PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Şile

edito
23-08-06, 00:36
Hafta sonu İstanbul’un sıcağı içimize işlerken dilimiz dışarıda ter döküyorduk Özgür’ümle. Boğazda kahvaltı yapalım diye evden çıktığımızda ana yola çıkmadan karar verdik denize gitmeye. Hemen eve geri dönüp bikinilerimizi (Özgür’ümde) kaptık ve don paça yollandık Şile’ye doğru.
Yolda Özgür’üm “bilader Şile biraz maganda mekanı acaba gitmesek mi?” diye homurdandı. Bende yeni diktiğim çiçek desenli şalvarımı işaret ederek endişelenmemesini, nasılsa bizi benimserken zorluk çekmeyeceklerini hatırlattım.

Şile, eski zenginlerin sayfiye yeri olma özelliğini yitireli çok olmuştu. Bakımsızlık ve modern şehir hayatı insanına hitap edememesi yerli turistinde ilgisizliğiyle neticelenmişti. Yıllardan beridir kimsenin aklına İstanbul’un burnunun dibindeki mahzeni ayaklandırmak gelmiyor.

Herhalde yerli halkından öne çıkan belediyesi (!) Şile’yi güzelleştirmeye gönül vermiş ki sonunda işe yollardan başlamışlar. Tertemizdi ana arterler.
Bana Çeşme’yi anımsattı.
Özgür’ümle hayal kurmaya başladık…
Hemen yatırımlar yaptık Şile’ye. Amerikan tipi evler kurduk yola yakın. Böylece her gün şehirde işe gitmek zorunda olan kimseler bu açık yolla ulaşımı sağlayacak ve o keşmekeşten bir nebze de olsa arınabilecekti. İnsanların artık doğaya ihtiyaçları olduğunu anladık.

Anadolu yakası oksijen ihtiyaçları bu gür ormanlardan sağlıyordu. gittikçe şehrin nasıl nefes aldığına tanık olduk.
Sakin sakin geldik Şile’ye...
Merkezdeki denize ulaşmak için tabelalardan yardım alınamayacağını anlamamız zor olmadı. Ama yardımsever insanımız birazda sağını solunu ataraktan gideceğimiz yeri tarif edebiliyor.
Sahilin otoparkında giriş ücreti alınıyor; Hafta içi yedi (7), hafta sonu on beş
(15) ytl.
Dev gibi bu açık alanın en üst kısmına arabamızı park ediyoruz.
Hemen karşımıza çıkan ilk ve tek büfede patatesli+acısız+baharatsız bir gözleme söylüyoruz ve unutuyoruz zamanı. Yaklaşık 45 dakika sonra çayımız geliyor. Belki biraz açlıktan olduğunu anlayacaklarını sağladığınız sinirinizi belli ederseniz bir nebze daha acele ediyorlar.
Ve sonun da acılı, ıspanaklı ve baharatlı olan gözlemenize kavuşuyorsunuz!
“Anlaşılan burası Çeşme” değil diyor Özgürüm. “olm oraya gitmek için 800 km yol alıyoruz bak burası 60 km cik, idare ediver.” Diye geveliyorum, ağzımdan damlayan yağlar eşliğinde...

Kuş kadar ucuz bir hesap ödüyor ve geliyoruz çıstak çıstak kumsala.
Sahildeki bardan koşaraktan bir delikanlı yanımıza geliyor ve şezlonglar için 20 ytl istiyor. Bizde çingenelik edip 10 ytl ye razı ediyoruz elemanı.
3 km uzunluğu olan bu sahil de belediye belirli aralıklarla barlar kurmuş. Sahil şeridinin tamamında ise müzik yayını bulunmakta.
Etrafta gençlerden çok “overage” (ortayaşınüstü) tabir ettiğimiz yaş grubuna rastlamak mümkün.
Genç kısmı ise 13/19 yaş arası temsil etmekte!
Çeşme’deki kızların mayokinileriyle kıyaslanmasa da buradaki kızlarımızda oldukça havadarlar hani. Öyle tahmin ediyorum ki Şile sahillerinin zenginliği ve usta eller tarafından keşfinin şurada 5 senesi ya var ya yok.

