azdır bu sitedee..

saygılarımla..

vodolia
16-10-06, 13:17
anne ve babası boşnak olan ayrıca rijetko ve cacak ı da çok iyi oynayan ama kendi dilinden ve kültüründen bihaber çok insan gördüm. demek ki salt bunlar yeterli değil

harbibo?nakk?z
16-10-06, 13:42
anne ve babası boşnak olan ayrıca rijetko ve cacak ı da çok iyi oynayan ama kendi dilinden ve kültüründen bihaber çok insan gördüm. demek ki salt bunlar yeterli değil

bencede doğru söylüyorsun.........

cerekarka2006
03-11-06, 07:04
ne demek bu dur diyelim..şaşırıyorum böyle konusmalara..sanki vatan elden gidiyorrrrrrr..bu sitede onlarca defa tartısma cıktı bu konu yüzünden..umarım yine yanlış taraflara kaymaz bu konu..ben eşim "boşnak asıllı türk" değil diye,dugunmde bi çacak,rijetko oynayamayacm diye mutlulugumu heba edeck deilim..beni mutlu eden insann nereden oldugu umrumda olmaz..bulduysam ruheşimi basarım nikahı..eşine biraz boşnakça ögretrsin,boşnak böregi yapmasını da ögrenir,cocuklarına da boşnakça ögret..kültürünüzü yastmak sizin elinzde..yoksa dugunde oynanan oyunlarn ne önemi var..umarım sayın cerekarka2006,akın turkolou,arnevet sizin gibi düşünenler azdır bu sitedee..

saygılarımla..

Bay CMLC vatan elden gitmiyor ama boşnak kültürü elden gidecek... aslında herkes bizim gbi düşünse böle olamzdı+bizim düşüncelerimizle bizi yargılayamazsın ok.düğün konusuna gelince tabiki önemli millet taa nerelerden geliyorlar bizim eğlenceleri görmek için...bide ben türklere karşı deilim yalnış anlaşılmasın ama kndi ırkımıda korumak mecburiyetim vardır.
NOT:Umarım ruh eşini bulursun,davullu zurnalı bi düğün yaparsın ;)

adafelc
03-11-06, 07:44
Sana Aktılıorum Vodolia cok doğru demişsin.

SINANOVIC
03-11-06, 08:34
Evet Şİmdİkİler BoŞnakÇa KonuŞmayi ÖĞrenİcemde Ne Olucak Ne İŞİme Yarayacak Dİyor.gerÇİ Burada En Çokta Aİlelerİn Kabahatİ Var Bana GÖre ÇÜnkİ Çocuklarinin Yaninda Özellİklede TÜrkÇe KonuŞmaya Özen GÖsterİyorlar E Tabİ BÖyle Olunca GenÇlerde HİÇ Duymadiklari İÇİn Dİlİmİzİ Ne Soruyorlar Nede ÖĞrenİp KonuŞma Çabasina Gİrİyor.

ocizelene
03-11-06, 09:01
Herkese selamlar ;

