PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Boşnaklarla İlgili Kitaplar,Kaynaklar...

Kurtanovic
29-04-06, 15:18
BOŞNAKLARLA İLGİLİ KİTAPLAR, YAZILI KAYNAKLAR....

KİTAP TANITIMI :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::

S A N C A K
Kimlik Oluşumu ve Otonomi Sorunu
Murat Yılmaz- Mart 2004
İ.H.H. Yayınları No: 4
[/URL]

YAZIŞMA VE İRTİBAT ::::

Büyük Karaman Caddesi, Tayaslan Sok. No: 3 Fatih/İSTANBUL
TEL : 0212 631 33 68
WEB: [url]www.ihh.org.tr (http://www.slika.bosnasancak.net/image.php?id=4300sko.JPG)

not:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::....
SANCAK'LA İLGİLİ AYRINTILI BİLGİLER VAR MERAKLISINA TAVSİYE OLUNUR.

ali beg
07-05-06, 22:20
Kitabı sipariş Ettim :)

Kurtanovic
08-05-06, 10:30
Hajirli bijo, Ali Beg.
:)

ali beg
08-05-06, 21:40
Beyler bu bölüm Cansız kalıyor !
:) :)

Direnen Saraybosna
Savaş Günlüğü , Münir Gavrankapetanoviç

Timaş Yayınları

Kurtanovic
16-05-06, 05:57
BOGOMİLİZİM VE BOSNA KİLİSESİ
Kadir ALBAYRAK
EMRE YAYINLARI 1.BASKI EYLÜL 2005 (İkinci Baskıyı da yaptı)
320 sayfa, 15 Ytl.

Boşnakların İslam-Öncesi dini inanışlarıyla ilgili olarak mutlaka okunması gereken İLK KİTAP olarak tavsiye ediyorum...
Bilebildiğim kadarıyla yazarımız Boşnak Değil, ama askerliğini Bosna da yapmış, "Bir Hakiki Boşnak"...
Kendisine mutlaka ödül verilmesi ve takdir edilmesi, Türkiyedeki Boşnakların boynuna borçtur..(benim fikrim bööle)

latrodectin
16-05-06, 15:34
BOGOMİLİZİM VE BOSNA KİLİSESİ
Kadir ALBAYRAK
EMRE YAYINLARI 1.BASKI EYLÜL 2005 (İkinci Baskıyı da yaptı)
320 sayfa, 15 Ytl.

Boşnakların İslam-Öncesi dini inanışlarıyla ilgili olarak mutlaka okunması gereken İLK KİTAP olarak tavsiye ediyorum...
Bilebildiğim kadarıyla yazarımız Boşnak Değil, ama askerliğini Bosna da yapmış, "Bir Hakiki Boşnak"...
Kendisine mutlaka ödül verilmesi ve takdir edilmesi, Türkiyedeki Boşnakların boynuna borçtur..(benim fikrim bööle)

bu kitabı kesin okuyacağım ama bu ara devamlı alıyorum evde birikti kitaplar :D
eyv abi kaynakların devamını her zaman bekliyoruz
saygılar:D

Kurtanovic
18-05-06, 23:26
SREBRENİCA CEHENNEMİ
Cemallettin LATİÇ

"Ve bir gece, BM nezaretinde tam 8.000 Müslüman Boşnak erkeği katledildi Srebreniça'da...."

iSTEME ADRESİ ::::

BİHMED
Yeşil mahallesi.Teşil Tüp Geçit üzeri.No: 10 Yıldırım/Bursa
Tel : 0224 327 37 09
Fax : 0224 328 69 39

ali beg
03-07-06, 16:50
Bir Müslüman Bosna Köyünün Halk Şarkıları
Yvonne R. Lockwood

1966-1968 yıllarında Planinica adlı bir Bosna köyünün lirik halk şarkıları üzerine yapılan bu çalışmada halk şarkılarının köy toplumunun sosyal yaşamındaki rolü onların insanlar üzerindeki etkisi ve nesiller arası ilişkiler incelenmektedir. Bu kitap tarihçiler, toplum bilimciler ve halk bilimcileri için bir kaynak niteliğindedir

Kütüphaneler ve Yayımlar genel müdürlüğü yayınları.

ali beg
04-07-06, 21:25
Bİde Muhacİrlerİn İzİnde Var Sİnovİ Sandzka Var

Ne var Kitapmı...? :)

fele
04-07-06, 21:45

ali beg! Alican Hadzibuliç'in bahsettiği; (Kitabı bir dostuma verdiğim için şu anda özür dilerim ismi aklıma gelmedi ama bir- iki gün içinde tam olarak isminide belirtirim) "KOLAŞİN MUHACIRLARI" ile ilgili bir kitapmı acaba eğer o ise tavsiye ederim seni de ilgilendiriyo olabilir.

ali beg
04-07-06, 21:52
ali beg! Alican Hadzibuliç'in bahsettiği; (Kitabı bir dostuma verdiğim için şu anda özür dilerim ismi aklıma gelmedi ama bir- iki gün içinde tam olarak isminide belirtirim) "KOLAŞİN MUHACIRLARI" ile ilgili bir kitapmı acaba eğer o ise tavsiye ederim seni de ilgilendiriyo olabilir.

Estağfirullah..:) bildiğim kadarıyla Kolaşin ile ilgili...bir iki web siteside vardı...google , dan bulabilirsin.

kali? lijepa
04-07-06, 21:54

evet kitapp bahsettiği MUHACİRLERİN İZİNDE ismii tavsiye ederimm güzell bi kitapp bendede varr sülalerdendee bahsedioo geniş kapsamlı yani all derimm:)

ali beg
04-07-06, 21:56
evet kitapp bahsettiği MUHACİRLERİN İZİNDE ismii tavsiye ederimm güzell bi kitapp bendede varr sülalerdendee bahsedioo geniş kapsamlı yani all derimm:)

Tamam alırım :)

alican hadzibuli
04-07-06, 22:09
evet kitap çok güzel tüm sülalerden bahsediyo muhacirlerin izinde dieride çok güzel

Kurtanovic
09-07-06, 23:18
Bu kitap ;
maalesef piyasa da mevcudu kalmamış(İstanbul'da)...
Ankara'da Lotus Yayınları basmış...
Ben uzun süredir arıyorum...
İstanbul''da varsa; fotokopisini çektirmek için emanet arıyorum...
İlgileneceklere şimdiden teşekkürlerimi sunarım...

yenal
03-09-06, 15:38
Noel Malcolm- Bosna (Bosnia-A short History)
Çeviren: Aşkım Karadağlı - Om Yayınevi

Ölüyor Avrupa Bosna'da

Avrupa seyrediyor kendi gözlerinin oyulmasını, ırzına
geçilmesin, katledilişini. Saraybosna'yı Gorazde birer
Varşova.
Ve bu fars değil.
Yoksa öyle mi?

Çok yaşa Barbarlık! Sen en yücesin! Artık koskoca
gelecek senin! Evet, gelecek de sadık hizmetkarın olacak
tıpkı bugünkü hür teşebbüs veya devlet melekleri
dünyanın bütün işçileri, ve dinlilerle dinsizler gibi.
Senin sadık hizmetkarınız, Barbarlık. Dünyanın efendisi
sensin. Şükret bize: Sayemizde.

Affedin bizi, çocuklar - doğmuş ve doğacak olanlar
Affet bizi İsa, affet bizi Marx,
Affet bizi Bruno, affet Rahibe Teresa, Madame Curie
Affet bizi meçhul direnişçi
Affedin özgürleşmeyle barış için yaşamış olanlar
Affedin bizi, çocuklar
Çünkü biz affedemeyiz kendimizi

Affedin bizi, işkenceyle öldürülmüş olanlar

Hitler huzur içinde yatsın.
Avrupa ölüyor Bosna'da.
Gerisi... 'kolay'. Gittikçe daha da
(arka kapak)

--djevojko--
06-09-06, 08:59
arkadaşlar direnen saraybosna çok güzel bi kitab sonuçta savaş günlüğü okumanızı tavsiye ederim bilgilendiriyor dobar dan. do videnja:cool:

muzo
06-09-06, 17:24
kitap adı:parçalanan yugoslavya BOSNADA ETNİK SAVAŞ. yazın yayncılık. yazarın adı:GATHERİNE SAMARY.

muzo
06-09-06, 17:32
kalemşör ve çiçeklerin hepsi bizimdir,şiir kitaplarını yazan ŞAİR RIFAT DESTANOĞLU,bu kitapları insan onurunun cehalet ve sapkınlıkla mücadelesine adamıştır. cerekare köyü destanoviç sülalesinden olan destanoğlu, bayrampaşa yıldırım mahallesinde ikamet ediyor. bir dönem bayrampaşa atatürkçü düşünce derneği başkanlığı yaptı. bayrampaşada bir dönem çıkan surundışı gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yapan destanoğlu koyu bir atatürkçülüğüyle tanınıyor. şair her 2 kitabınıda kendi olanaklarıyla okurlarına dağıtmıştır.

muzo
06-09-06, 17:43
GÖÇ,osmanlıdan günümüze blkanların makus talihi.
H.YILDIRIM AĞANOĞLU.
kum saati yayıncılık.

rumeliden anadoluya yönelik üç yüz yıldır devam eden göç süreci.avrupa tarihindeki nufus hareketlerinin en önemlilerindendir.boyun eğdirme,göç şiddet kullanma ve savaş silsilesinin en haysiyetsiz merhalesi,göçe zorlamadır.şüphesiz göç hadisesi ,hangi millet ve ve din mensubunun başına gelirse,gelsin bir insanlık dramıdır.araştırmada 1687,deki ilk göçlerden günümüze kadar olan göçler özet olarak anlatılmıştır.ayrıca cumhuriyet dönemindeki 1923 mübadelesi bulgaristan,romanya,yugoslavy,ve yunanistan,dan gerçekleşen göçlerinde fotoğraflar ve detaylı tablolarla kitapta genel bir çerçeve çizilmiştir. hemşehrilerime bu kitabı okumalarını öneririm. saygılar.

Mekić
06-09-06, 18:20
Arkadaşlar bende Ivo Andric'ten "Drina Köprüsü" kitabını önieriyorum. Çok kültürlü, bi toprak üstünde yaşayan ya da yaşayamayan ? bi topluluk anlatılmakta. Kitap Nobel aldı... İlgililere

Saygılar ..!

muzo
06-09-06, 23:59
kitabın adı: OTOMOBİLLE İLK GEZİ BALKANLAR 1908.
dalmaçya,karadağ,bosna ve hersek yollarında./ françes kinsley hutchinson./
aksoy yayınclık.

yıl 1908 balkanlardan birbirinden farklı pek çok insan yaşamaktadır.dilleri,dinleri,ırkları,örf ve adetleriyle farklı insan topluluklarıdır bunlar.bugünsınırlar değişmiş,savaşlar ve barışlar insanları daha çok iç içe geçirmiş.hatta birbirleriyle kaynaştırmıştır.birbirleriyle tümüyle ayrışan insanlarda vardır.bugün artık olmayan yeryüzü medeniyetleride vardır.balkanlarda mostar köprüsünü artık hiç bir çıplak göz göremez.onu tarihimize ancak fotoğraflar anlatabilir.bu kitap,zamanın dünya üzerinden nasıl geçtiğinin küçük bir örneğini verir.bu veri,yüzyıllık geçmilşin yüzyıllık geleceğ nasıl taşındığını nasıl taşındığını anlatır bize.sessiz bir tarih parçasıdır bu kitap. okumaya değer. saygılarımla.

muzo
07-09-06, 00:04
kitap adı: TİTO/ÖZYÖNETİmLİ SOSYALİZM. KOZA YAYINLARI.özyönetim nedir? sosyalizmin ne tür bir modelidir? ve nereye kadar uygulama geçerliliği kazanmıştır? öz yönetili sosyalizm,bu sorulara ve bu soruların ortaya koyduğu sorunlara gerçekçi bir açıklık getiriyor.üstelik modelin yaratıcısı ve uygulayıcısı josip broz tito,nun kaleminden.....

muzo
07-09-06, 00:06
kitap adı. ANTOLOGİJA/ savremene knjızevnosti bosnnjaka ız sandzaka. ALMİR ZALİHİÇ/NURO SADIKOVİÇ.

muzo
07-09-06, 00:37
BOŞNAK TÜRKÜSÜ
İSMAİL GÜMÜŞ/ ARDIÇ YAYINLARI.
Şimdiye kadar yayımlanan 2 öykü kitabı bulunmaktadır.
BOŞNAK TÜRKÜSÜ VE DELİ BALKAN YELİ.
İsmail gümüş kırklareli demirköy boşnaklarındandır.istanbula ilk olarak alibeyköye yerleşir ve o zaman boşnak türküsünü kaleme alır. kendisi aldığım duyumlara göre ankarada yaşamaktadır. ankaralı boşnaklara buradan duyurmuş olayım...

muzo
08-09-06, 13:36
düzenli kitap okumuyoruz, araştırma sonuçlarına göre,uluslararası okuma becerilerinde gelişim projesi (pırls)çerçevesinde 35 ülke arasında türkiyenin 28.sırada olduğu ihtiyaç maddeleri sıralamasında türkiyede kitabın 235.sırada yer aldığı,uluslararası ortalamada öğrencilerin evlerinde 25.ten fazla kitap bulunurken,türkiyede çocukların sadece yüzde 19.unun evinde 25.ten fazla kitaba sahip olduğu belirtildi.türkiyede yılda kişi başı yapılan kitap harcamasının 45 cent olduğu ,gençlerin yüzde 70.nin hiç kitap olmadığışgenel olarak düzenli kitap okuma alışkanlığı oranının ise binde 1 olduğu bildirildi.araştırmaya,türkiyede nufusun yüzde 40.nın hayatı boyunca kitüphanaye gitmediği kaydedildi..... . arkadaşlar bu istatistike boşnak gençlerimizde giriyor malesef....söyleyecek başka söz bulamıyorum..... kaynak.birgün gazetesi

muzo
23-10-06, 00:34
BOSNA
15. ve 16. Yüzyılda Bir Osmanlı Livası
MEHMET EMİN YARDIMCI
AKADEMİ YAYIN EVİ
TARİH 237 SAYFA.

istanbul üniversitesi iktisat Tarihi Ana Bilim Dalında Doktora tezi olarak kabul edilen Mehmet Ali yardımcının BOSNA'SI 15.16.Yüzyılda bir osmanlı livası olan Bosna'nın ekonomik ve sosyal yapısını aydınlatmayı amaçlıyor.Kitabın birinci bölümünde,Bosna Livasının idari yapısı ve nufusu,ikinci bölümünde saraybosna Yeni pazar,visoko,Vişegrad,Helona,olofçe,şehirlerinin iktisadi ve demogratif özellikleri,üçüncü bölümünde zirai üretim ve vergiler,dördüncü bölümünde,devlet gelkirlerinin paylaşımı,beşinci bölümde,madencilik faliyetleri,ve altıncı ve son bölümde ise,askeri zümreleriyeni Akıncı,vojnuk ve çeribaşı teşkilatlarının dini yapısı ve iktisadi konumları inceleniyor....bende okumaya değer bir kitap olduğunu söylüyorum...poştovanje..

muzo
24-10-06, 00:12
Tamam alırım :)

sayın Arkadaşlar,söz edilen,Muhacirlerin izinde,Boşnakların trajik göç tarihinden kesitler,kitabını soluksuz okuyorum.bayram süresince kitabı Bitirmeyi düşünüyorum.Bu forumda, Dedelerimiz neden Türkiyeye göç etti,Madem Yugo o kadar iyi biz niye buradayız sorularına çok rastlamıştık...bu soruların cevabı bu kitapta gizli..herkese bu kitabı okumasını öneriyorum.Bu yazıyı tesadüf bulmasam.böyle bir kitaptan haberim olmayacaktı...Biz boşnakların Türkiyeye neden göç ettiğimizin yanıtını bu kitapta bulabilirsiniz...

KİTAP ADI= MUHACİRLERİN İZİNDE
YAZARIN ADI=HAYRİ KOLAŞİNLİ
YAYIN EVİ= LOTUS..

mustafa
24-10-06, 08:32
U vezi s bosnom prilazem i ja par naslova:

Bosna ile ilgili bir kac baslik da ben eklemek istiyorum:

(Bu kitaplarin hepsi bosnakca)

1) KAKO SMO BRANILI SARAJEVO
1. Sandzacka brigada
Murat Kahrovic
Bu kitaptan Sefaköy Cagdas Bosna Sancak derneginde bir kac tane olmasi lazim, gecen sene vardi.

2) ANTOLOGIJA BOSNJACKE PRIPOVJETKE
XX VIJEKA
Enes Durakovic
Bu kitapta bosna hikyayeleri anlatilmaktadir.

3) PODRINJE
ISTOCNA KAPIJA BOSNE I HERDEGOVINE
Mujo Kafedzic
Bu kitapta 1992-1995 arasinda adi gecen böljgede yapilan katliam, baski ve sürgünler anlatilmakta, ve yapanlar isim isim aciklanmakta.

4) ZAVRSITI RAT
Richard Holbrooke

Su anda okudugum kitap, bosna savasi sonunda japilan görüsmeleri anlatiyor.

Burada sunu da vurgulamak istiyorum;
Bosnakca yazan arkadaslarin cogunlukla dil bilgileri cok zayif bu kitaplar temiz bosnakca ile yazilmis dil ögrenme konusunda kendilerine yardimi olur.
selamlar

muzo
15-11-06, 09:00
ÇAĞDAŞ BOŞNAK EDEBİYATI ANTOLOJİSİ.

Bosna Hersek'te çoğunluğu oluşturan Boşnakların zengin bir halk ve yazılı edebiyatı vardır.1463 Bosna'nın 0smanlı Devletine katılmasıyla birlikte Müslümanlığı kabul eden Boşnaklar geniş bir coğrafyaya yayılan zengin bir edebiyat yarattılar.

Çağdaş Boşnak edebiyatı Antoloji'sini Makedonyalı bir yazar ve çevirmen olan Fahri Kaya hazırladı.
Türkiye'de bugüne dek çok az bilinen-yada bilinmeyen_son yüzyılın_Boşnak yazar ve şairleri ile tanışmak isteyenlere....

HAZIRLAYAN =FAHRİ KAYA
YAPI KREDİ YAYINLARI

kali? lijepa
15-11-06, 15:12
sayın Arkadaşlar,söz edilen,Muhacirlerin izinde,Boşnakların trajik göç tarihinden kesitler,kitabını soluksuz okuyorum.bayram süresince kitabı Bitirmeyi düşünüyorum.Bu forumda, Dedelerimiz neden Türkiyeye göç etti,Madem Yugo o kadar iyi biz niye buradayız sorularına çok rastlamıştık...bu soruların cevabı bu kitapta gizli..herkese bu kitabı okumasını öneriyorum.Bu yazıyı tesadüf bulmasam.böyle bir kitaptan haberim olmayacaktı...Biz boşnakların Türkiyeye neden göç ettiğimizin yanıtını bu kitapta bulabilirsiniz...

KİTAP ADI= MUHACİRLERİN İZİNDE
YAZARIN ADI=HAYRİ KOLAŞİNLİ
YAYIN EVİ= LOTUS..

bu kitap bende var bunu yazan zaten benm eniştem oluyor şuan türkiyede deil türkiyede olsaydı ben isteyenlere gönderirdim bulursanız alın çok güzel bi kitap tavsiye ederimm

Kurtanovic
16-11-06, 21:41
Dragi Muzaffer ve diğer Kitap kurtlarına,
Tanıttıgımızın kitabı mümkünse aşagıdaki formata göre tanıtmaya çalışalım.

KİTAP TANITIM ŞEKLİMİZ:

Kitabın Adı ve Yazarı/Yazarları
Basıldıgı şehir/sene
Yayıncısı/Matbaası
Kitap kaç sayfa ve fiyatı
Bu düzen kitabı almak isteyen kaRDEŞLERİMİZİN; kitabı bulmalarıne ve bu arada bütçelerine uyup/uymadığına kendilerini hazırlamaları için faydalı bir düzenleme olacagına inanıyor...Kitap kurtlarımıza teşekkür ediyorum...
Sayın muzo,
Boşnak Edebiyatı/Edebiyatçılarını tanıtmak için başka bir başlık açmış idim..
Konuların karışmaması açısından; Bu başlık altında sadece kitap/kaynak tanıtılmasını kişilerin ise Diğer açtıgımız başlık altına yazılmasını istirham ederim...
Yanlış anlaşılmayacagımı ümid ediyorum...
Bu düzenlemenin bilgiye ulaşım açısından daha hızlı olacagı kanaatiyle yazma ihtiyacı duydum...
Kitap tanıtımlarının daha zenginleşmesi dilegiyle...

Kurtanovic
16-11-06, 21:54
Aşagıdaki Kitabı Tesadüfen Gördüm...
BOSNA-HERSEK'DE SEYYİDLER, ŞERİFLER VE NAKİBULEŞRAF
Prof.Dr.Fehim NAMETAK
ALINTILANDIĞI KAYNAK;
http://10-bestsites.com/SearchIndex.php?q=Bosna-I-Hercegovina&link=http://www.ibn-sina.net/
Boşnakçası yeterli olanlar için faydalı bir kitap oldugunu zannediyorum...
Hz.Peygamberin soyundan gelen Seyyid/Şerif'lerden Bosna-Hersek'de yaşamış olanları ile ilgili olsa gerek...İlginç bir kitap olmalı...
Aşagıdaki alıntı bile Türkçeye çevrilse kardır...Hayırsever bir kardeşimizi bekliyor çeviri...
---------------------------------------------------------------------
ŠTAMPANA IZDANJA

Sejjidi, šerifi i nakibulešrafi u Bosni i Hercegovini - Prof. dr. Fehim Nametak

Sejjidi, šerifi i nakibulešrafi u Bosni i Hercegovini
Dokazati bliskost sa Božijim poslanikom cilj je svakog muslimana na svijetu. To se naročito odnosi na one porodice i pojedince koji su imali priliku dokazati srodstvo sa Muhamedom, a.s. Jedan broj porodica u Bosni i Hercegovini dokazivao je svoju povezanost sa plemenitom lozom Muhameda, a.s. Smatra se da je taj broj iznosio oko 16 familija. To su porodice Resulovića i Resulbegovića iz Trebinja, Hadžizukića iz Konjica, Zildžića, Ćesrija, Šerifovića (Fadilpašića) iz Sarajeva i još nekih.

