Orijinalini görmek için tıklayınız : Neretva..
hajredinovka
13-09-09, 07:50
NERETVA..
Neretva Nehri dünyaca ünlü Mostar Köprüsü'nün üzerinde yer aldığı nehirdir. Bosna-Hersek, Bosna-Hersek Federasyonu, Hersek-Neretva Kantonu'nun başkenti olan Mostar'da bulunur.
Harita ve uydu gorunumlerı ıcın alttakı lınkı tıklayın.
http://www.trivago.com.tr/kanton-herzegowina-neretva-92423#mapnav:"path_id=92423&tab=regions&type=popular_childs&attractions=0&view=map&latw=43.47285413777968&late=44.64129986075226&lngn=16.556396484375&lngs=19.18212890625"
Rijeka Neretva
Neretva je najduža i vodom najbogatija balkanska pritoka Jadranskog mora. Izvire na 1.227 m nadmorske visine, pod vrhom Grdelj, koji pripada ograncima planine Lebršnik. Dužina toka iznosi 225 km,od čega 218 km kroz Bosnu i Hercegovinu.U svom gornjem toku Neretva protiče kroz dolinu, koja se pruža paralelno sa planinskim masivima i ne presijeca ih. Takve doline zovu se uzdužne.
Izvorišna dionica doline Neretve duboka je do oko 600 m i u svom gornjem dijelu se zove Borač, a u donjem dijelu (kod ušća Rame) ima naziv Župa. Do ušća Rame Neretva teće prema sjeverozapadu, a kad primi ovu pritoku, naglo skreće prema jugu. Odatle njena dolina presijeca planinske vijence pod pravim ili oštrim uglom. Takve doline zovu se poprečne.
Ovaj dio Neretve odlikuje se kanjonskim stranama visine od 800 do 1.200 m. Na tim stranama nema skoro nikakve vegetacije; građene su od naslaga krečnjaka, koje su, po procjeni geologa, starije od 175 miliona godina. Na području Borča pad Neretve je vrlo velik, a dolina uska. U Župi je pad znatno manji, a dolina šira. U kanjonu je Neretva vrlo brza, sa slapovima i manjim vodopadima. Neretva ima sva karakteristična svojstva planinske rijeke sa relativno velikim padom i jakom mehaničkom snagom. Napuštajući kanjon, ulazi u Mostarsko polje, a zatim, pošto napusti klisuru, ulazi u svoj donji tok, koji počinje nizvodno od Čapljine. Dalje se dolina Neretve širi i odlikuje širokim poplavnim pojasom uz korito rijeke. Širina rijeke u donjem toku se povećava i iznosi od 100 do 150 m, dok je dubina najčešće preko 1 m, a u nekim virovima i do 20 m.
Neretva godišnje unosi u more preko 8.830.000.000 m3.Plovna je do Metkovića i raspolaže velikim hidroenergetskim potencijalom od 4.905.600.000 kWh godišnje (prema: D u k i ć, 1952). Srednji tok Neretve danas je značajno izmijenjen u odnosu na stanje prije 1953.godine.Tada je na Neretvi, 5 km iznad Jablanice, podignuta lučna brana visine 80 m i na taj način je rijeka, uzvodno do Konjica, pretvorena u akumulaciono jezero.U gornjem toku rijeke, uzvodno od Konjica, u Neretvi nalazimo potočnu pastrmku, mekousnu pastrmku, glavaticu, lipljena, gagicu, i riječnog raka.Iako se rijeka redovno poribljava, mekousna pastrmka i glavatica su pred nestajanjem, a i čitav riblji fond je puno siromašniji nego prije samo pet-šest godina.Moguća izgradnja nove brane u kanjonu Neretve, protiv koje su se već oglasila udruženja zelenih i ribarska udruženja, u potpunosti bi izmjenila eko sistem i dovela do totalnog uništenja ove dvije endemične vrste ribe.U donjem toku osim ovih vrsta nalazimo i kalifornijske pastrmke, svala/strugača, klijena, šarana, jegulje, ukljeve, dok u akumulacijama nalazimo i babušku, smudja, jezersku pastrmku, jezersku zlatovčicu, a zadnjih godina su se pojavile i pliska i sunčanica čemu je najvjerovatniji uzrok nesavjesnost ribara i ubacivanje neiskorištenih, živih kedera u vodu.Glavne pritoke su: Rakitnica, Rama, Buna, Bregava, Trebižat...