Arkadaşlar öncelikle konu başlığındaki iki etken kelimenin farkında olmak ve bu temelde düşüncelerimizi dile getirmemiz gerekmektedir. Birincisi Boşnak olmak ikinciside kültür. "Boşnak" olmak bizim anne babamızdan dolayısıyla daha önceki dedelerimizden , ninelerimizden , atalarımızdan aldığımız etnik ve kültürel kimliğimiz yani özümüz , geçmişimiz , tarihimiz , adetlerimiz , yaşayarak ve yaşatarak taşımamız gereken değerlerimiz , mirasımız ki belkide en önemlisi geleceğimizdir. "Kültür" ise daha farklı değerlendirilmesi gereken bir unsurdur ; çünkü kültür dediğimizde , oluşum aşamasını ele aldığımızda gelişmesi açısından yüzyıllar , binyıllar hatta dahada uzun dönemleri kapsayan yaşanmışlıkların , etkileşmlerin , büyük tarihi olayların , toplum ve toplulukların yani daha geniş anlamda sosyolojik birçok unsurun etkisiyle ve birçok kültürel yapı için geçerli "sürekli etkileşim halinde" olan bir "olgu" ' dan bahsetmiş oluruz. Bu anlamda kültür yaşantımızın yüzyallar binyıllar öncesinden bize kalan mirası bir nevi doğuştan gelen hafızamızdır. Ve bu iki etken "Boşnak" olmak ve "Kültür" hakkında emin olduğum tek bir düşünce varsa o da onlara dört kolla sarılmamız gerektiğidir. Ama bundan daha da önemli olduğuna inandığım belki hayata karşı duruş biçimimi ifade eden "her insan dünyaya herşeyden bağımsız olarak bir "birey" olarak dünyaya gelir". Bu sebepten konuların temelinde ben olgusunu bir kenarda saklı bırakmak kaydıyla düşündüğümüzde yapmamız gerekenler burada paylaştığımız onlarca yüzlerce değerlerimizi , geçmişten gelen ve bizleri biz yapan bütün özelliklerimizi sosyal hayatımızda olabildiği kadar yaşamamız gerekmektedir. Bunun içinde dilimize sahip çıkmak , yaşatmak , ileriye yeni nesillerimize aktarmak başta olmak üzere ; akraba ilişkilerimiz ; toplantı , düğün , derneklerdeki görsel açıdan daha ön planda olan alışkanlıklarımız ; yemeklerimiz ; evliliklerimiz ; alışkanlıklarımız , bireysellikten çıkıp toplumumuza malolmuş davranış biçimlerimiz ; burda yazamayacağımız bibirinden bağımısız bizleri biz yapan "bütün özelliklerimiz" 'i korumamız gerektiğidir. Diğer bir taraftanda hayatta gelebileceğimiz en iyi konuma gelmek için sonuna kadar elimizden gelenin en iyisini yapmamız kendimizi en iyi düzeyde konumlandırmamız gerekmektedir.
Tüm bunları tek bir çerçevede ele aldığımızda konu başlığına atıf olarak "içimde kalmasın :)" bir ekleme yapmak istiyorum Allah izin verirse Benim çouğum Boşnak kültürünü kaybetmeyecek ...

Hvala Puno

ali&meltem
03-11-06, 12:02
ırkçılık yapmıyorum hermillete saygım var ama mesela ben asla boşnak olmayan birinle evlenmem kaybolup gidiyorus bilmem farkındamısınız neolursa olsun boşnak kanını sürdürmek gerekli sırpların yaptığı katliam yetmemiş gibi birde kendimiz yapıyorus deişik milletlerle evlenip

SINANOVIC
03-11-06, 13:45
ırkçılık yapmıyorum hermillete saygım var ama mesela ben asla boşnak olmayan birinle evlenmem kaybolup gidiyorus bilmem farkındamısınız neolursa olsun boşnak kanını sürdürmek gerekli sırpların yaptığı katliam yetmemiş gibi birde kendimiz yapıyorus deişik milletlerle evlenip

SELAM DOSTUM FİKİRLERİNE SAYGI DUYUYORUM ÖNCELİKLE
PEKİ SEN KALBİNE SÖZ GEÇİREBİLECEKMİSİN.SENCE YUGOSLAVYADA HER KES KENDİ IRKINDAN BİRİYLEMİ EVLENİYOR SIRP BOŞNAĞI YA DA HIRVATI SEVİP EVLENEMEZMİ BUNLAR BİR BOŞNAK İÇİNDE GEÇERLİ AŞK YAKALADIMI MEKAN ZAMAN VE DİN DİL IRK GÖZETMEZ.:)

kali? rahmo
03-11-06, 16:25
evt cok doğru soyumuzu lütfen sürdürelimm:D:D:D:D:D

AL? A?AO?LU
03-11-06, 22:33
BENİMDE TEK DÜŞÜNCEM BU SOYUMUZUN DEVAM EDEBİLMESİ ÇOCOGUMUDA EN İYİ ŞEKİLDE BOŞNAK OLARAK YETİŞTİRMEK.;)

muzo
03-05-07, 22:04
Biz kendi aramızda boşnakça konuşmaz isek,kültürümüzü yaşamaz isek çocuklarımız nasıl öğrenecek?
önce kendimizi sorgulamalıyız..

