PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Deset genocida nad muslimanima Balkana Prof. Rizah GRUDA

devrimci bosnak
30-10-06, 09:56
Deset genocida nad muslimanima Balkana
Krstaško-inkvizatorka Evropa u periodu od nepuna dva vijeka (1906-1291) vodila deset krstaško-pljackaških ratova protiv svijeta i islama i muslimana, tako se nad muslimanima bivše Jugoslavije vrši deseti genocid.

Prvi genocid
nad muslimanima dogadja se u periodu od 1683. do 1699. godine. To je prvi genocid i prva prava velika kolektivna tragedija bošnjacko-muslimanskog naroda, koja se dogadja tokom i poslije velikog beckog rata izmedju Turskog carstva i Austrije. Pošto su Turci u tom ratu izgubili sve posjede i vlast u Madjarskoj, Slavoniji, Lici, Krbavi, Dalmaciji, i Boki Kotorskoj, svi muslimani koji se iz ovih zemalja i krajeva nisu uspjeli pravovremeno povuci u Bosnu i druge krajeve juzno od Save i Dunava bili su, vrlo brzo kao muslimani Španije prije dva vijeka, pobijeni, protjerani, asimilirani i prevedeni u katolicku vjeru. Organizator ovog genocida bila je Katolicka crkva. Svi pomenuti krajevi bili su puni sa dosta spomenika islamske civilizacije: dzamija, bezistana, hanova, biblioteka, karavansaraja, tekija, turbeta i medresa svi su porušeni i uništeni. Za 160 godina vladavine muslimana u ovim krajevima nije porušena ni jedna crkva i katedrala, hrišcani katolici uzivali su sva ljudska, vjerska, kulturna i imovinska prava. Umjesto zahvalnosti i tolerancije prema muslimanima, kršcani tih krajeva u ime njihove religije primjenjuju staro pagansko-firaunsko (faraonsko) pravilo: Cija drzava njegova je u njoj i religija, kao da su oni stvoritelji zemlje, a ne Bog. Za prvi genocid nad muslimanima najbitnije je reci da su ratovali Turska i Austrija, a da su zrtve bili muslimani Bošnjaci.

Drugi genocid
nad muslimanima dogadja se na prijelazu iz XVII u XVIII vijek, tacnije 1711. godine uoci Badnje veceri. Te noci izvršena je takozvana "istraga poturica", kada je hiljadu muslimana bilo pobijeno, a jedan mali dio izbjegoa je u Nikšic u selo Tudjemile kod Bara. Organizator ovog genocida koji se dogodio na prostoru stare Crne Gore bila je Crkva, ali ne katolicka vec pravoslavna. Svi ti motivi opjevani su u "Gorskom vijencu".

Treci genocid
nad muslimanima dogadja se na prostoru Srbije izmedju 1804. i 1820. godine kao posljedica Prvog i Drugog Srpskog ustanka. Kljucnu ulogu u trecem genocidu nad msulimanima odigrala je pravoslavna crkva srpski istoricari, politicari i pjesnici poput Njegoša. Karapordjevi ustanici 1804. godine napali su bošnjacko-muslimansko stanovništvo Sejnice i ubili oko 5000 muslimana - masakrirali djecu, starce i zene.

Cetvrti genocid
nad muslimanima dogadja se u periodu izmedju 1830. i 1867. godine kao posljedica Hatišerifa iz 1830. kojim je Srbija stekla status vazalne autonomije unutar Osmanskog carstva, ali i mogucnost da iseli i protjera muslimane - Bošnjake iz Uzica, Cacka, Šapca, Sokola i Beograda. Sve pomenute muslimane - Bošnjake Porta naseljava u Bosnu - Bosanski Šamac i Orašje.

