PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : bosna bayrağındaki zambak çiceği

esesli
07-09-06, 12:47
bosna bayrağındaki çicek figürü zambakmış doğrumu. bilgisi olan varmı. bunun bir hikayesi varmı merak ettım. ayrıca boşnakcada zambak ne demek. bosnalı mücahitlerin bir sloganı varmış. rahmetli amcam anlatmıştı. türkçesi şöyle. zambaklar yaşasın. bu boşnakça nasıl söylenir. sözlükte zambak lyiljan diye geçiyo.( nek jivi lyiljane). diye cevirdim ama doğrumu bilmiyorum.

Dokaz
07-09-06, 23:15
bosna bayrağındaki çicek figürü zambakmış doğrumu. bilgisi olan varmı. bunun bir hikayesi varmı merak ettım. ayrıca boşnakcada zambak ne demek. bosnalı mücahitlerin bir sloganı varmış. rahmetli amcam anlatmıştı. türkçesi şöyle. zambaklar yaşasın. bu boşnakça nasıl söylenir. sözlükte zambak lyiljan diye geçiyo.( nek jivi lyiljane). diye cevirdim ama doğrumu bilmiyorum.

Zambak Bosnada çokça yetişen vede Bosna ile özdeşen bir çiçek olduğundan dolayı bayrağa konulduğunu bilioyorum eğer yanlış bilmiyorsam.Burada "Yaşasın Zambaklar" ın Boşnakçası "Nek Zivu Liljani"

arnavet
07-09-06, 23:34
Zambaklar tamamen bosnanın derebeylik olark yönetildiği orta çağ zamanlarından geliyor.

premenkov
22-09-06, 12:54
eet bnd öle duymustum arnewat şimdi bilgimi pekiştirdim sayende tesekkürler

adafelc
22-09-06, 14:11
Zambak Bosnada çokça yetişen vede Bosna ile özdeşen bir çiçek olduğundan dolayı bayrağa konulduğunu bilioyorum eğer yanlış bilmiyorsam.Burada "Yaşasın Zambaklar" ın Boşnakçası "Nek Zivu Liljani"
Evt Ole Olmsı Lasım BıldığuıM Kadarıyla Sana KAtılıorum Dokaz...

premenkov
23-09-06, 11:43
Bosna, tarihin çeşitli dönemlerinde çeşitli bayraklar kullanmıştır. En çok bilineni Avrupa Kalkanı şeklinde mavi zemin üzerine 6 adet altın rengi zambak (ljiljan) olan bayraktır. Bu bayrağın aslı 13 yüzyılda ilk Bosna Kralı olan Kral I. Tvrtko Kotromanic tarafından askeri üniformalar ve savaş aletlerinde kullanılmıştır. Latince adı Lilium Bosniacum olan Ljiljan (zambak) o dönemlerde Bosna'ya özgü bir çiçek olduğundan bu sembol Tvrtko tarafından tercih edilmiştir. Daha sonraları dönem dönem bu bayraklar değişmiştir. Aşağıda çeşitli dönemlerde kullanılan Bosna bayraklarını görebilirsiniz.

paylasımm için saol jusovic

sevdalinka
25-09-06, 23:58
Zambaklar solmaz…

Çiçek bahçesinde gördüm O’nu..

Srebrenica’da bir zambak başında.

Kokluyor zambağını gül gibi..

Yüreğiyle dokunuyor O’na..

Ana yüreği…

Besbelli hasretine hasret…

O, Mustafa’sının başında…

Açmış ellerini Hakk’a;

Duası Bosna.

Tebessüm bu kadar mı sıcak olur..

Bu kadar mı candan.

Başı dik ama mağrur değil.

İftihar okunuyor gözlerinde…

Şehid anası O.

Besbelli ‘elhamdülillah’ diyor yüreği.

Kıskanır mı analar bilmem..

İki oğul vermiş Allah için..

Dahası; amca, kardeş yeğen..

Tam elli beş can.

Diğer şehidinden bihaber.

Ahh, diyor..

Şehidim diyor..

Mustafa’mın küçüğü diyor.

Mustafa’sı gibi

O’na da dokunmak istiyor..

Hem sabırlı, hem umutlu..

Elbet bulunup, tamamlanacak şehidinin kemikleri.

Yeşil örtülü bir tabut daha diyor.

Mustafa da kardeşini bekliyor…

Korku yok; teslimiyet var Allah’a…

Bosna’da ana şefkati evlada şehadet şerbeti…

O, Mustafa’sının başında;

“Sırp alsa silahı eline…

Kırpmam gözümü, yine gönderirim şehadete” diyor…

Şehitler ölmez ana…

Zambaklar solmaz.

Zambaksız Bosna’lar olmaz!

alıntıdır...

alija
06-12-06, 18:11
Ben birde buna rastladım , Geneldede venedik sınırını koruyan Batı Hersek beylerince osmanlı zamanında sıkça kullanmış bu bayrak . . .