Orijinalini görmek için tıklayınız : Boşnakların kökenleri???
1453_fatih
12-06-06, 15:21
Beyler ilk defa yazıyorum bu foruma...
Merak ettiğim bir konudur yardımcı olursanız sevinirim...
Boşnakların kökenleri nereden gelmektedir acaba?Slav ırkındanmı yoksa Peçeneklerden mi geliyor?
Bu konuda internette çok yazı okudum her ikiside söyleniyor.Yardımlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum şimdiden sağolun....
sejkić i araštirmasina gore bosnaklar Slavlik ozelliklerini %70 korumuslar. Geriy kalan %30 luk kisim ise diger balkan halklarindan ilirya,avarlar,hunlar......
sejkić i araštirmasina gore bosnaklar Slavlik ozelliklerini %70 korumuslar. Geriy kalan %30 luk kisim ise diger balkan halklarindan ilirya,avarlar,hunlar......
Bencede en akıllı yaklaşım bu ! buna birde Sancağa , yapılan Türk yerleşimini eklemek lazım.
Kurtanovic
23-06-06, 14:18
BOŞNAK - PEÇENEK MESELESİ HAKKINDA...
Boşnak/Boşniyak/Besenyök/Peçenek adından gelebilecegini anlatmaya çalışıyorum...
100'de100 Slav olmadıkları gibi...
% 100 Peçenek'tirler iddiam da yok...
(SAF IRK SAÇMALIKTIR.LABORATUVAR IRKÇILIĞIDIR...)
Boşniyak/Besenyök= Peçenek olabilir diyorum...
Zvijezda'nın siteye astığı harita dikkatle incelenirse...
Haritada;
1000 yılında sanıyorum...
Peçenekler Bulgaristan'da ve Bosna küçük bir parça olarak ortaya çıkıyor...
900'lü YIL haritalarda ;
Bosna (devlet olarak) ve peçenekler'DE gözükmüyor...
Merak edenler baksın...(Haritaları ben çizmedim, merak etmeyiniz..)
:)
Boşnaklar slav asıllıdırlar....
Bosnada ilk Boşnak devleti kurulmadan önce; avarlar(avrupa-Türk asıllı bir kavimdir) , gotlar (germenlerin ataları), iliryalılar(arnavutların ataları), hunlar(macarların ataları) yaşamışlardır, 6, yyılda kuzeyden inen Boşnaklar bu halkların küçük bir bölümünü içlerinde eritmiştir. Peçeneklere gelince elbette balkan halklarına karışmışlardır, fakat sonsöz olarak Boşnakların atası kesinlikle deillerdir. Onların torunları olan gacallar ve gagavuzlar hala romanya, ukrayna başta olmak üzere balkanlarda yaşamaktadırlar. Peçeneklere ait isim taşıyan yüzlerce köy ve yerleşim alanı vardır, bunlardan sadece bir tanesi Bosnada bulunmaktadır, romanya ve ukraynaya baktığınızda bu 200-300 peçenek adı taşıyan yerleşim alanları ve köylerle karşılaşabilirsiniz.
( ben bu isim adlarını uzun uğraşlar sonucunda derleyip haritalar dahil www.bosnahersek.net sitesine asmıştım)
Boşnaklarda enson yaşanan genetik hareketlilik Osmanlı döneminde olmuştur, bu hareketlilikten ençok Sancak Bölgesi etkilenmiştir.
Peçenek besenyö olayı bana göre yanlış bir teoridir, boşnaklar isimlerini bosna nehrinden almışlardır peçeneklerle alakası yoktur.
Suleyman (Kurtanovic) abimizinde söylediği gibi %100 saf ırk yoktur,
hırvatlar slavlıklarının ancak %30-40 ını koruyabilmişlerdir. sırplar %80 slavlıklarını koruyabilmişler, Boşnaklar %70 koruyabilmişlerdir.
Bu araştırma sonucu olarak, bizler ne musluman sırpız, nede musluman hırvatız, nede peçenekleriz, bizler kendine munhasır, slav kavminden Boşnaklarız, Bir polonyalıya slav olduğu için rus veya hırvat denilemeyeceği gibi, bizlerede slav kavminden olduğumuz için sırp veya hırvat denilemez. Kültür Milliyetçiliği yapacak olursak, Boşnaklar slav asıllıdır dendiğinde, sırplarla ilişkilendirmek, onlarla bağ kurmak çok saçma olur
slav olasıgı yüksek görünüyoruz her halde simdi orta asyadan mıyızz yoksaa iskandinavmıı acaip birr sekiller cıkıyor acaba illaki türkmü cıkmamız gerekiyo veya ne bileyim her toplum karısmıs kimileri diyor kafkaslar cerkezler yerlesmis kimi diyor konyalıyız kimi karamanlıyız kimi diyor aztek ve arap olmadıgımız kesin o zaman yok sa arnavutmuyuzz ya onlardan oncesiii bir ara bir arkadas guzel bir arastırma yapmıstıı tam ne oldugumuzu bilen varsa yazsın lutven
rojda allahami zabolili su mi occi pa glava ma mozak ma swaki hormon hvala ti za ovaj sajt pa slavenismo breeeeeee hehhe slm dobar link ali treba malo lepo uciti i razumetii malo sam se trudio nesnam dali sam u gresku pa nismo avari nismo barbari hvala bogu sellam:):))
değerli arkadaş seykiç, yazılarınızı özenle okuyor,hepsini bilimsel buluyorum. az fakat öz yazanlardansınız. sizi ilgiyle takip ediyorum. forumda düzeyli yazılar yazan arkadaşlar çoğalmakta,yaşım itibarıyle genç arkadaşların yazdıklarına uyum gösteremiyorum.boşnakların kökenleri konusunda bilgi ve araştırmalarınızı daha çok paylaşmanızı isterim,siteye her gün yeni üyeler katılmakta.doğru ve bilimsel konularınız genç arkadaşları aydınlatacaktır eminim. ne mojte popuşçavat molim vas dale.....