jugosergio
03-05-07, 22:17
ÇOCUĞA DİL VE KÜLTÜR HAKKINDA BİLGİ VERİLMEZSE ÇOCUK HERALDE KÖKÜNÜ UNUTUR.BURDA GÖREV ANNE BABALARA DÜŞÜYOR.MÜMKÜN OLDUĞUNCA ÇOCUĞA DİL VE KÜLTÜRÜ SEVDİRMEYE ÇALIŞILMALI.ŞUANDA BELKİ BİZ DİLİMİZİ VE KÜLTÜRÜMÜZÜ BİLİYORUZ.ANCAK BUNU ÇOCUKLARIMIZADA AŞILAMAMIZ LAZIM.BÖYLE YAPMADIĞIMIZ TAKDİRDE BOŞNAK DİLİ VE KÜLTÜRÜ HERALDE YOKOLUR.

rafetmuric
04-05-07, 13:16
Selamlar...

Benim yorumum boşnakça olacağı için, öncelikle herkezden özür diliyorum...
( Yeterince Türkçe'yi iyi bilmedim için :) )

Zelio bih na samom pocetku reci nesto o sebi....

Ja vec nekoliko godina zivim i radim u İstanbulu i mislim da sam jedan od ''srecnijih'', u odnosu na ''druge'' koji zive i rade na zapadu....

Zbog cega...??

Ovdje, u Turskoj, je mnogo lakse ''zivjeti'' kao Bosnjak nego u bilo kojem dijelu svijeta...

- Moja familija je rasturena po cijelom svijetu; malo zbog sigurnosne, malo zbog ekonomske situacije...

Dacu vam tri primjera:

İmam dvojicu Amidza koji zive u Njemackoj;

Jedan je ozenjen Bosnjakom, a drugi Njemicom.
Zanimljivo je to sto Amidzina djeca cija je majka Bosnjaka, izmedju sebe i naravno sa svim ostalim govore njemacki.. Nazalost, vrlo malo znaju Bosnjacki.!!! :(

Suprotno ovoj situaciji; Amidzina djeca, cija je majka Njemica,; ne samo da vrlo dobro i tecno govore Bosjacki, nego se ponasaju i jednostavno izgledaju kao pravi Bosnjaci koji zive u Bosni ili Sandzaku...!!! :)

İmam i jednog Daidzu koji zivi u Francuskoj, njegova zena je Spanjolka....
Kod njega je situacija takva da i njegova djeca dosta dobro govore Bosnjacki, ali govore i Spanjolski ( Naravno i Francuski )...
Ovdje moram dotati jos to da su imena djece ''izvorna Bosnjacka'' :)...

Na osnovu ovih primjera mozemo lako doci do zakljucka da; NİJE U PİTANJU VJERA, NACİJA, ZEMLJA U KOJOJ SE ZİVİ İTD.. da bi se sacuvala Bosnjacka kultura. Potreban je ''ODGOVARAJUCİ ODGOJ'' djece, treba reci djeci da nije ''sramota' biti Bosnjak i da ( hvala Allahu ) se nemaju od cega stidjeti svoje kulture i svog naroda...

Zato mislim da jednostavno uopste nije vazno ko je od kog naroda...
Moja zena moze biti Bosnjaka ili Turcinka, i mi mozemo imati djecu ( nadam se :) )... Ali ako ta djeca ne dobiju odgovarajuci ''kucni odgoj'', ona nece znati ko su i sta su... Sve je u Nasim rukama!!! Ako zelimo da nam djeca govore Bosnjacki, onda se treba malo potruditi na samom pocetku djetinstva...

Hvala vam, i nadam se da se necete ljutiti sto sam morao pisati Bosnjacki... :)

arminjugo
04-05-07, 13:30
Selamlar...

Benim yorumum boşnakça olacağı için, öncelikle herkezden özür diliyorum...
( Yeterince Türkçe'yi iyi bilmedim için :) )

Zelio bih na samom pocetku reci nesto o sebi....

