Orijinalini görmek için tıklayınız : Babo Ili Tata
šta mislite o ovome?
već sada u scg (i muslimani) zovu svoga oca "tata" Dali imate svojte koji zove svog oca "tata"?
Kurtanovic
11-05-06, 12:15
Nemamo...
Muslimani samo Babo su rekli...
Samo sırbi zovelisu tata...
Pitajte svji Dedo've, brate...
pa da, nekada je bilo tako. ali sada nova generacija koji žive u scg-u oni zovu tata. ma i toliko nije važno ,pošto oni tako želju.
Kurtanovic
11-05-06, 12:32
Za novo generacija nişta nije vazno...
Jedi meso-pije pivo i zivo ko zivotina...
Dont worry-be happy... :)
Za novo generacija niþta nije vazno...
greška misliš. u scg, mlade generacija imaju interes za svašta. ja mislim da je nije važno što oni zove svoju ocu "tata" ili "babo". Zato što u scg ima jedan jezik,
otac = tata
otac = babo
obe riječi imaju samo jedan znak.
latrodectin
11-05-06, 14:59
nikad sam nije reko tata samo i svakad babo :D
nikad sam nije reko tata samo i svakad babo :D
naravno ti nisi zato što živiš u turskoj:D
Kurtanovic
11-05-06, 21:00
Srbija i Crnagoru ne znajem...
Ali u Sancak, treba da se zove BABO....
Samo od ove rijeci moreş da znajeş; ko je sırbin i ko je Boşnijak...
Srbin zovne "tata"...
rozaje_cg i ja mislim ima greşka....
Samo koji riyeç je greşka trebamo dapitamo...Ko znaje...?
:)
Kurtanovic
11-05-06, 21:01
Baba= Stara zena(Büyücü kadın-Masallarada)
znajese....
bogami u sanžaku i muslimani zovu tata, ja zbog toga sam rekao. Baba na srpski znači : ocinog majka. a ne vještica :) . Baba na bošnjački : otac
zar ne?
Novi Pazar
12-05-06, 12:41
Muslimani BABO su rekli ja znam,ali Srbi OTAC su rekli
Muslimani BABO su rekli ja znam,ali Srbi OTAC su rekli
:):)
a od kud znas..??koliko imas godina..??
i ja imam puno društvo i puno svojta (u scg) što zovu TATA . ja mislim da je nema veze religijom što si zvao tata ili nisi?
ja verujem joþ danije umýrlo staransko
kos mo tosmo nemore nas nikko promeniti
i zato joþ na naþijem hýt babo
drgþi u kus ima kad se rekne babo
a drukþe kad se rekne tata
tata kadse rekne kao da zoveþ drvo
moje miþlene
a sto ne bih moglo biti da zovemo ''oce''
ako cemo staro bosanski i da budemo razlicitiji od srba i hrvata mi trebamo zvati baabo
slusajte edo majku - KIDANJE VEZA pjesmu tu cete naci sta znaci babo :)
a sto ne bih moglo biti da zovemo ''oce''
ako cemo staro bosanski i da budemo razlicitiji od srba i hrvata mi trebamo zvati baabo
tu rijeç prvi put da çujem u zivotu
sta to znaci baabo molimte objasni mi.
tu rijeç prvi put da çujem u zivotu
sta to znaci baabo molimte objasni mi.
baabo = babo , upravu si , imam jednu gresku u postu , ama anlaþýlýcaðýný düþünüyorum...to je to...
ja verujem da je to i u vezi gde se zivi.u grad koji zive oni kaze "tata" mesto "baabo",a "mama" mesto "maajko";) kao kod nas kad kazu po nekvih "babiþ"
to ti je malo i tafra nihna :p
koje koristis tata ili babo zavisi gde zivis u pravu si sestro moja Bissa:)..ako si musliman i ako zivis u srbiju neki grad gde vise ima srba ja mislim da ces zvat otca tata..
koje koristis tata ili babo zavisi gde zivis u pravu si sestro moja Bissa:)..ako si musliman i ako zivis u srbiju neki grad gde vise ima srba ja mislim da ces zvat otca tata..
upravo tako je.. Ja imam dajo,on i njihove porodica zivu u Novom Sadu. Pa deca zovu tata njemu.. Ali to zavisi.. I u Rožaje imam daja,njihove decaa zovu babo.. Novi Pazar je grad u Srbiju ali tamo zovu otac ili babo.. ali poneki ima ja lićno sam video zovu tata..
Ma to nije važno kako se to zove, ko hoće neka zove kako god hoće..:)
Pa BolanÝ Za Sat To NÝje Vazno NÝ TolÝko Moje MÝcove PorodÝce PonekÝ Zovu Tata A PonekÝ Zovu Babo Ý NovÝ GeneracÝja Za Svega MÝslu Ý Ýskaju Da Znaju Sve Kako Treba.mÝ Ovde Kazemo Babo AlÝ Þtasmo Tako NuÇÝlÝ Ja Zato MÝslÝm A Tamoje DurgÞe Tamo MÜslÝmanÝ Ý SirbÝ ZÝvu Zajednako.
Otac ili tata,ne mislim da cu ga nazvat babo...
Ý ja mislim treba da se zove babo ili oce. Vidim poneki kaze da nije vazno ali akosmo bosnjak akosmo musliman bolje bi bilo da zovemo babo novo generacija da ne zaboravi svoju kulturu..