eline saglık hakikaten ince eeyip sık dokumussun sejkicuu tesekurlerr eline saglık derler ya kılıc kusananın at binenin saoll :)))
poz malo sam se borio dalicu razumeti ovo ono ali super informacije pa treba malo te ljude preveset ovamo dase upoznamo na taj sajt super su uradili cudno nema takvih ovde info ali kao vi pametni vrijednim ljudima bice josh bolje ova emisija nadamse sellam rojda
latrodectin
24-06-06, 08:39
sejkic abi olayı çok güzel özetlemişsin eline sağlık
latrodectinn size onerim bunu onsoz olarak siteniin girisine koymanız ve kullanıcılara misafirlere gostermeniz sadece kucuk bir ica sejkic legendaaaaaasi
o zaman yok sa arnavutmuyuzz ya onlardan oncesiii bir ara bir arkadas guzel bir arastırma yapmıstıı tam ne oldugumuzu bilen varsa yazsın lutven
Dostum senin bahsettiğin araştırma sadece boşnaklar için yapılmış bir araştırma deil kimseninde boşnak'ları arnavut çıkarma ve kökenini iliryalı'lara dayandırma hevesi ve arzusu yok buna bende dağilim, benim verdiğim slav'laşmış Arnavut fis'ler(sop) bütün boşnak'ları veya boşnak'ım diyenleri kapsamıyor sadece slavlaşmış arnavut'ları kapsıyor verdiğim o sülalelerdende içinizde epeyce mevcut ama nedense o fis' listesini attığım başlıkta bulamadım silinmiş acaba nedeni nedirr???
Bosna bir bölge'dir bosna ismide iliryalı'lar tarafından nehre verilmiş bir isimdir orada yaşayanlarda bosnalı veya boşnak'tır, zamanla bu kelime karadağ ve sancak'taki müslümanlarıda kapsamıştır, aynı şekilde müslüman'laşmış kosova'da yaşayan slavca konuşan yani sizinle aynı dili konuşan goralı'ları ve makedonya'daki müslüman slav torbeş'leri kapsamamaktadır, neden kapsamamaktadır??? önce bu sorunun cevabını bulmalısınız.
Boşnak'ım diyenler kökenini sadece bir medeniyet ve ırk'ta arar iseler hep yanılırlar,Eger arıyor iseler ve bu arayışın içinde iliryalı,lara yer vermiyor iseler ki benim gördüğüm kadarıyla öyle yapıyorlar, tarih önünde hem çok büyük ayıp hemde büyük bir hata yapıyorlar demektir.Sizlere burada tarih dersi vermeye çalışıyormuş gibi ukalalık yapıyormuş konumuna düşmak istemem, herkes kökünü ve kökenini istediği yerde arayabilir ama şu gerçeğide görmenizi isterim o toprakların ilk yerlileri iliryalı'lardır.Sırasıyla roma ve slav akınlarına onca karşı koymalarına rağmen dirençlerinin kırıldığı noktada coğu Slavlaşmış ve latinleşmiştir(Roma akınlarına karşı dardania(kosova) İlir baton komutsında tarihin en büyük ayaklanması yapılmıştır ve romaya en büyük kayıpları ilirianın dardania(kosova) bölğesi vermiştir, iliryanın epir(çameria) bölğesinde ise roma'ya prüs(prys) ezimeti yaşatılmıştır, arnavut'lar roma'ya karşı prüs zaferini kazanmıştır ne hazindir ki bu zafer tarihe zafersiz savaş olarak geçilmiştir nedeni ise?? savaşan roma ordusunda hiç askerin kalmaması arnavut ilir ordularında ise çok az askerin kalmasıdır,roma'ya karşı olan bu ayaklanmalarda makedonya(masetim)de büyük destek vermiştir, tabiki bunların akabinde slav akınları başlamıştır , bu yaşanmışlıklardan sonra direnemeyen ilirler(arnavutlar) büyük çoğunluğu ıssıs köşelere ve dağlara çekilmişlerdir abartısız söylüyorum tam 600 yüz yıl bu kavimden haber alınamamıştır taki taki 11 Y.y'la kadar ilirya'nın bir fis'i olan arvanit fisinin bizans'lardan ayrılarak feodel bir yapı kurmalarına dek,Arnavut'ların dili,folk'lorü ve foklorik kıyafetleri etrafındaki hiç bir topluluğa benzemez, sadece yunanlıların giydiği etek ile toska güney arvanut'larının giydiği etek ve kıyafetler benzemektedir bu kıyafetleri (arvanit)arnavut'lardan