Kaynak:http://www.bistrobih.ba/Rijeka-Neretva.php
http://www.find-croatia.com/rivers-croatia/river-neretva.html
http://bs.wikipedia.org/wiki/Neretva
hajredinovka
13-09-09, 08:16
Mostar and the Neretva River
Balotka_Sancaklı
13-09-09, 16:44
Neretva Nehri...
Belkide Mimar Hayreddin'i aşka getirip bu köprüyü inşa ettiren coşkunun kaynağı Neretva nehrinin kıyılarındaki taş ve tabiatın biçimlenmiş güzelliği.
Büyük mimarlar nehirlerin dehşetini azgınlığını ellerinden alır. Neretva bu yüzden bildiğimiz nehirlerden değil, mimar onun dilini çözmüş.
Avrupa'nın son cinayeti bu Neretva nehrinde işlendi. Üzerinde taşıdığı o şanlı köprü üstünde.
Elektrik yüklü, şimşek yüklü, top mermi patlayıcı yüklü, fırtınaları olağanüstü sakin renkleriyle koynuna alıp uyutabilmiş bir nehirdir Neretva.
Sahip olunduğuna şükredilmesi gereken...
malesef neretvanın kıymeti bilinmiyor çünkü kanalizasyon kokuyor...
Neretva nehiri Bosnanın can damarıdır.kanalizasyon kokusu oldugunu ilk defa duydum ama olabilir koku varsa bile çaresi de vardır.İstanbulda haliçin durumu daha kötüydü ama şimdilarde neredeyse balık yetişacak duruma geldi.Görebildigim kadarıyla Neretva doğal ortamında akıyor nehirin sağına ve soluna müdahale edilmemiş olup tabii güzellinden koparılmamıştır.Eger öyle olsaydı resimlerdeki yemyeşil bitki örtüsü ve ağaçlarında yok olması gerekirdi.Mostar köprüsü neretvanın inci gerdanlığıdır.Ünesco tarafından dünya kültür varlıkları mirası arasında görünen ve korunmaya alınan köprünün asıl özelliginin kesme taşlarla nasıl bir inşaat ve denge teknigi sağlanarak yapılmış olduğudur.Mimar sinan ve talebesi mimar Hayreddin bugün bile insanları hayretler içinde bırakmakta ve ihtişamla seyrettirmektedir.istanbulun da bir zamanlar yüzlerce deresi vardı ve ihtişamla akardı ama şimdilerde insanların hoyratça yaklaşımları ile eskisinden eser kalmadığı gibi derelerin insanlardan intikam saatinin geldigine bugün şahit olmaktayız.Neretva bu yönden yapılaşmanın olmadıgı gökdelenlerin yapılmadığı doğal, tabii ve duru ortamında inşallah sonsuza kadar akacaktır
çaresi vardır tabiki de sn bonanza. önemli olan o çarenin uygulanabilmesi ... şehir kanalizasyonun neretvaya verilmesi çok acı . orada yaşayan biliyor... örneğin karadağ'da cijevna'dan rahatça su içebilirsiniz. Varya eurovision şarkısı '' bistra voda '' . aynen öyle. su berrak ve çok temiz ama neretva malesef öyle değil. üstelik yazın kokmakta...
aynı şekilde sarajevo da ki güzelim miljackanın da kıymeti bilinmiyor ... nehir resmen kahverengi akıyor... Neretva o kadar bozulmadı... Sebebine gelince
, inanılmaz hızlı , gürül gürül akması ... Henüz fazla bozulmamışken ne yapın edin , imkan yaratıp mostar şehrini gezin...
hajredinovka
14-09-09, 11:55
Neretva Köprüsünun fılmı yapılmıs.Dram ve savas turunde 1969 yapımlı bır fılm..