Ovdje se također govori i o tome kako su termini sejjid i šerif vremenom izgubili svoj osnovni smisao pa su ga koristili i oni kojima po izvornom značenju ne pripadaju. O zaštiti pravih sejjida i šerifa brinuli su se njihovi zastupnici nakibulešrafi. Obzirom na to da postoje turski arhivski dokumenti o porodicama Šerifovića/Fadilpašića i njihovoj ulozi kao nakibulešrafa-zastupnika, potomaka Muhammeda, a.s., u Bosni i Hercegovini u XIX stoljeću to se ovaj rad bavi tim pitanjima.

SEJJIDI, ŠERIFI I NAKIBULEŠRAFI U BOSNI I HERCEGOVINI

Kroz čitavu povijest islama cilj je bio svakog vjernika muslimana dokazati svoju odanost i bliskost Božijem poslaniku Muhammedu, a.s.. Naravno vjernici su svojim upražnjavanjem vjere, posebno njegujući sunnet Božijeg Poslanika, željeli postići bliskost sa Njim i steći Njegovu naklonost kako bi on bio njihov zastupnik na Sudnjem danu. Jedan broj muslimana iz čitavog svijeta koji svoje korijene vežu za prapostojbinu islama uvijek je pokušavao dokazati svoje srodstvo sa Muhammedom a.s.. Neki od njih su to i uspijevali i dokumentirati i povezati svoje korijene krvnim srodstvom sa Božijim Poslanikom. Praksa povezivanja srodstva sa porodicom Muhammeda, a.s., seže u prošlost do trećeg stoljeća po Hidžri. Pod utjecajem šiitskog načina gledanja na svijet počela se odavati posebna počast potomcima Muhammedovih unuka Hasana i Husejna. Hasanovi potomci su nazvani šerif (množina ešraf i šurafa), a Husejnovi potomci su poznati pod nazivom sejjid (množina sadat). Istovremeno je termin šerif u prvo vrijeme islama označavao čuvara Ćabe (Ka’‘ba), a riječ sejjid je označavala, u ranijoj povijesti islama, plemenskog vođu. Titule sejjid i šerif su tokom vremena gubile svoju prvobitnu, izvornu funkciju pa su se ešrafom nazivali ugledniji i bogatiji građani, a većina kadija je pred svoje ime stavljala nekoć izuzetno krupnu titulu sejjid.

Podjela na sejjide i šerife potječe od perioda vladavine Fatimida u Egiptu (H. 297-565 odnosno 910-1171. godine). Potomci iz brakova od kojih je jedan roditelj bio šerif, a drugi sejjid nazivani su šerifi-sejjid. Za vrijeme Abasida (750-1258), po prvi put su uvedeni znaci raspoznavanja sejjida i šerifa. Ti znaci su bili zeleni saruk i zeleni ogrtač, a žene koje su pripadale rodu sejjida ili šerifa obilježene su zelenim pokrivačem na glavi. Ako bi neko od šerifa ili sejjida postao šejhulislam, umjesto zelenog stavljao bi bijeli saruk, znak šejhulislama, jer je šejhulislam najviša kategorija u rangu uleme pa je morao imati i posebno obilježje.

Tokom vremena se ukazala potreba da se neko brine o sejjidima i šerifima, s obzirom da ih je bilo sve više. Trebalo je, naime, izabrati nekoga ko će zastupati njihove interese kod vladajućih dinastija. Već u ranom periodu Osmanskog carstva, od vremena Orhana (1385), sejjidi i šerifi su bili oslobođeni izvjesnih davanja. Osmanlije su instituciju sejjida i šerifa naslijedili od Ilhanida i Seldžuka pa su i berati o oslobađanju ovih od poreza i drugim privilegijama izdavani na perzijskom jeziku.

Očigledno je vrlo brzo došlo do povećanja broja sejjida i šerifa jer se već u vrijeme Yıldırım Bayezida, 802. (1400) godine ustanovljava funkciju nekibulešrafa – zastupnika sejjida i šerifa u Osmanskom carstvu. Prvi kome je pripala ova časna titula u Osmanskom carstvu je Seyyid Ali Nuta iz Bagdada, učenik Emira Buharija. U vrijeme Mehmeda II Fatiha ne susreću se u izvorima nekibulešrafi niti su sejjidi i šerifi bili posebno uvažavani. Međutim, ponovo od vremena Bayezida II (1447-1512) susrećemo Seyyid Mahmud b. Seyyid Abdullaha u funkciji nakibulešrafa Osmanskog carstva. Ovaj nakibulešraf je čak bio učitelj (hodža) Bayezida II, sultana poznatog po pobožnosti i sklonosti derviškim redovima tako da je zbog toga nazivan “Veli”. Od tada ova funkcija tokom čitavog trajanja Osmanskog carstva nije gašena, ona je egzistirala uz veći ili manji značaj, što se odražavalo i na plaće koje su nakibulešrafi primali iz državne blagajne. Naime, do kraja XVI stoljeća su nakibulešrafi imali dnevnu plaću 25 akči, a od tada 75 akči. Od konca XVI stoljeća na položaj nakibulešrafa su obično postavljeni razriješene kadije Istanbula i kazaskeri iz redova sejjida i šerifa. Ako su nakibulešrafi postajali kadije, obično su ostajali duže od uobičajenog kadijskog mandata i samo su u nužnim slučajevima bivali razrješavani s dužnosti. Kako su se i u pokrajinama Carstva pojavljivali sejjidi i šerifi, bilo je i tamo potrebno osigurati njihovu zaštitu pa su i u provinciji postavljeni nakibulešrafi, s tim što je sada carigradski nakibulešraf nazivan velikim nakibulešrafom. Posredstvom svojih kajmekama (vršilaca dužnosti nakibulešrafa) u kadilucima, ejaletima i sandžacima, koji su bili iz redova sejjida i šerifa, držali su deftere sa popisima svih imena sejjida i šerifa u čitavom Carstvu. U ove deftere su unošene sve promjene: rađanje djece sejjida i šerifa, njihovo mjesto boravka kao i vladanje i moral.

Osmanski nakibulešrafi su bili sejjidi, dakle pozivali su se na svoje porijeklo od hazreti Huseina. Zato su se u dokumentima potpisivali i Huseini. Ako je neko htio da dokaže da je sejjid ili šerif da bi bio upisan u defter nakibulešrafa te dobio berat sijadeta, činio je to uz svjedočenje četiri sejjida ili šerifa. Bilo je i zloupotreba u ovim postupcima, naime događalo se da se poneko pomoću novca uspio domoći berata sijadeta, a to je, pored osobnih interesa osobe koja se željela domoći tog laskavog zvanja, prouzrokovano i time što je nakibulešrafu bilo u interesu da se broj šerifa i sejjida povećava, jer se time i njegov interes uvećavao.

U Bosni i Hercegovini se nakibulešrafi spominju u dva putopisa iz XVII stoljeća koja su nastala gotovo u isto vrijeme. Osmanski putopisac Evlija Čelebi spominje sejjide, šerife i nakibulešrafe u Sarajevu 1660. godine. Istina, Evlija Čelebi ne spominje ko je tu funkciju obnašao u to vrijeme. Drugi putopis, čiji je autor francuski putopisac Poullet, objavljen u Parizu 1667. godine, daje opis puta ovog putopisca kroz Dubrovnik i Bosnu 1658. godine. On spominje šerife u povodu jedne dženaze nekom od pripadnika toga roda, i to govori samo o djelomičnom odijevanju, odnosno o turbanu koji je bio znak njihova raspoznavanja. Tako navodi: “prepoznava se zvanje umrlog po obliku turbana, što ga meću povrh mjesta, na kome bijaše njegova glava. Ako je po krvi ili po posinovljenju bio rođak Muhammedov, njegov turban i saruk su zeleni, jer se turban sastoji od ovih dvaju predmeta ujedno. Ovaj saruk je komad platna, za koji sam rekao da obavija po više puta i na čelu pritiska okrajak kape. Šerifi, koji su tobožnji Muhammedovi rođaci, imaju pravo na zeleni turban s isključenjem svih ostalih; drugi Turci nose crvenu, te se samo po saruku razlikuje zvanje i red.”.

Neki naši znameniti historičari smatraju da je titula nakibulešrafa u Bosni i Hercegovini bila samo počasna titula. To tvrdi Kreševljaković, koji uz to smatra da je ta titula u Hidžazu imala sasvim drugo značenje. Ovim se njegovim tumačenjem zanemaruje uloga nakibulešrafa u čitavom Osmanskom carstvu, što, držimo, nije ispravno. Za Truhelku je, pak, najvažnije da su sejjidi i šerifi bili oslobođeni od poreza zvanog resm-i bennak. Neki arhivarski izvori nas dovode do zaključka da su članovi ovih porodica bili oslobođeni odgovornosti redovnom sudu, kao i da se njima nije mogla davati milostinja. Jedan dokumenat iz Arhiva Predsjedništva vlade u Istanbulu pomaže nam da uočimo o kakvim se beneficijama nakibulešrafa pred sudom radi, kad je u pitanju povreda zakonitosti za koju običan podanik biva kažnjen čak smrtnom kaznom. Ovdje je smrtna kazna zbog saradnje s buntovnicima, koji su pogubljeni, za nakibulešrafa bila zamijenjena progonom.

Konkretnije podatke o jednoj od ešrafskih porodica donosi Husein Đogo, u "Novom Beharu" iz 1934. godine. Pišući o prošlosti Konjica, u kojem je službovao kao učitelj početkom XX stoljeća, govori o Ahmetagi Hadžizukiću slijedeće:

“O svome rodu pričao mi je r. Ahmetaga da su Hadžizukići rodom iz Medine od roda H. Hasana ili Husejna i da je takih plemena došlo u Bosnu svega 18. Hadžizukići su bili oprošteni od poreza, vlast ih nije smjela zatvoriti, oni nisu smjeli prositi i svake bi godine slali darove u Medinu službenicima Haremejna. Rahmetli H. Ali-ef. Džabić, veliki borac za našu vjersko-prosvjetnu autonomiju, često je za života pričao o Hadžizukićima i njihovom porjenu.

Prvi Hadžizukić koji se doselio u Hercegovinu zvao se “kudvetul-kudat umdetul-vulat es-sejjid mevlana el hadži Zulfikar bin Mustafa Muzejjen-zade. On je došao iz Stanbola u Hercegovinu morem na Klek kao munla nad svim kadijama. Došavši u Počitelj, sagradi jedan mali mesdžid i ujedno zamoli pismom sina Ibrahim-pašu, koji je bio vezir u Misiru da u Počitelju sagradi dobru džamiju. Ibrahim-paša, čiji je dajdža bio veliki vezir u Stanbolu, posluša oca i u Počitelju sagradi džamiju, koja i danas nosi njegovo ime.

Zulfikar se stalno naselio u Konjicu, koji se do 1850. zvao Belgraddžik. Dopalo mu se to mjesto radi prirodnih ljepota i zdrave klime. U Konjicu načini džamiju u mahali Oprkanju kod koje je i zakopan. To je groblje Hadžizukića.”

Husein Đogo prati porodicu Hadžizukića do smrti Ahmetage, 1914. godine.

Bogata arhivska građa postoji i o trebinjskim porodicama Resulovića i Resulbegovića. Ove posljednje je proučavao rahmetli Ešref Kovačević, ali nam nije poznato je li ostalo kakva pismenog traga iza toga bavljenja Resulbegovićima.

Što se tiče sarajevskih ešrafskih porodica Ćesrija, Zildžića i Šerifovića (kasnije Fadilpašića), nešto više podataka nam je poznato o Šerifovićima. U sarajevskom sidžilu XXXV, str. 210 zabilježeno je da carigradski veliki nakibul-ešraf sejjid Mehmed Ataullah el-Haseni 1. zulhidždžeta 1208. (30. juna 1794.) postavlja na tu dužnost sejjida Mustafu Nuruddin-efendiju Šerifovića, sina Muhammeda Hašima, nakon smrti njegova brata sejjida Fejzullah-efendije. Iz ovog saznajemo da je sejjid Fejzullah-efendija obavljao ovu dužnost prije svoga brata, ali ne znamo kada je na nju postavljen. Sejjid Mustafa Nuruddin-efendija Šerifović je tu dužnost obavljao do smrti, što dokazuje više dokumenata (npr. Hudžet sarajevskog kadije od 25. zulkadeta 1215. (09. 04. 1801.) o primopredaji dužnosti dizdara sarajevske tvrđave Hodidid, u kojoj se kao prvi svjedok pojavljuje Mustafa Nuri-efendi. Kao nakibulešraf, Mustafa Nuruddin-efendija dobio je pismo velikog vezira Mehmeda Reufa u kome se traži da se pobrine o šerifima i njihovim pravima. Važno je napomenuti da su dokumenti izdavani sarajevskim kajmekamima nakibulešrafa, od kojih posjedujemo tri, napisani na turskom jeziku, za razliku od berata kojima su postavljeni na dužnost carigradski veliki nakibulešrafi, koji su izdavani na perzijskom jeziku. Pored ostalih visokih funkcija, Mustafa Nuruddin-efendija je ovu dužnost obavljao do smrti (6. januara 1827.). Od aprila 1827. ovu dužnost je preuzeo njegov sin Es-sejjid Muhammed Fadil. Tevdžihnama, akt o imenovanju, carigradskog velikog nakibulešrafa (An-nakib’‘ala’‘l-ašraf) Ahmeda Rešida al-Husejnija upućen je sejjidu Muhammedu Fadilu 1. ševvala 1242. (28. 04. 1827.). I ovdje, kao i u ranijim aktima iste prirode, spomenuta su sva prava i obaveze kojih se moraju pridržavati u sejjidi i šerifi. Posljednji nakibul-ešraf u Bosni i Hercegovini bio je Mustafa Hajrudin Fadilpašić koji je dobio menšuru carigradskog nakibulešrafa 18. oktobra 1849. godine.

Kurtanovic
27-11-06, 06:43
Yeni çıktılar..
Ayrıntı için Kitap Yurdu com'a bakınız...

BALKAN TARİHİ - 1 ve -2
Barbara Jelavich
Küre Yayınları. 2006
1.Cilt = 431 sayfa. 25YTL.Kitap Yurdu fiyatı=19.50
2.Cilt = 506 sayfa. Fiyat aynı... 13.5x19.5cm Karton Kapak.
Kaynak;
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=112440&session=32028081288233141306&LogID=

Kurtanovic
27-11-06, 15:36
Mutlaka okunması gereken bir makale:::
Sayfa- 36'da

- Bir "Medenileştirme" Girişimi
Avusturya Karikatüründe Bosna İşgali
Necmeddin Alkan

Toplumsal Tarih Dergisi - Sayı; 155. Kasım 2006./ 5YTL

Kurtanovic
01-12-06, 00:48
ALİYA İZZETBEGOVİÇ'TEN İSLAM BİLDİRİSİ.
sAYFA-4 ' te...
...............
SARAYEVO'NUN KİTAPÇILARI
MUSTAFA Emin Büyükcoşkun.
Sayfa- 12' de...
İki güzel makale mutlaka temin etmeye bakınız...
Dergiye ilgi göstererek Boşnaklarla ilgili daha fazla yazı yayınlanmasına katkıda bulunacaksınız...Dergi kitap tanıtımı amacıyla yayınlanmakta olup, Boşnak Davasına sıcak bakan bir kadronun neşriyatıdır...
Kaynak;
KİTAP POSTASI
aylık kitap dergisi sayı 20 Kasım 2006. Fiyatı: İki YTL.
Derginin Kapagında Rahmetli ALİYA'mızın resmi var. Sadece bu resim hatırına bile dergi alınmalıdır..
Meraklı kardeşlerimize duyurulur...
Cagaloglundan İZ YAYINCILIK'tan temin edebilirsiniz...

Kurtanovic
03-12-06, 01:26
TARİHE TANIKLIĞIM
Alija İZZETBEGOVİC
1. ve 2. Basım 2003
KLASİK. İstanbul. 600 sayfa.

Bu kitabın son 14 sayfasında efsanevi liderimiz, Bilge Kralımız, rahmetli İZZETBEGOVİÇ'imizin çocukluğundan itibaren hayatının değişik yıllarından kesitler sunan resimler mevcut...
Klasik'in iki adet kitabı daha ver onları da sırası gelince yazacagım inşaallah...

KİTAP HAKKINDA:
"Bosna Trajedisi, insanın yapabilecekleri hakkında en iyiyi ve en kötüyü gösteren eşsiz bir bilgi kaynagıdır.
Juan GOYTİSOLO "
-----------------
ALİYA İZZETBEGOVİC faktörü olmadan Bosna'nın bagımsızlık mücadelesi anlaşılamaz.
Alija'yı herhangibir özgürlük savaşçısından ayıran özellik, liderliğinin çok yönlü yansımalarında aranmalıdır. Bu kitap, onun kendi kaleminden kişiliğinin yansımalarıdır.
Onun hayatı, toplumunun degerlerine sahip çıkan, bu degerlerin entellektüel ve siyasi olarak yeniden diriltilmesine adanmış bir ömürden ibarettir.
Bosnalı Müslümanların, asimile edilerek kimliklerinin silinmesine yönelik sistematik uygulamalara karşı bir aydın olarak direnmiş, yıllarca hapis yatmıştır.
Bir özgürlük savaşçısı ve devlet adamı olarak bagımsızlık mücadelesine öncülük etmiş, bagımsız Bosna'nın yeniden kurulmasında belirleyici olmuştur.
Düşünür, özgürlük savaşçısı, devlet adamı olarak Alija İzzetbegovic yeni bir lider tipinin öncüsüdür.
Bilge Kral Alija İzzetbegovic'in anılarını okumak, imkansızlıklar içinde büyük umutları besleyen, adaletsizliğe karşı ahlakın zaferine inanan bir milletin tarihine tanıklık etmektedir..

Kurtanovic
20-12-06, 02:54
"Hüzünlü Toprağı Balkanlar'dan Geleceğin Gücü Avrasya'ya"
SINIRLAR ARASINDA
BANU AVAR
DOĞAN KİTAP

Bu kitabı okuyamadım, sadece bir göz gezdirdim...
Bosna ve Kosova'dan bahseden bölümler var...
Banu Avar'ın TRT'de yaptığı programları izlediğim için bu Hanımefendinin kitapları okunmaya değer ve yaptığı programlarında faydalı olduğu inancıyla, Forumdaşlarımıza tavsiye ederim...
Durumu müsait olanlarımız; bu tür yayınları ve yazarları cesaretlendirmek ve destek olmak adına satın alalım...
Bir Kibrit de siz yakın , Karanlığa küfretmeyin...

boSNak?zm
28-12-06, 23:00
'GİZLİ EL' BOSNADA..--Harun Yahya--

[/URL]

Sırplar'ın Arkasındaki "Anti-İslami Enternasyonal"in Bilinmeyen Hikayesi..
sırplar ve tüm anti-islam düşmanlarının Bosnamız üzerindeki emellerini layıkıyla ve tüm gercekleriyle anlatan mükemmel bir kitap..

kitabı hem siteden alabilirsiniz hemde biraz araştırsanız bulursunuz sanırım..
site linki..[url]http://www.harunyahya.org/kitap/bosna/bosna.html (http://www.slika.bosnasancak.net/image.php?id=2783gizliel.jpg)

bijelo dugme
10-01-07, 20:40
BOŞNAKLARLA İLGİLİ KİTAPLAR, YAZILI KAYNAKLAR....

KİTAP TANITIMI :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::

S A N C A K
Kimlik Oluşumu ve Otonomi Sorunu
Murat Yılmaz- Mart 2004
İ.H.H. Yayınları No: 4
YAZIŞMA VE İRTİBAT ::::

Büyük Karaman Caddesi, Tayaslan Sok. No: 3 Fatih/İSTANBUL
TEL : 0212 631 33 68
WEB: www.ihh.org.tr

not:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::....
SANCAK'LA İLGİLİ AYRINTILI BİLGİLER VAR MERAKLISINA TAVSİYE OLUNUR.

Sayın Kurtanoviç bayramdan önce kitabı almak için ihh ye gittim. Yalnız kitap piyasada kalmamış. Talep karşısında 2. baskıyı da bir kaç sonra yapmayı düşündüklerini söyledi. Aceba kitapta yazılanlar internet sayfası ile birebir mi?

Beyler bu bölüm Cansız kalıyor !
:) :)

Direnen Saraybosna
Savaş Günlüğü , Münir Gavrankapetanoviç

Timaş Yayınları

Bu kitabı da 1 ay önce satınalmama rağmen geçen gün başladım ve bugün kitabı bitirdim. Bu kitabı tüm Boşnakların onun da ötesinde Müslümanların okumasını tavsiye ederim.Sadece savaşı değil günlük hayatınızıda okuyacaksınız. Gerçekten çok güzel bir kitap.

Bir tanede ben yazayım.

Kitap Adı : KARŞILAŞTIRMALI TÜRK VE BOŞNAK HALK ADET VE İNANÇLARI
Yayınevi : BALTAM YAYINLARI
Fiyatı : 10 €

Kitabı burda aradım ama hiçbir yerde satılmıyordu. İnternet üzerinden sipariş alıyor. Yayınevi Prizrende. Siparişi verdim.

Hepinize bol okumalı günler...

Kurtanovic
11-01-07, 00:14
Sayın Kurtanoviç bayramdan önce kitabı almak için ihh ye gittim. Yalnız kitap piyasada kalmamış. Talep karşısında 2. baskıyı da bir kaç sonra yapmayı düşündüklerini söyledi. Aceba kitapta yazılanlar internet sayfası ile birebir mi?

Bu kitabı da 1 ay önce satınalmama rağmen geçen gün başladım ve bugün kitabı bitirdim. Bu kitabı tüm Boşnakların onun da ötesinde Müslümanların okumasını tavsiye ederim.Sadece savaşı değil günlük hayatınızıda okuyacaksınız. Gerçekten çok güzel bir kitap.

Bir tanede ben yazayım.

Kitap Adı : KARŞILAŞTIRMALI TÜRK VE BOŞNAK HALK ADET VE İNANÇLARI
Yayınevi : BALTAM YAYINLARI
Fiyatı : 10 €

Kitabı burda aradım ama hiçbir yerde satılmıyordu. İnternet üzerinden sipariş alıyor. Yayınevi Prizrende. Siparişi verdim.

Hepinize bol okumalı günler...

