Orijinalini görmek için tıklayınız : Adetlerimiz?
arkadaşlar benim kafama takılan şu soru war bizim adetlerimizde düqünden önce kız ewinde kızın parmak ında sırayla yüzük parmakta qezdirilir, yada qelinin 4 defa çevirilir, yada halı koyululur qelin o halı üzerinde yürür sonra arkasına bakmadan atılır yane bu geleneklerimizin anlamını bilen war mı acaba aramızda,ben chohk merak ediyorum :confused:
arkadaşlar benim kafama takılan şu soru war bizim adetlerimizde düqünden önce kız ewinde kızın parmak ında sırayla yüzük parmakta qezdirilir, yada qelinin 4 defa çevirilir, yada halı koyululur qelin o halı üzerinde yürür sonra arkasına bakmadan atılır yane bu geleneklerimizin anlamını bilen war mı acaba aramızda,ben chohk merak ediyorum :confused:
Dedemlerin daha sonra babamlarin ve en son olarak abi ve ablalarimin dügünlerini baz alarak sana diyebilecegim dügünlerimiz artik neredeyse tamamen ithal adetlerle yapiliyor.
sarkilarimiz bile tuhaflasti varmi öyle plavo plavo pasplavo diye bir geleneksel sarkimiz!...
Saygilar
bizim böyle adetlerimiz de mi varmış ne duydummmmm ne de gördümmmmm gerçekten böyle şeylermi varmış
harbibo?nakk?z
14-09-06, 07:50
ewet böle adetler var ama bilmiyorum ne anlama geldiğini
yapılmaya yapılmaya adetlerimizi unutacağız valla
üzücü bir durum ama gerçektende artık adetlerden bi haber bir nesil yetişiyor. parmaklardan yüzük gezdirme işlemini, pırstenski dever ( yani damadın en yakı arkadaşı yada yakını ) yapar. anlamını tam bilmesemda, bildiğim kadarıyla yüzük bağlayıcılığı ifade ettiği için geline yüzük takmanın geleneksel tören hali. tabi sadece yüzük takmak değil deverin yaptığı gelinin bi takım masraflarınıda karşılıyor buna karşılıkda gelin ona bir bohça hazırlıyor.
genel kültür olarak küçük bir not : alyansın sol el yüzük parmağanına takılmasının nedeni; kişinin kalbine giden damarlardan brinin oradan geçmesi, yani kalpten bağlılık )
üzücü bir durum ama gerçektende artık adetlerden bi haber bir nesil yetişiyor. parmaklardan yüzük gezdirme işlemini, pırstenski dever ( yani damadın en yakı arkadaşı yada yakını ) yapar. anlamını tam bilmesemda, bildiğim kadarıyla yüzük bağlayıcılığı ifade ettiği için geline yüzük takmanın geleneksel tören hali. tabi sadece yüzük takmak değil deverin yaptığı gelinin bi takım masraflarınıda karşılıyor buna karşılıkda gelin ona bir bohça hazırlıyor.
genel kültür olarak küçük bir not : alyansın sol el yüzük parmağanına takılmasının nedeni; kişinin kalbine giden damarlardan brinin oradan geçmesi, yani kalpten bağlılık )
saol bişey daha öğrendik :D
Dedemlerin daha sonra babamlarin ve en son olarak abi ve ablalarimin dügünlerini baz alarak sana diyebilecegim dügünlerimiz artik neredeyse tamamen ithal adetlerle yapiliyor.
sarkilarimiz bile tuhaflasti varmi öyle plavo plavo pasplavo diye bir geleneksel sarkimiz!...
Saygilar
:) sana katılıyorum.en son gittiğim düğünde ben de akordiyon eşliğinde çaçak çalınırken aynı zamanda da Akdeniz Akşamları söylendi ve biz Akdeniz Akşamları eşliğinde çaçak oynadık:)))
borostican87
12-08-07, 18:42
bu yüzük gezdirme törenini ben biliyodum ama yapılışını weya neden yapıldığını bilmiyodum yeni nesilde zaten bu tür adetleri yapmıyor
walla ben adetlerimizi biras saçma buluyom açıkçası :D:D:D
yani bazılarını :S
vallaa gösteriş yapmayı biraz fazla seviyolar ama bütün adtler çook güzel
walla ben adetlerimizi biras saçma buluyom açıkçası :D:D:D
yani bazılarını :S
Ya Hülya bizim adetlerimiz gibisi yok :):) Hele kız kaçırmada bir numarayız baba dışında herkes biliyor kızın kaçtığını :)
Semire jel bolje biti celav il' lud :D?
Semire jel bolje biti celav il' lud :D?
Pa naravno da je bolje bit'i ludddd jer se ne vidi haha:D
caki dzudzevic
08-07-09, 23:24
örf we adetlerimiz gibisi yok...hele bide unutmam arkadaşımın prstenski deveri olmuştum geline ayakkasını giydirdim 3 defa etrafında döndürdüm ve omuzlarından tutup biraz yukarı kaldırmıştım 2 elini birleştirdim parmaklar üzerinden tek tek sayıp atlayarak yüzük parmağına takmıştım akabinde yere kumaş parçası attım gelin 3 seferde topladı ve gelini damadın yanına kadar indirmiştim güzel bir duyguydu benim için ama külfetide vardı gelin arabasını yaptırmak , gelin başını ve yakınlarının kuaför masraflarını yaptırmak bana düştü :D:D:D
ceko o kadar ewlenmemi istiyorki prstenski deverim olmak istiyor illa istiyorsa bende onu kırmam :D:D
borostican_duygu
09-07-09, 07:03
örflerimiz , adetlerimiz çok güzel.. :) ama bu parmaklardan yüzük geçirme , gelini 3 kere döndürme gibi şeylerden haberim yoktu.. Artık boşnak adetleri tam olarak uygulanmıyor eskide kaldı gibi geliyor bana :S ve türklerle karıştıkça adetlerimi ya yapamıyoruz yada yapmak istemiyoruz .. Boşnak olmak grur vericii ama benim öğrencek daha çok şeyim var buda belli :):D
vBulletin v4.0.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.