http://www.sinemalar.com/film/7021/Neretva-Koprusu/
hajredinovka
18-09-09, 18:49
Neretva Savaşı
1943 yılının başlarında Almanlar Yugoslavya'nın hakimiyetini iyice perçinlemek için Tito komutasındaki Partizanlara bir saldırı planı yapıyorlar. Fall Weiss kod adı ile hazırlanan plana göre 9 tümenlik bir güçle (150 000 civarı) ve 200 den fazla uçakla Partizanların merkez komuta bölgesi ele geçirilmek isteniyor. Bu gücün 6 tümeni Alman, 3 tümeni de İtalyan askerlerden oluşuyor. Bu güçlerin arasında Çetnikler ve Ustaşalar da var. Hatta Almanlar 20 Ocak 1943'te başlattıkları ilk saldırıda kesin bir netice alamadıklarından dolayı bazı elit birliklerini ve ek panzer takviyelerini getiriyorlar. Buna karşılık Partizanların sayısı ancak 20 000'i buluyor.
Nisan ayına kadar süren vuruşmalar sonucunda Partizanlar sıkıştırılsa da, Tito'nun müthiş bir taktik oyunuyla bölgede stratejik önemi bulunan ve Almanların Adriyatik denizine açılan en strajetik ikmal yolu olan Neretva nehri üzerindeki köprüyü geçmeyi başarıyorlar ve geçtikten sonra tahrip ediyorlar. Böylelikle sayıca çok az olan Partizanlar hem Mihver güçler karşısında çok önemli bir taktiksel - stratejik üstünlük sağlıyorlar, hem de Çetnik'lerin güçlerini tamamıyla bertaraf ediyorlar. Bu dönemden sonra da bölgedeki Alman hakimiyeti yavaş yavaş sona eriyor.
Neretva Savaşı'nda yaklaşık 1/8 oranındaki insan zaafiyetine ve daha fazla ekipman eksikliğine rağmen Partizanların Mihver güçlere indirdiği darbe çok büyüktür. Balkanlardaki savaşın gidişatında belirleyici olmuştur. Özellikle köprünün tahribi Almanlar'ın lojistik ikmal damarlarını kesmiştir bir anlamda.
NERETVA SAVASINDAKI RESIMLER:
hajredinovka
19-09-09, 12:03
Bosna Hersek - Jablanica - Neretva Nehri
Bu kasaba suni yaratılmış bir göl yanında yıkık bir köprü ile meşhurdur.1943 Hitler önderliğindeki
Alman faşizminin işgali altındaki Yugoslavya halklarının kurtuluşu için verdikleri mücadelelerle
tanınır.İşte bu mücadelelerden biri Jablanica yakınlarında cereyan eder.Neretva nehri yatağında
Almanlar tarafından sıkıştırılan partizan birlikleri ölüm kalım mücadelesi vermektedir.
Almanlar zaferden emindir, ama TITO eşsiz bir komutan ve taktikçidir.Partizanların nehri gecebilecek
tek bir yeri vardır oda hala yıkık olarak nehirde yatan köprüdir.TITO Almanların gözü önünde
gündüz köpriyi yıktırır.Almanlar karşı taraftan çekilirler beklemeleri manasızdır çünkü köprüsüz
nehir geçilemez kanısındadırlar.Gece olur olmaz TITO kalas uzattırır nehir üzerinden partizanlar
sessizce geçerek kıskaçtan kurtulurlar.Harbin en büyük kurnazlığı olarak adlandırılır bu olay.
Neretva Nehri'nin geçtiği kentte filmlere konu olan bir köprü bulunuyor.Ama bu köprü tam 64 yıldır yıkık.
Bu köprü 2. dünya savaşı sırasından Almanların Afrika'daki ve Rusya'daki birliklerine lojistik destek
önemli bir demiryolu köprüsüymüş.Almanlara karşı kurulan antifaşist cephe yani Tito ve milisleri
bu köprüyü uçurarak Almanların can damarlarından birini kesmiş.İşte o köprü Neretva nehrine yaslanmış
duruyor.Diğer ucunda sonradan gelen tren ve iki vagon yer alıyor.