aldıkları yunan'lılar kabul etmektedir, arnavutların dilini,örf ve adetlerini,forklerini koruyabilmelerinin tek sebebi dağ'lara çıkıp kendilerini muhafazaya almalarının sonuçudur.Aklıma Sami Frasheri'nin şiirinden bir dize geliyor''Bizler yani arnavut'lar ne kadar dağlı olsakta, koynumuzda kitap'larla yatarız'') Roma'nın 24'e yakın imparatoru bu bölğeden çıkmıştır özellikle dalmaçya kıyıları ve dubrovnikten, şu anda italyanın toskana ve orta italya bölümünü bu topluluk oluşturmaktadır ve arnavut oldukları bilmekte ama dillerini bilmemektedir, Aynı şekilde 1400'lü yıllarda arnavut'ların müslümanlaşma sürecinde siyasi ve dini sebeblerden dolayı şu anki italya'nın sicilya ve kalebria bölğelerine büyük çaplı katolik arnavut göçü yaşanmıştır, şu tarihte sicilya,kalebria ve napoli bölgelerinin çoğunluğunu oluşturmaktadırlar arnavutça'larını konuşmakta ve üniversite eğitimine kadar arnavutça eğitim almaktalar.
Aynı zamanda yunan'laşmış ve türk'leşmiş arnavutların çokluğuda bilinmektedir bunların sizinle bir alakası yok zannımca, sizinle alakalı olanları yukarda yazdım, tamamıyla sizi aydınlatmasada belki yardımcı olur..Dardan'lar,epirot'lar,makedon'lar(kastim slavemakedonlar deil 6.y.y'dan önceki gerçek makedonyalılar) yani bütün ilirya ve iliryalılar hakkında bildiğim bilği ölçüsünde isteyenlere yardımcı olmak isterim.Allaha emanet olun.
Besnik çok güzel araştırmalar,belge niteliğinde yazılar bunlar fakat daha önce İlirja fis leri silindi bunuda silerler,fisler bu konu nun tamamlayıcısı idi bizim açımızdan.
Emeğine sağlık vella...
BASHK?M&BESA
24-06-06, 19:32
''Bizler yani arnavut'lar ne kadar dağlı olsakta, koynumuzda kitaplarla yatarız''
Kültürlerini her ortamda muhafaza edip devam ettrimişlerdir..
Bu güzel calışman için teşekkürler ellerine sağlık ..
rojda sana katılıyorum pek boyle detaylı bilgiler almamıstım bugüne kadar acıkcası ama herkesin dogrusu kendine benim de dogrum seninkinden ve tek bir dogru varsa oda su an mantıklı gelen o sitede ki bilgilerdir ama ne bileyim sanki bir sey ogrenmek icin yarısırken hep karsımı barikat gibi cevaplar bilgiler geliyor bu canımı sıkıyor halbuki bilgi paylastıkca guzeldir ve inan besnik o arnavutmuyuz yazısı asalamak icin yazılmadı valla ya canını sıkma ama bilgi paylastıkca guzeldir ve tüm bilgileriniz icin saolunnn ben kendimi balkanların bir parcası hissediyorum köyüm sevenlerim sevenim sevdigim hepsii orasıı neyse o siteye birde sen ugra belki de benden daha fazla bilgilenir ilgilenir zararın olmaz saygılar tekrardan tesekkurler her sey icin ellerinize saglık
ve inan besnik o arnavutmuyuz yazısı asalamak icin yazılmadı valla ya canını sıkma ama bilgi paylastıkca guzeldir ve tüm bilgileriniz icin saolunnn
Yok dostum canımı sıkmıyorum!!!
Arnavut'ları aşşalamak açıkça söyleyeyim bu kelimene güldüm sende beni yanlış anlama, belliki hiç arnavut'la tanışmamışsın.Şunu belirtmek istiyorum, önünden geçen kedi ve köpeği, havada uçan karğa'yı kendinden çıkarma zihniyetli zevatlar gibi, bir zihniyete sahip değildir arnavut'lar, bunun altını çizelim, hatta ve hatta öz be öz kendindende olsa istemediği akla ve mantıga arnavut geleneklerine uyğunsuz hareket eden arnavut'ları dışlayacak ve kendinden saymayacak kadarda katı kural ve geleneklere sahiptirler.
Canımı sıkmıyorum diyorum, ama kızdığımıda belirteyim, neden kızıyorum???
Sizleri muhatap alıp asimile olmuş o fis listesinin buraya atıyorum ve siliniyor, neden siliniyor?? silinmesine kızıyorum ve yöneticilerden bir cevap bekliyorum..