Değerli Kardeşim,
SANCAK kitabı elimde; yalnız ihh'nın netteki nüshasıyla karşılaştırmak aklımdan geçmedi dogrusu..
Orjinal kitap İndeks dahil; 447 sahifedir..
Bu bilgiden yola çıkarak, tahmin edebilirsin sanırım..
Başka bir isteğiniz varsa, yardımcı olmak beni mutlu eder...
İstersen netten indir. Sonra da 2. Baskıyı sitedekilere tavsiye edersin..
Kitaba talebi arttırırsak, Bosna'yı konu alan daha çok kitaplar yazılmasını teşvik etmiş oluruz...
Bütün kitap kurtlarını muhabbetle selamlarım...

dacichatice
20-01-07, 09:12
Öncelikle bu konuyu açan Syn Kurtanoviç'e teşekkür ederim... Birkaç kitap tavsiyesi de benden...

1. Balkanlara Stratejik Yaklaşım ve Bosna - Mustafa Selver / IQ Kültür Sanat Yayıncılık: Balkanlarda Kimlik oluşumu, Savaş, Savaş Sonrasına yönelik bilgilerin yer aldığı akıcı ve güzel bir kitap...

2. Yeni Balkanlar Eski Sorunlar - Yayına hazırlayanlar: Kemali Saybaşlı, Gencer Özcan / Bağlam Yayıncılık: Şule Kut'tan İvo Banac'a kadar birçok yazara ait makalelerin toplandığı ve Balkanlarda karışıklıkların temellerinin incelendiği
muhteşem bir kitap.

3. Yugoslavya Neden Parçalandı? Balkan Dramının Perde Arkası - Dr.İrfan Kaya Ülger / Seçkin Yayıncılık: Yugoslavya tarihi ve Tito Dönemi incelendikten sonra Yugoslavya'nın dağılmasının ardında yaan faktörler incelenmiş daha sonra da uluslarası toplumun dağılma sürecindeki tutumlar incelenmiştir. Kitapta ayrıca Dayton Anlaşmasının Geniş Özeti ek olarak bulunmaktadır. Birçok bilginin bir kitapta bulunduğu eşsiz bir kitap.. Kesinlikle tavsiye ederim..

4. Bir Dönemin Perde Arkası: Yugoslavya - Nesrin Kenar / Palme Yayıncılık:3. sırada tanıttığım kitabın daha geniş bir versiyonu diyebilirim.

5. Balkanlar'da Osmanlı Mirası ve Ulusçuluk - Kemal H.Karpat, Çeviren: Recep Boztemur - İmge Kitabevi:Tarih alanında otorite kabul edilen Kemal Karpat'ın bilgi dolu kitabı, yazar o olunca pek bişey söylemek gerekmiyor..

6. Bölgeler ve Sorunlar yazı dizisinden Tanıl Bora'ya ait 2 kitap tavsiye edeceğim: Yeni Dünya Düzeninin Av Sahası (Bosna-Hersek) ve Milliyetçiliğin Provakasyonu(yugoslavya) - Birikim Yayıncılık: Tarih konusunda yeni okuma yapmaya başlayanlar için oldukça ağır kitaplar, ileri araştırmalar için tavsiye edilebilir..

7. Bosna Hersek ve Postmodern Ortaçağa Giriş / M.Murat Taşar, Burhan Metin, Altay Ünaltay - Birleşik Ayyıncılık: Kitap Yugoslavya tarihiyle başlayıp Savaş dönemi Bosna'sını tüm çıplaklığıyla ortaya koymaktadır. Yaşanan etnik arındırma her açıdan anlatılmış, ayrıca uluslararası toplumun yapamadıklarına da eleştirel bir bakış açısı sunmaktadır. Tavsiye ederim..

8. Balkanlar Kaynayan Kazan (Tarihin İçinde Yolculuk) / Robert D. Kaplan - Yayınevi Yayıncılık: Yanlı bir kitaptır ancak Sırp ve Hırvatların Boşnak'lara bakış açısının boyutlarının görebileceği bir kitaptır.. Her ne kadar Sırpları, Hırvatlar ve Boşnakları suçlu olarak kabul etse de.. (Edebi bir dili olduğu için sıkıcı gelebilir)

9. Bir Ulusun Doğuşu: Geçmişten Günümüze Boşnaklar / Aydın Babuna Çev:Hayati Torun - Tarih Vakfı Yayınları: Kökenlerini merak edenler için güzel bir kitap...

10. Ah Bosna - Mustafa Necati Özfatura - Adım yayıları: (M.Necati Özfatura'ya ait makalae ve köşe yazılarının toplandığı bir kitaptır.

Saygılar...

musoski
26-01-07, 23:10
arkadaşlar bende size SARAJEVO MARLBORO yu öneriyorum
yazarı ; miljenko jergoviç
çeviren; beliz coşar
baskı; 1.baskı Nisan 2001, istanbul

şöyle de bi yorum yapılmış hakkında
Saraybosna´da çekilen eziyetleri ve yaşanan zulmü anlatan pek çok kitap yazıldı, bunların arasında Miljenko Jergovic´in kitabının özel bir yeri var. Jerfovic bir şair; ayrıca, Müslümanlarla dayanışmayı sürdürmek için Saraybosna´da kalmayı tercih eden bir Hırvat. Sarajevo Marlboro, duygu sömürüsüne kaçmayan, nesnellik uğruna soğuk ve ruhsuz bir anlatıya da dönüşmeyen, içerdiği ayrıntılarla bir insanlık durumunu bütün çıplaklığıyla yansıtan olağanüstü bir eser. Bombardımanın ortasında kente hakim olan festival havası, iyi giyinmeyi, süslenmeyi ihmal etmeyen genç kız ve kadınlar, en kötü koşullarda müzik dinlemekten vazgeçmeyen insanlar, unutulmayan sahnelerle okurun zihnine kazınıyor.... kitabı ben de okudum oldukça güzel hikayeler var eminim okuyan herkes sevecektir.

musoski
26-01-07, 23:17
Juan GOYTİSOLO Nisan Yayınlarından çıkan SARAYBOSNA YAZILARI/ BARBARLIĞA DOĞRU YOLCULUĞUN NOTLARI bu kitapta bi gazetecinin değerlendirmelerini içeriyor kendisi sarajevo dayken aldığı notları kitaplaştırmış dünya nın sessizliğine BM ye AB ye ABD ye karşı çok iyi eleştiri ve saptalamalarda bulunmuş

bijelo dugme
31-01-07, 09:29
9. Bir Ulusun Doğuşu: Geçmişten Günümüze Boşnaklar / Aydın Babuna Çev:Hayati Torun - Tarih Vakfı Yayınları: Kökenlerini merak edenler için güzel bir kitap...

Saraybosna'da 1993 yılının eylül ayında, kanlı çatışmaların ortasında, "Tüm Boşnaklar Halk Meclisi" toplantıya çağrıldı. Bu toplantıda temsilciler, Bosna halkının ulusal adını "Boşnak" ya da "Bosnalı" olarak kabul ettiler. Bu karar, bir yandan eski bir geleneğe geri dönüşe işaret ederken, bir yandan da Bosnalı Müslümanların ulusal hareketinin laikleşmesi yolunda atılan önemli bir adımı ifade ediyordu. Bosna tarihine yönelik birçok araştırmada bir kurgu-ulus olarak gösterilmek istenen Boşnaklar, aslında çok daha önce, Avusturya-Macaristan egemenliği döneminde modern anlamda siyasi taleplerle ortaya çıkmışlardı. Aydın Babuna'nın, Bosna-Hersekli Müslümanların tarihine yönelik oryantalist bakış açılarına bir eleştiri niteliğini de taşıyan bu çalışması, Osmanlı Bosna'sını inceledikten sonra Avusturya-Macaristan egemenliği dönemini eksen alıyor ve günümüzdeki trajik gelişmelere de ışık tutuyor.

KİTAP ADI:Geçmişten Günümüze Boşnaklar: Bir Ulusun Doğuşu
YAYINEVİ: TARİH VAKFI YURT YAYINLARI
FİYATI: 16 YTL
KİTAPYURDU.COM FİYATI: 12 YTL
SAYFA: 235
YAYIN YILI:2000

Kitabı sipariş ettim. Tekrar tavsiyeniz için teşekkür ederim.

Sayın Kurtanoviçe;
Sancak ve otonomi sorunu adlı kitabı bir internet sitesinde buldum. Siparişi verdim ve en sonunda dün elime ulaştı. Size de bir kez daha teşekkürü borç biliyorum.
Almak isteyen arkadaşlar varsa kitap bitmeden elini çabuk tutsunlar. Bildiğim kadarıyla piyasada Sancakla ilgili olan tek kitap.
kitap 10 ytl + 4 ytl kargo ücreti

Kurtanovic
04-02-07, 01:48
POLİTİK KURGU-ROMAN :
TÜRK TERÖRİST
(Bosna'nın Kaderini Değiştiren Türk)
Murat DOĞAN
MAVİAĞAÇ YAYINEVİ
OCAK- 2007. İSTANBUL
232 Sayfa . 12.5 ytl civarı..
ARKAKAPAK:
"Bosna... 20.yy.ın en kanlı dramlarından biri...Yüzbinlerce Müslümanın göz göre-göre ölüme sürüklenmeleri...Medeniyetler çatışması tezinin gerçeğe dönüştüğü ilk yer..."
BENİM YORUMUM:
Bir gece elime aldım ve sabah bitirdim...
Bu tür kitapları satın almamız lazım...
Çünkü o zaman Bosna hakkında daha fazla kitaplar yayınlanacaktır...
Eğer Bosna ile ilgili kitaplar "satmaya" başlarsa bütün yayınevleri bu konu hakkında kitaplar yayınlamayı ilk plana koyarlar...
Yayınlanan 10 kitaptan 2 tanesi en azından "işe yarar" kitap olacaktır...
Hiç şüpheniz olmasın...
Fuzuli kitaplara harcadığımız paraların "bir kısmı" ile Bosna ile ilgili kitaplar satın alırsak...

Pasifist bir yöntemle de olsa Bosnaya katkımız olacaktır...
Lütfen özelde Bosna ve genelde Balkanları konu olarak ele alan kitaplar "ilgimizi çekmese" bile satın almaya gayret edelim...
Bu kitap bir "edebi şahaser" veya "çok satan" bir kitap değil elbette...
Ama KONUSU TAMAMEN BOSNADAKİ SAVAŞTAN ALMAKTADIR...
BOSNA İÇİN OKUYALIM...

bijelo dugme
06-02-07, 20:26
Mostar dergisi 2005 Ağustos sayısını sadece Mostara ayırmış. İnternet üzerinden siparişle alabilirsiniz.

Dergi 5 ytl.

Dev bir arşiv niteliği taşıyor ve İçindekileri aşağıya ekledim. Bence her Boşnağın evinde bulunması gereken bir sayı.
Kaçırmayın.

İÇİNDEKİLER

Yazar Yazı Sayfa
Rasim Özdenören Mostar Köprüsü'nün Romanı 8
Ali Ayçil Taş Kesilmiş Hilal 10
Necati Gültepe Bosna'nın 526 Yıllık Özgürlük Bildirgesi 14
Ali Erdem Bir Dervişin Kalbine Yolculuk 20
Behiye Zlatar Kasabadan Şehir Yapan Sultan Torunu 26
Halil İnalcık Osmanlı Ekonomisinde Balkanlar ve Bosna 30
Hulusi Üstün Kurduğu Köprü Kadar Uygardır İnsanlık 33
Mehmet Akif Ak Bosna'nın Arafat'ı: Ayvaz Dede 38
Behiye Zlatar Bosna Hersek'te Fatih Camileri 42
Mustafa Armağan Bosna'dan Uçan Bir Çift Güvercin 50
Osman Karatay Nemçe İle Kırk Yıl 54
A. Haluk Dursun Bosna'da Bir Göksu: Travnik 64
Kazım Hacımeyliç Geçmişten Günümüze Bosna'da Tasavvuf Geleneği 68
---İzudin Kapetanoviç İle Röportaj 74
İzzet Şabotiç Belirsizliğin Ortasında Yaşanan Bir Kader 78
Oya Akgönenç Rüzgar Eker, Fırtına Biçer 82
--- Tahsin Erkan Türe İle Söyleşi 86
Necad Lati. Yemin Ediyoruz ki Köle Olmayacağız 88
Cengiz Çandar Saraybosna: Benim Şehrim! 97
Cemaleddin Latiç Katliamın İzleri ve Çağrışımları 102
- Bayram Kolar İle Röportaj 105
İrfan Ayanoviç Korku İnsandan Daha Güçlü 106
Mustafa Yahiç Savaşta Bir Kütüphaneci 108
- Fatih Gürsoy İle Röportaj 110
Hakan Yavuz Srebrenitsa: İnsanlığın Ölümü 112
Tevfik Burnazoviç Bosna'nın Bugünü ve Yarını 120
Mim Kemal Öke Mostar'ı Geçmek İçin 124
Akif Emre Aliya'yı Düşünmek 128
Yılmaz Taşçıoğlu Bosna'nın Sarayı'na Açılan Doğu Kapısı 132
Murat Zelan Küllerinde Doğan Bir Anka Kuşu 136
Eliriya HacıAhmetoviç Sarayevo Kartpostalı 142
Ayla Ağabegüm Masalların İzinde Bosna 148
Necad Latiç Bosna'da Basın-Yayın Hayatı 152
Senad Agiç Boşnakların Amerika'ya Göçü ve Asimilasyon 156
Lamiya HacıOsmanoviç Geçmişten Günümüze Bosna Mutfağı 162
Amina Şilyak-Yesenkoviç Ters Yöne Bir Gezi 170
Hüseyin Yorulmaz Bosna Edebiyatı 174
Damir Niksiç Hayatı Kuşatan Melodiler 180
İhsan Kabil Boşnak Sinemasına Bir Bakış 184
İsmail Toluay Bosna Kitaplığı 186

kuantum
13-02-07, 18:03
Göçler:İmparatorluktan Ulus Devlete isimli Nedim İpek'in kitabında Bosna Hersek'ten göçlerin yıllarını, nedenlerini, Osmanlı'nın iskan politikalarını anlatmıştır. İlgilenenlere duyrulur.

ocizelene
24-02-07, 00:02
POLİTİK KURGU-ROMAN :
TÜRK TERÖRİST
Murat DOĞAN
MAVİAĞAÇ YAYINEVİ
OCAK- 2007. İSTANBUL
ARKAKAPAK:
"Bosna... 20.yy.ın en kanlı dramlarından biri...Yüzbinlerce Müslümanın göz göre-göre ölüme sürüklenmeleri...Medeniyetler çatışması tezinin gerçeğe dönüştüğü ilk yer..."
BENİM YORUMUM:
Eğer Bosna ile ilgili kitaplar "satmaya" başlarsa bütün yayınevleri bu konu hakkında kitaplar yayınlamayı ilk plana koyarlar...
Hiç şüpheniz olmasın...
Fuzuli kitaplara harcadığımız paraların "bir kısmı" ile Bosna ile ilgili kitaplar satın alırsak...

Lütfen özelde Bosna ve genelde Balkanları konu olarak ele alan kitaplar "ilgimizi çekmese" bile satın almaya gayret edelim...
BOSNA İÇİN OKUYALIM...

Kitabı okuduktan sonra yazar Murat Doğan'la iletişime geçtim. Kendisi Kanada'da yaşıyor. Aslen Ankara'lı ama kendini "fahri boşnak" olarak nitelendiriyor. Çevresinde çok sayıda Boşnak arkadaşı var ; hatta kitabını yazarken arkadaşlarının bilgi ve tecrübelerinden sıkça faydalanmış. Daha önce iki defa Bosna'da bulunmuş.Bosna'dan "dava" diye bahsediyor yazarımız. Kendisine bu güzel kitabı için teşekkürlerimi iletirken www.bosnasancak.net'ten bahsettim.Sitenin genel içeriğinden , misyonundan , kitabı ile ve diğer boşnak kültürü ile ilgili kitaplarla ilgili bu bölümü anlattım ve tavsiye ettim. Kendisi daha önce bilgisi olmadığını "site düzelir düzelmez" takip edeceğini iletti. Yakında "fahri boşnak" Murat Doğan aramızda olacaktır ve eminim ki kitabıyla ilgili bize güzel katkılar sağlayacaktır. Hvala za sve ... :D

sancakli
27-02-07, 13:38
Bende AyŞe Kulİn Nİn Sevdalİnka Kİtabini Tavsİye Ederİm.kİtapta YaŞanan İmkansiz AŞkin Yanisira Bosna SavaŞi Pardon Katlİamindan (1992-1995) Ve BoŞnak Tarİhİndende Bahsedİlİyor.her BoŞnaĞin Okumasi GerektİĞİnİ DÜŞÜnÜyorum 10 Yillik Bİr Kİtap Olmasina RaĞmen Hala BİrÇok Kİtabevİnde Mevcut

Midas1970
04-03-07, 08:46
Yurt dışında yaşıyorum. 1992 sonrası Bosnası ile yazılmış birçok İngilizce kitap var. İlgilenen olabilir diye, okuduğum ve önerdiğim yazarları (ve parantez içinde yazdıkları konuları ) aşağıda listeliyorum. Merak ettiğiniz konu veya yazarla ilgili olarak internetten daha geniş bilgi toplayabilirsiniz.

Carol Off : Gazeteci. (Savaşa tanıklık,B.M. ve McKenzie)
David Rieff: Gazeteci (Savaşa tanıklık, yorumlar)
Joe Sacco: Çizgi romancı ( Saraybosna, Gorazde )
Michael Sells: Prof. ( Bosna soykırımı ve kilise bağlantıları )
Peter Maas: Gazeteci (Savaşa tanıklık, yorumlar)
Jan W. Honig: Akademisyen ( Srebrenica )
Norbert Both: Akademisyen ( Srebrenica )
Nader Hashemi: Akademisyen ( Bosna Savaşı ve B.M. )
A. Riedlmayer: Akademisyen ( Bosna Savaşı ve Tarih-Kültür yıkımı)

Bunların dışında, savaş sırasında Bosna ile ilgili görevlerde bulunmuş birçok batılı diplomat ve devler adamının da çeşitli kitapları veya makaleleri var. ( Aklıma ilk gelenler: Albreigt, Holbrooke, Clinton, Galbraith, Green, Smith ).

atovicc
04-03-07, 09:45
Benimde elimde okuduğum bir kitap var onu sölemek istedim.

Adı: BOSNA İÇİN İNSANLIK GİRİŞİMİ

Yazarı:ERTUĞRUL GÜNAY

Konusu: Türkiye'deki gazeteci ve sanatçıların Bosna'daki vahşet karşısında Bosna'ya ellerinden gelen desteği vermeye çalışan 1995 yıllarındaki gazetelerde yazan haberlerden bahsedio.

Ertuğrul Günay'a teşekkürlerimi sunarım.(Her ne kadar burdan beni duymasada.)

muzo
31-03-07, 23:10
YENİ PAZAR
NÜFUSUNUN ETNİK
OLUŞUMU VE ETNİK YAPISI

Dr.EYUP MUŞOVİÇ
Tercime ve derleme;Saffet Atalay.

ETNİÇKİ PROCESİ İ ETNİÇKA
STRUKTURA STANOVNİŞTVA
NOVOG PAZARA

belmak
21-04-07, 13:54
"Osmanlı'nın Batı Yakası: Bosna" Hüseyin Yorulmaz, 3 F Yayınevi, İstanbul, 2007

belmak
21-04-07, 15:42
BALKANLAR EL KİTABI Cilt I: Tarih
Derleyenler: Osman Karatay – Bilgehan A. Gökdağ

ISBN: 975-6467-14-2 (cilt), 975-6467-13-4 (takım)

Yayın Yeri: KaraM Araştırma ve Yayıncılık, Çorum, 2006.