Rijeka sa puno proslos ti!!!!!!dan danas lijepa kao suza!!!
hajredinovka
21-09-09, 09:55
1) Asırlardır Bosna Savaşlarında kan akıtan kahramanları için sabahın ilk saatlerinde kırmızı rengi alan nehir...
2) Avrupa'nın en güzel, en olağanüstü renklere sahip nehri.Kıyısında bütün gün dolaşılıp, her kıvrımındaki güzelliğe ayrı ayrı hayran olunabilecek nehir. Üzerinde avrupa'nın en büyük tek kemerli köprüsü olan ve 1992 kasımında hırvat topçularının ateşiyle yıkılan mostar köprüsü bulunur.Köprünün bugün yeniden inşa edildiğini görmek güzel, yıkılışına dair foroğrafları görmek üzücüdür.
3) mostar köprüsünün bölünmesiyle,neretva nehri ikiye bölünmüş.Çünkü bombalanıcak en iyi yermiş.Sebebi Osmanlı' dan kalması.Hırvatlar bombaladıkça,boşnaklar bağırıyor..Boşnaklar öldükçe:( hırvatlar daha çok bombalıyor..Bir yanda genç kızlar,anneler tecavüze uğruyor.Mostar köprüsü ikiye ayrılıyor.neretva nehri ikiye ayrılıyor.kent ikiye ayrılıyor.üzüntü,korku,insanlık bir yana,zafer ve iğrenç mutluluk bir yana ayrılıyor.Mostar şehri ikiye ayrılıyor.İnsanlar kanıyor ve nehir kırmızı akıyor. :(
http://www.uludagsozluk.com/k/neretva-nehri/
neretvayı gerçekten bu kadar çok seviyor ve benimsiyorsanız , NERETVA ARTIK KANALİZASYON KOKMASIN adı altında bir bağış kampanyası ya da bir faaliyet düzenleyelim bari.....
hajredinovka
23-09-09, 19:01
"Mostar köprüsü çökmüş
Neretva ne kadar üzgün
Kim bilir ? "
Bulutsuzluk Özleminden | Yasamaya Mecbursun
Endamlı güzel bir gelin gibi Neretva…
hajredinovka
23-09-09, 19:07
Bosna'nın Annesidir Neretva!
Kardeşim Bosna..
Kaderimizin ortak yazıldığı, daha göğsünü yelken eyleyip ulaşmak istediği engin ufuklara doğru açamadan, masmavi gözleri gözyaşı okyanuslarında alabora olmuş, kederli, kadim dostum…
Benim annem, seninse sana anne emeği ile yaklaşan Neretva’n olmasaydı ne kadar dayanabilirdi çile yontucusu, sabır nakkaşı ruhlarımız bu gürültülü hayatın şiddetine?
Anlatsana bana!...
Neretva… Tıpkı annemin evimizin her zamanki köşesinde oturduğu gibi Bosna’nın orta yerine sere serpe uzanmış, turkuaz kıyafeti ile yine her zamanki gibi şık, her zamanki kadar güzel, ışıklı saçlarını yüksek dağların, dar dönemeçlerin ardına salıp, gök mavisi gözleri ile etrafı süzen bir direniş nehri… Senin annenin, benimse geceye sıçratılan kandan kirlenmiş uykularımı temizleyen mucizemin adı!...
Ben annemi hiç uyurken görmedim Bosna. Çünkü anneler uyumayanlardır! Her zaman çocuklarını yatırdıktan sonra uyur, onlar uyanmadan önce de kalkıp kahvaltılarını hazırlar, bilirsin… Neretva da öyle değil mi? Gündüzleri koşuşturmalarına aldırmadan sabırla seni izler uzaktan, tehlike anında yanına gelir, geceleri siyah örtünü üzerine çekip uykuya daldığında ise kabuslara savaş açan, onların yıktığını onaran tatlı bir rüyaya dönüşüverir…
Hınzır çocukluğunu hatırlıyor musun Bosna? Kendi yolunda hızla koşarken, mahallenin serseri, ipe sapa gelmez çocuklarının sana çelme taktığı o lanet günü? - “ Unutmak ne mümkün! ” diyorsun öyle değil mi? – Sıcacık alnın Arnavut kaldırımlarına çarpıp nasıl da kanamaya başlamıştı… Neretva’nın eli ayağına dolanmıştı o vakit. Ne yapacağını şaşırmıştı. Seni hemen ayağa kaldırıp yüzünün alını silmişti beyaz köpükleriyle. Yarana merhem olmuştu. Rüzgarlı nefesi ile acılarını dindirmişti. Söylediği sevdalinkalarla yanık notalara dökmüştü hiçbir cümleye sığmayan, şiirlerden taşan, kelimeleri yırtan yaşanmışlıkları. Her annenin yaptığını yapmıştı yani… Yine aynı şefkat eşliğinde!