Benimde boşnak akrabalarım var martinaj fis'inden(martinoviç) hatta soy adları dahi martin'dir size şunları söyleye bilirim bunların slav olmasına imkan yoktur, olamazlarda siz hiç bir slav halkının böğrek yaptığını gördünüzmü yahuu, arnavut'lar gibi mutfak kültürüne ve aile kültürene sahip olduğunu gördünüzmü.
Dünya'nın en katı kominizm sistemini uyğulayan ve ülkesinde müslümalık ve hiristiyan'lık adına ve din adına bir şey bırakmamak için çalışan enver hoca'nın arnavutluğun'da dahi, diğer slav kominist ülkelerde yaşanan fuhuş ve diğer bir çok sapıklıklar yaşanmamıştır bunun tek sebebi binlerce yıllık arnavut(ilir,arber,shqiptar) örf adet ve gelenekleridir. bu gelenekler ki 14.y.y da kitap haline getirilmiştir KANUN İ DUKAĞİN bu kanunnamede arnavut aile yaşamında siyasi ve iş yaşamına kadar her konuyu ele alıyordur, hatta ve hatta o kadar detaylıdır ki hukuk bölümünde gündelik yaşamda köpek saldırmalarına ve işini iyi içra etmeyen nalbat'lara kadar değinir..
(Arnavut'ların dil'i akrabası olmayan tek konuşulan dillerden biridir arnavut'lar hariçinde bu dili kullanan yoktur,forklorü ve foklorik kıyafetleride aynı şekil ve cla'nik feodel aile yaşam biçimide böyledir(göçebe deil binlerce yıldır yerleşik yaşamdadır) etrafındaki hiç bir topluluğa benzemez ne latin, ne slav, nede yunan,vaya sonradan gelenlere, böyle bir millet , böyle bir topluluk, bunca farklılık ve özellik arzeden bir ırk araştırılmayı hak etmiş bir topluluk ve ırk'tır, zaten şu an olanda budur (ilir)arnavut medeniyeti üzerine şu an dünyada büyük çalışmalar yapılmaktadır, hepimizin aptal tarihçiler yüzünden yalan,yanlış bildiği başkalarına hediye edilmiş arnavut medeniyeti yerli yerine oturmaya başlamıştır.Aptal tarihçilerin yaptığı aptallığa çok küçük bir örnek,büyük iskenderi o topraklara sonradan gelmiş olan slav'lara hediye etmeleri gibi veya yunan'lıları kesen büyük iskenderi yunan'lı lanse etmek gibi, aşşağı tükürsen sakal,yukarı tükürsen bıyık)
BASHK?M&BESA
25-06-06, 14:33
Yok dostum canımı sıkmıyorum!!!
Arnavut'ları aşşalamak açıkça söyleyeyim bu kelimene güldüm sende beni yanlış anlama, belliki hiç arnavut'la tanışmamışsın.Şunu belirtmek istiyorum, önünden geçen kedi ve köpeği, havada uçan karğa'yı kendinden çıkarma zihniyetli zevatlar gibi, bir zihniyete sahip değildir arnavut'lar, bunun altını çizelim, hatta ve hatta öz be öz kendindende olsa istemediği akla ve mantıga arnavut geleneklerine uyğunsuz hareket eden arnavut'ları dışlayacak ve kendinden saymayacak kadarda katı kural ve geleneklere sahiptirler.
Canımı sıkmıyorum diyorum, ama kızdığımıda belirteyim, neden kızıyorum???
Sizleri muhatap alıp asimile olmuş o fis listesinin buraya atıyorum ve siliniyor, neden siliniyor?? silinmesine kızıyorum ve yöneticilerden bir cevap bekliyorum..
Benimde boşnak akrabalarım var martinaj fis'inden(martinoviç) hatta soy adları dahi martin'dir size şunları söyleye bilirim bunların slav olmasına imkan yoktur, olamazlarda siz hiç bir slav halkının böğrek yaptığını gördünüzmü yahuu, arnavut'lar gibi mutfak kültürüne ve aile kültürene sahip olduğunu gördünüzmü.
Dünya'nın en katı kominizm sistemini uyğulayan ve ülkesinde müslümalık ve hiristiyan'lık adına ve din adına bir şey bırakmamak için çalışan enver hoca'nın arnavutluğun'da dahi, diğer slav kominist ülkelerde yaşanan fuhuş ve diğer bir çok sapıklıklar yaşanmamıştır bunun tek sebebi binlerce yıllık arnavut(ilir,arber,shqiptar) örf adet ve gelenekleridir. bu gelenekler ki 14.y.y da kitap haline getirilmiştir KANUN İ DUKAĞİN bu kanunnamede arnavut aile yaşamında siyasi ve iş yaşamına kadar her konuyu ele alıyordur, hatta ve hatta o kadar detaylıdır ki hukuk bölümünde gündelik yaşamda köpek saldırmalarına ve işini iyi içra etmeyen nalbat'lara kadar değinir..