Peti genocid
Nad msulimanima uglavnom Albancima i Bošnjacima dogadja se na prostoru Srbije i Crne Gore izmedju 1876. i 1878. godine. Odlukama Berlinskog kongresa Srbija i Crna Gora sticu potpunu nezavisnost, ali uveliko proširuju svoje teritorije. Tako se Srbija teritorijalno proširila niškim, pritskim, toplickim i vranjskim okruzima, a Crna Gora u Hercegovini (Nikšic, Grahovo, Bilece i Trebinje). Toplicki i Vranjski kraj u velikom procentu naseljavali su Albanci muslimani, danas ih uopšte nema na tim prostorima. U razdoblju od 1862. do 1878., za svega 16 godina nestalo je nekoliko stotina dzamija, mnoge sahat-kule, biblioteke, hanovi, bezistani u Beogradu, Šapcu, Uzicu, Sokolu, Nišu, Pirotu, Prokuplju, Kuršumljiji i Vranju i protjerano i ubijeno na desetine hiljada muslimana - Bošnjaka i muslimana Albanaca. Grad Nikšic 1876. godine naseljavali su 98% muslimani Bošnjaci da bi 1879. ovaj grad ostao bez Bošnjaka, jer su se nikšicki muslimani pokrenuli na veliki muhadzirluk prema Turskoj, Sandzaku, Albaniji, Kosovu i Bosni. Sve pod pritiskom nove crnogorske vlasti koja je Bošnajcima - muslimanima pokazala put za Tursku, tako su muslimani Nikšica sa velikim bolom napustili svoj vatan i svi su se uputili u puste krajeva Anadolije, da se više nikad ne vrate, jer nisu htjeli da im sudi kaurin.

Šesti genocid
nad muslimanima (1878 - 1910) Posljedica je austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine. U ovom periodu pokrenuo se veliki val muslimana - Bošnjaka prema Sandzaku, Turskoj, Kosovu i Makedoniji, gdje je tada bila još uvijek turska vlast.

Sedmi genocid
nad muslimanima Sandzaka i Crne Gore, kao i pokušaj nasilnog pokrštavanja muslimana u Plavu i Gusinju. Bilans zrtava onih koji nisu htjeli pokrštavanje odvedeni su u bukagijama na mjesto Previju kod Andrijevice, gdje je streljano 850. Za deset dana u Gusinju pokrstiti su 12.500 Bošnjaka i Albanaca. Posljedica ovog genocida je Prvi i Drugi Balkanski rat (1912 - 1913).

Osmi genocid
nad muslimanima traje od Kraljevine SHS 1918. do 1941. zivot Bošnjaka muslimana i Albanaca muslimana u Kraljevini Jugoslaviji nije imao nikakvu vrijednost, muslimani Sandzaka i Hercegovine, Crne Gore i Kosova bili su izlozeni genocidu. Primjer, u selu Šahovicu, opština Bijelo Polje, u Sandzaku 7. novembra 1924. na sami Kurban bajram, bez ikakvog povoda Crnogorci su ubili 2.500 muslimana Bošnjaka. Prema sjecanjima nekih prezivjelih Bošnjaka culi su kako jedan Crnogorac kad je ugledao jednog starog muslimana koji kolje kurban reko je drugu pored sebe: "Vidji ona Turcina što kolje brava, bice naš brav." I neduzna starca objese i oderu ga ziva i izvade njegovo srce i bace ga psu da pojede, pas pomiriše i nehtjede srce pojesti, a taj koljac rece: "Ni pas nece tursko srce!" Sve je jasno nema komentara. Ovo hajvani ne rade šta su ovi uradili na hiljade Bošnjake u Hercegovini i Crnoj Gori i Albanaca na Kosovu po narudzbi i planu je ubijeno, da za to niko nije odgovarao. Sve je to imalo za cilj etnicko cišcenje i izmjena etnicke karte i iseljavnaja za Tursku. Tokom 1925. godine 50 000 Bošnjaka iselilo se iz nekoliko sandzackih gradova za Tursku.

Deveti genocid
nad muslimanima traje od 1941. - 1945 Drugi svejetski rat odnio je 103 000 zivota musliamnske populacije. Najviše muslimana nastradalo je od cetnickkog, komšijskog noza, što ih je stigao na kucnom pragu, u avliji i na njivi. U prvih deset genocida muslimani se nikako nisu oruzjem surpostavili svojim koljacima i zlikovcima.