Ja vec nekoliko godina zivim i radim u İstanbulu i mislim da sam jedan od ''srecnijih'', u odnosu na ''druge'' koji zive i rade na zapadu....

Zbog cega...??

Ovdje, u Turskoj, je mnogo lakse ''zivjeti'' kao Bosnjak nego u bilo kojem dijelu svijeta...

- Moja familija je rasturena po cijelom svijetu; malo zbog sigurnosne, malo zbog ekonomske situacije...

Dacu vam tri primjera:

İmam dvojicu Amidza koji zive u Njemackoj;

Jedan je ozenjen Bosnjakom, a drugi Njemicom.
Zanimljivo je to sto Amidzina djeca cija je majka Bosnjaka, izmedju sebe i naravno sa svim ostalim govore njemacki.. Nazalost, vrlo malo znaju Bosnjacki.!!! :(

Suprotno ovoj situaciji; Amidzina djeca, cija je majka Njemica,; ne samo da vrlo dobro i tecno govore Bosjacki, nego se ponasaju i jednostavno izgledaju kao pravi Bosnjaci koji zive u Bosni ili Sandzaku...!!! :)

İmam i jednog Daidzu koji zivi u Francuskoj, njegova zena je Spanjolka....
Kod njega je situacija takva da i njegova djeca dosta dobro govore Bosnjacki, ali govore i Spanjolski ( Naravno i Francuski )...
Ovdje moram dotati jos to da su imena djece ''izvorna Bosnjacka'' :)...

Na osnovu ovih primjera mozemo lako doci do zakljucka da; NİJE U PİTANJU VJERA, NACİJA, ZEMLJA U KOJOJ SE ZİVİ İTD.. da bi se sacuvala Bosnjacka kultura. Potreban je ''ODGOVARAJUCİ ODGOJ'' djece, treba reci djeci da nije ''sramota' biti Bosnjak i da ( hvala Allahu ) se nemaju od cega stidjeti svoje kulture i svog naroda...

Zato mislim da jednostavno uopste nije vazno ko je od kog naroda...
Moja zena moze biti Bosnjaka ili Turcinka, i mi mozemo imati djecu ( nadam se :) )... Ali ako ta djeca ne dobiju odgovarajuci ''kucni odgoj'', ona nece znati ko su i sta su... Sve je u Nasim rukama!!! Ako zelimo da nam djeca govore Bosnjacki, onda se treba malo potruditi na samom pocetku djetinstva...

Hvala vam, i nadam se da se necete ljutiti sto sam morao pisati Bosnjacki... :)

ovdje nema nista da se naljutimo na tebe pocetkom si rekao da ces pisati bosnjacki za to sto zeleo si da objasnis svoj misljenlje.hvala ti puno.

EKKA
04-05-07, 14:50
muzo abiye katılıyorum.eğer ailelerimiz bizim yanımızda boşnakça konuşmasaydı biz boşnakça konuşmayı bilmezdik.bide evde türkçe bilmeyen mamo-dedo varsa çocuklar daha da güzel boşnakçayı öğreniyor...kültürümüze gelince biz gelenek ve göreneklerimizi sürdürmeye devam ettiğimiz sürece çocuklarımızda bunları öğrenecek ve hayatlarına geçirecek...
Biz kendi aramızda boşnakça konuşmaz isek,kültürümüzü yaşamaz isek çocuklarımız nasıl öğrenecek?
önce kendimizi sorgulamalıyız..

omer74
04-05-07, 15:05
KÜLTÜR NE DEMEKTİR ÖNCE ONU İNCELEYELİM :

BİLİMSEL OLARAK : (Burası biraz sıkıcı)
Kültür, Türkçede pekçok kullanım şekli olan bir kelime ve karışık bir kavramdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelime anlamı; Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünüdür.

Sosyolojik olarak, bir topluma veya halk topluluğuna özgü düşünce ve sanat eserlerinin bütünü de o toplumun kültürüdür.