(Arnavut'ların dil'i akrabası olmayan tek konuşulan dillerden biridir arnavut'lar hariçinde bu dili kullanan yoktur,forklorü ve foklorik kıyafetleride aynı şekil ve cla'nik feodel aile yaşam biçimide böyledir(göçebe deil binlerce yıldır yerleşik yaşamdadır) etrafındaki hiç bir topluluğa benzemez ne latin, ne slav, nede yunan,vaya sonradan gelenlere, böyle bir millet , böyle bir topluluk, bunca farklılık ve özellik arzeden bir ırk araştırılmayı hak etmiş bir topluluk ve ırk'tır, zaten şu an olanda budur (ilir)arnavut medeniyeti üzerine şu an dünyada büyük çalışmalar yapılmaktadır, hepimizin aptal tarihçiler yüzünden yalan,yanlış bildiği başkalarına hediye edilmiş arnavut medeniyeti yerli yerine oturmaya başlamıştır.Aptal tarihçilerin yaptığı aptallığa çok küçük bir örnek,büyük iskenderi o topraklara sonradan gelmiş olan slav'lara hediye etmeleri gibi veya yunan'lıları kesen büyük iskenderi yunan'lı lanse etmek gibi, aşşağı tükürsen sakal,yukarı tükürsen bıyık)
paylaştığın bilgilerin için teşekürler ...
börekle slavlığlı ayırman ilginç
bizim boşnak böreği dediğimize
bulgarlar bulgar böreği,ruslar da rus böreği ,ukranialılarda rus böreği diyorlar ve hepsi aynı..kimlere özgü olduğunu bilmiyorum da doğruyu nereden öğreneceğiz.keşke bulan zamanında bi yerlere yazsa imiş bu yemeği ben buldum deyip
kim buldu ise allah razı olsun
bu arada italyanlarla olan akrabalığınızı neden göz ardı ediyorsun bu dilinizede yansıyor araştırmadan söylemiyorum
yada bunu inkarmı ediyorsun.nasıl fransızlarla ingilizler akrabasa sizde italyanlarla akrabasınız.arnavutlar burada,rozayede feodal yaşıyor,diğer yerlerde kesinlikle feodal değiller feodal yaşasaydılar bu günkü durumlarında olmazdılar. zeten feodal olmak gerilemektir geri olan lar ezilmeye sömürülmeye ilerlemememye mahkumdur feodal olmayı savundun izlenimi doğdu bende bunu savunman ilginç
S.y rojda!!!
Feodel yapıdan kastınızın ne olduğunu ve ölçülerini bilmiyorum.Yanlız feodelliğin kırıntıları olarak sizdede sülale isimlerini görüyorum.Başka balkan göçmenlerinin bu kadar sülale,clan isimi ve taşıdığını bilmiyorum ve görmedim.(pomak,torbeş,bulgar muhacir, vs) Bu sülale ve feodel isimler bizden eriyip siz olanlardan size kalmış olsa gerek.
Türkiyede feodel yaşayan arnavut'lara örnek samsun,tokat,elaığ,adana,izmir,aydın,manisa vs köy kasabalarında bir hayli ve bolca bulabilirsiniz..(feodellikten kastim birbirini tutan ve tanıyon hısım akrabalardır, tabiki orta çağ derebeylikleri deilidir, yanlız çok acıdır ki bende olmasını istemem ama arnavut'larda bu derebeylik tarzı yaşamlarda yok deildir hala az dahi olsa mevcuttur, bilhassa kominizmin yıkılmasından sonra daha çok hortlamiştır)
Bunlarla desteklersek hata etmiş olmayız.
Shqiptarë të Kosovës të dëbuar me dhunë nga trojet e tyre
prej pushtuesve serbë në vitin 1912
Përveç në Vilajetet e shënuara pothuajse në të gjitha viset tjera
të Turqisë ka popullsi me origjinë shqiptare
Ndër këto Vilajete mund të veçohen: Adapazari, Stambolli, Brusa, Eskishehir, Kytahia, Manisa, Izmiri, Ajden, Adana, Ankara, Tokat, Samsun, Elazey, Edrene e tjerë.
http://www.kosovali.net/kosova_samsun.htm
Bizim yani arnavut'ların italyan'larla akraba olduğumuzu söylemişsin bunu sadece senin bilğisizliğin olarak görüyorum, zaten bunları bilmen gibi bir zorunluluğunda yok, ayıflamıyorum. Senin bizlerle akraba bildiğin italyanlar evet onların hepsi asimile arnavut'lardır zaten italyan dediğin tek bir ırk değildir italik halkların toplamından çıkan ulus devletlerin çıkmaya başlamasıyla o rüzğara kapılık kurulmuş bir devlettir..Dediğim gibi orta italyadaki arnavut'lar dilini kaybetmiş ama arnavutluğunu bilmektedirler bu topluluk bu bölgeye roma döneminde gelindiği biliniyor.1400'lü yıllarda yani 600 Y.y önce siyasi ve dini sebeblerden dolayı topluca yapılan göçlerde italyanın sicilya ve kalebria bölgelerine büyük arnavut göçü yaşanmıştır bu arnavut'lar ise asimile olmamıştır arbereş olarak anılmaktalar, dillerini hala konuşmakta ve bu bölgelerin çoğunluğunu oluşturmaktadırlar, italyada en çok clan olarak yaşayan ailelerin bulunduğu bölğelerdir en büyük fis ve clan'lar arnavut'lara aittir, hepimizin filimlerden bildiği italyan mafya'sı olarak tanıdığı zevat'lar bunlardan çıkmaktadır.İtalya bu topluluğu ve dillerini italyancanın bir lehçesi olarak lanse etmekte bunun amacı ise ülkelerinde azınlık çıkarmamaktan kaynaklanmaktadır.(Uzun lafın kısası arnavut'ların ırk'ende dil'ende akrabası yoktur)Aksini idda eden buyursun, seviyeleri bozmamak şartıyla her konuda tartışabiliriz.