Çocukken dizginlenemez korkuların sahibiydim ben Bosna! Ağlayarak uyanıyordum uykularımdan. Annem, ‘çaresizliğimi silen’ oldu. Gökkuşağı özlemi çeken ıslak kirpiklerimi ışıklandırdı. Tıpkı Neretva’nın senin yüzme bilmeyen umutlarını, dalgalarıyla sırtlanıp boğulmaktan kurtardığı gibi… Ne de çok benziyor benim annemle senin Neretva’n değil mi Bosna?...
Akşamları masallar yazardı annem benim için. Mesela ne Pamuk Prenses’i ne de Keloğlan’ı dinleyerek büyüdüm ben. Annem yaşadıklarını anlatırdı. İçine akan sevdaları masallaştırarak kapatırdı gözlerimi… Neretva’ya da ne çok sevda akmıştır değil mi Mostar Köprüsü’nden?
Mostar Köprüsü… İki yakanı bir arada tutan, gücüne güç katan baban! Soğuk bir kasım akşamı, kasımın sekizi Neretva’nın incecik belinden sarılıp, her zamanki danslarını yaparlarken birlikte, sırtından vurdular onu. Parçaladılar… Yıktılar… - Lanet obus mermilerinin, yüreklerin orta yerinde deprem yaratan sesleri kaldı zihinlerde! - Üstüne düştü Neretva’nın. Ne çok ağlamıştık!... Sen, ben, annem ve annen Neretva. Ama öylesine güçlüydü ki bu kadın, köprüleri saçlarından öperek yeniden uyandırdı. Üzerindeki tozu ve kanı şiddetli bir silkinmeyle geri püskürttü. Cesur, her zaman dik, yaşatılanla zorla olgunlaştırılmış fakat hâlâ dinamik, hâlâ Başçarşı’da esen telâşı yüreğinde hisseden, seni koruyan, kollayan Neretva…
Köpükten beyaz atların üzerine binip uçuyorsun şimdi Bosna’m!... Yükseklere... Daha yükseklere!...
Neretva… Neretva’m!... Vefâkâr, cefâkâr, fedâkâr nehrim… Annem; Neretva!... Neretva; annemdir..
http://nacizanebilgi.com/neretva.html
hajredinovka
23-09-09, 19:19
Neretva =))
Bosnalı Gençler, sevdiklerine cesaretlerini sergilemek için atlardı Mostar Köprüsü'nden Neretva'ya..
Bunu ılk yapanda Emir Balić olmus :)
Emir Balić je legenda skokova sa mostarskog Starog mosta. Balić je posljednji put skočio sa Starog mosta 1996. godine u svojoj 63. godini života.
Dino Merlin' nin MOSTARSKA parçasında da geçtiği gibi..
Gdje ti je Emir? Taj stari nemir i njega čeka, Zelena rijeka......
(Emir nerede ? O eski rüzgar? Yeşil nehir onu özlüyor..)
http://bs.wikipedia.org/wiki/Emir_Balić
hajredinovka
23-09-09, 19:44
Atıf Bedir’in şu dizeleri ile noktalıyorum..