Kültür kelimesi Latince culturadan gelir. Cultura, inşa etmek, işlemek, süslemek, bakmak anlamlarına gelen colere'den türetilmiştir. Örnegin Romalılar 'mera işlenmesine' agri cultura demişlerdir (İngilizcedeki tarım anlamina gelen kelime:agriculture)

BASİTÇE (Bu kısmı daha anlaşılır ve akıcı)

Kültüre; din, dil, ırk, kader (tarih), ülke ve duygu birliği denilebilir. Bu bağlamda; Boşnak Kültürü dediğimiz zaman din,dil,ırk,kader(tarih),ülke ve duygu tanımlamalarını inceleyelim.
DİN olarak düşünürsek Boşnaklar , özellikle Fatih Sultan Mehmet Han zamanında, İslamiyeti benimsemişler ve bu dini severek yaşamışlardır.

O zaman bu kaybetmek istenmiyorsa her boşnak müslüman olmalıdır. Ateist veya başka dinden olanlar veya islamiyeti hiçe sayanlar,gericilik unsuru görenler Boşnak kültürüne ihanet etmiş olur.

DİL olarak düşünürsek her boşnak boşnakçayı bilmelidir. Kurslar açılmalı, öğretilmelidir.Bu konuda da Türkiye Cumhuriyeti tam destek olmalıdır.

IRK olarak düşünüyorsak tüm boşnaklar boşnaklarla evlenmeli.Başka ırklarla evlilik yapılmamalıdır. ( Bu da kendini bu ülkeden soyutlama anlamına gelir. Osmanlı köklerini yok sayma anlamına gelir. Ayrıca özgürlük ve etik açıdan ne derece doğru olduğu tartışılır)

KADER,TARİH olarak düşünürsek bu biraz karmaşık. Bosna'nın tarihi mi Boşnakların tarihi yoksa Osmanlı İmparatorluğu'nun tarihi mi ? Boşnak kendini Bosna Hersek'e mi ait hissetmeli, Osmanlı'ya mı. Osmanlıya ise Türkiye Cumhuriyeti'ni Osmanlı Devleti'nin devamı mı görmeli. Yoksa T.C sadece Türklerin mi devleti. Eğer sadece Türklerin devleti ise, Boşnaklar Türk müdür yoksa boşnaklık ayrı bir ırk mı ? Bu sorulara herkes farklı cevap verirse kültürün bu kısmında yani kader,tarih kısmında nasıl birleşilecek ?

ÜLKE kısmı üstteki paragrafla paralel.T.C sadece Türklerin mi devleti , yoksa Osmanlı'nın devamı sayılırsa aynı zamanda boşnakların,kürtlerin,lazların vesaire da mı devleti ?

DUYGU birliğine gelince bu daha soyutsal. Düğün,etkinlik, müzik gibi konular bunun içinde.Tabiiki bu konu da çok önemli ve yaşatılmalı.

DEMEK İSTEDİĞİM ÖNCE BOŞNAK KÜLTÜRÜ NEDİR ONU TANIMLAMAMIZ GEREKMEKTEDİR. BAZI KABULLER YAPMAMIZ GEREKMEKTEDİR. ÇÜNKÜ SADECE BOŞNAKLARIN YAŞADIĞI BİR ÜLKE YOK. BOSNA'DA DA SIRPLARLA , HIRVATLARLA İÇİÇE YAŞANIYOR.

omer74
04-05-07, 15:38
BENİM DÜŞÜNCEM:

Boşnaklar Türklere göre ayrı bir ırktır.Ama Osmanlı kökünden dolayı Türk,Boşnak,Kürt,Çerkez,Laz;Arnavut,Gürcü karışmıştır.Hepsi bir olmuştur. Ve bu ülke yani Türkiye bu yüzden Boşnakların anavatanıdır. Ayrıca Bosna Hersek de anavatanıdır. İkisi de anavatandır. Boşnakları boşnak yapan en önemli unsur da dinleridir. O da İslam'dır.