Aşşağıdaki link'e girip italyada'ki asimile olmamaış arnavut(arbereş)leri ve yaşadığı şehir,kasaba ve köylerine kadar detaylı bir şekilde görebilirsiniz..
Daha çok bilği vermek istiyorum ama huyum kurusun illaki detayına girmem lazım onun için konu uzuyor, yazacaklarım bunlarla sınırlı deil şimdilik bu kadar yeter.Allaha emanet olun.
Biz kimseyle akraba değilizzz!!
http://www.guzzardi.it/arberia/mappa/mappa.htm
Siyaset felsefesinde ve antropolojide bir gerçek vardır o da "IRK YOKTUR" dur..
kim kendisini ne olarak gormek istiyorsa o dur.. Bilimsel(Empirichal) olarak bir insanın Turk Boşnak Laz oldugunu ispatlayamazsınız ancak kemik yapıları serttir derisi siyahtır gözleri çekiktir bunlar da ırk olarak atfedilmez farklılaşma olarak (Alternation) olarak ifade edilir ırk olarak ayırmak ise ırkçılığa yol açar bu konular hassastır. Konu hakkında yazılan eserlere bakmak gereklidir mesela Ernest Gellner yada Louisse Altusser Sonuç olarak benim salt bilimin ışından ayrılarak bir birey olarak soylemek istediğim şey Insanlar kendi benliklerini kendisi belirler.. Her kez insandır yaratan insanları kardeş olarak yaratmıştır. Dünyanın farklı bölgelerinde yasayan Hunter Gatherer'lar(Avcı e Toplayıcılar) bolgelerde gelişmiş ve sosyalleşmiştir bizler ise ayrı ayrı bu guruplrdan geliyoruz ve buna gore de SADECE Adet ve Örflerimiz farklı (ırk olrak) ..... Bu konular insanları yorar ve birbirine düşürür okumadan fazla derine inmeyelim.......
bu arada italyanlarla olan akrabalığınızı neden göz ardı ediyorsun bu dilinizede yansıyor araştırmadan söylemiyorum
yada bunu inkarmı ediyorsun.nasıl fransızlarla ingilizler akrabasa sizde italyanlarla akrabasınız.
İskoçya nında Gaelce de ki adı "Albain" dir ve 18.yüzyılda klasik kültürden yana olan İskoçlar bunu "Albania" biçiminde kullanmışlardır veya Kafkas Albania (Caucasian Albania) sını örnek verebilirim.
Bunların ve sizin söylediğinizin,Arnavut'lar ile uzaktan yakından alakası yoktur.
Arberesh ler ile bilgiyi de Besnik vermiş,teşekkürler Besnik!
shqiptar e ''geg'' yani ''kuzeyli'' arnavut'lar
shqiptar e ''tosk'' yani ''güneyli'' arnavut'lar
Bence iskoç'larla akraba olma olasılığımız yüksek, gaydamızda ünlü ''arnavut gaydası'' iskoç'lar bizim modernize halimiz olsa gerek, onların etekleri karelii:) :) onlar çağı yakalamışş..
besnik çok iyi cevapladın ben şimdi kampa gireceğim daha iyi hazırlanmam gerek.kütüphaneye gidecem,hem bu kadarmı önemli arnavut veya boşnak olmak
Cevaplarımı iyi bulmana sevindim, senin cevaplrında iyi!!
Yanlız!!! biz italyan'lara deil italyanlar bize benzer.
Böğrek konusu için sana cevap verememiştim, onu bir ayrıntı olarak yazmıştım bence ona takılma yanındaki aile geleneklerine takıl, ayrıca mutfak kültürüde küçümseneçek bir kültür olmamalı, bir milletin olmassa olmazlarındandır diye düşünüyorum.Eğer arnavut olsaydın başka milletlerin hiç böğrek yapmadığını sanardın ve böğreğin bizler için nedemek olduğunu anlayabilirdin.