Sıra geliyor denize girmeye.
Oldukça uzun yürümeniz gerekiyor derinliğe ulaşabilmek için.
Aslında doğru bir uygulama; etrafta yüzme bilmeyen pek çok yurdum insanı iştigal etmekte…
Ama su çok temiz. Deniz de sahilde kirlenmemiş. Sanırım halkımız bu konuda artık bilinçli. O bakımdan hiç endişeniz olmasın.
Etraf genellikle aileler ve gruplarla kaynıyor o yüzden eskisi gibi laf atma ya da sarkma gibi görüntüyü bozan olaylar peydah olmuyor.
İlgilenen arkadaşlarımız için su sporları da mevcut. (windsurf, catamaran vbg).

Not; Çeşme’de bira 15 ytl, Şile’de 3 ytl.
Çeşme’de halk plajına bile giriş ücretliyken Şile’de bedava.
Çeşme’de havlu parası yazıyorlar adisyona; ama kullanmadım ki! Diye itiraz ediyorsunuz, kullansaydın diyorlar… Şile’de ister kullan ister kullanmayın politikası yok.

Yurdum insanı nostaljiden kopamıyor elbette. Şile sahillerinde şambrelle yüzen kişiler artık yok denmesin diye düşünmüşler düşünmüşler ve şambrel desenli can simidi üretmişler!!!

İstanbul’dan sıkılmak artık o kadarda pahalı değil anlaşılan.
Güneşiniz bol olsun.

edito
01-09-06, 13:02
ben iyi alıştım bu Şile gezilerine...
geçtiğimiz hafta sonu gene oradaydık. ama bu defa ekip biraz daha aileli, eşli, dostluydu...
e dolayısıyla biraz daha romantik bir gezi yaşadık.
Arzu'nın babası taka'dan bozma teknesiyle bizi Palamut tutmaya götürdü. sisteme bayıldım. ucunda altmış tane çeşit çeşit kuş tüyleri olan dizin oltayı teknenin arkasından salıyorsun. tekne gezer vaziyetteyken ortalama ikiyüz metre kadar açılıyor oltalar. bu arada teknedeki diğer miçolar aynı zamanda gözcülük yapıyor. suyun üstünde oynaşan palamutları arıyorlar.
biri bağırıyor "kaptan sancak tarafına"... hemen hareketin üstüne doğru kırılıyoruz. oynak palamutların tam orta yerinden geçersek oltaya geliyorlar. geçemezsek aynı yöne hücum eden diğer teknelere eyvallah edip yollanıyoruz...
bizim akılsız palamutlar o altmış tane tüyün (suya girince ıslanıyorlar ve küçük balık gibi duruyor) peşinden koşuyorlar ve belki otuzu birden yakalanıyor...
tek başına tutmamak gerek uzun ince halatı...
Nuray teyze güneşin sıcağıyla alıyor eline mikrofonu başlıyor döktürmeye
"ya işte kızlar bu erkeklerde böyledir. alt tarafı balık görünümlü tüyden kof kızlara takılırlar. neden? kızlar hoppidi hoppidi davetkardır. sonrada yakalanıverirler, aynı oltadan kimbilir kaç tane kurban geçtiğini bilmeden..."
yalan da değil hani...

yunusları gördük sonra grup halinde zıplıyorlardı. doğadan sarhoş olunası bir dünya...
bizim gibi palamuta çıkan bir sürü taka vardı etrafta. oltalar birbirine değmesin diye dikkat etmek gerekiyor.
denizci adamları seviyoruz bilader. Cool oluyorlar. ne derseniz diyin...
bütün bu tantanaya bir adet palamut yakaladık. akşama palamut tava yiyeceğiz takamızda.
takayı bağladığımız yer kaptan babanın 30 yıllık dostu. Şile marinada faleze demirlemiş köhne bir tekne. 2 katlı.
hiç kıpırdamıyor oradan. lezzetli de midye tava yaıyor namussuz.
günbatımına yanaşınca kaptan sesleniyor "hoop reis! al şu palamutuda beş kişilik pişir"...
gülüyoruz.