“…Böyle çok şehirler öğrendik
ortasından hep nehirler geçerdi
düşünmezdik neden
ama artık sormuyoruz
şehirlerin ruhunu temizler, nehirler..
ağıtını yakar, yasını tutar..
sonra alır koynuna avutur..
asıl sahibine teslim eder…”
hajredinovka
24-09-09, 11:02
Neretva canyon
Rafting on river Neretva near Konjic
Neretva River - Konjic
Neretva River
hajredinovka
24-09-09, 11:06
Mostar Çayı İçin Şiir Köprüsü
Duran'ın Mostar Köprüsü'nde Gülşah'ın nal izlerinin görüldüğü haberini aldığı, Bosna’da, Mostar'a varınca köprünün yıkılmış olduğunu gördüğü ve Neretva nehrini teselli ettiğidir. Bu odur:
I.
Ben ki aramaya çıktım
Ben aramaya çıkınca bir bulan vardır
Yıkık köprülerin her bir taşından
Bir hayat köprüsü kuran
Kâbusların yıktığını onaran
Bir rüyâ vardır.
Köprünün yıkılması
Bir kıyının öbürüne küsmesinden
Çeyizini yıkarken su perisinin
Nişan yüzüğünü kaybetmesinden
Nişanlıyı aramaya bir bahanesi
Kötü bir düş görüp yıkılan köprüleri
Saçlarından öperek uyandıran
Aşkı kalpten kalbe yankılandıran
Gözyaşı çiğiyle ışıklı kirpikleri
Gökkuşağı özlemiyle nakışlandıran
Rüzgâr nefesliler vardır
Okunmuş taşları atıp sulara
Yağmur duasına çıkanlar gibi
Yananlar vardır.
Köprünün yıkılması
Kırkikindilerin yaklaşmasından
Ustalar vardır
Hızır'ı danışman olarak çalıştıran
Çile yontucuları
Sabır nakkaşları
Bir rüyâyı taşlarla yorumlayan
Medrese çağıltısından
Kütüphane hafızasından
Taşlara da bir rüyâ armağan eden
Kur'an sesi işlemeli
Taç kapılardan görünüveren
Ölümsüzlük öğrencileri vardır
Ben ki aramaya çıktım
Yeni bir derse başladım
Mostar Çayı'nı ezberliyorum
Köprü Bilgisi sınıfındayım
Ölümsüz Atlara Binicilik Kursu'nda
II.
Gülşah öldü diyorlar, haşâ ki yalan!
Mostar Köprüsü'nde nal izleri var
Ona öldü diyen ağızda dil ölüdür
Ölüdür sözlükte kelimeler
O diridir, hayattadır, hayattır
Suya düştü, o artık yok diyorlar
O var, zira onu bir arayan var
Sesini işitip nehre koşuşan
Köpükten atlara binip uçuşan
Bosna'da çocuklar var
Göğsü tomurcuklanmadan
Gözü bulutlanan çocuklar
Bombalanmış el yazması şiirler
Yanmış kitap sayfaları
Göğü çalınmış haritalar
Uçurulmuş haber köprüleri
Ararken koyduğum işaretlerden
Atlı şairlerin süt anneleri.
Bir şehidin omuzundan çözülüp düşen
Upuzun bir Müslüman sarığı imgesiyle
Akışan şu yeşil Neretva Çayı
Soydaşıdır hem eşidir atımın
Irgalayan beşiğidir
Düşsün suya
Ölüm olmaz
Suya sudan
Musa'ya Nil'den
/Gülşah biraz gümüş, biraz akarsu
Biraz sabah sisi göl kıyısının
Uykusu hafifçe kuş uykusundan
Nefesi nisan bahçesi
Seher yelinin zikridir güllerde yankılanan/
Rüyâlar yarışıyor O’na yetişmek için
Rüyâlarda O’na binip yarışıyorlar
Filistin'de çocuklar
Kudüs'te ihtiyarlar
O’nun sularında yıkanıyorlar
Geceye sıçratılan kandan
Kirlendiğinde uykuları
O’nun soluğundan besleniyor
Demirperdeyi gün gün eriten
Ateşin körükleri
Çin ejderhasına karşı duruyor
Doğu Türkistan'da
Minyatürleri
III.