''shqiptar e geg'' kuzeyli arnavut mutfağı hamur ağırlıklıdır, millet baklava tatlısının kimin olduğunu tartışa dursun, biz baklavayı ''arnavut baklavasını'' binlarce yıl önce dağ'larda yapıyorduk, başkaları ise saray tatlısı olarak yapmıştır.Bunun kimin olduğunu görmek için ''öz''e dönmek lazım biz arnavut'lar dönüp özümüze bakıyoruz ve dağ köylerimizde dahi bu tatlı yapılmaktadır, farklı bir ad olarak böğrek tatlısıda diyebiliriz buna, arnavut''LAKNUR'' böğreğini yapıyorsun sadece içini farklı ve kesimini yapıyorsun, şerbetini hazırlayıp döküyorsun alın size böğrek tatlısı(baklava)..Her neyse arnavut'lar için böğrek olmassa olmazlardandır, kuzeyli arnavut mutfagı sırf hamur işidir günümüz italyan mutfağınında çekirdeğini oluşturur, çaktırma ama bu akraba oluyoruz anlamına gelmez, bizden çalıp modernize etmişler hep:) :)
''Shqiptar e tosk'' güneyli arnavut'ların mutfağı genelde zebze ve et ağırlıklıdır.
hem bu kadarmı önemli arnavut veya boşnak olmak
Evet arnavut ve boşnak olmak önemli değil benim acımdan, olsaydı eğer burda olmazdım, şu da bir gerçek ki hayvançılık sektöründe bir hayvanın cinsi, tarım söktöründe bir tohumun cinsi ne kadar önemli ise, insanlarında ne olduğu bence çok önemlidir, din kitaplarıda bunu söylemektedir insanların ırk,ırk kavim,kavim ayrıldıklarını, haddi aşmamak şartıyla herkesin kendinin ne olduğunu bilmesi gerektiğini düşünüyorum.Kalın sağlıcakla..
Boşnaklar aslen Gotlardan gelmektedir diyor bosnali bir yazar.Yani Almanalra dayıyor soyu.Ama neden slav dili konuşuoyrlar derseniz onlar slavlaşmıştır diyor bu yazar.
Kurtanovic konuyu çok güzel aktarmışsın.
tebrikler
Bence boşnak olmak ayrıcalıtır.
Boşnaklar aslen Gotlardan gelmektedir diyor bosnali bir yazar.Yani Almanalra dayıyor soyu.Ama neden slav dili konuşuoyrlar derseniz onlar slavlaşmıştır diyor bu yazar.
Bu bir söylencedir ve sebebide şu elyazması kitaptır;. Boşnakların ve Hırvatların ataları Gotlardır denmiştir. Latincede 'Libellus Gothorum'(Gotların kitabı) diye geçen. eski bir tarihsel kaynağı içine kattığı düşünülen, ortaçağdan kalma bir el yazısıdır. Adıda Dioklea Rahibinin Vakayinamesidir. Burada anlatılan Gotların Pannoniaya göç etmeleriyle başlar ve bu gotları slavların ataları olarak görür. Bu kuram rönesans dönemi tarihçileri tarafından çok kullanılmıştır. Bunlardan en önemlisi Benediktin Keşişi Mauro Orbinidir. Bu adamın kuramında; önemli saydığı ırkların (vandallar, avarlar, normanlar, finler, traklar ve iliryalılar dahil olmak üzere) neredeyse hepsi slavdı, ve bu bütün slavlarda gottu. Bunların hepsi aynı slav dilini konuşurdu, iliryalılar ve traklar hariç ortak vatanları iskandinavyaydı ve tek isimle anılıorlardı GOTLAR. Gotlar ile yapılan bu özdeşleşme, Got-slavların avrupa tarihinde en etkin en güçlü ırk olarak gösterildiği bir çeşit Pan-Slav ideolojisinin bir parçası olarakda kullanılmıştır.
2, dünya savaşında faşist hırvat devletinden kendi ülkelerine özerklik tanınmasını talep eden Boşnaklar, kendi Boşnak kimliklerini tümüyle farklı bir ırk temeli üzerine kurmaya çalıştıkları bu kuram, özellikle bizim Boşnaklarda büyük ilgi görmüştü. Bu kuramın kabul görmesinin sebebide budur kısacası özerklik elde etmek. 2, Dünya Savaşı yıl zamanı 1492 yılında, özerklik yanlısı bir grup Boşnak, adolph hitlere, ırksal açıdan diğer komşularından üstün olduklarını iddia eden bir memorandum göndermişlerdi; Bizim Boşnaklar bu memorandumda şunu yazmışlar; '' Irk ve kan olarak slav deiliz, bizler got kökenliyiz, Biz Boşnaklar bir germen kavmi olarak 3, yuzyılda güneye inerek balkanlara geldik''
besnik bir düzeltme yapmam gerekiyor baklava ermeni mutfağına özgü bir tatlı boşnaklara ait olduğunu zannettiğim biriyanda bir ermeni yemeği
Rojda!!
Ermeni mutfağından bir haberim kusuruma bakma, baklavayı ise rumlar sahiplenir ve türk'lerle paylaşamazlar ama şu bir gerçektir ki ''arnavut baklavası'' tabiri vardır biz bu baklavayı binlerce yıldır yaparız.
