PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Mostar Köprüsüne Hırvatlar Tarafından Yapılan Saldırı. (08/Novembre/1993)

borostican
27-04-06, 10:10
İzlerken gözlerim doldu allah bunların belasını versin daha bir çok video izledim srebrenicada 4 gencin kurşuna dizilişi ya daha ne yazayım bilmiyorumki diğer videoları paylaşmak istemedim çünkü baya şiddet içeriyor ama bu video mostara atılan her top mermisinde yüreğimin sızladığını hissettim izlerken :(

R37yzlvM1jo

ali beg
27-04-06, 22:14
Savaştan akıllarda kalan...bir görüntü .
Neyseki Köprü bugün tekrar ayakta aynı Taşlardan yapıldı .

tİgEr
27-04-06, 22:48
(ali beg )arkadaşımız çok doğru söylemiş neyseki köprü bugün ayakta.

ya yıkılan insanlar onların durumu nedir biliyomusunuz.ben bildiğimi söyleyeyim köprümüzü ingilizler yaptırdı.yıkılan insanlarımızıda misyonerler ayağa kaldıracaklar.köprüde aynı taşları bulup yerine koydular.insanlarımız içinse kendilerinin görmek istediği gibi aslından uzak(kendi kültürleri-dinleriyle yoğrulmuş)süslü taşlar kullanacaklar.umarım anlatabilmişimdir.....

Mordoth
28-04-06, 11:40
Üzülerek , katılıyorum Tiger , bu duruma 1 an önce müdahale etmemiz gerekli .

Novi Pazar
28-04-06, 22:21
o köprüyü Hırvatlar yıktı.

Žabica
27-07-06, 11:12
İzlerken gözlerim doldu allah bunların belasını versin daha bir çok video izledim srebrenicada 4 gencin kurşuna dizilişi ya daha ne yazayım bilmiyorumki diğer videoları paylaşmak istemedim çünkü baya şiddet içeriyor ama bu video mostara atılan her top mermisinde yüreğimin sızladığını hissettim izlerken :(

http://www.youtube.com/watch?v=R37yzlvM1jo&search=mostar

Sadece duzeltmek istedim, cunku ben Mostar'liyim. Eski Kopru'muzu Sirplar degil, Hirvatlar yikti. Bilgilerinize.

Žabica
27-07-06, 11:13
o köprüyü Hırvatlar yıktı.

Bilgiyi duzelttigin icin tesekkur ederim.:)

Novi Pazar
27-07-06, 11:17
Sadece duzeltmek istedim, cunku ben Mostar'liyim. Eski Kopru'muzu Sirplar degil, Hirvatlar yikti. Bilgilerinize.

kesinlikle doğru.Mostarı Hırvat topçu ateşi yıkmıştır.Mostar şehrinde Boşnaklar ve Hırvatlar yaşar.Köprünün sağında Boşnaklar solunda Hırvatlar çoğunlukla yaşar.Yanlışım varsa zabica düzeltir:):):)

Žabica
27-07-06, 11:23
kesinlikle doğru.Mostarı Hırvat topçu ateşi yıkmıştır.Mostar şehrinde Boşnaklar ve Hırvatlar yaşar.Köprünün sağında Boşnaklar solunda Hırvatlar çoğunlukla yaşar.Yanlışım varsa zabica düzeltir:):):)

Kucucuk bir duzeltmem olacak.:) Koprunun saginda Hirvatlar, solunda da Bosnaklar yasar.:)

Sarajlija
28-07-06, 21:25
Idemo tugo niz rijeku dole
Dole sad rane manje bole
Jos mi je san bistar ko dan
Jos je pjesmom dozivam

Ne pitaj tugo sta me to tjera
ili je ljubav ili je vjera
Jednom ce sve ovo da mine
Ostace tople usne Emine

Ja cu biti sijed ja cu biti star
Al' bice vjecno mlad moj MOSTAR
Ja cu biti sijed,ja cu biti star
Al' za uvijek je mlad moj MOSTAR...

Dino Merlin,"MOSTARSKA",Ova se pjesma treba slusati-

Mostara, köprüsüne ve tüm islami eserlerine ilk saldırılar sırplar tarafından yapılmaya başlanmış,en büyük kötülükleriyse hırvatlar yapmışlardır,köprüyle beraber 16 camiyi ve çeşitli islami eserleri yıkmış ya da zarar vermişlerdir.Camilerin restorasyonları sürmekte ya da tamamlanmış durumda bu aralar,Karagöz Mehmet Bey camisi (Karadzozbegova),Koski Mehmet paşa camisi,Ruznameci İbrahim efendi,Nasuh ağa ve Keyvan Kethüda camileri gibi.
Maalesef Mostar Neretva'nın iki yakasında Boşnak ve Hırvat tarafı olarak bölünmüş gibi,Hersek'te savaş öncesi,Mostar gibi Boşnakların çoğunluğu oluşturduğu ve hırvat işgali altında bulunan Stolac şehrinde de geri dönen Boşnaklara çok düşmanca davranıyorlar..
İnşallah her şey bizler için zamanla daha iyiye gider..