?esirovic
04-05-07, 16:28
bencede bosnaklıgımızı yavas yavas yıtırıyoruz ama sunu belırtmelıyımkı bı ınsan kendı benımsedıgı kulturu dılı unutmamak ıcın elınden gelenı yapar.mesela ben kucuklukten berı yugoslavyada yasayanlar kadar guzel bosnakca konusmak o kulturu ogrenmek ve daıma surdurmek ıstemısımdır daha yolun yarısndayım belkı belkıde daha az ama bıde kendı kuzenlerıme bakıyorum bikamın yasadıgı evdekı kuzenlerım bıle hep bana soruyorlardı ne dıyor dıe yanı onlar ısteseler benden ala ögerenebılırler cunku bikam tek kelıme bılmıyo turkce....
babamın bosnak oyunlarıyla uzaktan yakından alakası yoktur amcamlar ıyı oynar ama yıne kuzenlerım oynamayı bılmezken (cacak harıcınde :)) ben cok ıyı oynuyorum yanı kast etmek ıstedıgım aıle ne kadar ısterse ıstesın cocuk eger kendını bosnak kulturunde gormuyorsa zorlayamaz....

muzo
08-05-07, 11:18
Çocuklarımızın boşnakça dilini öğrenmesi için en azından evde dilimizi konuşmamız gerek.Dedo'larımız Biko'larımız sayesinde öğrendik dilimizi.
Bizde çocuklarımıza karşı bu sorumluluğu taşımamız gerek!

jessmatth
08-05-07, 11:56
Arkadaşlar benim annem de bir Türk. Bunun sıkıntıları tabi ki de oldu ama bu sıkıntılar annemden değil babamın sülalesinden kaynaklandı.Onlar aradan 34 yıl geçmesine rağmen bunu arada da olsa hissettiriyorlar. Dil konusuna gelirsek; annenin ya da babanın Boşnak olmaması tabi ki de dilini öğrenmede engel oluşturabiliyor ama tamamen de engellemiyor,kişiye bağlı yani.Ama bence bu konuda asıl yapılması gereken Türkiye'deki Bosna-Sancak derneklerinin bir an önce Boşnakça kursu açmasıdır.O zaman dil unutulmaz ve gramatik bir şekilde kuşaktan kuşağa devam eder.Diyebilirsiniz ki o kadar para yok derneklerde. Onun da çözümü var ama kullanacak akıllı adamlar lazım.Avrupa Birliği uyum kanunları sayesinde ana dilde kurs hakkı tanındı.AB bu kurslar için fon aktarıyor.Eğer derneklerimizin yöneticileri bunları akıllıca kullanırlarsa ve Boşnakça kursu açmayı ayrılıkçı bir hareket olarak görmekten vazgeçerlerse işte o zaman böyle bir sorun ve kaygı kalmaz.Unutmayınız ki hiçbir dil sözlü olarak devam edemez, muhakkak yazılı olarak da kullanılması gerekir.
DOVİCENJE

sefak?yl? bo?nak
25-06-07, 08:59
muzo abiye katılıyorum.eğer ailelerimiz bizim yanımızda boşnakça konuşmasaydı biz boşnakça konuşmayı bilmezdik.bide evde türkçe bilmeyen mamo-dedo varsa çocuklar daha da güzel boşnakçayı öğreniyor...kültürümüze gelince biz gelenek ve göreneklerimizi sürdürmeye devam ettiğimiz sürece çocuklarımızda bunları öğrenecek ve hayatlarına geçirecek...

Evet ben de Nanomdan öğrendim

su
25-06-07, 19:28
dilimizi unutmadıgımız ve de gelecek nesillere çok iyi ogrettigimiz surece asla ne oldugumuzu unutmayacagız

cue
29-12-07, 00:30
slm arkadaşlar..öncelikle şunu söylemeliyim ayrım yapılmamalı bence herşeyden önce insan olmalı bu din dil ırk ayrımı olmadan..örneğin ben boşnak değilim ama site hoşuma gitti kültürünüzü öğrenmek istedim ayrıca bir çok arkadaşım ve tanıdığım insan var sitede..yani demek istediğim biraz insanın içindede olmalı sabit bir fikirle yol almamalı kültürü,dili v.b. şeyleri öğrenmek ve öğretmek isteyenler bunu herşekilde yapabilir..herşeyden önce ağaç yaşken eğilir;)