Deseti genocid
nad musliamnima je najvece i najsuroviji nad muslimanima u Bosni i Hercegovini. Poceo je aprila 1992. godine i trajao do 1995. godine. Ovaj rat dugo se pripremao, a odvijao se naocigled cijelog svijeta. Pod štafetnom paliocom UN i Evroprke zajednice. Protiv jednog malog bošnjackog muslimanskog naroda u Evropi ucestvuju Srbija, Crna Gora i Hrvatska da ga u potpunosti uništi, a uz pomoc katolickih i pravoslvanih krstaša Evrope. Po prvi put bošnjacki muslimanski narod u srcu Balkana organizuje svoju vojsku, policiju i drzavu da se suprostavi najmodernijim, armijama Evrope i svijeta i da se odbrani i opstane u srcu Evrope. Ovaj rat progutao je 250 000 muslimana. Istu sudbinu i strašan genocid i egzodus od srpske cetnicke armije dozivio je albanski - muslimanski narod tokom 1998/99.

Prof. Rizah GRUDA

Bosnjakinja
26-11-06, 19:13
Deset genocida smo prezivjeli, i jos se nismo opametili. Jos uvijek mnogim "Bosancima" je draza ekavska pjesma, nego neka lijepa sevdalinka.

Hajde eto i to nek se oprosti, ali sto su nam potrebni mijesani brakovi?

Sta to ima jedna pravoslavna zena ili katolkinja ili muskarac njihov, sto i nema neko od nas.

Sto su nam potrebna medunarodna imena?

Sto se stidimo reci "Bosanski ili Bosnjacki jezik nam je materni jezik", nego vec gledamo da njima zadovoljimo dusu i kazemo pa to je "nas jezik".

Oni brane jos uvijek i Milosevica i Tudjmana, dok mi zaboravljamo one koji su se borili da nam ostvare jednu buducnost na ovoj zemlji.

Naj bolji primjer su neki , ma da ne kazem mnozina, bosanski muslimana, koji se bune da kazu da su Bosnjaci.

I sve dok to bude trajalo, sve dok mi budemo podrzavili neku vrstu asimilacije, i sve dok mi izmedju sebe budemo imali nesporazuma... uvijek ce biti genocida

fleur de lis
26-11-06, 22:03
Ima dosta istine u tome sto kazes, al nije bas ni sve tako crno.
zamisli tek kako je bilo prije rata, treba dosta vremena da se neke stvari promijene. Moramo biti optimisti i raditi na tome, mentalitet ljudi se ne mijenja preko noci.

Bosnjakinja
27-11-06, 12:24
U pravu si, samo se moramo svi malo potruditi da barem nasoj djeci pokazemo sta je nasa kultura, sta smo mi Bosnjaci i da se svi potrudimo da dignemo jednu novu Bosnu, a i da ne zaboravimo Sandzak.
I mislim da nije bitno, gdje mi zivimo, da li to bilo u Bosni ili u dijaspori, svi smo duzni nasim sehidima, a i nasim porodicama da neku promjenu zapocnemo.
Vidjeli smo i sta je rat, vidjeli smo da nismo mogli uspjeti nesto. Cak u Evropi trenutno Srbi javno kazu da nije bilo genocida u Srebrenici?!?!?!?
Nasi Bosanci samo kazu " ma sta zna onaj debil", i to je sve. Znaci da mi s takvim postupanjem i podrzajemo takve osobe. Umjesto da kazemo, to je laz to nije istina, imamo podatke imamo dokaze, mi sutimo i posmatramo.
Mozda sam i veliki pesimista, ali mislim da je razlika biti Bosnjak u Turskoj, nego u Evropi.
Ja sam na primjer svaki dan okruzena ili srbima ili hrvatima, tako da ja mozda i vise razmisljam o tome, ne znam...