Nitelikler: 683 sayfa, 28 harita, 12 tablo, dizin 3. ciltte

Fiyatı: Yurtiçi 40 TL, yurtdışı (posta dahil) 40 Avro, 50 ABD Dolar

2. cilt (Çağdaş Balkan Devletleri)
3. cilt (Balkanlarda Kültür + Türkçe Balkan Kaynakçası + Dizin)

1.cilt *İÇİNDEKİLER*
SUNUŞ............................................. .............................III
HARİTALAR......................................... ...........................X
TABLOLAR.......................................... ...........................XI

GİRİŞ............................................. .................................1
*A- BALKAN COĞRAFYASI*
- Balkanların Coğrafi Yapısı............................................ 13
*B- ESKİÇAĞ’DA BALKANLAR*
- Balkanlarda Tarih Öncesi ve Erken Uygarlıklar...............37
- Eskiçağ’da Yunanistan........................................ ........54
*C- ORTAÇAĞ’DA BALKANLAR*
- Hun Akınları Çağında Balkanlar.....................................69
- Avar Hakimiyeti ve Balkanların Slavlaşması....................86
- Hırvatların Kökeni ve Ortaçağ Hırvat Devleti....................95
- Bulgarların Balkanlara Göçü ve Tuna Bulgar Devleti.......105
- Ortaçağ’da Sırplar ve Devletleri....................................129
- Ortaçağ’da Karadağ Tarihi..........................................14 0
- Ortaçağ Bosna Devleti........................................... ....152
- Anahatlarıyla Erken Dönem Macar Ortaçağına Bir
Bakış............................................. .............................165
- Balkanlarda Peçenek, Oğuz ve Kumanlar....................185
- Bizans’ın Hakimiyet Sağlama Dönemi: II. Basileos’tan IV. Haçlı
Seferi’ne......................................... ....................215
- 2. Bulgar
Krallığı.......................................... ..............232
- Ulahların - Romenlerin Ortaya Çıkışı............................252
- Arnavutların Kökeni............................................ ........268
- Latin İşgali ve Sonrasında Balkanlarda Bizans..............270
*Ç- OSMANLI DÖNEMİNDE BALKANLAR*
- Balkanlarda Osmanlılar: Fetih ve İskân........................287
- Balkanlarda Osmanlı Fetihleri (1453-1683)...................301
- Osmanlı Döneminde Bulgaristan.................................320
- Osmanlı İdaresinde Yunanistan...................................331
- Osmanlı Döneminde Arnavutluk..................................340
- Osmanlı İdaresinde Sırbistan......................................350
- Osmanlı Hakimiyetinde Karadağ.................................361
- Osmanlı İdaresinde Bosna-Hersek..............................371
- Osmanlı İdaresinde Memleketeyn (Eflak ve Boğdan).....386
* D- MİLLİYETÇİ KOPUŞLAR ÇAĞINDA BALKANLAR*
- 19. ve 20. Yüzyılların Denge Oyununda Balkanlar.........399
- Osmanlı İmparatorluğunda Ulusçuluk Hareketleri..........413
- Avusturya-Macaristan’da Milliyetçilik Hareketleri...........446
- Karadağ’ın Bağımsızlık Mücadelesi.............................459
- Sırbistan: İsyanlar ve Bağımsız Devlet.........................472
- Yunanistan’da Bağımsız Devlet...................................488
- Romanya’da Bağımsız Devlet.....................................515
- Bulgar Devletinin Gelişmesi (1878-1908)......................528
- Habsburg İdaresinde Bosna ve Boşnaklar....................542
- Makedonya Sorunu............................................ .......553
- Arnavut Milliyetçiliğinin Gelişimi..................................568
*E- 20 YÜZYILDA BALKANLAR*
- İttihat ve Terakki Cemiyeti ve Balkanlar........................591
- Balkan
Savaşları......................................... ...............612
- Birinci Dünya Savaşı’nda Balkanlar.............................625
- İki Savaş Arası Dönemde Balkanlar (1919-1939)...........641
- İkinci Dünya Savaşında Balkanlar................................655
- Soğuk Savaş Döneminde Balkanlar.............................666
---------------------------------------------------
*Katkıda bulunan yazarlar (makale sırasıyla):* Ramazan Özey, *Engin
Beksaç*, Recep Özman, *Ali Ahmetbeyoğlu*, Osman Karatay, *Ayşe
Kayapınar*, Levent Kayapınar, *Erdal Çoban*, Mualla U. Yücel, *İffet
Tosun*, Nuray Bozbora, *Murat Keçiş*, Mehmet İnbaşı, *Halime Doğru*, M.
Alaaddin Yalçınkaya, *Erhan Afyoncu*, Bilgehan Pamuk, *Zafer Gölen*,
Şennur Şenel, *Yahya Kemal Taştan*, Murat Önsoy, *Selim Aslantaş*, Aşkın
Koyuncu, *Cezmi Karasu*, Nuray Ekici, *Meltem Begüm Saatçi*, Semih
Yalçın, *Mehmet Okur*, Hikmet Öksüz, *Mehmet S. Erol*, Şecaettin Koka.

fele
21-04-07, 15:54
BALKANLAR EL KİTABI Cilt I: Tarih
Derleyenler: Osman Karatay – Bilgehan A. Gökdağ

ISBN: 975-6467-14-2 (cilt), 975-6467-13-4 (takım)

Yayın Yeri: KaraM Araştırma ve Yayıncılık, Çorum, 2006.

Nitelikler: 683 sayfa, 28 harita, 12 tablo, dizin 3. ciltte

Fiyatı: Yurtiçi 40 TL, yurtdışı (posta dahil) 40 Avro, 50 ABD Dolar

2. cilt (Çağdaş Balkan Devletleri)
3. cilt (Balkanlarda Kültür + Türkçe Balkan Kaynakçası + Dizin)

1.cilt *İÇİNDEKİLER*
SUNUŞ............................................. .............................III
HARİTALAR......................................... ...........................X
TABLOLAR.......................................... ...........................XI

GİRİŞ............................................. .................................1
*A- BALKAN COĞRAFYASI*
- Balkanların Coğrafi Yapısı............................................ 13
*B- ESKİÇAĞ’DA BALKANLAR*
- Balkanlarda Tarih Öncesi ve Erken Uygarlıklar...............37
- Eskiçağ’da Yunanistan........................................ ........54
*C- ORTAÇAĞ’DA BALKANLAR*
- Hun Akınları Çağında Balkanlar.....................................69
- Avar Hakimiyeti ve Balkanların Slavlaşması....................86
- Hırvatların Kökeni ve Ortaçağ Hırvat Devleti....................95
- Bulgarların Balkanlara Göçü ve Tuna Bulgar Devleti.......105
- Ortaçağ’da Sırplar ve Devletleri....................................129
- Ortaçağ’da Karadağ Tarihi..........................................14 0
- Ortaçağ Bosna Devleti........................................... ....152
- Anahatlarıyla Erken Dönem Macar Ortaçağına Bir
Bakış............................................. .............................165
- Balkanlarda Peçenek, Oğuz ve Kumanlar....................185
- Bizans’ın Hakimiyet Sağlama Dönemi: II. Basileos’tan IV. Haçlı
Seferi’ne......................................... ....................215
- 2. Bulgar
Krallığı.......................................... ..............232
- Ulahların - Romenlerin Ortaya Çıkışı............................252
- Arnavutların Kökeni............................................ ........268
- Latin İşgali ve Sonrasında Balkanlarda Bizans..............270
*Ç- OSMANLI DÖNEMİNDE BALKANLAR*
- Balkanlarda Osmanlılar: Fetih ve İskân........................287
- Balkanlarda Osmanlı Fetihleri (1453-1683)...................301
- Osmanlı Döneminde Bulgaristan.................................320
- Osmanlı İdaresinde Yunanistan...................................331
- Osmanlı Döneminde Arnavutluk..................................340
- Osmanlı İdaresinde Sırbistan......................................350
- Osmanlı Hakimiyetinde Karadağ.................................361
- Osmanlı İdaresinde Bosna-Hersek..............................371
- Osmanlı İdaresinde Memleketeyn (Eflak ve Boğdan).....386
* D- MİLLİYETÇİ KOPUŞLAR ÇAĞINDA BALKANLAR*
- 19. ve 20. Yüzyılların Denge Oyununda Balkanlar.........399
- Osmanlı İmparatorluğunda Ulusçuluk Hareketleri..........413
- Avusturya-Macaristan’da Milliyetçilik Hareketleri...........446
- Karadağ’ın Bağımsızlık Mücadelesi.............................459
- Sırbistan: İsyanlar ve Bağımsız Devlet.........................472
- Yunanistan’da Bağımsız Devlet...................................488
- Romanya’da Bağımsız Devlet.....................................515
- Bulgar Devletinin Gelişmesi (1878-1908)......................528
- Habsburg İdaresinde Bosna ve Boşnaklar....................542
- Makedonya Sorunu............................................ .......553
- Arnavut Milliyetçiliğinin Gelişimi..................................568
*E- 20 YÜZYILDA BALKANLAR*
- İttihat ve Terakki Cemiyeti ve Balkanlar........................591
- Balkan
Savaşları......................................... ...............612
- Birinci Dünya Savaşı’nda Balkanlar.............................625
- İki Savaş Arası Dönemde Balkanlar (1919-1939)...........641
- İkinci Dünya Savaşında Balkanlar................................655
- Soğuk Savaş Döneminde Balkanlar.............................666
---------------------------------------------------
*Katkıda bulunan yazarlar (makale sırasıyla):* Ramazan Özey, *Engin
Beksaç*, Recep Özman, *Ali Ahmetbeyoğlu*, Osman Karatay, *Ayşe
Kayapınar*, Levent Kayapınar, *Erdal Çoban*, Mualla U. Yücel, *İffet
Tosun*, Nuray Bozbora, *Murat Keçiş*, Mehmet İnbaşı, *Halime Doğru*, M.
Alaaddin Yalçınkaya, *Erhan Afyoncu*, Bilgehan Pamuk, *Zafer Gölen*,
Şennur Şenel, *Yahya Kemal Taştan*, Murat Önsoy, *Selim Aslantaş*, Aşkın
Koyuncu, *Cezmi Karasu*, Nuray Ekici, *Meltem Begüm Saatçi*, Semih
Yalçın, *Mehmet Okur*, Hikmet Öksüz, *Mehmet S. Erol*, Şecaettin Koka.

Böyle bir yayını tanıttığınız için çok teşekkür ederim. Bir de ulaşabaileceğimiz bir adres verebilirseniz mutlu olurum.

belmak
21-04-07, 16:01
Sayin feleci, http://www.karamyayincilik.com/ adresinde gerekli bilgiler var, ayrıca ilgi çekebilecek başka yayınlar da var bu sitede.

Kurtanovic
24-04-07, 00:21
Böyle bir yayını tanıttığınız için çok teşekkür ederim. Bir de ulaşabaileceğimiz bir adres verebilirseniz mutlu olurum.

Cağaloğlu'nda, KİTABEVİ'nde bulabilirsiniz %30 indirimle alabilirsiniz...
İndirim için israr etmenizi tavsiye ederim...
Çatalçeşme Sokak'da bu yayınevi...
Ayrıca SOSYAL YAYINLARI'nda da var ama bu kadar indirim yapmayabilir...
KARADENİZ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ'de bu grup tarafından yayınlanmakta olup, Balkan Tarihi ile ilgili ilginç yazılar bulabilirsiniz...

fele
25-04-07, 12:55
Bahse konu yayın evini internette bularak kendilerine ulaştım. Bana biraz daha sabredersem, 2. ve 3. cildinin de önümüzdeki hafta baskıya verileceğini, dolayısıyla tam takım olarak bu kaynağa sahip olabileceğimi belirttiler.

www.karadenizarastirmalari@gmail.com

bijelo dugme
29-04-07, 20:04
KİTAP ADI: KALE
YAZAR : MEŞA SELİMOVİC
YAYINEVİ: ÖTÜKEN
BASIM YILI :2001
FİYATI:11,70 YTL
SAYFA SAYISI :517

Islam adet, gelenek ve göreneklerin yasatildigi Bosnak bir aileden gelen, mensubu oldugu ulusun kendi degerleri olarak benimsedigi dogunun manevi zenginlikleri ve bati düsünce tarzi arasinda basarili bir sentez ortaya koyan Mesa Selimoviç'in "Kale" romaninda anlatilanlar, 1. Sultan Abdülhamid devrinin Saraybosnasi'nda geçmektedir.

Roman, yurdundan çok uzaklarda, Hotin'de, savasin acilarini bizzat yasayan, bütün dehsetine tanik olan ögretmen ve sair Ahmet Sabo'nun duygularini altüst eden, ruhunu karatan, bir daha silinmemecesine hafizasina kazinan korkunç sahnelerle baslamaktadir.

Hotin ceheneminden sag salim dönen çok az kisiden biri olan romanin bas kahramani Ahmet Sabo'yu, dogup büyüdügü Saraybosna'da da iyi seyler beklememektedir. Ailesi veba salginindan ölmüs, evleri yanmistir. Basindan geçen bütün bu acilara ragmen "hayatta olmanin mutlulugu içinde", kendisine bahsedilen yeni bir hayata basladigini hissettigi bir sirada, mantikli düsündügü ve düsüncelerini açikça, sakinmadan söyledigi için, adeta onu pusuda bekleyen belanin tuzagina düsüverir. Çok geçmeden, barisin savastan bile kötü olabilecegini görür.

Fakat hayatini tehdit eden durumlara düsürülse de, zaman zaman korku ve karamsarliga kapilsa da, içindeki bitmez tükenmez sabir, hosgörü ve iyimserlik sayesinde hep ayakta kalmayi basarir. Hayatta izlenmeye deger tek yolun sevgi oldugu inancini bir an olsun yitirmez.

Eserde geçen olaylar, belli bir tarihi dekor içinde karsimiza çikarilsa da, Ahmet Sabo'nun kisiliginde hayatin zorlu firtinalarina gögüs gerip ayakta kalmayi basaran bütün güzel insanlarin basarili sentezinin ortaya koyuldugu, bütün zamanlarda, bütün toplumlarda güncelliginden hiçbir sey yitirmeyecek, çagdas bir romandir "Kale".

belmak
29-04-07, 20:41
"Sırbistan Türklüğü", Yusuf Hamzaoğlu, Mayıs 2004, Üsküp, Logos-a Yayınevi

Giriş Kısmından:
Asırlarca Türk toprakları olan Balkan ülkelerinden bugün sadece Sırbistan ’da Türklere rastlanmamaktadır. Bu durumun sebeplerini Osmanlı Devleti, Sırbistan, Rusya ve Avusturya başta olmak üzere bütün Avrupa ülkelerinin izledikleri Sırbistan ve Balkanlar politikasında aramak gerekir. Üsküp Üniversitesi Türkçe Bölüm Başkanı, aynı zamanda da millî tarih profesörü olan Yusuf Hasmzaoğlu ’nun bu çalışmasının amacı, Osmanlı dönemi Sırbistan Türklüğü ’nü araştırmak, incelemek ve elde edilen neticeleri konuyla ilgilenenlerin dikkatine sunmaktır.
615 sayfalık bu çalışma kapsamında Türkçe, Sırpça, Hırvatça, Boşnakça, İngilizce, Fransızca, Rusça, Yunanca, Bulgarca, Lehçe, Slovence, Çekçe, Romence, Makedonca ve başka dillerde çıkan toplam 343 kitap, 74 mecmua, 6 gazete, çok sayıda ansiklopedi, sözlük, bülten, yıllık ve takvim ele alınmıştır.
Sırp Despotluğu ’nun topraklarında kurulan Semendire Sancağı veya Sırp ve dünya kaynaklarında daha çok Belgrad Paşalığı olarak bilinen bölgenin fethedilmesi, Türkleşmesi, İslamlaşması ve Türk kültürünün Sırp ve diğer Balkan kültürleri üzerindeki etkisi ve izleri hakkında arşiv belgelerinden başka Türk seyyahlarından Kâtip ve Evliya Çelebi, Avrupa seyyahlarından Otto Pirch, Felix Kanitz, Hans Dernschwam, Ami Boué ve diğerlerinin eserlerinden de yararlandık.

İÇİNDEKİLER
1. BÖLÜM ... SIRBİSTAN'DA OSMANLI İDARESİNİN KURULMASI
2. BÖLÜM ... SIRBİSTAN'IN TÜRKLEŞMESİ
3. BÖLÜM ... SIRBİSTAN'IN İSLAMLAŞMASI
4. BÖLÜM ... 17. ASIR SIRBİSTAN TÜRKLÜĞÜ
5. BÖLÜM ... 18. ASIR SIRBİSTAN TÜRKLÜĞÜ
6. BÖLÜM ... SIRP İSYANLARI VE TÜRKLER
7. BÖLÜM ... 1815-1830 YILLARI ARASINDA SIRBİSTAN TÜRKLÜĞÜ
8. BÖLÜM ... 1830-1867 YILLARI ARASINDA SIRBİSTAN TÜRKLÜĞÜ
9. BÖLÜM ... 1867-1912 YILLARI ARASINDA SIRBİSTAN TÜRKLÜĞÜ
10. BÖLÜM . SIRP KÜLTÜRÜNDE TÜRK İZLERİ
....BİBLİYOGRAFYA ...

149. sayfadan alıntı
"Bosna, Sırbistan, Arnavutluk, Sancak ve diğer Müslümanlar ve Anadolu'dan gelen Türkler arasında çok ciddi farklar vardı. Söz konusu bölgelerin Müslümanları kendilerine Türk, Anadolu Türkleri'ne ise "Turkuş", Anadolu Türkleri Bosna Müslümanları'na Boşnak veya küçümseme tabiri olarak "Baliler" diyorlardı. Bosna Katolikleri ve Ortodokslar Bosna Müslümanları'na "Poturitsa", Türkler veya Osmanlılar diyorlardı."

bijelo dugme
11-05-07, 13:09
Kitap Adı: HASAN AĞANIN KARISI
Yayınevi: MİTOS BOYUT YAYINLARI
Yayın yılı: OCAK 2007
Yazar: KYUBOMİR SİMOVİÇ
Çeviren : BİLGE EMİN
Sayfa : 64
Fiyatı : 6,50 ytl

Hasan Ağa’nın Karısı, bir Boşnak halk destanından yola çıkılarak yazılmış, kadınların toplum içindeki yerini sorgulayan bir oyun. Goethe, bu destanı kendi şiir diliyle Almanca’ya kazandırmış ve bu çalışma 1788 yılında Herder’in Volkslieder adlı halk edebiyatı seçmelerinde yer almıştır. Böylece Hasan Ağa’nın Karısı tüm Avrupa’ya yayılarak, evrensel bir halk destanı niteliğini kazanmıştır.(Arka kapak)

Filmini seyredemeyenler varsa kitabı okumak onlar için iyi bir fırsat. Ayrıca fiyatı da pahalı değil. İnternet üzerinden sipariş verebileceğiniz gibi, kitapçılarda da yeni çıkması dolayısıyla kolay bulunabileceğini tahmin ediyorum.

rane moje
11-05-07, 13:40
Kitap Adı: HASAN AĞANIN KARISI
Yayınevi: MİTOS BOYUT YAYINLARI
Yayın yılı: OCAK 2007
Yazar: KYUBOMİR SİMOVİÇ
Çeviren : BİLGE EMİN
Sayfa : 64
Fiyatı : 6,50 ytl

Hasan Ağa’nın Karısı, bir Boşnak halk destanından yola çıkılarak yazılmış, kadınların toplum içindeki yerini sorgulayan bir oyun. Goethe, bu destanı kendi şiir diliyle Almanca’ya kazandırmış ve bu çalışma 1788 yılında Herder’in Volkslieder adlı halk edebiyatı seçmelerinde yer almıştır. Böylece Hasan Ağa’nın Karısı tüm Avrupa’ya yayılarak, evrensel bir halk destanı niteliğini kazanmıştır.(Arka kapak)

Filmini seyredemeyenler varsa kitabı okumak onlar için iyi bir fırsat. Ayrıca fiyatı da pahalı değil. İnternet üzerinden sipariş verebileceğiniz gibi, kitapçılarda da yeni çıkması dolayısıyla kolay bulunabileceğini tahmin ediyorum.

Hasan Ağa'nın Karısı destanı yaklaşık 8-9 sene önce Pendik Bosna Sancak Derneği tarafından çalışmalar yapılmış, ''Hasanaginica'' ismi ile, ilgili oyun, İstanbul'un birkaç büyük tiyatrosunda oynamıştır... Kostümleri, oyuncuları ve koreografisi ile çok güzel ve başarılı bir oyundu... Konu itibariyle de, birçok konuda geçmiş gerçeklerinin etkisinde bırakan bir oyundu...

hasanbegovi
04-06-07, 23:19
Arkadaşlar ünlü yazar Orhan Kemal'in CEMİLE adlı romanı da boşnaklardan bahseder. İsterseniz biraz anlatayım:
kitabın adından da anlaşılacağı üzere Cemile adlı boşnak kızının aşkını anlatır.Romanda gerçeklik payı vardır. Nasıl mı? şöyle:
Orhan Kemal'in eşi Nuriye Öğütçü Sivas Gemerek Karagöl boşnaklarındanır. Bir dönem bizim köyde boşnaklar yazın Adana'ya çalışmaya giderler, kışında köye gelirlermiş.Nuriye hanımda Adana'ya gidip pamuk fabrikasında çalışmaktadır. Orhan Kemal'de bir ara bu fabrikalarda muhasebecilik yapmıştır. yazar kendisiyle burada tanışır ve evlenirler. Romanda necati(Orhan Kemal) muhasebeci,Cemile de(Nuriye hanım) fabrikada iççidir . Kitap bu ikilinin evlilliklerini, boşnakları güzel ve akıcı bir şekilde anlatır. Çok güzel bir romandır, herkese tavsiye ederim...Kitabı birçok yayınevi bastı.

hasanbegovi
09-06-07, 01:00
Merhaba Arkadaşlar; Boşnak yemekleriyle ilgili bir kitap ilgilenelere duyrulur...
İnegöl Boşnaklarından Selma Peşteli'nin "Boşnak Yemekleri" adlı kitabı İnkılap yayınevinden çıktı. Bilginiz olsun....

muzo
03-07-07, 09:35
Bosna'da Savaş Yüreğimde Kan Gülleri
MÜNİRE ACIM (Çoşkun)

Bulabileceğiniz yerler:
Kabalcı Kitabevi, Sosyal Kitabevi, D&R mağazaları ve Cağaloğlundaki diğer kitapçılar.

Yayınevinin mail adresi: 3f@3fyayinevi.com

Yayınevinin telefon numarası:
0 212 526 30 66 TELEFON

ahmetpendik
14-07-07, 17:42
merhaba
boşnaklarla ilgili bir kitap da ben tavsiye edeyim
novopazarski zbornik
şimdiye kadar 27 cilt çıktı (bildiğim kadarı ile)pendik bosna sancak derneğinde 1980 yılında basılmış beşinci cildi var
editörlüğünü dr eyup muşoviç yapmış
zaviçaynı muzey u novom pazaru basmış(yayınlamış)içeriği ise başlıklar halinde şöyle::
novipazar'ın avusturya macaristan imparatorluğu tarafından işgali tehlikesi 1903-1904:dr bogumil hrabak

arkeoloji araştırmaları opştina tutin dr marko popoviç

novipazar surları (maliye kayıtları) mr izudin şuşeviç

1961-1981halk göçleri hareketleri vs.mr radoslav d. pavloviç

novipazar bölgesi çocuk oyunları::sait kaçapor

yalnızca bu kitap kiril alfabesi kullanılarak yazılmış
147 sayfa bunları türkçeye kazandırmak gerekir.
herkesi ilgilendiren konular var.

çevirmen şart galiba bu forumda daha önce dile getirmiştim

selamlar

malic
31-07-07, 21:47
Benim Güzel Bosnam

Yazar: Rusmir Mahmutcehajic

Çeviren:Zeynep Özbek

Kitap(syf:218) gelenek yayıncılık tarafından piyasaya sürülmüştür.

Gelenek yayıncılık;
Adres:Hasan Halife Mah. Öksüzce Hatip Sk. No:15 FATİH/İSTANBUL

Tel: (212) 531 41 40

e-mail:gelenek@gelenek.com.tr

latrodectin
01-08-07, 03:02
ADIMA MOSTAR DİYELER..