Sarajlija
28-07-06, 21:36
Jajce,Livno,Duvno,Stolac gibi belli başlı Boşnak kimlikli şehirler de hırvat işgali altında ne yazık ki.
Ahmici'de yaptıkları büyük katliam ise hala içimde yara..

Žabica
31-07-06, 09:13
Idemo tugo niz rijeku dole
Dole sad rane manje bole
Jos mi je san bistar ko dan
Jos je pjesmom dozivam

Ne pitaj tugo sta me to tjera
ili je ljubav ili je vjera
Jednom ce sve ovo da mine
Ostace tople usne Emine

Ja cu biti sijed ja cu biti star
Al' bice vjecno mlad moj MOSTAR
Ja cu biti sijed,ja cu biti star
Al' za uvijek je mlad moj MOSTAR...

Dino Merlin,"MOSTARSKA",Ova se pjesma treba slusati-

Mostara, köprüsüne ve tüm islami eserlerine ilk saldırılar sırplar tarafından yapılmaya başlanmış,en büyük kötülükleriyse hırvatlar yapmışlardır,köprüyle beraber 16 camiyi ve çeşitli islami eserleri yıkmış ya da zarar vermişlerdir.Camilerin restorasyonları sürmekte ya da tamamlanmış durumda bu aralar,Karagöz Mehmet Bey camisi (Karadzozbegova),Koski Mehmet paşa camisi,Ruznameci İbrahim efendi,Nasuh ağa ve Keyvan Kethüda camileri gibi.
Maalesef Mostar Neretva'nın iki yakasında Boşnak ve Hırvat tarafı olarak bölünmüş gibi,Hersek'te savaş öncesi,Mostar gibi Boşnakların çoğunluğu oluşturduğu ve hırvat işgali altında bulunan Stolac şehrinde de geri dönen Boşnaklara çok düşmanca davranıyorlar..
İnşallah her şey bizler için zamanla daha iyiye gider..

Insallah, ama maalesef hic iyiye gitmiyor.

mavi
31-07-06, 11:12
evet bencede ne için saldırırlar anlamıyorum nıye bu düsmanlık

Žabica
31-07-06, 11:44
Onlarin icinde nefret var. Anneleri babalari dogustan kafalarina o nefreti yerlestiriyorlar. Inanamazsiniz, ama bu bir gercek.

Turkovic
03-09-06, 19:32
mostar köprüsü ve çevresiyle ilgili birkaç şeyde bende eklemek istedim.. Allaha çok şükür mostarı görme fırsatı oldu 2 hafta önce... benim gözlemlerim insanlardan çok binalarla ilgili olacak.. mostar köprüsü yapılırken,köprünün yanındaki dağın tepesine koca bir haç dikilmiş... akşam ışıklandırmaları sayesinde sanki şehrin tepesinde havada asılı gibi duruyor. mimar arkadaşımın tespitine görede bu haç.. yılın belli bir döneminde güneşi arkasına aldığında gölgesini mostara düşürüyor.. yani savaş bitmiş ama yapılan binalarla sanki birbirlerine meydan okumuşlar.. bunlada bitmiyor... hemen bir caminin arkasında cami minaresinden 2 kat yükseklikte yapılmış kilisenin çan kulesi.... şehirde yürüdüğünüzde mermilerin hala binaların üzerinde durduğunu göreceksiniz... bu binalar insanların moralini nasıl bozmuyor anlamak mümkün değil... belkide bunlar yaşadıklarının yanında hiçbirşey diye restore edilmiyor... şehit mezarları. hepside camilerin avlusunda... yaşları 20-22 arasında... umarım birdaha savaş çıkmaz ve o köprü tekrar yıkılmaz...

premenkov
03-09-06, 19:35
hırvatlar yıktı dogru ama o zamanlarda bosna üzerinde ikisininde cıkarı wardı we resmi olmamakla beraber aynı amaç ugruna savasıolardı

enko
03-09-06, 20:57
arkadaslar yanlıs biliyosam düzeltin ama bildiğim kadarıyla mostar köprüsünün yeni yapımını türkiyeden bir firma üstlenmisti ve bildiğim kadarıyla eski taslardan değil yeni taslarla yapıldı giden arkadaslarım görmüsleridir köprünün tam asağısında kıyıda eski taslar duruyor hem ayrıca o tepeye konulan haçla ilgili bi anektot anlatayım

hırvatlar o haçı oraya diktikten sonra islam alimlerinden biri ile söyle bir olay yasanmıs
gördünüzmü bizim haç sizin hilali geçti ama islam alimi buna bizim hilalimiz en yukarıdadır göğe baktığında görürsün ve sunu sakın unutma siz asla ama asla bizim hilalimizi geçemezssiniz demis