vodolia
27-11-06, 14:00
U pravu si, samo se moramo svi malo potruditi da barem nasoj djeci pokazemo sta je nasa kultura, sta smo mi Bosnjaci i da se svi potrudimo da dignemo jednu novu Bosnu, a i da ne zaboravimo Sandzak.
I mislim da nije bitno, gdje mi zivimo, da li to bilo u Bosni ili u dijaspori, svi smo duzni nasim sehidima, a i nasim porodicama da neku promjenu zapocnemo.
Vidjeli smo i sta je rat, vidjeli smo da nismo mogli uspjeti nesto. Cak u Evropi trenutno Srbi javno kazu da nije bilo genocida u Srebrenici?!?!?!?
Nasi Bosanci samo kazu " ma sta zna onaj debil", i to je sve. Znaci da mi s takvim postupanjem i podrzajemo takve osobe. Umjesto da kazemo, to je laz to nije istina, imamo podatke imamo dokaze, mi sutimo i posmatramo.
Mozda sam i veliki pesimista, ali mislim da je razlika biti Bosnjak u Turskoj, nego u Evropi.
Ja sam na primjer svaki dan okruzena ili srbima ili hrvatima, tako da ja mozda i vise razmisljam o tome, ne znam...

vi imate potpuno pravilni razlog tako da mislite, posto ste okruzeni sa srbima i hrvatima. i slazem se sa vasim mislima o bosnjackoj kultur. genocid nije samo sa ubijanjem, on moze biti i sa kulturnog aspekta.. moje misljene je za nas bosnjake trenutno naj bitnije boriti se protiv kulturnog genocida...

Bosnjakinja
27-11-06, 20:16
Tako je, poslje nasi sehida rodit ce se jos puno generacija, ali mi moramo njima i nesto pruziti, a to je nasa kultura, jer ona se ne moze ponovo stvoriti. a kultura je jezik, obicaj, muzika, knjizevnost,...ipak mi je drago sto u ovom forumu svi zauzimaju mjesto jedne te iste ideologije

fleur de lis
28-11-06, 08:10
Pametno zboris, slazem se s tobom. Problem kod nas je sto se mi dijelimo u previse frakcija, a to nije dobro za tako malen narod kao sto su to Bosnjaci. Prvo trebamo poraditi na ujedinjenju, kad smo ujedinjeni, pola problema je rijeseno. Trebamo imati isti cilj. Jedan veliki problem kod Bosnjaka je sto smo pesimisti; dosta nas misli da nam je ovo sve sto se stalno dogadja subina, da ce ovako uvijek biti pa onda i nemamo razloga dzaba se boriti da nesto promijenimo. :rolleyes:

I ovo je jedan od rijetkih foruma na koje volim dolaziti, iako ne razumijem skoro nista, jer nema srba i hrvata koji nam sole pamet i provociraju.

Voljela bih znati koliko su Bosnjaci u Turskoj svjesni svega sto se desava na Balkanu, i da li ih to uopste interesuje?

vodolia
28-11-06, 08:19
Pametno zboris, slazem se s tobom. Problem kod nas je sto se mi dijelimo u previse frakcija, a to nije dobro za tako malen narod kao sto su to Bosnjaci. Prvo trebamo poraditi na ujedinjenju, kad smo ujedinjeni, pola problema je rijeseno. Trebamo imati isti cilj. Jedan veliki problem kod Bosnjaka je sto smo pesimisti; dosta nas misli da nam je ovo sve sto se stalno dogadja subina, da ce ovako uvijek biti pa onda i nemamo razloga dzaba se boriti da nesto promijenimo. :rolleyes:

I ovo je jedan od rijetkih foruma na koje volim dolaziti, iako ne razumijem skoro nista, jer nema srba i hrvata koji nam sole pamet i provociraju.

Voljela bih znati koliko su Bosnjaci u Turskoj svjesni svega sto se desava na Balkanu, i da li ih to uopste interesuje?

budite sigurni da nas sve interesuje u vezi Bosnjaka ne samo u bosni vec i u cijelom svijetu...potrebnisu nam kulturni mostovi kao sto je ovaj forum da bi ucvrsili veze. zato mislim da trebamo dobro iskoristiti ovaj forum na taj nacin. selam...