@kt@n
25-01-08, 14:38
kültürümüzü korumak yeni kuşakalra aktarmak gerek
bunlar olmazsa kültür YOZLAŞMAYA başlar bulunduğu konumdan etkilenir ve kendi adetlerini ananelerini bulunduğu ortam ile karıştırır. buda yeni kuşakalrın kendi kültürünü doğru bir şekilde öğrenmesinin ve yaşatmasının şart olduğunu gösterir.

olayı evlilik ile bağdaştırmak yanlış bir düşünce.
türk -boşnak evliliğinde boşnak kültürünü çocuklara doğru bir biçimde aktarmak ve onalrı bilinçlendirmek olursa herhangi bir problem yaşanmaz.
ortamın da en önemli faktör olduğu unutulmamalıdır.

kajmeran
25-01-08, 15:14
Harbiboşnakkız!Neden boşnaklar arası evlilik zorGenelde bakınca evlilikler çoğunluk olarak boşnaklar arası olmuomu..he bi boşnağın bi türkle evlenmesi çok var ama çoğunlukla boşnaklar arası oluyor..mümkün değil olmaz denemin nedenini bilemiyorum..

bence bosnaklar arası evlılık mümkün değil olmaz .....
bunların gercekleşmesi biraz zor arkadaslar
çaba gerekiyor

?y_Cucevi
25-01-08, 16:01
çocuklarımız yada bizler boşnak kültürünü unutmıyacağız herzaman dimdik ayakta duracağız üstümüzdeki yükü taşırken yorulsak ta belki eyiliriz ama düşmeyiz onun için boşnak demek güçlü demek tir

Saygılarımla....

adrijan
31-05-09, 00:15
sevgili boşnak kardeşlerim insanın yalnızca ailesinden hangi ırk kökeninden geldiğini duyması 40 yaşından sonra bunu araştırması için yeterli bir sebep oluyor.ben arnavutum ve 10 yıldır balkanlara gidiyorum kendim kosovalıyım ama bütün balkanları geziyorum 2 yıldır o bölgede yaşıyorum priştinede; anneannem bana ana dilimin arnavutça olduğunu ve bu dili öğrenmem gerektiğini söylerdi evde konuşulanları dinlerdik ama iyi öğrenemedik yıllar sonra bosnalı bir dostumla mesajlar aracılığıyla biraz boşnakça öğrendim sonra kosovada arnavutça orada herkes sırpça bilir bende sırpçaya biraz saptım.kısacası yazdıklarınız çok doğru bir gün memleketinize gittiğinizde rahat olmanız için ve atanızla bağlantınız için mutlaka dilinizi öğrenin boşnak kültürü çok müthiş bir kültür ben jablanica'dan kud.neretva adlı bir derneğin üyesiyim onları 2 defa türkiyeye davet ettim egeye burada manisanın 5 ilçesinde gösteriler yaptılar çok ilgi gördüler aracı olmaktan gurur duydum bence hepiniz bu oyunları ve boşnak böreklerini,aile içi davranışlarınızı kısacası hayatınızı kültürünüz çerçevesinde öğrenin ve yaşayın.haddim değil ama tavsiyem bu birde o bölgede yaşayan halklar içinde en özel topluluk boşnaklar bana göre. inatları biz arnavutlardan fazla olsada, buda işin şakası. allaha emanet olun

suko
02-06-09, 19:19
dinlediyi müzik bizimki olmalı
kesinlikle konuşmayı ögrenmeli
bayramlarda tamamen bizim adetlerimizi uygulamalı
EN ÖNEMLİSİDE KENDİSİNİN VE COCUKLARININ
VEDE TORUNLARININ TÜRK DEYİL
BOŞNAK ASILLI TÜRK OLDUKLARINI
UNUTMAMAMALI VE UNUTTURMAMALI
BU NESİLER BOYU DEVAM ETMELİ