Lako se je vama iz Turske razglabat kako ce oni u Srbiji ili Crnoj Gori zvati babo ili tata . Vi zovete babo zato sto ste u Turskoj odrasli kritikujete one koji zovu tata a zar ne mislite da bi i oni imali i to puno razloga da i vas kritikuju. Sta cini jedan narod JEZIK,kultura,vjera ,tradicija,obicaji. Pa kako mi mozemo biti jedan narod ako ne govorimo jednim istim jezikom . Vidim da su ovdje rijetki koji se trude da pisu na bosanskom jeziku .A ako se ne trudite da pisete i ucite kako ce tek vasa djeca nauciti bosanski jezik i od koga? Postovana braco i sestre mi imamo puno vise vaznijih problema koji tiste nas napaceni bosnjacki narod od toga kako ce zvati oca babo ili tata. Nas bosnjacki narod pati i trpi vec skoro sto godina bolje reci od trenutka povlacenja turaka sa Balkana. Prema tome nas narod je uspio uprkos progonima,matretiranjima ,ubistvima i raznim drugim nedacama da se odrzi na tim prostorima i da ocuva svoj vjerski i kulturni identitet. Nazalost vidim ovdje vas bosnjake koji niste prosli i pretrpeli ono sto i mi u bivsoj Jugoslaviji,vidim da ste vi izgubili mnogo vise od svog identiteta od nas. Vidim ovdje da se bas nesto i ne trudite da piseta na bosanskom a izbjegavajuci to priznali vi to ili ne gubite dio identiteta. Prema tome trudite se pisite nije vazno kako polako sve se da nauciti. Ko se trudi sigurno ce vidjeti plodove svoga truda a ko se ne trudi nema se cemu ni nadati.
Za novo generacija niþta nije vazno...
KUKU! Kurtanoviç'e yesil i ovde stigo?Dobro ti niyesil reko dasi þiptar...Pozdravlamte od sýrtse...
Lako se je vama iz Turske razglabat kako ce oni u Srbiji ili Crnoj Gori zvati babo ili tata . Vi zovete babo zato sto ste u Turskoj odrasli kritikujete one koji zovu tata a zar ne mislite da bi i oni imali i to puno razloga da i vas kritikuju. Sta cini jedan narod JEZIK,kultura,vjera ,tradicija,obicaji. Pa kako mi mozemo biti jedan narod ako ne govorimo jednim istim jezikom . Vidim da su ovdje rijetki koji se trude da pisu na bosanskom jeziku .A ako se ne trudite da pisete i ucite kako ce tek vasa djeca nauciti bosanski jezik i od koga? Postovana braco i sestre mi imamo puno vise vaznijih problema koji tiste nas napaceni bosnjacki narod od toga kako ce zvati oca babo ili tata. Nas bosnjacki narod pati i trpi vec skoro sto godina bolje reci od trenutka povlacenja turaka sa Balkana. Prema tome nas narod je uspio uprkos progonima,matretiranjima ,ubistvima i raznim drugim nedacama da se odrzi na tim prostorima i da ocuva svoj vjerski i kulturni identitet. Nazalost vidim ovdje vas bosnjake koji niste prosli i pretrpeli ono sto i mi u bivsoj Jugoslaviji,vidim da ste vi izgubili mnogo vise od svog identiteta od nas. Vidim ovdje da se bas nesto i ne trudite da piseta na bosanskom a izbjegavajuci to priznali vi to ili ne gubite dio identiteta. Prema tome trudite se pisite nije vazno kako polako sve se da nauciti. Ko se trudi sigurno ce vidjeti plodove svoga truda a ko se ne trudi nema se cemu ni nadati.
Izvini gospođo , ali mi nikoga ne sumnjamo niti kažnjemo. Ja sam, samo htjeo da znam kako ovaj forum ima mišljenje prema tome.. I Mi jako dobro znamo što tamo Bošnjaci imaju razne vrste probleme..
ja imam strinu iz novi pazara...ne znam kako zove nojnu ocu nego ona kad prica bosanski ponekat çinitise ka da prica srpski..to je zato sto zivu za srbima zajedno... allahami boþnakçam çat pat ama inþallah anlayabilirsiniz:)
bosanacmurat
02-10-06, 01:48
U BOSNU SE SADA KORISTI 'STARI' JOS MALO PA CEMO IH ZVATI CUKOM TOBE JARABI:d
Za novo generacija nişta nije vazno...
samo se tý nadaj da je to tako sve tý znas svako ýma svoj misljenlje i nýko nemoze da promjený u scg imaju jedan jezik i ja mýslým nýje vazno da se zove babo ili oca to je ýsto ....:) drugo pokavanje
bosnian_chik
19-12-06, 22:58
Otac, babo, tata, cale, to su sve sitnice na koje ljudi obracaju vise paznje nego na neke krupnije stvari. Kako cu ja svog babu zvati, to je moja volja jer on zna da je voljen bio babo ili tata. E sad nas narod ide daleko i kaze e pa treba da zovemo babo ili ovako onako zato sto su nasi preci tako zvali ili sta ja vec znam, ali ne cini te boljim covjekom ili muslimanom to ako svog oca zoves babo a ne tata. Danas je demokratija i ne moze niko nikome zabraniti da svoje roditelje zove kako on zeli :)
potpuno se slazem s tobom. neverovatno sta je dogodila u turskoj i uistina sramo mi je kad vidim kako nasi samo znaju dva pitanje..molim zaboravite i te rijeci..
a poceo je ponesto da se promijeni et vidis imamo ovaj forum bar nekolko ljudi znaju svoji materni jezici...
mala_sMiZLa=)
29-03-07, 20:14
Eh, ovako ja mislim da svi vi očekujete da se poštuje i uvažava vaša odluka, vaše mišljenje... Stoga, mislim da bi također bio pošteno s vaše strane da i vi uvažavate odluku drugih, konkretno u ovom slučaju kako će ko zvati svog oca... :D
Ja cu samo odgovoriti na pitanje, nisam za raspravu.... Babo
vBulletin v4.0.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.