Bosnjakinja
29-11-06, 21:40
Naravno da trebamo imati jedan zajednicki cilj. A sta se tice pesimizma mislim da je stvarno tesko biti optimista u ovoj trenutnoj situaciji, jer mnogi od nas jos nisu svjesni tome sta je se nama desavalo.
I ja sam zivjela dugo vremena u istanbulu, i dijelim misljenje sa vodolijom. samo tamo meni nedostaje interesovanje za neke stvari, kao sto je na primjer knjizevnost, umjetnost i druge stvari. Nadam se, da ce se i to jednog dana promjeniti, jer je vec ovaj forum dokaz, da je neka promjena u pokretu.

fleur de lis
29-11-06, 22:09
Jeste, tesko je biti optimista u ovaj vakat, mislim da su svi nasi ljudi svjesni sta nam se desavalo i sta nam se jos desava, al jednostavno zele to zaboraviti, misleci da ce nestati samo od sebe ili da ce ovako uvijek biti pa nema fajde boriti se protiv toga. Nije ni cudo sto tako neki razmisljaju jer kroz Bosnu su se vodili svi ratovi i bitke, uvijek preko nasih ledja, uz blagoslov vecih sila. Pa mi smo opkoljeni lesinarima.

Rece da si zivjela u Tr - kakva je nacionalna svijest nasih tamo?

Bosnjakinja
30-11-06, 11:14
U onoj sredini u kojoj sam ja zivjela je bilo tako, da svi znaju svoje porijeklo. Problem je u tome, da jos mnogi sebe nazivaju jugoslovenima, da mnogi koji rade u trgovini kazu da govore srpski jezik itd.
Naravno da ima i veze sa obrazovanjem, samo moje licno misljenje je da moze biti vise. I da ljudi moraju razmisljati o tome sta ja nasa kultura. Kultura nije samo pita i kolo (mene na primjer boli kad Bosnjaci u Turskoj zapjevaju pjesmu o sumadiji itd., jer ne znaju razliku).
Malo je tesko to i definisati, jer meni je jednom jedan moj profesor na fakultetu pokazao jedan primjer, koji je usporedio bio sa bosnjacima u turskoj. i to je bilo tako, da je on usporedio italijanske emigrante u SAD, koji su po njegovom misljenju pravi amerikanci, ma da izmedju sebe zive, prate tradicije itd.
I ja sam sigurna da Bosnjaci u Turskoj pretezno sebe smatraju kao turci, koji su porijeklom iz Bosne.
O toj temi se moze mislim napisati knjiga i knjiga, samo je vazno da se nesto poduzme i organizira, da ljudi tamo saznaju malo vise o Bosni.

fleur de lis
30-11-06, 11:30
Citala sam negdje da je osnovana neka prijateljska srpsko-turska organizacija (Inat) i procitala sam medjuostalom da u Tr zivi million srba. Otkud to?

Bosnjakinja
30-11-06, 11:35
To jest tacno. sta se tica srba ima nekoliko sela u Turskoj dje zive srbi.To je blizu grcke granice, i oni cisto govore srpski i pravoslavni su. U toku 19. stoljeca su oni dosli na tu teretoriju koja tada se smatrala grckom, tako da su oni na kraju krajeva ostaliposlje u turskoj republici. Prof. Dzevad jahic je u svojoj knjizi "Bosanski jezik" pisao o tome opsirnije.
Vidim da si online sad, bas mi je zao sto sad moram ici na posao, ali i mene bi zanimalo odakle si itd.

fleur de lis
30-11-06, 11:44
Dodati cu te na msn, ako ga imas, pa mozemo kasnije pricati.

vodolia
30-11-06, 12:16
da, upravuste da se moze napisati knjiga i knjiga u vezi bosnjaka koji zive u turskoj..turska puno nesto znaci za nas. mismo turski drzavljanini koji su porijeklom iz bosne ili iz sancaka...svaki bosnjak koji zivi u turskoj tretira sebe kao i turcina, i bosnjaka.... ne osjeca potrebu da kaze da je samo turcin ili samo bosnjak..jer u pravu on je to oboje..ja mislim da je ovo jedan novi pogled o nacjonalnosti, koji se ustvarljuje sa bosnjacima koji zive u turskoj....mismo vise nesto od italjana u SAD

pasha
30-11-06, 12:30
Citala sam negdje da je osnovana neka prijateljska srpsko-turska organizacija (Inat) i procitala sam medjuostalom da u Tr zivi million srba. Otkud to?

tih milion srba koliko ja znam to je broj cjelih pripadnika ostalih vjera osim muslimana sto zive u turskoj .a za tu manjinu nasi stari ne kazu pravoslav nego srbi .