(TÜRK DÜNYASI EDEBİYETI'NDA BOSNA) KIBATEK YAYINLARI NO=12

Tarihin en büyük facialarından birisi olan Bosna Dramı kuşkusuz bütün insanlığı derinden etkilemiştir.Bu konuda Türkiye'de ulusumuzun,aydınlarımızın bu arada edebiyatçılarımızın ortaya koyduğu duyarlılık çok iyi bilinmekte,hatırlanmaktadır.Elinizdeki kitap konunun bir başka boyutunu gündeme getirmektdir.Bosna Hersek-Türk Dünyası edebi ilişkileri...Farklı coğrafyalarda,değişik ülkelerde yaşayan Türk Dünyası şair ve yazarlarının Bosna Dramı'yla ilgili duyguları,görüşleri,tepkileri ilk kez bu bilimsel çalışmada bir araya getirilmektedir.Kitap bu yönüyle Bosna Hersek - Türk Dünyası kültürel ilişkilerinde belgesel ve tarihsel bir öneme sahipitir.

bijelo dugme
26-08-07, 22:49
[/URL]

Şakir BAYHAN
Fiyat : 25.00 YTL
Hazırlayan : Şakir Bayhan
Yayınevi : Şakir BAYHAN
Basım Yeri : Ankara
Basım Tarihi : 2007
Sayfa Sayısı : 580 s.
ISBN : 9944-5806-0-0
Boyut : 15X21 cm
Durum : Karton Kapak

Bu sözlük, Boşnakça -Türkçe ve Türkçe -Boşnakça olmak üzere iki bölümden oluşmakta olup, 45.000'in üzerinde madde başı, açıklayıcı örnek, kalıpsöz ve
deyimin karşılıklarını içermektedir. Sözcüklerin seçiminde, bunların günlük konuşmadaki kullanım sıklığının yanısıra, edebi eserlerde, sözlü veya yazılı medya organlarında, internet sayfa veya sitelerinde kullanılmış olması gibi kriterler dikkate alınmıştır. Yerli kelimelerin yanında Türkçe veya Boşnakça'ya uyarlanmış biçimiyle bazı yabancı kökenli kelimeler de sözlüğün her iki bölümünde yer almıştır.(Önsöz).

[url]http://www.turhankitabevi.com.tr (http://imageshack.us) adresinden sipariş verebilirsiniz.

Kurtanovic
26-08-07, 22:55
Şakir BAYHAN
Fiyat : 25.00 YTL
Hazırlayan : Şakir Bayhan
Yayınevi : Şakir BAYHAN
Basım Yeri : Ankara
Basım Tarihi : 2007
Sayfa Sayısı : 580 s.
ISBN : 9944-5806-0-0
Boyut : 15X21 cm

Bu sözlük, Boşnakça -Türkçe ve Türkçe -Boşnakça olmak üzere iki bölümden oluşmakta olup, 45.000'in üzerinde madde başı, açıklayıcı örnek, kalıpsöz ve
deyimin karşılıklarını içermektedir. Sözcüklerin seçiminde, bunların günlük konuşmadaki kullanım sıklığının yanısıra, edebi eserlerde, sözlü veya yazılı medya organlarında, internet sayfa veya sitelerinde kullanılmış olması gibi kriterler dikkate alınmıştır. Yerli kelimelerin yanında Türkçe veya Boşnakça'ya uyarlanmış biçimiyle bazı yabancı kökenli kelimeler de sözlüğün her iki bölümünde yer almıştır.(Önsöz).

Bravo, güzel bir sözlük olduğuna inanmak istiyorum...
Ancak "Kişisel Yayın" olduğu için İstanbul da bulmak zor olur sanıyorum...
Ayıp olmazsa, İstanbulda bulunabilecek yayınevleri de verilebilse iyi olurdu...
Ankaranın kitapları, İstanbul Kitapevlerine/yayınevlerine etkin olarak dagıtılamıyor maalesef...

Ribar
27-08-07, 00:56
Boşnaklarla ilgili kitaplara ilgisiz kalmayalım!

latrodectin
29-08-07, 16:16
ÇIĞLIK (NERMİNA KURSPAHİ)
ÖLÜMLE DİRENİŞ ARASINDA BİR BOSNALININ ROMANI

Sene 1978
Düvel-i Muazzamanın amansız kuşatması altında harap ve bitap düşmüş olan Osmanlı Devleti,bağrına taş basarak imzaladığı Berlin Anlaşması gereğince,Bosna-Hersekin idaresini Avusturya Macaristan İmparatorluğuna terk ediyor.
Pek çok Batılı kaynağa göre Türklerden daha Türk olan Boşnaklar, bu akibeti içlerine sindiremiyorlar.Savaşanlar ve Kazanalar Şehri Sarabosnanın ekabir takımı infial halinde toplanıp direniş kararı alıyor;Halifenin eli kolu bağlı olabilir.Bize yardım gönderemeyebilir.Hatta siyaseten Direnmeyin,yeni idarecilere boyun eğin diyebilir.Fakat biz başımızın çaresine bakmak zorundayız.

Sene 1992
Aynı oyun, aynı seneryolarla yeniden sahneye konuyor.Oyuncular değişmiş ama zulüm öncekilerle aynı.Katliamlar aynı.Hedef aynı.Oyun başlıyor.Bosna Hersekteki sırp canilerin komutanı mladiç,A.İzzetbegoviç liderliğinde bağımsızlığını ilan eden Bosna Hersek Cumhuriyetinin yerle bir edilmesi için askerlerine emir veriyor.Bütün Türkleri yakın!

Bu kitap,işte bu emirden sonraki gelişmelerin hikayesidir.1878 den beri devam eden ve Bosna Hersekten sonra en çok Türkiyeyi ilgilendiren kanlı bir hikaye...

bijelo dugme
31-08-07, 10:04
Kitap Adı: OSMANLININ YETİMİ BOSNA
Yayınevi: KAYNAK YAYINLARI
Yazar: YAŞAR DANIŞMAZ
Sayfa : 118
Fiyatı : 4,60 ytl

"Gittiler"

Savaş bütün şiddetiyle sürüyordu.
Geride sevenleri vardı.
Yılmadılar ve geri dönmeyi düşünmediler.

Bu kitap, yüzyılın en büyük mezalimi sürerken Bosna'ya giden bir avuç eğitim gönüllüsü gencin hikâyesini anlatmaktadır. Zorluklarla geçen bir eğitim mücadelesi, herkesin hayretle izlediği sonra gönül verdiği bir hamledir.

*fth*
02-09-07, 09:31
Alija'nın hapse girmesinin sebebi olarak gösterilen"İSLAM DEKLARASYONU", kitabı Fide yayınları tarafından Türkçemize kazandırılmıştır.

İslam Deklarasyonu / İslami Yeniden Doğuşun Sorunları

Aliya İzzetbegoviç

Birkaç yüzyıl öncesine kadar medeniyeti belirleyen Müslümanlar, bugün neden geri kalmış durumdalar? Çağdaşlık ve İslam yan yana gelebilir iki kavram mıdır? Kur’an ve İslam hakkında ne kadar şey biliyoruz? Bildiklerimizin ne kadarı gerçekle örtüşüyor? İslam sadece bir inanç biçimi midir, yoksa insan hayatının tüm çizgilerini belirleyen bir sistem mi? Müslüman kadın kimdir, nasıl olmalıdır? İnsanların eşitliği diye bir şey var mıdır? Müslümanların kardeşliği nasıldır ve bu mümkün müdür? Din ve vicdan özgürlüğünün sınırları var mıdır? Azınlıklar sorununa nasıl bakmalıyız? İslamî yeniden doğuş, dinî veya siyasî devrim mümkün mü?
Geçmiş-günümüz-gelecek üçgeninde yer alan bu ve benzeri konuların aydınlatılması, Müslüman zihinlerde şüpheye yer bırakmayacak şekilde çözülmesi gerektiği ortadadır.

Elinizdeki kitapta Aliya İzzetbegoviç, yukarıda bir kısmı zikredilen onlarca soru ve problemin cevabına ilişkin görüş ve düşünceleriyle çözüm önerilerini ortaya koymakta.

Fiyat: 10 Ytl

DETAYLI BİLGİ VE KAYNAK... (http://www.fidekitap.com/anasayfa.asp)

bijelo dugme
04-09-07, 11:21
[/URL]

Kitap adı: OSMANLIN HİZMETKARI
Yazar: H.Mirgül Eren Griffe
Yayınevi : Babil
Basım Tarihi : 2005
Sayfa Sayısı : 227
Boyut : 19,5X13,5 cm
Fiyatı : 8,64 ytl

Yaşlı Paşa, okuduğu Kuran-ı Kerim'ini rahlesine bırakarak divanındaki köşesine geçti ve düşünmeye başladı. Sultan Murat ve daha sonra da Fatih Sultan Mehmet'le bağlandıkları Osmanlı Devletine, atalarından bu yana karşı koymamışlardı. Devlet-i Aliye'nin yanlışlıkları konusunda İstanbul'u uyarmış haksızlıklara karşı koymuş ama isyan etmemişlerdi. "Kanuni'ye kadar, Osmanlı'nın o haşmetli ve çocuk yaştan itibaren savaş alanlarında ve akınlarda yetişen Sultanları nerede" diye sordu kendi kendine. Düşündükçe daha da hüzünleniyordu. Salih'in getirdiği kahveden bir yudum aldı, belki de Osmanlının en batı ucundaki bu serhat eyaletinin 400 yıldır ne kadar şehit verdiğini hatırlamak için. En son Napoleon Ordusu Akka'ya dayandığında, Cezzar Ahmet Paşa ve abisi Hacun, kaç Bosna ve Hersekli'yi Devlet-i Aliye adına, Din-i İslam adına kurban etmemişler miydi? Darendeli Ali Paşa ile birlikte Sırp İsyanlarında kaç evladını vermişti bu topraklar. Kavalalı'nın isyanında ve İngilizler Çanakkale'ye dayandıklarında da Devlet-i Aliye, onlara "yardımıma koşun" dememiş miydi. (arka kapak)

Bosna Hersek ve Boşnaklar hakkında belgesel bir eser niteliğindeki bu kitap Galip Ali Paşayı ve Rizvanbegovic ailesini anlatmaktadır.

Kitap bir çok yerde tükenmiş olmasına rağmen;
[url]http://www.alveal.com/product.asp?cookiecheck=yes&numPageStartPosition=1&strPageHistory=cat&strKeywords=&strSearchCriteria=&PT_ID=472&P_ID=2717 (http://imageshack.us)
adresinden temin edebilirsiniz.

ozgurhadzic
04-09-07, 15:56
"Karda Kalan İz"

Bosna'da sürmekte olan bir savaş ve bu savaşa tanıklık etmiş bir gazeteci... Savaşın tüm ayrıntılarıyla kaleme alındığı kitap birbirine bağlı yedi öyküden oluşuyor. Kitap, 'Neden buradayım?' sorusuyla başlayan önsözüyle savaşın soğuk yüzünün ve alıp götürdüklerinin bir gazeteci sağduyusuyla yazıldığı bir çalışma niteliğinde.
Kitap Adı:"Karda Kalan İz"
Kitap Yazarı:Ali Koçak
Yayınevi:Merkez Kitaplar
Fiyatı: 7 YTL

Ali Koçak, 1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı'nı bir gazeteci olarak izledi. Anadolu Ajansı muhabiri iken, o tarihte Hürriyet gazetesi Saraybosna muhabiri Münire Acım ile birlikte Sırplar tarafından kaçırılarak günlerce esir tutuldu. Hatta ikili, o kaçırılma öyküsünü daha sonra kitaplaştırdı.
Karda Kalan İz ise, Ali Koçak'ın yedi ayrı öyküden oluşan ama zincirleme bir bütünlük taşıyan yeni kitabının adı. Öykülerin tümü de, tek bir anın çevrelediği başka anların hüzünlü anlatımından oluşuyor.
Aslında tüm öykü, hatta buna yetmiş iki sayfalık 'kısa roman' bile diyebilirsiniz, ekmek almak üzere fırına giderken Sırp 'keskin nişancı' tarafından vurulan Bosnalı kız çocuğu üzerine kurulu. Ali Koçak, ustaca bir kurgu gerçekleştirerek, kendi serüveni ile altı ayrı karakteri, yıllarca süren Bosna Savaşı'nın derin trajedisiyle buluşturmuş.
Ali Koçak, kitabına, fırına ekmek almak üzere giden küçük kız çocuğunu anlatarak başlıyor. Atılan bir havan mermisinin altüst ettiği fırından kaçarken 'keskin nişancı' tarafından vurulan kız çocuğu, 'karda kalan en güzel iz' olarak betimleniyor.
'Ekmek' adlı ikinci öyküde ise, yazar, "Zaman savaştan önce ve sonra diye bölünebiliyordu" diyerek, sürek avına ilişkin saptamada bulunuyor. Bu kez kurban, fırında çalışan bir işçidir...
'Senin Sevgilindi' adlı üçüncü öykü, Bosna Savaşı'nın hâlâ tartışılan 'savaşta tecavüz' olgusuyla ilgili. Kitabın en hüzünlü, en trajik ve en dayanılmaz öyküsü. Çete, köyün ortasına topladığı insanları topluca öldürürken, bu enstantane, "Yalvaranlar oldu ama, yalvarmaları ölmeden önce aşağılanmaktan başka bir işe yaramadı" sözleriyle anlatılır. Köyün kadınlarına tecavüz eden çeteciler, "Benden çocuğun olsun ister misin?" diye alay etmekten de geri kalmazlar.
Ama tecavüz eden, dönüşünde sevgilisine sarılamaz. Her şeyden, herkesten kaçmaya başlar. Sonunda deli divane olup kaybolur...

Kimliksiz toplu mezarlar
'Fotoğraf' adlı öykü, ilk âna ilişkin vurulma sahnesinin donmuş görüntüsünü betimler. Kenti ikiye bölen nehir, sessizliği de böler. Nehir, ölüm temasının da adeta imgesidir: "Nehre düşenlerin cesetleri, çoğu zaman akıntıyla birlikte, kanlarını akıta akıta ulaştıkları çevre ülkelerin kıyılarına vurur, kimliksiz toplu mezarlara gömülürdü."
Öykü, Boşnaklara göre Selma, Hırvatlara göre ise Senka adlı 'savaşın delisi' kadının savrulmuşluğunu anlatır. Herkesin Selma'ya ilişkin uydurduğu bir hikâyesi vardır. O da, ilk ânın yer aldığı sahnenin bir oyuncusudur. Yazar, 'trajik son'u anlatırken, Mostar Köprüsü'nün üzerinde oturan Selma'ya yöneltir objektifini: "Duruyordu: Çılgınlığın karşısındaki çaresizlikti. Çaresizliğin en katıksız acı olduğunu anlatıyordu. Oturduğu yerde sallanmaya başladı. Bütün vücudu titriyordu. Önüne pimi çekilmiş bir el bombası düştü. Eğildi. Tutunmak istercesine eline aldı.

İtiraf zamanı
Ve bir çocuğa sarılır gibi sarıldı. O fotoğraflara hâlâ bakamıyorum..."
Ve 'İtiraf'... Yani yazarın, kendi öyküsünü anlattığı ve kimliğini sorguladığı bölüm. Ali Koçak, sürekli savaşın ortasında ne aradığını sorup durur. Cevabını veremeyeceği halde kendisine sorular yöneltir. "Bir kere kaçtığınızda, hayatınızın geri kalanını o kaçış ânıyla yaşıyorsunuz" der.
Savaşı yaşayan insanları tasvir ederken, "Anladım ki bu insanlar için sonra yoktu. O an vardı. Sonra, belirsizlikti. O an karşıya geçmeli, evine gitmeli ve biraz daha yakınlarının yanında olmalıydı" ifadesini kullanır.
Ali Koçak'ın hesaplaşması, finaldeki 'Nişancı'ya kadar devam eder. Savaşa ister istemez katılan ama çetin ve acımasız koşullara hemen teslim olan keskin nişancı, öldürdüğü adam sayısına göre övünen dar bir güruhun içinde sürüklenip durur.
Karda Kalan İz, unutmaya çalıştığımız bir savaş dönemine ilişkin ayrıntıları sağlam kurgusuyla edebiyat dünyasına taşımakla kalmıyor, derin bir hüznün ustaca satırlarını da kalbinize nakşediyor.

bijelo dugme
05-09-07, 12:50
Kitap adı: SREBRENİTSA'NIN ÖYKÜSÜ
Yazar: ISNAM TALJIC
Yayınevi : PROFİL YAYINCILIK
Basım Tarihi : EYLÜL 2007
Sayfa Sayısı : 288
Boyut : 21X13,5 cm
Fiyatı : 11,48 ytl

ÇEVİRİ : MÜNİRE ACIM COŞKUN

Srebrenitsa: Batı medeniyeti ve BM'nin tarihin çöplüğüne gömüldüğü şehir.

Birleşmiş Milletler tarafından Güvenli Bölge ilan edilen Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te binlerce insan, BM'nin ve tüm dünyanın gözü önünde Sırplar tarafından katledildi ve yaşadığı yerleri terk etmeye zorlandı. Üstelik Sırp askerlerin konvoyunun benzini Hollandalı askerler tarafından karşılanmıştı. Geriye insanlık tarihinin en büyük utanç tablolarından biri kaldı...

Hala tam anlamıyla açıklığa kavuşturulamayan Srebrenitsa katliamı, insanoğlunun gördüğü en büyük kıyımlardan biri ve bugün katliamın 12. yılında hala mezarlardan insan iskeletleri ve tüyler ürpertici yeni belgeler ortaya çıkmaya devam etmekte...

2007 Şubatında Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa'da yaşananların soykırım olduğu yönünde karar aldı, ama, "Suç var, suçlu yok" dedi ve tutuklanacak kimseyi bulamadı.

Balkan edebiyatının en büyük isimlerinden Isnam Taljic, Srebrenitsa'nın öyküsü ve dramını anlatıyor. Derdini anlatacak kimseyi bulamayan, yıkılmış, bitik insanların öyküsü bu. Çaresizliğin resmi...(Tanıtım yazısından)

Kitap daha yeni çıkmış. Kitabı incelerken çevirinin Münire abla tarafından yapıldığını gördüm. Kendisine okurlara bir kitap daha kazandırdığı için teşekkür ederim.

Üyelerimizede bu bölümde yayınlanan kitaplara imkanları dahilinde ulaşmalarını tavsiye ederim.

belmak
12-09-07, 06:52
Sinan'ın Gizli Eseri
Mirsad Sinanoviç

L&M YAYINCILIK
Çeviren: Suat Engüllü
Yayın Yılı: 2007
Orjinal Adı: San Hasana Nazira-Hasan Nazir’in Düşü

Kanuni Sultan Süleyman dönemi..

Kanuni’nin gözdesi Asiye kardeşi Eyüp’ü Hasan Nazir’in yerine geçirtebilmek için neler planlamıştı?

Hasan Nazir Asiye’nin saray entrikalarından kendini koruyabilecek, daha da önemlisi dürüstlüğüne düşen lekeyi aklayabilecek miydi?

Hotça’da güzelliği dillere destan olan Alaca Camii, defterdar Hasan Nazir tarafından Koca Mimar Sinan’dan aldığı proje ile mi yaptırılmıştı?

İstanbul’dan, Osmanlı’nın mimari eserlerle inci gibi işlediği balkanların öbür ucuna şimdiki Bosna Hersek topraklarına yapacağı kendini aklama yolculuğunda tehlikelerden onu kimin adamları koruyacaktı?

Hasan Nazir, sorularına düşlerinde kendisi için yaptırdığı türbeye defnettiği oğlunun ruhu ile cevap ararken, geçmişi ile de yeniden yüzleşebilecek miydi?

Beklide bilemedi, büyüleyici güzellik yücelikle beraber kıskançlığı da tetikler.

Oysa "Nam ruhu, kılıç bedeni kurur."

(Not: Kayıtlarda proje mimarının kim olduğu bilinmeyen kalem işleriyle ünlü Alaca Camii, 1992-1995 savaşı sırasında dinamit konularak kasten yok edilmiştir. İrcica’nın restorasyon programında bulunan Cami aslına uygun olarak yeniden inşa edilecektir.)
Türkiye'deki tanıtım toplantısı için bkz http://www.bosnasancak.net/forum/showpost.php?p=193650&postcount=1

potporučnik
16-09-07, 14:21
Bir Savaşı Bitirmek

Yayınevi : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Yazar : Richard HOLBROOKE
Basım Yeri : İstanbul
Basım Tarihi : 1999
Sayfa Sayısı : 461 syf

"Richard Holbrooke, bu etkileyici diplomatik anılar kitabında bize, kendisinin ve başında bulunduğu küçük ekibin ekibin Balkanlar'da daha fazla kan dökülmemesi ve korkunç olayların bir daha yaşanmaması için gösterdikleri çabayı anlatıyor. Bosna halkını tehlikeden güvenliğe, savaştan normal hayata taşıma yolunda gösterilen kahramanca çabaların, canlı, iyi yazılmış bir öyküsü." George F. Kennan "Bir Savaşı Bitirmek, yalnızca Bosna konusunda bir kitap değil. Gelecekte daha başka Bosna'lar olacaktır. Holbrooke'un yapıtı bize tehlikeli bir dünyada, Amerikan gücünün kullanmasıyla ilgili olarak temel rehberlik sunuyor." Arthur Schlesinger, Jr.

potporučnik
16-09-07, 16:05
Özgürlüğe Kaçışım: Zindandan Notlar

Kitap Yazarı : Aliya İzzetbegoviç
Çeviren : Hasan Tuncay Başoğlu
Yayın Evi : Klasik Yayınları

Bosna'nın özgürlük mücadelesiyle özdeşleşen Aliya İzzetbegoviç, siyasi bir figür olmanın yanında aynı zamanda çok önemli bir düşünür de. Onun eylemci kişilğinin yanı sıra kendisini ele veren bilge kişiliği, öncülük ettiği özgürlük mücadelesinin karakterini belirlemiştir.

Bu kitap, Aliya İzzetbegoviç'in bilge kişiliğinin billurlaştırdığı düşünce yoğunluklu metinlerden oluşmaktadır. Kısa ancak yoğun ve çarpıcı notlarda kendisini ele veren fikri derinlik, onun tarih kurucu kişiliğinin entelektüel boyutu hakkında zengin ipuçları vermektedir.

potporučnik
16-09-07, 22:07
Bosna'da Savaş Yüreğimde Kan Gülleri
MÜNİRE ACIM (Çoşkun)

Bulabileceğiniz yerler:
Kabalcı Kitabevi, Sosyal Kitabevi, D&R mağazaları ve Cağaloğlundaki diğer kitapçılar.

Yayınevinin mail adresi: 3f@3fyayinevi.com

Yayınevinin telefon numarası:
0 212 526 30 66 TELEFON

Bosna...

Savrulan yapraklarla birlikte bir telaş yaşanıyordu. Her şey titriyordu. Nisan yağmuru, bereketi bir yana koyup, kan yıkamaya koyulmuştu.

Süreç savaş..

Süreç vahşet..