efe'ler açılmış, gün batıyor, herkesin eşi sevgilisi yanında, palamutlar cızırdıyor, bir de masada olmayanları şad ediyoruz -kadehler masaya da vuruluyor...

rastgele kaptan.

muzo
04-09-06, 09:13
sevgili edito, gezi yazılarını çok güzel bir dille anlatıyorsun.eger bilmiyorsan bir hatırlatma yapmak istiyorum, şileye bağlı bir boşnak köyü var.gelmesekte gitmesekte o köy bizim köyümüzdür. adı yeni köydür. fırsatı olursa şileye gittiğinde bu köyü ziyaret edip izlenimlerini bizimle paylaşırsan seviniriz. ayrıca gittiğin yerlere yakın boşnak köyü araştırması yaparsan çok ilginç şeyler yaşayacağını umuyorum.şileye gidipte yenköye uğramazlık olurmu? nede olsa bu forum boşnak forumu.....haydi zeec göreyim seni....

edito
06-09-06, 20:53
boşnak köyünden haberim yoktu. tekrar gidersem mutlaka araştırırım.
ilginize teşekkürler :)

hidayet
27-03-07, 14:03
hey gidi şilem ahh aaaaaaahhh şimdi yaz olsaydıda girseydim kardenize boğuşsaydım dalgalarla cankurtaran akrabalarıma yardımcı olsaydım plajda:)
çok özledim yaz aylarını ve şilemi yeniköyümü..........

samko
28-03-07, 12:57
vala o taraflar ist nin antalyası...sadece şilemi,kerpe kefken de müthiştir..denizi azgın karadenizdir.ölmek istemiyosanız şilede çok açılmayın :D yüzmeyi bilsenizde şile bu bogulmaları meşhurdur :D
yaz ayında hafta sonları bu üç yerden birine özellikle kefken'e gittinizde plajda yeşilbaglar ve sapanbaglar mahalesnden giden boşnakları görürsünüz...yazın bu yerler bizim mahalede moda :D bizim mahalede servis çekenler yazın her hafta sonu 10-15 bazen 20 araba kalkıyo kerpe,kefken ve şile ye tur düzenlieniyo.anadolu yakasında oturanlar için süper yerler.kendi arabası olan kafasına estiginde gidiyo.hafta sonu günü birlik vakit geçirilcek çok güzel yerlerdir.gitmenizi tavsiye ederim..:):)..

hidayet
28-03-07, 13:09
vala o taraflar ist nin antalyası...sadece şilemi,kerpe kefken de müthiştir..denizi azgın karadenizdir.ölmek istemiyosanız şilede çok açılmayın :D yüzmeyi bilsenizde şile bu bogulmaları meşhurdur :D
yaz ayında hafta sonları bu üç yerden birine özellikle kefken'e gittinizde plajda yeşilbaglar ve sapanbaglar mahalesnden giden boşnakları görürsünüz...yazın bu yerler bizim mahalede moda :D bizim mahalede servis çekenler yazın her hafta sonu 10-15 bazen 20 araba kalkıyo kerpe,kefken ve şile ye tur düzenlieniyo.anadolu yakasında oturanlar için süper yerler.kendi arabası olan kafasına estiginde gidiyo.hafta sonu günü birlik vakit geçirilcek çok güzel yerlerdir.gitmenizi tavsiye ederim..:):)..

YÜZME BİLMEYENLER GİREBİLİR FAKAT CANKURTARANLARIN SÖYLEDİKLERİ VE İŞARETLEDİKLERİ GÜVENLİ BÖLGELERDE..
AYRICA ŞİLE DENİZİNE GİRERKEN ŞUNA DA DİKKAT EDİN PLAJDA YÜZÜNÜZ DENİZE DÖNÜKKEN EĞER RÜZGAR SIRTINIZDAN ESİYORSA ÇOK DİKKATLİ OLUN YOKSA DENİZDEKİ AKINTI SİZİ RUSYAYA BİLE GÖTÜREBİLİR:D:D:D

samko
28-03-07, 21:52
valla bi keresinde şilede bogulanların cesetleri kerpe plajına vurmuştu :D
şilede boğuldunuzmu yani ceseti bulmakta dert nereye gidedeği belli değil :D:D:D