Bosnjakinja
30-11-06, 19:05
Nije to milijon nego vec stvarno manjinja jedna. Koji su na kraju balkansog rata iz 1912/13 god. pripadali tadasnjoj grckoj kraljevini. A ta teretorija pripada danas turskoj. A to nisu neke druge vjere, ili kako mnogi misle grci nego vec srbi, koju su nama kao srbi poznati. Samo je to veoma mala manjina, koja toliko ne obraca paznju. A pogotovo nisu bosnjaci...jer nisu muslimani, nego vec pripadaju srbskoj pravoslavnoj crkvi, ma da i oni naravno sebe smatraju turcima

Bosnjakinja
30-11-06, 19:09
Dodati cu te na msn, ako ga imas, pa mozemo kasnije pricati.
ok vazi samo ne znam kako cu ti poslati msn adresu

fleur de lis
30-11-06, 21:28
Sto se tice tih milion ljudi, ja mislim da oni nisu mislile na te o kojima vi govorite, sigurno ne znaju da oni postoje, nego su usvrstali bosnjake - ili barem one iz sandzaka - u srbe, kao sto to imaju obicaj raditi, tj. sve tudje svojatati. Poznat nam je mentalitet srba.

Rekla sam sunflower da mi da tvoju adresu, ona moze da vidi skrivene podatke, pa cu te dodati na msn.

bosnas
03-12-06, 22:18
U Ime Gospodara Svih Svijetova,
Danas kada po ko zna koji puta u historiji muslimani Bosnjaci stradaju, dok muslimani svijeta cute na krsenja Casne Knjige od kojekakvih novotarija medju nama, jedan nas brat Rešid HAFIZOVIĆ je progovorio rijecima na koje obavezuje Gospodar Svih Svijetova putokazom Knjige Casne. Ne zelim da dodam rijecima brata Rešida HAFIZOVIĆA, ne zelim da oduzimam rijecima brata Rešida HAFIZOVIĆA, vec samo zelim da pozovem sve nas da proglasimo naseg Reisa, upravo NJEGA.
Moja obaveza je identicna vasoj obavezi braco i sestre, moja je duznost identicna vasoj duznosti braco i sestre, Bosnjaci muslimani Bosne, Sandzaka, Turske te sirom svijeta.
Ovim pismom se obracam u Ime Gospodara Svijetova, Njemu, te bratu Rešidu HAFIZOVIĆU, te vama... Ma gdje zivjeli.
Autor: Safet

fleur de lis
04-12-06, 09:16
Hafizovic je izgubio bitku, Ceric ce biti reis jos (najmanje) 7 godina.

Dalila
03-01-08, 12:00
tih milion srba koliko ja znam to je broj cjelih pripadnika ostalih vjera osim muslimana sto zive u turskoj .a za tu manjinu nasi stari ne kazu pravoslav nego srbi .

Moja rahmetli bika za njih je uvijek govorila vlasi i nikako drgacije .Kad god je nekog od njih htjela pohvaliti za neko ucinjeno dobro ona bi rekla taj i taj vlah po imenu bi ga oslovila i rekla ''Vjera mu se ne hvalila '' .Nikada ih nije drugacije nazivala niti bi im neko dobro koje su ucinili spomenula a da predhodno ne kaze te rijeci '' Vjera im se ne hvalila''.

bihturska
27-02-08, 14:39
Ovu poruku sto sam ja poslao je zato sto je to sve nase,to su nas srbi,crno gorci i hrvati istjerali iz nase domovine!
Sada mi kazemo pravu stvar da se vi bosnjaci iz turske trebate se vracati na Balkanu jeli je to vasa domovina,bilo je deset genocida nad bosnjacima i vise nikada ne treba biti ni jedan genocid na nas narod!
Kazem nesto,bosnjaci,budi te se i spasavajte vasu domovinu,vracajte se na Balkanu gdje su zivjeli vasi djedovi!