Mekân minik bir ülke..

Dünya medyası inanılmaz katliamları, tecavüz, göçe zorlama, soykırım gibi çağın utancını dünyaya aktarıyordu. Olayı işitenler bu ülkeyi soruyorlardı. Nerede? İnsanları kimlerdir? Neden? Niçin? Diyerek üzülüyorlardı.

Dünya ağlıyor muydu ne?

Bosna'da savaş çıkmış. Saraybosna kuşatılmış. İnanmak zordu.

Savaş sonrası bombaların yerde bıraktıkları izler kırmızıya boyanmış ve bunlara 'Kan Gülleri' denilmişti. Bu izlerin olduğu yerlerde kanlar akmış, canlar alınmıştı. Hiçbirimiz buralara basmaya kıyamazdık. İşte 'Yüreğimde Kan Gülleri' dediklerim bunlardır.

sayın muzo kitabın arka kapak yazısını sizin bilgilerinize ek olarak koyayım kitabı okumak için okurlardaa biraz merak uyandırsın..

potporučnik
17-09-07, 15:20
Balkanlarda Savaş

Kitap Yazarı : John Reed
Çeviren : F. Burak Aydar, Sevgi Tamgüç
Yayınevi : Pencere Yayınları
Sayfa Sayısı : 291 sayfa

Kan ve soykırım, terör ve açlık, bugünün Bosna'sının korkunç gerçeği. İşlenen bu suçlar 1915'de de aynıydı ve halkların halklara karşı uyguladıkları zulüm ve barbarlık aynı şekildeydi.

Birinci Dünya Savaşı'nın sıcak günlerinden arkadaşı Robinson ile birlikte savaş ve sert ihtilaflardan acı çeken Balkanları dolaşan John Reed, Türkiye'ye de gelir. Tifüsten kırılan eskerleri, Avusturya birliklerinin altüst ettiği köy ve kasabaları, Doğu'dan gelen Kazakları, gettolardaki Yuhudileri, Rus ordusunun subaylarını, hayatta kalma mücadelesi veren her ırktan köylüleri, kent halklarını ve bugün de ciddiyetini koruyan korkunç etnik bölünmeleri aktarıyor.

potporučnik
17-09-07, 23:57
Ba'de Harabi'l Bosna

Kitap Yazarı : Osman Karatay
Yayınevi : İz Yayıncılık
Sayfa Sayısı : 234 sayfa

Bu çalışma, şimdilik bir barış döneminin nekahatini yaşayan Bosna ve eski Yugoslavya bölgesindeki insanlık dramlarını ve gelişmeleri, bizzat sıcak olayların içinde yaşamış bir gazeteci-yazarın kaleminden sunuyor sizlere.

Uzun ve zengin bir tecrübe döneminin meyvesi olan bu yazılar, sıcak savaşın sona ermesinden sonra umduğundan daha büyük bir soğuk savaşın içine düşen Bosna'nın unutulmaması, gündemden düşmemesi ve bundan sonra da yardım edilmesi, tabii kendi stratejilerimizin belirlenmesi bakımından önem taşıyor.

belmak
18-09-07, 10:33
II. Uluslararası Balkan Türkoloji Sempozyumu Bildirileri (Mostar)
BALTAM yayınlarından yakında çıkacak...

potporučnik
18-09-07, 12:31
Beyaz Zambak

Kitap Yazarı : Nurten Ertul
Yayınevi : Nesa Yayın Grubu
Sayfa Sayısı :250 sayfa

Konağın boşaldığını ilk hisseden bahçedeki beyaz zambaklar oldu. Zambaklar solmaya başladı, zümrüt gibi bahçeyi kısa sürede yaban otları kapladı... Müslüman kızı Ante'nin, Ortodoks genci Boris'in, Musevi kadını Lisa'nın, Katolik gazeteci Danny'nin tarihten günümüze akıp gelen aşklarını yüreğinizin bir tarafı kanayarak okuyacaksınız. 'Beyaz Zambak'ta, Avrupa'nın arka bahçesinde, Bosna'da,1878'den bu yana yaşanan din savaşının yanı sıra, kuşaktan kuşağa aktarılan trajik bir aşkın öyküsü anlatılıyor. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu dünyanın değişik ülkelerine dağılan 'Beyaz Zambaklar'ın kendilerini 'diaspora' olarak görmelerine sebep olan gerçekleri bir nefeste okuyacaksınız.

potporučnik
18-09-07, 12:52
Zlata'nın Öyküsü

Kitap Yazarı : Ülkü Uluırmak
Yayınevi : Papirüs Yayınevi

Birçok insanın ya da nesnenin bir öyküsü vardır. Ama Zlata gibilerin, dünyanın herhangi bir yerindeki “Soykırım Çocukları”nın, savaş vurgunu, travma kurbanı çocukların öyküsü hep ayrı bir yere konmalıdır. Çünkü o yaşanmışlıklar hiç yaşanılması istenmeyen, yinelenmesi hiç ama hiç özlenmeyen yaşam kesitleridir! Ve bu yaşanmışlıkları yaratan olgulara karşı olmak, onunla savaşmak; insan olmanın ön koşulu diye hem belleklere hem de dünyanın tabanına/tavanına bir daha silinmeyecek şekilde kazınmalıdır!

Zlata’nın Saraybosna’sı, ülkenin genelinde olduğu gibi tam bir mozaik görünümündedir. Zlata on bir yaşına gelinceye dek bu mozaik onun için her gün bir değişik eşsiz güzellik sergileyen şaheser tablodur... Ta ki Avrupa’da; Polonya’da, Romanya’da, Yugoslavya’da “Barış Güvercini” vuruluncaya kadar! Bosna-Hersek’de barışın ölüm tarihi şubat 1992 diye kaydedilecektir... Tetik kim tarafından ne için, nasıl, hangi kışkırtıyla çekilirse çekilsin bir yerde gidip “barışı ve sevgiyi” bir seveni bir sevileni vuracaktır.

İnsanlığın; ilk eldeki en önemli, en paha biçilmez değerdeki kazanımı çocuklardır. Ve savaşlardan en çok çocuklar zarar görür...

Zlata Filipoviç, Anne Frank, Zana Dugoli, Janine Phillips, Werner Galnik, Ina Konstantinova, Colin Perry gibi çok azı bu acıların sözcüsüdür. Şimdi hep birlikte Zlata’nın sözcülüğünde, o kıyımın öyküsünü okumaya duralım...

potporučnik
19-09-07, 12:24
Aliya İzzet Begoviç

Kitap Yazarı : R. İhsan Eliaçık
Yayınevi : İnşa Yayınları

Muhammed İkbal, Mehmet Akif Ersoy ve Aliye İzzetbegoviç'in ortak özelliği yokuluş sürecinde varoluş mücadelesi veren aynı ümmete mensup üç milletin sembol simaları olmalarıdır.

Muhammed İkbal Pakistan'ın, Mehmet Akif Türkiye'nin, Begoviç de Bosna'nın unutulmaz simalarıdır.

Mazlum Müslüman milletlerin haykıran sesleri, varoluş sancısı çeken entelektüel zihinleri olan bu simalar yeni kuşaklar tarafından tanınmak ve bilinmek durumundadır.

Bu simaların her biri Ey şark milletleri şimdi ne yapmak lazım? sorusuna verilecek teorik ve pratik cevabın ne olabileceğini göstermişlerdir.

potporučnik
19-09-07, 15:20
Bosna - Hersek Foça'da Yok Edilen Türk - İslam Kültür Eserleri

Kitap Yazarı : Candan Nemlioğlu
Yayınevi : IRCICA Yayınları

Bu çalışma önce Bosna-Hersek'in coğrafî özelliklerini ve kısa bir tarihini sunmakta, daha sonra Saraybosna'nm güneydoğusunda, Hersek'te bulunan Foça şehrinin coğrafî, tarihî ve kültürel özelliklerini ele almaktadır. Foça'daki mimarî eserler, İslâmın yayıldığı dönemden önceki eserler ve Osmanlı dönemine ait eserler olarak sınıflandırılmıştır. Özellikle Osmanlı döneminde yapılanlar olmak üzere bu eserlerin bir dökümü verilmiştir. Bu envanterde; eserin, inşa ettiren şahsın ve mimarının adı, inşa ve yıkım tarihleri ile diğer bilgiler verilmektedir. Çeşitli kaynaklara göre yok edilen eserlerin listesi verilmiş ve tahrip edilen eserler inşa edildikleri yüzyıla göre sınıflandırılmışlardır. Arşiv kaynakları, seyahatnameler, çeşitli kitap, makale ve gazetelere dayanılarak hazırlanan bu eserde 45 resim bulunmaktadır.

potporučnik
19-09-07, 15:24
Paylaşılamayan Balkanlar

Kitap Yazarı : Halil Akman
Yayınevi : IQ Kültür Sanat Yayıncılık

Avrupa'ya açılan kapı niteliğinde olan Balkanlar, Avrupa ile Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Asya arasında stratejik öneme sahip bir bölgedir. Bu özelliğindendir ki tarihin her devrinde birçok kez istilalara uğramış, birçok millet bölgeye damgasını vurmuş, eserlerini, kültürlerini ve medeniyetlerini bırakmıştır. Bölge insanları hiçbir zaman kendi kaderlerine bırakılmamışlar; büyük devletlerin, bölge devletlerinin ve stratejik taktiklerin arasında kalmışlardır. Bu sebeple bölgeyi iyi anlayabilmek, dünyayı, stratejik güçleri, hedefleri ve taktikleri iyi analiz etmeye getirir. Osmanlı sonrası karışan, karıştırılan bölge koskoca dünya savaşına yol açacak bir fitil görevi üstlenmiş ve kıvılcım buradan çakılmıştır, ikinci Dünya Savaşı'nda da bölge, işgallere maruz kalmıştır. Soğuk savaş döneminin konjektürü gereği gerilimle ayakta duran bölge, soğuk savaş sonrası Bosna ve Kosova olayları, aynı zamanda mevcut Epir, Makedonya, Transilvanya ve Dobruca ihtilaflarıyla hala ciddi problemlere ve genel savaşlara yol açabilecek potansiyele sahip olduğunu ortaya koymuştur. Türkiye, bir Balkan ülkesi olması, tarihi, kültürel ve stratejik bağlarının mevcudiyeti sebebi ile bölge ile daha da ilgilidir. Özellikle soğuk savaş sonrası şartların itim kuvvetiyle Bosna ve Kosova savaşlarında aktif rol oynamış, Balkan gerçeğini yeniden keşfetmiştir. Özellikle Bosna-Hersek, Makedonya ve Arnavutluk'la yakın ilişkileri, ittifak anlaşmaları Türkiye'yi bölgede etkili bir aktör konumuna yükseltmiştir.

(Tanıtım Yazısından)

potporučnik
19-09-07, 21:59
Bosnalılar

Kitap Yazarı : Velibor Çoliç
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları

Slavonski Brod kampından kaçan mülteci Velibor Çoliç, bize insanlar, kentler ve dikenli teller ardında eski Yugoslavya'yı parçalayan savaşla ilgili tanıklıklar aktarıyor. Bu mezar taşı yazıtları kadar kısa metinlerde, tüm savaşların trajik yönleri kristalleşiyor. Ölüm, Bosnalıların farklı üniformalar içinde birleştiği tek cephe oldu. Kitapta, Avrupa'nın sorgulamakta çok geç kaldığı bu dram anlatılıyor.

potporučnik
20-09-07, 13:08
Doğu ve Batı Arasındaki İslam. Bosna-Hersek Devlet Başkanı

Kitap Yazarı : Ali İzzetbegoviç
Türkçeleştiren : Salih Şaban
Yayınevi : Nehir Yayınları

Otoriteye itaat etmiş ve fakat inanmadığı yasaları hiç bir zaman benimsememiş Alija İzzetbegoviç, yaklaşık yarım yüzyıl ateist ve materyalist bir politik hegomanyanın çoraklaştırdığı topraklarda 'Ölümünden sonra Allah'ın yeryüzünü diriltmesi' düşünceleriyle çevresini diriltmiş, onu izleyen ve okuyan insanların acılı ruhlarına Mesih'in kutlu nefesi gibi esmiştir.

Bu yüzyılın başlarında Hind Yarımkıtasında nasıl Muhammed İkbal Doğu İslamı'nın derin ve şiirsel bir soluğu oldu ise, onun gibi aynı yüzyılın sonlarında Alija İzzetbegoviç de Batı İslamı'nın soluğu olmaya aday bilge bir kişiliktir. İzzetbegoviç yakın tarihimizin en önemli ve seçkin müslüman bilge düşünürlerinden biridir. Onun entellektüel birikiminin zenginliğini ve derinliğini anlamak için elinizdeki bu kitabını okumak yeterlidir.

(Arka Kapak)

Arama yaptım böyle bir kitap çıkmadı eğer tanıtıldıysa uyarırsanız sevinirim.

potporučnik
20-09-07, 21:34
Geçmişten Günümüze Bosna Hersek

Kitap Yazarı : Zekeriya Yıldız
Yayınevi : Yeni Asya Yayınları

Bosna - Hersek'in Dünü: İslam güneşi bu ülkeye ne zaman ve nasıl doğdu? Kısa zamanda nasıl bir İslam diyarı haline geldi? Bosna - Hersek Osmanlı Devletinden nasıl koptu? osna - Hersek'in Bugünü: Bağımsızlığını ilan ettikten sonra başına gelenler... Ve... kopan fırtına... Batının seyirci kalışı, İslam dünyasının alakasızlığı... Katliamlar, işkenceler, açlıklar, yokluklar, ölüm kampları... Yok edilmeye çalışılan İslam mührü: Dinamitlenen mabedler, top ateşine tutulan minareler. Kazınmaya kasdedilen Müslüman kimliği... Bosna - Hersek bir dram.... Kitap bu dramı tarihi seyri içinde inceliyor, bugünleri gözler önüne seriyor. (Arka Kapak)

potporučnik
20-09-07, 22:18
Drina'da Son Gün

Kitap Yazarı : Faik Baysal
Yayınevi : Can Yayınları (Erdal Öz)

Yani bir çocuk doğar doğmaz onun kafasıyla kalbini bir yığın saçmalıklar ve yalanlarla doldurmaya başlıyoruz. Kalbini değil de yumruklarını kullanması için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun en büyük sorumluları da sapık din adamlarıyla, politikacılardır. İnsanları bunların ellerinden kurtarmak gerek. Din ve politika birleştirici olmalı, ayırıcı ve bölücü değil. Bence bütün tarih kitaplarını yakmalı, yeni kuşaklara atalarının yaptığı rezillikleri okutmamalı.

Tito’dan önce büyük Yugoslavya, Alman faşizminin çizmeleri altında eziliyordu. Bu cennet ülkeyi Yugoslavya yapan bütün değerler ayaklar altına alınmış, halklar birbirine düşman kesilmişti. Savaş ne yazık ki güncelliğini hiç yitirmedi; bugün bir benzeri Irak’ta yaşanan bu savaş cehennemi, Faik Baysal’ın uzun zamandır aranan güzel romanı Drina’da Son Gün’de olağanüstü bir dille anlatılıyor.

potporučnik
20-09-07, 22:31
Yugoslavya Neden Parçalandı Balkan Dramının Perde Arkası

Kitap Yazarı : İrfan Kaya Ülger
Yayınevi : Seçkin Yayınevi

Yugoslavya Halklarının Kısa Tarihi / Yugoslavya'da Tito Dönemi / Dağılmanın Gerisinde Yatan Faktörler / Kosova Sorunu / Milliyetçiliğin Yükselmesi / Cumhuriyetler Arası Ekonomik Gelişme Farklılığı / Uluslararası Toplumun İkilemi ve Adım Adım Parçalanma

Bu eserde,1. Dünya Savaşı'nın ardından Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı olarak kurulan ve 1929 yılında Yugoslavya adını alan devletin neden parçalandığı sorusuna cevap aranmaktadır. Dil, din, mezhep, etnisite ve kültür bakımından dünyanın en karmaşık bölgesi...

(Tanıtım Bülteni'nden)

munira
29-09-07, 22:35
Kitap adı: SREBRENİTSA'NIN ÖYKÜSÜ
Yazar: ISNAM TALJIC
Yayınevi : PROFİL YAYINCILIK
Basım Tarihi : EYLÜL 2007
Sayfa Sayısı : 288
Boyut : 21X13,5 cm
Fiyatı : 11,48 ytl

ÇEVİRİ : MÜNİRE ACIM COŞKUN

Srebrenitsa: Batı medeniyeti ve BM'nin tarihin çöplüğüne gömüldüğü şehir.

Birleşmiş Milletler tarafından Güvenli Bölge ilan edilen Srebrenitsa'da 11 Temmuz 1995'te binlerce insan, BM'nin ve tüm dünyanın gözü önünde Sırplar tarafından katledildi ve yaşadığı yerleri terk etmeye zorlandı. Üstelik Sırp askerlerin konvoyunun benzini Hollandalı askerler tarafından karşılanmıştı. Geriye insanlık tarihinin en büyük utanç tablolarından biri kaldı...

Hala tam anlamıyla açıklığa kavuşturulamayan Srebrenitsa katliamı, insanoğlunun gördüğü en büyük kıyımlardan biri ve bugün katliamın 12. yılında hala mezarlardan insan iskeletleri ve tüyler ürpertici yeni belgeler ortaya çıkmaya devam etmekte...

2007 Şubatında Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa'da yaşananların soykırım olduğu yönünde karar aldı, ama, "Suç var, suçlu yok" dedi ve tutuklanacak kimseyi bulamadı.

Balkan edebiyatının en büyük isimlerinden Isnam Taljic, Srebrenitsa'nın öyküsü ve dramını anlatıyor. Derdini anlatacak kimseyi bulamayan, yıkılmış, bitik insanların öyküsü bu. Çaresizliğin resmi...(Tanıtım yazısından)

Kitap daha yeni çıkmış. Kitabı incelerken çevirinin Münire abla tarafından yapıldığını gördüm. Kendisine okurlara bir kitap daha kazandırdığı için teşekkür ederim.

Üyelerimizede bu bölümde yayınlanan kitaplara imkanları dahilinde ulaşmalarını tavsiye ederim.

Balkanların en ünlü ve sayısız ödüle sahip olan Isnam Taljic tarafından yazılan Srebrenica'nın Öyküsü mutlaka okunması gereken bir kitaptır.
Kitabın içeriği fotoğrafta görüldüğü şekilde de özetlenebilir.

?mer82
02-11-07, 12:49
Kitap Yazarı:Selma Peşteli
İnkılap Kitabevi

Kahvaltılıklar, Çorbalar, Yemekler, Börekler, Tatlı ve Kekler başlıklarıyla toplam 96 tarif.

Boşnaklar için yemek kültürü önemlidir. Büyük davetler düzenlemekten, piknik yapmaktan çok hoşlanırlar. Bu pikniklere teferiç denir. Teferiç'de çeşit çeşit yemekler hazırlanıp yapılır. Büyük davetler olmasa da, Boşnaklar için ailenin bir arada yemek yemesi çok önemlidir.

Boşnak yemeklerinin ilk sıralarını; börekler ve etli yemekler oluşturmaktadır. Yağ olarak tereyağ kullanılır. Susam yağı ve kuyruk yağı da kullanılır.

Boşnak yemeklerinde tıpkı Osmanlı mutfağında olduğu gibi etli yemeklere sirke konur. Eskiden baklavanın cevizine de tarçın konurmuş. Ama nedense sonraları konmaz olmuş.

Boşnak yemeklerini annemden öğrendim. Bulduğum yemek tariflerini önce denedim. Diğer bildiğimiz, yaptığımız yemeklerin ölçüleri yoktu. Onları da ölçülü hale getirdim.Yemeklerden bir kısmının unutulmaması ve devam ettirilebilmesi için bu kitabı yazmaya karar verdim.

ozgurhadzic
02-11-07, 16:48
POLİTİK KURGU-ROMAN :
TÜRK TERÖRİST
Murat DOĞAN
MAVİAĞAÇ YAYINEVİ
OCAK- 2007. İSTANBUL
ARKAKAPAK:
BENİM YORUMUM:
Hiç şüpheniz olmasın...

BOSNA İÇİN OKUYALIM...

Kitap ı bugun kitap fuarından 5 ytl gibi cüzi bir fiyatla aldım.
İnşallah en kısa sürede bitirmek istiyorum bakalım kurgu kitabı sarcakmı bizi

ozgurhadzic
02-11-07, 16:52
1. Balkanlara Stratejik Yaklaşım ve Bosna - Mustafa Selver / IQ Kültür Sanat Yayıncılık: Balkanlarda Kimlik oluşumu, Savaş, Savaş Sonrasına yönelik bilgilerin yer aldığı akıcı ve güzel bir kitap...[/B]

Bu kitabıda bugun kıtap fuarından aldım.
İçeriğini biraz inceledım.
Tez kitabı gibi birşey
Ama Bosna hakkında cok degerlı ve genıs bılgıler mevcut.

Kurtanovic
11-11-07, 12:48
Erken Devir Türk Sanatı
Yaşar Çoruhlu

KABALCI YAYINLARI

İslam öncesi Türk sanatı üzerine hazırlanmış en kapsamlı eserlerden olan Erken Devir Türk Sanatı Orta ve İç Asya'dan Balkanlar'a kadar uzanan geniş coğrafyada varlığını sürdürmüş birçok Türk kültürünün derin bir arkeolojisini okuyucuyla buluşturuyor. Bu sanatın, filizlendiği birçok coğrafyada Hunlar, Göktürkler, Uygurlarla süregelen anahattını ve Peçenekler, Hazarlar, Akhunlar, Kırgızlar, Oğuzlar başta olmak üzere birçok kültürle birlikte nasıl farklılaştığını, hangi sanatlarla ne kadar etkileşime girdiğini, ne kadar Budist ne kadar Çinli ve Manici olduğunu ortaya koyan Çoruhlu eserini bizzat kendisinin yürüttüğü arkeolojik çalışmalarla daha da zenginleştiriyor. Türk sanatı üzerine yazılmış bir metin olmanın yanı sıra komşu kültürlere taşarak dönemin siyasi, ekonomik koşullarına da temas ediyor. 200'e yakın resim, harita ve çizimle donatılan Erken Devir Türk Sanatı Türk sanatının İslamiyete kadar nasıl bir gelişme çizgisi izlediğini araştırarak bu alanda büyük bir boşluğu doldurmaktadır. SİTE:www.kitapyurdu.com

%30 indirimli

Liste Fiyatı: 20,00 YTL. Kitapyurdu Fiyatı: 14,00 YTL.
Tedarik süresi yaklaşık 1 gün Kazanacağınız puan: 28

Yayın Yılı: 2007
İthal Kağıt
408 sayfa
16x24 cm
Karton Kapak
ISBN:9759971089
Dili: TÜRKÇE

Kurtanovic
29-11-07, 00:23
BALKANLAR EL KITABI
tamamlandi.. .