allaha emanet

--djevojko--
06-09-06, 09:40
93 te bu video yu trt de varmişti nanam aklıma gelıo feryatlar içinde ağlamıştı o hala benim içimde bir sızı sadece o mu ne razumijem? united natıons da oradaydı ben bunla ilgili çok kitap okudum ama birleşmiş milletler bakmakla yetinmiş köyümden 2 akrabam gitti gönüllü olarak biri şehit oldu biri döndü o kadar kinliyimki!!! dobar dan..sve najbolje.lijepo se provedite:(

alija
04-12-06, 23:37
arkadaslar yanlıs biliyosam düzeltin ama bildiğim kadarıyla mostar köprüsünün yeni yapımını türkiyeden bir firma üstlenmisti ve bildiğim kadarıyla eski taslardan değil yeni taslarla yapıldı giden arkadaslarım ...
allaha emanet

Turk bir firma üstlendi , buradan türk taş işçileri götürdüler ve köprüyü gene Türkler inşaa etti , muazzam bir güç ve şan gösterisi oldu bizler için , sanki ,işte biz Türkler halen burdayız der gibi , işallah bir gün ordularımızlada orda olacağız ;)

fenertan
05-12-06, 00:04
Hayir sadece Turk firmasi degil Unicef adi altinda ve baslarinda Turk firmasi olmak uzere tekrar insa edildi.Bazi muhendis ve mimarlar toplanip yaklasik "2sene" boyunca Eski Koprunun uzerinde arastirmalar yaptilar.Koprunun orjinaline sadik kalindi fakat tam orjinali tutturulamamistir.Koprunun buyuk bir kisimlarinda 'Neretva Nehrinden" cikartilan eski taslardan konulmustur ve eski koprude oldugu gibi taslari birbirlerine tutturmak icin beto harc yerine KURSUN kullanilmistir.

Baska bir dip not: Mostarda yasayan Hirvatlar Mostar koprusunun kullanmamak icin Mostar'in hemen yanina kendilerinin insa ettigi bir kopru yapiyorlar.sanirim ya bitti ya da bitmek uzere...
Saygilarimla...(yazidaki hatalar icin ozur dilerim:) )

fenertan
05-12-06, 00:07
Birde arkadaslar Mostar Koprusunu Sirplar Degil Hirvatlar yikmistir.Hem de Hirvat ordusu degil orada yasayan Hirvat halki tarafindan yikilmistir.Cunku o savasta Hirvatlarin o top atisi yaptiklari soylenen yerden Mostar Koprusune atis yapabilecek menzile sahip toplari yoktu...
Saygilarimla.

fenertan
05-12-06, 15:25
Ben national Geographic'in yalancısıyım , belki sizde rastlarsınız ben orada izlemiştim bunun hakkında bir belgesel ,amma haklısındır fenertan sırf türk olmayabilir ....

acaba niye tam orjinalini tutturamamışlar ?

seninde dedigin dogru olabilir fakat ben 4 yildir Bosnadayim ve burada Koprunun o sekilde yapilgini haberlerde izledim.Hatta yapim asamasinda Mosara gittim.ve konuyla ilgili bi haber var okumani rica ediyorum: http://www.ntvmsnbc.com/news/354264.asp

Eskisinin tutturulamamasinin sebebi:
Eski koprunun nasil yapilabildigini ne su anlki teknolojide anlayabildiler ne de kendileri bulabildiler...Eski kopruyle yeni koprunun resimlerini yanyana koyunca fark belli oluyuor.Eski koprunun ayaklari daha ince ve kopru ortada daha dik birlesiyor...
saygilarimla.

darkmoon
06-12-06, 18:31
mostar koprusu hırvat tarafında yıkıldı bir sabah karsıydı olay.cok acıklı ve üzülmemek elde diil.Köprunun yeniden yapılsın türkiye baslattı ama birleşmiş milletler buna izin vermez ve italyanları araya sokar amac gerçekten osmanlı tarihi bosnadan silmektir ,Onların istedigi sey italya türkiye beraber köpruyu yapması.türkiye kabul etmez ve tek başına yapabilmesi için baskı ve ısrarlarla birleşmiş milletlere gücünü gosterir ve proje yapmaya başlar.hırvatların elinde her türlü silahı vardı merak etmeyin çünkü bosnaya giren silahlar genellikle hırvatistan üzeri girerdi malesef bu silahlar bizim elimize gelene kadar %70 barikad kuran hırvatlarin elinde kalır.işte bu silahlar da köpru yıkılır çooooook uğraştılar yıkmak için bizim insanda elinde geleni yaptı o köpruye zarar gelmemesi için ama sonuçta yikildi.Taş konusunda bana karayollarında gelen bilgiler ise mostar köprunun ılk yapılışı yani osmanlı zamanında taş konyadan getirildi ve suan gene işe yarmayan taşlar yerinde gene konyadan getirilen taşlar süslüyor gene osmanli yaptı gene biz ÇATLASINLAR