Düşsün suya
Bu yolda düşen suya
Düşmüştür bengisuya
Düşsün yüzme bilen umutlarım da
Düşmesin kurumuş su yatağına
Yeter ki tökezlemesin
Umudun delişmen tayı
Sen yeter ki susma ey Mostar Çayı
Yürekten yıkılışı köprülerin
Duyulmaz olmasıdır senin
Yeşil şarkılarının
Susma ki dönsün kalbimin pervaneleri
Çağıldayışının âhengiyle
Susma ışısın hülyası
Kemerlerin, yakamozlarla
Boş kalmasın yatağın, uyumasan da
Çık dolaş, bize de gel, sana ninni söylerim
Sana köprü yaparım kaburga kemiğimden
Gözyaşım kardeşin olsun
Dicle’ye Fırat'a eş
Çağla cennetlerden bir müjde gibi
Ben suların gördüğü küheylan rüyâları
Köprülerle yorumlayan Yusuf'um, bilmez misin?
Ben ki aramaya çıktım
Bulmaya tabir olunur
Tamir değil, kurmaya
Mostar Köprüsü'nü
Kelimelerle
http://www.siirpenceresi.com/sairsiir/saban_abak.htm
hajredinovka
27-09-09, 19:25
Özellikle Saraybosna - Mostar arasinda muhtesem perspektifler veren tatli nehir. Oldukca daglik olan bu yolda kimi zaman baraj halinde kimi zaman akarak karsiniza cikar ve gulumseyerek akar akar akar...
hajredinovka
28-09-09, 15:55
Mostar Köprüsünün altından akan o muhtesem Nehir...
hajredinovka
29-09-09, 18:38
Države:Bosna i Hercegovina i Hrvatska
Neretva Gradovi:Konjic, Jablanica, Mostar, Čapljina, Metković
Konjic: http://en.wikipedia.org/wiki/Konjic
Jablanica: http://bs.wikipedia.org/wiki/Jablanica_(Bosna_i_Hercegovina)
Mostar: http://bs.wikipedia.org/wiki/Mostar
Čapljina: http://bs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Capljina
Metković: http://bs.wikipedia.org/wiki/Metkovi%C4%87
hajredinovka
04-12-09, 12:11
Neretva'da rafting..
http://www.sarajevo-travel.ba/Neretva_Rafting
http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.exclusivetaxi.ba/eng/Row%2520Images/rafting/www.neretva.rafting.ba.JPG&imgrefurl=http://www.exclusivetaxi.ba/eng/izlet/rafting/rafting.html&usg=__c-3eekuD7-d2g2FivVz_SNadJYc=&h=768&w=1024&sz=134&hl=tr&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=TK9eAaYY4G1V2M:&tbnh=113&tbnw=150&prev=/images%3Fq%3DNeretva.rafting.ba%26hl%3Dtr%26sa%3DN %26um%3D1
cankovic_Sinem
04-12-09, 12:19
Neretva River
Bebişim çok güzel bir paylaşım :)
Sinemin yakaladığı güzel resimleri izleme imkanı buldugum için teşekkür ediyorum .tabi neretva herşeyden önce bosna ile özdeşleşmiş o topraklardan doğup beslenen yine o topraklarda hayat bulan bir nehirdir ,üstelik marka şehirler gibi neretva da bir marka nehirdir.tıpkı etle tırnağın ayrılmaması gibi o da mostarla etle tırnak gibidir.neretva bir inci gerdanlık mostarda parmağımızdaki bir yüzüktür.az önce ki resimleri izledigimde aklıma hemen güzel anadolumuzda ki çoruh nehri aklıma geldi. yemyeşil yamaçlardan kıvrılarak savrularak haşince akan bir nehiri kim durdurabilir.?durdurmalarına da gerek yok,çünkü raftingi kim yapabilir o zaman.?görenler varsa bilir çoruh nehrimizde aynen neretvanın kardeşi gibidir ona çok benzer. botlarla gelip rafting sporu yapanlarla doludur.yüksek ve yalçın dağların yemyeşil bayırların arasından doğan gelişen nehirlerimiz çoğu böyledir.neretva da bizim bir parçamız kardeşimiz çoruh gibi özümüz anadolumuzdur....saglıcakla kalın.
vBulletin v4.0.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.