3 cilt, 1900 sayfa, Balkanlarla ilgili hersey...
ISBN (Takim): 975-6467-13- 4

der: Osman Karatay - Bilgehan A. Gökdag
KaraM & Vadi, Corum-Ankara 2007
Üzeri fiyatı 90 TL (3x30)------------ --------- --------- ------------ --------- -----
İÇİNDEKİLER

CİLT I: TARİH

SUNUŞ s..III
GİRİŞ s. 1

A- BALKAN COĞRAFYASI
- Balkanların Coğrafi Yapısı (Ramazan Özey) s. 13

B- ESKİÇAĞ'DA BALKANLAR

- Balkanlarda Tarih Öncesi ve Erken Uygarlıklar (Engin Beksaç) s. 37
- Eskiçağ'da Yunanistan (Recep Özman) s. 54

C- ORTAÇAĞ'DA BALKANLAR

- Hun Akınları Çağında Balkanlar (Ali Ahmetbeyoğlu) s. 69
- Avar Hakimiyeti ve Balkanların Slavlaşması (Osman Karatay) s. 86
- Hırvatların Kökeni ve Ortaçağ Hırvat Devleti (Osman Karatay) s. 95
- Bulgarların Balkanlara Göçü ve Tuna Bulgar Devleti (Ayşe Kayapınar) s. 105
- Ortaçağ'da Sırplar ve Devletleri (Levent Kayapınar) s. 129
- Ortaçağ'da Karadağ Tari hi (Osman Karatay) s. 140
- Ortaçağ Bosna Devleti (Osman Karatay) s.152
- Anahatlarıyla Erken Dönem Macar Ortaçağına Bir Bakış (Erdal Çoban) s. 165
- Balkanlarda Peçenek, Oğuz ve Kumanlar (Mualla U. Yücel) s. 185
- Bizans'ın Hakimiyet Sağlama Dönemi: II. Basileos'tan IV. Haçlı Seferi'ne (Levent Kayapınar) s.215
- 2. Bulgar Krallığı (Ayşe Kayapınar) s. 232
- Ulahların - Romenlerin Ortaya Çıkışı (İffet Tosun) s. 252
- Arnavutların Kökeni (Nuray Bozbora) s. 268
- Latin İşgali ve Sonrasında Balkanlarda Bizans (Murat Keçiş) s. 270

Ç- OSMANLI DÖNEMİNDE BALKANLAR

- Balkanlarda Osmanlılar: Fetih ve İskân (Mehmet İnbaşı) s. 287
- Balkanlarda Osmanlı Fetihleri (1453-1683) (Halime Doğru) s. 301
- Osmanlı Döneminde Bulgaristan (M. Aalaaddin Yalcinkaya) s. 320
- Osmanlı İdaresinde Yunanistan (Erhan Afyoncu) s. 331
- Osmanlı Döneminde Arnavutluk (Bilgehan Pamuk) s. 340
- Osmanlı İdaresinde Sırbistan (Erhan Afyoncu) s. 350
- Osmanlı Hakimiyetinde Karadağ (Osman Karatay) s. 361
- Osmanlı İdaresinde Bosna-Hersek (Zafer Gölen) s. 371
- Osmanlı İdaresinde Memleketeyn (Eflak ve Boğdan) (M. Aalaaddin Yalcinkaya) s. 386

D- MİLLİYETÇİ KOPUŞLAR ÇAĞINDA BALKANLAR

- 19. ve 20. Yüzyılların Denge Oyununda Balkanlar (Şennur Şenel) s. 399
- Osmanlı İmparatorluğunda Ulusçuluk Hareketleri (Yahya Kemal Tastan) s. 413
- Avusturya-Macarista n'da Milliyetçilik Hareketleri (MuratOnsoy) s. 446
- Karadağ'ın Bağımsızlık Mücadelesi (Osman Karatay) s. 459
- Sırbistan: İsyanlar ve Bağımsız Devlet (Selim Aslantas) s. 472
- Yunanistan'da Bağımsız Devlet (Askin Koyuncu) s. 488
- Romanya'da Bağımsız Devlet (Cezmi Karasu) s. 515
- Bulgar Devletinin Gelişmesi (1878-1908) (Nuray Ekici) s. 528
- Habsburg İdaresinde Bosna ve Boşnak lar (Osman Karatay) s. 542
- Makedonya Sorunu (Meltem Begüs Saatci) s. 553
- Arnavut Milliyetçiliğinin Gelişimi (Nuray Bozbora) s. 568

E- 20 YÜZYILDA BALKANLAR

- İttihat ve Terakki Cemiyeti ve Balkanlar (E. Semih Yalcin) s. 591
- Balkan Savaşları (Mehmet Okur) s. 612
- Birinci Dünya Savaşı'nda Balkanlar (Hikmet Oksüz - Mehmet Okur) s. 625
- İki Savaş Arası Dönemde Balkanlar (1919-1939) (Mehmet S. Erol - Abdürrahim F. Aydın) s. 641
- İkinci Dünya Savaşında Balkanlar (Secaettin Koka) s.655
- Soğuk Savaş Döneminde Balkanlar (Mehmet S. Erol) s. 666

------------ --------- -------- ------------ --------- --------- ------------ --------- --------- ------------ --------- --------- -----

CİLT II: CAGDAS BALKANLAR

SUNUŞ s.V
HARİTALAR s.IX

A- ESKİ YUGOSLAVYA

- Eski Yugoslavya Kimlik Bilgileri s. 5
- Yugoslav Devletinin Kuruluşu ve Krallık Dönemi (Mustafa Türkes) s. 7
- Sosyalist Yugoslavya Dönemi (Secaettin Koka) s. 15
- - Yugoslavya'nı n Dağılması (Necmettin Alkan) s. 27

B- YENİ YUGOSLAVYA / SIRBİSTAN-KARADAĞ

- Sırbistan Kimlik Bilgileri s. 55
- Yugoslav Federasyonu' ndan Sırbistan'a (Ilhan Uzgel) s. 57
- Karadağ Kimlik Bilgileri s. 71
- Karadağ'daki Siyasi Gelişmeler (Osman Karatay) s. 73
- Kosova Sorunu (Erhan Türbedar) s. 91
- Yeni Dönemde Kosova ve Geleceği (Erhan Türbedar) s. 105
- Kosova Türkleri (Bilgehan A. Gökdag) s. 115
- Voyvodina (Emre Saral) s. 133
- Sancak (Murat Yilmaz) s.151

C- BOSNA-HERSEK

- Bosna-Hersek Kimlik Bilgileri s. 169
- Bosna-Hersek Savaşı (Nesrin Kenar) s. 171
- Dayton Sonrasında Bosna-Hersek (Necmettin Alkan) s. 197
- Bosna Sırp Cumhuriyeti (Osman Karatay) s. 207
- Bosna-Hersek Federasyonu (Osman Karatay) s. 217

Ç- HIRVATİSTAN

- Hırvatistan Kimlik Bilgileri s. 231
- Bağımsızlıktan Günümüze Hırvatistan (Pinar Yürür) s. 233

D- MAKEDONYA

- Makedonya Kimlik Bilgileri s. 253
- Makedonya Sorunu'nun Temel Dinamikleri (Mehmet S. Erol) s. 255
- Makedonya Arnavutları (Aktan Hamza) s. 265
- Makedonya Türkleri (Necati Cayirli) s. 277
- Makedonya'da Torbesler (Ali Dikici) s. 295
- Makedonya'da Yaşayan Ulahlar (Birgül Demirtas-Ceyhun) s. 309

E- ARNAVUTLUK

- Arnavutluk Kimlik Bilgileri s. 321
- Krallık Döneminde Arnavutluk (Nurcan Ozgür) s. 323
- Sosyalizm Döneminde Arnavutluk (Nurcan Ozgür) s.345
- Demokrasi Döneminde Arnavutluk (Taygun Atmaca) s. 357

F- YUNANİSTAN

- Yunanistan Kimlik Bilgileri s. 385
- İki Savaş Arası Dönemde Yunanistan (M. Murat Hatipoglu) s. 387
- Soğuk Savaş Yıllarında Yunanistan (1947-1991) (M. Murat Hatipoglu) s. 403
- Soğuk Savaş Sonrası Yunanistan (Bestami Bilgic) s. 421
- Batı Trakya Türkleri (Hikmet Oksüz) s. 431
- Ege Makedonları (Halim Cavusoglu) s. 443
- Çamerya Arnavutları (M. Murat Hatipoglu) s. 459
- Yunanistan'da Yaşayan Ulahlar ( Birgül Demirtas-Ceyhun) s. 469

G- BULGARİSTAN

- Bulgaristan Kimlik Bilgileri s. 481
- Krallık Döneminde Bulgaristan (Ibrahim Kamil) s. 483
- Komünizm Döneminde Bulgaristan (Ibrahim Kamil) s. 495
- Günümüzde Bulgaristan (Bestami Bilgic) s. 511
- Bulgaristan Türkleri (Nuray Ekici) s. 519
- Pomaklar (Hüseyin Memisoglu) s. 535

H- ROMANYA

- Romanya Kimlik Bilgileri s. 553
- Krallık Döneminde Romanya (Mehmet Hacisalihoglu) s. 555
- Sosyalist Dönemde Romanya (Mehmet Hacisalihoglu) s. 565
- Demokratik Dönemde Romanya (Nuray Bozbora) s. 579
- Sekeller (Ismail Dogan) s. 595
- Romanya'da Türk Azınlıklık (Hüseyin Aguicenoglu) s. 607

------------ --------- --------- ------------ --------- --------- ------------ --------- -

CILT III: DIL ve EDEBIYAT

DİL VE EDEBİYAT

- Sirp Edebiyati (Melahat Pars) s. 3
- Bosna-Hersek' te Gelişen Boşnak, Sırp, Hırvat ve Yahudi Edebiyatları (Melahat Pars) s. 13
- Hırvat Edebiyatı (Melahat Pars) s. 29
- Makedon Edebiyatının Gelişimi (Serpil Oztürk) s. 41
- Arnavut Edebiyatı Tarihi (Mustafa Balci - Yüksel Ozgen - Nevip Karaevli) s. 57
- Çağdaş Yunancanın Tarihsel Gelişimi (Ibrahim Kelaga Ahmet) s. 85
- Yunan Edebiyatı (Damla Demiröz) s. 101
- Bulgar Dili (Hüseyin Mevsim) s. 113
- Bulgar Edebiyatı (Hüseyin Mevsim) s. 121
- Romen Dili ve Edebiyatı (Iffet Tosun) s. 155
- Türkçenin Balkan Dillerine Etkisi (Hayriye Süleymanoglu- Yenisoy) s. 171
- Balkanlarda Dil ve Kimlik (Bilgehan A. Gökdag) s. 191

TÜRKÇE BALKAN KAYNAKÇASI (Yahya Kemal Tastan) s. 225

GENEL DİZİN s.485

------------ --------- --------- ------------ --------- --------- ------------ --------- --------- ---

KaraM Arastirma ve Yayincilik
3. Cadde No 52-2 Beytepe -CORUM
Tel: (90-364) 225 60 07
www.karamyayincilik .com
karam@karamyayincil ik.com

------------ --------- --------- ------------ --------- --------- ------------ --------- --------- ---
ANKARA: Vadi Kitabevi, Bayindir Sokak No 36/A, Kızılay (0312- 435 64 89)
Kervan Kitabevi: Bayindir Sokak No 27/9, Kizilay (0312- 435 26 62)

İSTANBUL: Kitabevi - Mehmet Varis, Catalcesme Sokak No 52-A, Cagaloglu (0212- 512 43 28)

İZMİR: Kabile Kitabevi, 859. Sokak No 3/D, Konak (0232- 483 32 99)

Memic
25-12-07, 10:06
BOŞNAK KIZI MELÇO

Kitabın yazarı MUZAFFER KALEOĞLU, yayın yılı 1998, türü; öykü-hikaye.

http://www.nadirkitap.com/bosnak-kizi-melco-kitap40217.html

bijelo dugme
27-01-08, 18:11
Kitap adı: YIKIK EVLER KIRIK YÜREKLER
Yazar: ROGER COHEN
Yayınevi : SABAH KİTAPLARI
Basım Tarihi : TEMMUZ 1999
Sayfa Sayısı : 543
Boyut : 21X14,5 cm
Çeviri : FÜSUN DORUKER

Bu kitap bizi, yirminci yüzyılın en karmaşık öykülerinden birinin derinliklerine götürürken, Yugoslavya'nın tarihinin yanı sıra, 1992-95 yılları arasında yaşanan Bosna savaşını dört ailenin kişisel hikayesi dolayımıyla anlatıyor.

"Yetmiş üç yıl boyunca yaşamış olan Yugoslavya'yı bir insan öyküsü biçiminde ele aldım" diyen yazar, okurları tarihi olayların gördüğü tanığı konumuna getiriyor. Cohen'in yirminci yüzyılın tarihinin savaşa yol açan yönlerini sürükleyici bir biçimde yeniden canlandırma ve savaşı sıradan insanlar üzerinden aktarma yöntemi, Avrupa'nın her an patlamaya hazır olan bölgesini ve insanlarını daha yakından tanımamızı sağlıyor.

"Yaşananlar, çok yakınların ihanetleri" diyor Cohen ve bu öyküde İhanetler Sead'ın ailesinde başlıyor. Sead'ın umutsuz çabaları, Yugoslavya'nın başka öykülerinde olduğu gibi, yalanlar, yarım gerçekler ve acılarla dolup taşıyor. Sağlam bir komünist olarak yetişen Sead, Birinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerle işbirliği yaptığı için savaş sonunda komünistlerden kaçan ve Bursa'ya yerleşip ismini değiştiren babasını ararken ülkesinin parçalanmışlığıyla da yüzleşiyor. Biri Müslüman-Sırp, ikincisi müslüman ve üçüncüsü de Sırp-Hırvat karışımı olan üç başka ailenin de aracılığıyla Bosna'daki savaşın evlilikleri nasıl dağıttığını, akrabaları birbirine nasıl düşman ettiğini anlıyoruz. Balkan gerçeği aydınlatılırken, savaşa dünyanın gösterdiği ikiyüzlü tepki de açığa çıkartılıyor.

Çoğulcu-etnik bir Avrupa devletinin yok oluşuna tanıklık eden şiddetin tekrar geri dönebileceği konusunda herkesi uyaran elinizdeki olağanüstü kitap, tarihle gazeteciliği dokunaklı bir insan öyküsüne başarıyla çevirebiliyor.

Türkiye'nin gerek tarihsel gerekse de güncel ilgi alanı içindeki Bosna hakkında tatmin edici bilgilere ulaşma ve kahramanların bazıları aracılığıyla da olsa, Bosnalılarla Türkiye arasındaki doğrudan bağı anlamak açısından, bu Batılı gözün dikkatli ve oldukça nesnel tespitleri bütün okurlar için, kaçırılmaması gereken değerde. Ve nihayet, çok çeşitliliğin içinde birlikte yaşamayı öğrenmek konusunda zaman zaman çetin sınavlardan geçen Türkiye'nin de Bosna'da yaşananlardan dersler çıkarmaya ne kadar çok ihtiyacı olduğunu bu kitap bir daha unutulmamak üzere ortaya koyuyor. (Arka kapak)

malic
27-01-08, 22:29
Mostar Köprüsü

Kitap adı: Mostar Köprüsü
Yazar: Altan Araslı
Yayınevi : Akçağ Yayınları
Basım Tarihi : Ankara, Aug. 2004
Sayfa Sayısı : 318

Kanuni bir gün baş mimarı Sinan' ı huzuruna çağırarak şöyle demiş: "Ey koca mimar! Batı' da gittiğimiz en uç ilimiz Mostar' da öyle bir köprü yaptırasın ki, bu güne kadar eşi benzeri görülmeye; bakan gözü gönlü fethede; Türk' ün adını hatırlata, yaşata!" İşte seyri doyumsuz, yıllarca şiirlere, bestelere kaynak olan bu köprüyü, Sinan' ın kalfası, bir Bosna çocuğu olan Hayrettin Ağa yapmış. Bir hilâl şekli vermiş ki; bayrağımızı andıran, üzerini bembeyaz mermerlerle döşeyip, 99 basamak yapmış ki, Yüca Allah' ımızın tüm güzel adlarınıçağrıştıran. O günden sonra Köprümüz, Boşnakların tüm dünyası olmuş. Onun varlığında, sevdiklerinin hayali adeta bir arada toplanmış. Artık içe işleyen aşk şarkılarının, sevda hikayelerinin esin kaynağı hep oymuş. Sevgiye, dostluğa yönelik tüm duyguların geçiş yolu o olmuş. Kalpler arasında ağı da, bağı da hep o kurmuş. Tüm kurulan düşler onunla bütünleşmiş. Ne yazık ki, 427 yıl süren mutluluklarla örtülü Boşnakların bu dünyası 9 Kasım 1993 günü bir top darbesiyle yıkıldı. Köprülerini koruyabilmek için aylarca yoklukla, açlıkla yılmadan mücadele eden Boşnaklar, o gün yaşamlarının kaynağını, anlamını yitirdiler. O gün herşeyleri, canlarından öte aziz, en değerli varlıklarını kaybetmenin acısıyla kahroldular. Bu belgesel romanda, Köprü' nün dününü, hazin sonunu ve Bosna Savaşlarını gün günü yaşayacaksınız. Boşnakların, bir bayrağa kavuşabilmek için, vatan diyebilecekleri bir toprak parçasına sahip olabilmek için, ecdat yâdigarlarını yaşatabilmek için verdikleri mücadeleye içtenlikle hayranlık duyacaksınız. Tüm bu değerler uğruna çektikleri ızdıraplar, gördükleri işkenceler karşısında takdir ettikleri direnci takdir edeceksiniz. Bu kitabı okuduktan sonra UNESCO tarafından, "insanlığın yarattığı şaheser eserler" arasında yer alan "Mostar Köprüsü" nün bir sevdalısı da mutlaka siz olacaksınız.

sandzaknovipazar
25-05-08, 10:35
ÖN SÖZ

Karşılaştırmalı Türk ve Boşnak Halk Adet ve İnanmaları adını taşıyan bu tezde söz konusu yöre halkların adet inançlarını ve buna bağlı pratiklerini incelemeye çalıştık.

Bilindiği gibi tarih boyunca dünyamızda yaşayan insanların muhtelif zaman ve mekanlarda çeşitli sebeplerle birbiriyle münasebetleri olmuştur. Bu ilişkilerin neticesinde de birbirlerine maddi ve manevi tesirler yaparak, kültür mirasları bırakmışlardı. Kültürler arasında farklılıklar vardı. Çeşitli bölgelerde ortaya çıkan insan unsurları kendi kendine, mensup olduğu milletin ırkı ve ruhi yapısına uygun olarak değişebilir, daha doğrusu gelişebilir. Bu gelişme kültürlerin devamlılığını, büyümesini ve zenginleşmesini sağlar.

Kültür unsurları arasında en az değişeni ve değişmenin en uzun süreli olanı adet ve inanışlardır. Bunun en iyi örneği Hıristiyanların arasında sıkışıp kalmış Müslüman Boşnakların muhafaza etmiş oldukları adet ve inanışlarıdır.

Geleneğin toplum içindeki işlevleri konusunda Boşnaklarda yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Halk edebiyatı ürünlerinin toplumsal işlevi, toplumların kültürel incelenmesinde büyük önem taşıyorken, adetlerin ve halk inanmalarının ihmal edilmiş olması yadırganacak bir durumdur.

Bu araştırmanın pek çok eksiğinin olduğunu biliyoruz. Tenkit edilecek tarafları da olacaktır. Sanırım, çalışmamızın orijinal bir yönü inkar edilemez. O da, Boşnaklarla Türklerin ilk karşılaştırmalı adet ve inanmaları araştırması olmasıdır.

Çalışmanın derleme aşamasında değerli yardımlarını gördüğüm sevgili annem Vezirka Cikotiç ve kaynak kişilerime, değerlendirme ve yazım aşamalarında katkılarından yararlandığım dostlarım Figen Şukurica ve Enesa Hadziç’e, büyük bir sabır gösteren eşime ve çocuklarıma, ve sonunda değerli hocalarım Doç. Dr. Ali Berat Alptekin’e ve Türkiye’de bulunduğum son dönemlerinde bana değerli bilgileri veren ve okuduğum dönemi çok zevkli bir hale getiren geniş ufuklu hocam Prof. Dr. Saim Saka¤oğlu’na sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

GİRİŞ

Bosna Hersek, kuzeyde Sava nehri ile batıda ve güneyde kendisi ile Adriyatik denizi sahilleri arasında tabii bir mania teşkil eden sıradağlar arasında yer alıyor.

Devlet yapısı olan ibadet evleri Bosna da 10. Yüzyıl ortalarında ortaya çıkıyor. İlk önce coğrafi olarak anılıyor. Daha sonra Boşnaklar bu bölgede Bogomiller olarak yayılıyor.

Bosna üzerine ilk Osmanlı akını 1386’da olmuştur. Bosna’da İslam in yayılışı 1453’de başlıyor. Boşnakların İslam’a dönüşleri kuvvet yoluyla değildi. Bu zaten İslam dini müsamaha ilkelerine aykırıydı. Bütün bunlara ilaveten pek çok mahalli kaynak Bosna’da İslam dinine girişlerin tamamiyle bireyin serbest irade ve seçimiyle olduğu teyit etmektedir. İslam kültürünü benimseyen Boşnaklar önemli isimler çıkarmışlardır Bunların başında ünlü bir Boşnak olan Ahmet Suudi diyor ki: “En gözde Boşnak ebetteki Türk medeniyeti ile yetişmiş, Boşnak - Türk sentezi ile ortaya çıkan bir medeniyetin mensubu olan Boşnak’tır. Adını dünyaya duyurmak ancak Türklerin Bosna’ya getirdiği kültürle sahip çıkmakla olur. Türkler Bosna’nın teminatı olmuşlardır...

Bosna’da Osmanlılar gelmeden önce kültür seviyesi yüksek olduğuna inkar edilemez. Osmanlıların gelişiyle yeni bir dönem, yeni bir hayat tarzı tüm bakışlardan belli oluyordu. Yeni kültürün etkisi çok kuvvetlidir ve bu yüzden kalıcı bir mühür üzerine bırakıyor.

Osmanlıların Balkanlardan gidişiyle ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğun ve diğerlerin gelişiyle büyük bir kapıdan bu bölgelere yaşama yeni bir boyut getirip Avrupa giriyor. Bunların karışımıyla Boşnakların özel yaşam tarzı ve kültür ortaya çıkıyor.Karşılaştırmalı Türk ve Boşnak Adet ve İnanmaları çalışmamız insanların üç önemli safhasından, doğum, evlilik ve ölümden başlayarak, Türkiye’de, Sancak’ta (Şimdiki Yugoslavya’ya bağlı Boşnakların oturduğu bir bölgesidir) ve Bosna-Hersek’te, metodlar ve pratikleri karşılaştırmaya çalıştık.Boşnaklara ait bazı âdet ve inanmaları Türkiye’de bulamadığımıza rağmen, ilerde birilerine kaynak olarak yardım olacağı için, ilave ettik. Bu çalışma Boşnaklar ve Türkler arasındaki manevi köprülerinden biri olacağına tüm kalbimle inanıyorum.

Almira TSİKOTİÇ -SULJEVİÇ

Fiyat/Prise
Türkiye/Turkey: 10 €
Türkiye Dışı/Out Of Turkey: 20 €

Sipariş Et... (http://www.baltam.net/siparis_formu.htm) :icon_bravo:

belmak
27-05-08, 10:16
2004 yılında çekilmiş arşiv niteliğinde bir DVD

Sınırların Arasında Bölüm 11 ( Bosna )
Banu Avar

Başbakan Adnan Terziç ve BM yüksek komiseri Paddy Ashdown Bosna’nın Dayton Anlaşmasından sonraki durumu ile ilgili değerlendirmeler yapıyor. Zenitzanın işsizleri, saraybosnanın şöhret arayan gençleri ve mostarın iki yakası programda yer alıyor. Savaştan sonra geçen 10 yıl içinde Bosna’da neler olduğu Politikacılara, aydınlara, medya ve halka bakışla ele alınıyor.

TRT Market
10,40 YTL

bijelo dugme
01-06-08, 12:39
Avrupa'nın kalbinde olanlara karşı AT'nin hiç bir şey yapmaması utanç vericidir...
Hiç kimsede vicdan kalmadı... Çocukların sakat kaldığı, öldürüldüğü, yaralandığı, bazılarının ise resmen boğazlandığı sahneleri Avrupa'da artık görmeyeceğimizi düşünmüştüm., ama yanılmışım... Gördüğünüz manzaralar, Stalin ve Hitler mezalimini aratmayacak niteliktedir...
Batı, Müslümanları katliama uğramaları için terk ederek Sıprların suç ortağı olmuştur.
(İngiltere Eski Başbakanı - Margaret Thatcher)

"Bosna'da işlenen suçların Nazi katliamından farkı yoktur. Dünya bunları hiç unutmamalıdır."
(ABD Dışişleri Eski Bakanı - George Schultz)

Kitap adı : BOSNA HERSEK VAHŞETİ VE DÜNYA KAMUOYU
Yazar: MEHMET SUAT İLHAN
Yayınevi : BİZBİZE BASIN YAYIN
Basım Tarihi : ŞUBAT 2007
Sayfa Sayısı : 325
Fiyatı : 6,40 (%20 indirimli)

muzo
28-10-08, 18:43
kitap yazarı:selma peşteli
inkılap kitabevi

kahvaltılıklar, çorbalar, yemekler, börekler, tatlı ve kekler başlıklarıyla toplam 96 tarif.

Boşnaklar için yemek kültürü önemlidir. Büyük davetler düzenlemekten, piknik yapmaktan çok hoşlanırlar. Bu pikniklere teferiç denir. Teferiç'de çeşit çeşit yemekler hazırlanıp yapılır. Büyük davetler olmasa da, boşnaklar için ailenin bir arada yemek yemesi çok önemlidir.

Boşnak yemeklerinin ilk sıralarını; börekler ve etli yemekler oluşturmaktadır. Yağ olarak tereyağ kullanılır. Susam yağı ve kuyruk yağı da kullanılır.

Boşnak yemeklerinde tıpkı osmanlı mutfağında olduğu gibi etli yemeklere sirke konur. Eskiden baklavanın cevizine de tarçın konurmuş. Ama nedense sonraları konmaz olmuş.

Boşnak yemeklerini annemden öğrendim. Bulduğum yemek tariflerini önce denedim. Diğer bildiğimiz, yaptığımız yemeklerin ölçüleri yoktu. Onları da ölçülü hale getirdim.yemeklerden bir kısmının unutulmaması ve devam ettirilebilmesi için bu kitabı yazmaya karar verdim.

Boşnak yemekleri adli kitabi
arzu eden benim araciliğimla temin edebilir.
Fiati:30 tl.

Galenovic
31-10-08, 01:39
Yazar : FAHRİ KAYA
Baskı Yılı : 2008
Yayın Evi : YAPI KREDİ KÜLTÜR SANAT YAYINLARI

Bosna-Hersek'te çoğunluğu oluşturan Boşnakların zengin bir halk ve yazılı edebiyatı vardır. 1463'te Bosna'nın Osmanlı Devletine katılmasıyla birlikte Müslümanlığı kabul eden Boşnaklar geniş bir coğrafyaya yayılan zengin bir edebiyat yarattılar.

Çağdaş Boşnak Edebiyatı Antolojisi'ni Makedonyalı bir yazar ve çevirmen olan Fahri Kaya hazırladı.

Türkiye'de bugüne dek çok az bilinen ya da bilinmeyen -son yüzyılın- Boşnak yazar ve şairleri ile tanışmak isteyenlere...

belmak
27-12-08, 20:46
Abdullah Kartal

Abdullah Bosnevi ve Meratib-i Vücud ile ilgili bir risalesi

Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 1996

meki74
28-12-08, 13:49
''Keçi Köprüsü''T.M.McNally yazmış çeviri Elif Ünal.Zaman geçse de Avrupa'nın dibinde Bosna'da olanları ve onları hatırlamaya dair güzel bir kitap.ODTÜ Yayıncılık.

Not:Yazı alıntıdır.

muzo
29-12-08, 12:51
Bir Müslüman Bosna Köyünün Halk Şarkıları
Yvonne R. Lockwood

1966-1968 yıllarında Planinica adlı bir Bosna köyünün lirik halk şarkıları üzerine yapılan bu çalışmada halk şarkılarının köy toplumunun sosyal yaşamındaki rolü onların insanlar üzerindeki etkisi ve nesiller arası ilişkiler incelenmektedir. Bu kitap tarihçiler, toplum bilimciler ve halk bilimcileri için bir kaynak niteliğindedir

Kütüphaneler ve Yayımlar genel müdürlüğü yayınları.

Bu kitabı yeni satın aldım.Çok beğendim

Kitap Kültür ve Turizm bakanlığı Yayınları tarafından basılmış.
Kitabın yazarı Yvonne R.Lockwod

Boşnakça'dan Türkçe'ye çevrilmiş yüzlerce halk şarkıları var.
Kitabı İst Valiliğinin alt tarafındaki kitapçıdan temin edebilirsiniz.

Tavsiye ederim.

belmak
07-01-09, 10:33
Sırbistan Türklüğü

Yayınevi: Logos-a Yayınevi
Yazar: Yusuf Hamzaoğlu
İSBN: 9789989581045

Türkçe
615 s.

"Elinizde bulunan bu çalışma 1983, 1985, 2001 ve 2002 yıllarında Belgrad da dahil Sırbistan'ın değişik arşiv ve kütüphanelerinde yaptığımız araştırmaların ve incelemelerin neticesidir. Amacımız Osmanlı dönemi Sırbistan Türklüğü'nü araştırmak, incelemek ve elde edilen neticeleri bilime sunmaktır. Bu yüzden çalışmanın ana bölümlerini Sırbistan'ın Türkleşmesi, İslâmlaşması ve Türklüğün yok edilişi konuları oluşturmaktadır. Asırlarca Türk toprakları olan Balkan ülkelerinden bugün sadece Sırbistan'da Türklere rastlanmamaktadır. Bu ülkede Türklere rastlanmayışın sebeplerini Osmanlı Devleti, Sırbistan, Rusya ve Avusturya başta olmak üzere bütün Avrupa ülkelerinin izledikleri Sırbistan ve Balkanlar politikasında aramak gerekir. Çalışmada ele alınan konuyla ilgili bulunan Türk, Sırp, Avusturya, Rus, Fransız ve diğer belgelerin incelenmesinden sonra çağdaş bilim metodolojisi yoluyla yapılan yorumlar, tespit edilen görüşler ve tezler öne sürülmüştür."
(Kitabın Özet bölümünden)

İçindekiler
Özet
Abstract
Önsöz
Kısaltmalar
1.Bölüm........ Sırbistan'da Osmanlı İdaresinin Kurulması
2.Bölüm........ Sırbistan'ın Türkleşmesi
3.Bölüm........ Sırbistan'ın İslamlaşması
4.Bölüm........ XVII. Asır Sırbistan Türklüğü
5.Bölüm........ XVIII. Asır Sırbistan Türklüğü
6.Bölüm........ Sırp İsyanları ve Türkler
7.Bölüm........ 1815-1830 Yılları Arasında Sırbistan Türklüğü
8.Bölüm........ 1830-1867 Yılları Arasında Sırbistan Türklüğü
9.Bölüm........ 1867-1912 Yılları Arasında Sırbistan Türklüğü
10.Bölüm...... Sırp Kültüründe Türk İzleri
Bibliyografya
.... Yayınlanmamış Arşiv Belgeleri
.... Yayınlanmış Belgeler
.... Literatür
.... Neşriyat
.... Gazeteler
.... Ekler
.... Fotoğraflar
.... Haritalar
.... Genel Dizin

bijelo dugme
04-02-09, 09:21
[/URL]
[URL=http://g.imageshack.us/img339/saraybosnabykhn4.jpg/1/] (http://imageshack.us)

Saraybosna’ya kar düştüğünde, çam ağaçları buz kesip çatırdarken, toprağın altındaki kemikler bizden daha iyi ısınacaklar. İnsanlar tek kelimeyle donacak. Güneşsiz bir yaz geçti, ateşsiz bir kış geliyor.”
“S. : Harun, haydi, içeri gel, dışarıda kurşun yağıyor.”
“Bu sabah, avucumun içini oğlumunkiyle karşılaştırdım. Cildimize kazınmış çizgiler tıpatıp aynı derinlikte. Çektiğimiz acı hesabıyla, oğlum ve ben ikiziz.”

“Saraybosna Blues, hem bir savaş muhaberatı hem bir felsefi soruşturma. Bu şiirlerde, mikro-denemelerde ve kısa düzyazı hikâyelerde, Mehmedinoviç, tüm yürek burkan açık seçikliği ve detaylarıyla, bir dünyanın yıkılışını belgeliyor. Yazarın bu kitabı, Bizim Zamanımızda’nın genç Hemingway’inde bulunan, zevk dolu bir gerçeklik tutkusunu okura geçiriyor.”
PAUL AUSTER

“Semezdin Mehmedinoviç, benim her zaman yazmak isteyip yazamadığım türden bir kitap yazmayı, şiiri, düzyazıyı, kısa hikâyeleri, günlüğü, tüm bunları tek bir yerde toplamayı başardı. Bu benim ok sevdiğim bir üslup ve Saraybosna Blues’da hayata geçirildi. O korkunç savaş süregiderken, o, şehirde kalmayı tercih etti. Eşi ve ocukları vardı, diretmeye karar verdi. Ateş hattındaki bir yazarın inanılmaz anlatısıdır Saraybosna Blues.”

SAM SHEPARD

Yazar : Semezdin Mehmedinovic
Yayınevi : PUPA
Basım Tarihi : Şubat 2009
Sayfa Sayısı : 143
Boyut : 12,5 *19,5
Etiket Fiyatı : 8.00 TL

Balkans
06-02-09, 16:24
Şiddetle tavsiye edeceğim bir kitap.
Bu kitabı Yugoslavya'nın dağılması süreciyle ilgili bildiklerinizi bir kenara koyarak, önyargılarınızı frenleyerek ve sükûnet içinde iyice anlayana kadar defalarca okumanızı isterim. Kim olursanız olun, kitabı okuyunca önceden öğrendiğiniz birçok şeyin yanlış, manipule edilmiş bilgiler olduğunu görecek ve konulara farklı ve geniş bakış açılarıyla bakma fırsatınız olacak.

Ahmakların Seferi: Yugoslavya, Nato ve Batının Aldatmacaları

Yazar: Diana Johnstone
Yayın Evi: Bağlam Yayıncılık
Baskı Tarihi: 2004
Sayfa Sayısı: 376

Diana Johnstone, Kosova Savaşı'nın olağanüstü düzeydeki dezenformasyon yapısının yanısıra, savaşın batıda kurumsallaşan arka planının iç yüzünü anlatmak isteyen kişiler ve ilericiler için "olmazsa olmaz" niteliğinde bir kitap yazmış. Büyük bir yüzeysellikle yaklaşılan konuları irdelemeyi ve eldeki verilerin doğruluğunu tartmayı amaçlayan Johnstone'un bu kitabı, bu konuda çok az yazarın sahip olduğu derin bigi sayesinde birçok kişinin zihnini aydınlatacaktır. Diana Johnstone, NATO yanlısı varsayımları, uydurma bir şekilde kurgulanan tarihi, süzgeçten geçirilen ve bağlamından koparılan delilleri; önerme ve gerçek (yahut gerçeğin tamamı) olarak kabul etmeyen eleştirel bir bakış açısıyla kitabı kaleme almış. Bütün bunların sonucunda da okura heyecan verecek kadar özgün ve güçlü bir kitap ve Özgür Dünya'daki zihniyete egemen propagandalar bütününü düzeltmeye yönelik bir çalışma ortaya çıkmış.
(Arka Kapaktan)

sancakli
17-02-09, 12:18
Ayşe Kulin'in son iki kitabi

Veda ve Umut

Birbirleriyle bağlantılı bu iki kitabı yeni bitirdim.Çok akıcı ve eğlenceli kitaplar.

VEDA ,yıkılan Osmanlının son maliye nazırı Ahmet REŞAT'ın ailesini ve o zamanki İstanbul'u farklı bir bakış açısıyla anlatıyor.

UMUT 1920 yılında Bosna dan İstanbul a göç eden Kulinoviç(ayşe kulin'in ailesi) ailesinin Ahmet REŞAT'ın ailesiyle kesişen hayatını anlatıyor.

grahovac93
31-05-09, 19:07
"Balkan Yolcusu" - Füruzan

hajredinovka
27-07-09, 16:27
Ah Bosna =] Mustafa Necati Özfatura

"Yalnız ileri karakolumuz Bosna-Hersek 'i değil Kosova Sancak Dağlık Karabağ Doğu Türkistan Filistin Filipinler Burma Taylan Batı Trakya Iraklı Türkmenler hasılı ezilen ve zulme maruz bütün Müslümanları Türkleri ve hatta diğer dinlere mensup ezilenleri kurtarmaya Dünya 'ya yeniden Osmanlı 'nın varisi olarak adalet dağıtmaya ve herkesin insan hak ve hürriyetlerinden serbestçe faydalandığı 'Hak 'ka dayanan yeni bir düzen kurmaya namzet en büyük hatta tek aday Anadolu ve Trakya 'da yaşayan sizlersiniz"!

Kitabı ben okuyorum şu an gerçekten çok güzel, Yugoslavyanın yapısı,Tito ve Yugoslavya zamanı Titonun son zamanlaRı....vb..:)
"Bosna Hersek Kanıyor" hatta bir şiir var kitapta geçer.. :(:( burda paylaşmak isterim..
Kitap gerçekten çok güzel anlatıyor bence okumanızı tavsiye ederim :)

"BOSNA-HERSEK KANIYOR
Sırplı kana susamış
Ölüme ödül alır
Bu nasıl bir dünya ki,
Zulme seyirci kalır?
Hani insan hakları ??
Nerde kaldı beyanlar ?
Böyle resmi yalanlar!

Balkanlar' da kanıyor,
Bosna-Hersek yarası
Dünyadan ses çıkmıyor
Anlamak zor doğrusu

Hani barışseverler?
Çevreci, hümanistler ?
Çoluk çocuk ölüyor
Nerde ak güvercinler ?

İnsanlık, medeniyet!
Çetin bir sınavdasın.
Yok olurken bir millet,
Sen hala uykudasın!..

Yeni Dünya Düzeni
Seyrediyor ezeni
Durmadan kaynatılır
Bosna-Hersek kazanı

Bosna-Hersek hilali,
Boynumuzda vebali
Ya birleşmiş Milletler
Nerdesin Butris Gali ?

SELAMİ YILDIRIM
Orhangazi/27/7/92 "

belmak
14-09-09, 08:34
Irvin Cemil Schick/ Amila Buturovic
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ

Balkan kadınlarının toplumsal kimlikleri, aşkları ve ticari ilişkilerini 12 ayrı makalede ayrıntılı olarak ele alan kitapta, Pontuslu kadın ve erkeklerin masallardaki tezahürleri, vakıf kuran Bosnalı kadınlar, çeyiz parasını çıkarmak için tütün işçiliği yapan Yahudi genç kızları ve kocaları uzun seferlere çıkan ve geri dönmeyen kadınlar konu edilirken, anlatılar sadece toplumsal cinsiyete odaklanmıyor. Osmanlı döneminde Balkan kadınlarının tarihsel manzarada istikrarın sağlanması ya da manzaranın değiştirilmesinde oynadıkları roller ön plana çıkarılıyor.

Çeviren: Güniz Erginsoy
Yayın Yılı: 2009
Orjinal Adı: Women In The Ottoman Balkans
386 sayfa
ISBN:6053991076
Dili: TÜRKÇE

belmak
26-09-09, 16:24
pdf olarak Google Kitaplar (http://www.google.com/books?id=7qEBAAAAQAAJ&printsec=frontcover&dq=teferic&lr=&hl=tr&source=gbs_similarbooks_s&cad=1#v=onepage&q=&f=false) dan yasal olarak indirilebilen Almanca bir kitap

Studien über Bosnien und die Herzegovin (Bosna Hersek üzerine Çalışmalar/Araştırmalar)
Yazarı: Johann Rośkiewicz
Yayın yılı: 1868
426 sayfa

(Kapak resmi bile indirmeye değer)

Spooky
24-10-09, 17:43
Kitabın Adı : Derviş ve Ölüm
Yazar : Meşa SELİMOVİÇ
Yayın evi : L&M Yayınları
Baskı sayısı:10 (Bendeki kitap 10. baskıydı ama tekrar basıldığını biliyorum)
Sayfa sayısı:518

Hokka ile kalemi ve yazmakta oldukları şeyleri
tanıklığa çağırıyorum;
Yanıltıcı akşam karanlığını,
Geceyi ve gecenin canlandırdığı her şeyi
tanıklığa çağırıyorum;
Ayın on dördü ile şafak vaktini
tanıklığa çağırıyorum;
Kıyamet gününü ve kendi kendini kınayan ruhu
tanıklığa çağırıyorum;
Her insanın daima zararda olduğuna dair,
her şeyin başlangıcı ve sonu olan zamanı tanıklığa çağırıyorum. (kitaptan alıntı)

Pek çok dile çevrilmiş, ödüller almış güzel bir kitap.

belmak
06-06-10, 17:55
Joe Sacco'nun Güvenli Bölge Gorazde isimli kitabı Türkçe'de yayınlandı

Güvenli Bölge Gorazde
(Doğu Bosna'da Savaş 1992-1995)
Orjinal isim: Safe Area Gorazde -The War in Eastren Bosnia 1992-1995
İthaki Yayınları / Çizgi roman Dizisi

2001 Eisner Ödülü En İyi Çizgi RomanGüvenli Bölge Gorazde, Joe Sacconun 1995 yılında Doğu Bosnada geçirdiği dört aylık dönemde Goradedeki Boşnaklarla yaptığı söyleşilerden oluşuyor. Sacco, eski Yugoslavyadaki savaşın insanlar üzerinde bıraktığı etkiyi, onların medyada yer almayan acıyla yoğrulmuş hikâyelerini sade bir üslupla aktarıyor okuyuculara. Filistinin ardından gelen bu önemli yapıtıyla, savaşın korkunç yönlerini bir kez daha gözler önüne seriyor...Saconun Balkan savaşı sırasındaki hayata dair izlenimleri, çaresiz koşullar içindeki halkın ebedi bir portresini sunuyor. Utne Reader[Sacco] Bosna Savaşındaki insanlık deneyimini incelikli bir siyasal ve tarihsel anlayışla aktarıyor. New York Times

Ayrıntılı bilgi http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=992212

Yurt dışında yaşıyorum. 1992 sonrası Bosnası ile yazılmış birçok İngilizce kitap var. İlgilenen olabilir diye, okuduğum ve önerdiğim yazarları (ve parantez içinde yazdıkları konuları ) aşağıda listeliyorum. Merak ettiğiniz konu veya yazarla ilgili olarak internetten daha geniş bilgi toplayabilirsiniz.

Carol Off : Gazeteci. (Savaşa tanıklık,B.M. ve McKenzie)
David Rieff: Gazeteci (Savaşa tanıklık, yorumlar)
Joe Sacco: Çizgi romancı ( Saraybosna, Gorazde )
Michael Sells: Prof. ( Bosna soykırımı ve kilise bağlantıları )
Peter Maas: Gazeteci (Savaşa tanıklık, yorumlar)
Jan W. Honig: Akademisyen ( Srebrenica )
Norbert Both: Akademisyen ( Srebrenica )
Nader Hashemi: Akademisyen ( Bosna Savaşı ve B.M. )
A. Riedlmayer: Akademisyen ( Bosna Savaşı ve Tarih-Kültür yıkımı)

Bunların dışında, savaş sırasında Bosna ile ilgili görevlerde bulunmuş birçok batılı diplomat ve devler adamının da çeşitli kitapları veya makaleleri var. ( Aklıma ilk gelenler: Albreigt, Holbrooke, Clinton, Galbraith, Green, Smith ).