Senin ''biryan'' dediğin halka arasında ''büryan'' olsa gerek biz arnavut'lar arasındada ''MİŞORİZ'' dir, isabetin bu kadarına pes derim doğrusu şu mişoriz ve baklava'sız bayramı'mız olmaz bizim arnavutların...''miş''(et) ''oriz''(pirinç,pilav)
Ispatlanacak bir şey yok, dediğim gibi biz bunları özümüzde dağ köylerimizde dahi yapıyoruz, başkaları gibi sadece saraylarda elit kesimde değil, bizim yaptığımız gibi herkes özüne dönsün, geldikleri yerlere bir baksınlar bunlar yapılıyormu, heralde en iyi çözüm bu olsa gerek...
arnavutların kendine özgü kültürleri var .bu yadsınamaz.ama bu kültürün arkasına sığınıp hiç ilerlememek bu çok kötü sadece ben arnavutum ben boşnağım deyip bu kültürü geliştirmemek sadece kendi içimizde kapalı kutu olarak yaşamak yanlış
Yanlış anlaşıldığıma üzüldem, bu bilğileri bilmek bu şekilde kalmayı gerkektirmez. Arnavut'lar tarihini,folklorünü ve gelenekleri bu güne kadar kapalı kutu gibi yaşadı arnavut kültürü hiç tanıtılmadı inşallah bu saatten sonra gelişerek bu olacaktır(gelişirken orjinliğin bozulmasına karşıyım)
Bu adamın kuramında; önemli saydığı ırkların (vandallar, avarlar, normanlar, finler, traklar ve iliryalılar dahil olmak üzere) neredeyse hepsi slavdı, ve bu bütün slavlarda gottu. Bunların hepsi aynı slav dilini konuşurdu, iliryalılar ve traklar hariç ortak vatanları iskandinavyaydı ve tek isimle anılıorlardı GOTLAR.
Bu adam kuram değil hayal kuruyor!!! yani biz arnavut'lar slav dilinimi kullanıyoruz, allah'tan lutfetmişte bizi vatanımızdan etmemiş
(The ancient Illyrian City of Dodona in Chameria)
(The ancient Illyrian City of Dodona in Chameria)
http://www.geocities.com/CapitolHill/Congress/1633/Cameria.HTML
''Pelasgia'' Tarih öncesi ''Zeus''a tapılan ve adakların adandığı yer olan ''dodon'' ve cevresidir, burası ise günümüz güney arnavutluk(epir) yani çameriya'dadır, çameria ise 1944 yunan soykırımına kadar %100 arnavut nüfuslu bir bölgedir,yunan soykırımı ve zorunlu göçünden sonra bu oran günümüz tarihinde %50'lere düşmüştür
.''Plasg'' pelasgça'da yani eski arnavutça'da kadim ve yaşlı anlamındadır, günümüz arnavutça'sında ise ''plagk'' yaşlı anlamını taşımaktadır.Tarih öncesi arnavut'ların ''zeus''a itafen kullandıkları kelime ise ''zot''tur, günümüz arnavutça'sında ''zot'' sahip ve tanrı anlamındadır..
Plasgia'lıların kollarından olan,trakya'lılar,,italya'da etrüsk'ler,anadolu cevresinde feriçya'lılar,balkanlar'da iliryalılar,(masetim)makedonya'lılar ve epirot'lar bunlar hem cins ve hem lisan idiler, günümüze kadar benliğini,dilini,örf,adet ve geleneklerini koruyabilenler sadece iliryalılar'dır, azalan Makedonya'lılar ve epirot'larda zamanla iliryalıların fis'leri(sop,boy) haline geldiler,geriye kalanların hepsi benliğini kaybederek tarih sahnesinden kayboldular.
Hasip abi "Bugün Türkiyedeki bir çok Arnavut hele doğu bölgesine yerleşenler özellikle Van dolaylarına yerleşenleri Kürtlerden ayırt edemezsiniz..."
derken ne anlatmak istediğin anlıyamadım doğrusu?
Sen bizden daha iyi biliyorsun Tokat ta Arnavut köylerinde türkçe bilmeyen Arnavutların yaşadığını ve Samsun,Manisa,Adana,Ankara, Karadeniz bölgesinde,İstanbul,Bursa,İzmir,Sakarya da yani her ilde hemen hemen Arnavutların kültürlerini muhafaza ederek yaşadıklarını,fakat Türkiyedeki birçok Arnavut Kürtlere benzer demeni anlıyamadım???
Üsteki yazıdan alıntıdır ''Pelasgia'' Tarih öncesi ''Zeus''a tapılan ve adakların adandığı yer olan ''dodon'' ve cevresidir, burası ise günümüz güney arnavutluk(epir) yani çameriya'dadır, çameria ise 1944 yunan soykırımına kadar %100 arnavut nüfuslu bir bölgedir,yunan soykırımı ve zorunlu göçünden sonra bu oran günümüz tarihinde %50'lere düşmüştür
.''Plasg'' pelasgça'da yani eski arnavutça'da kadim ve yaşlı anlamındadır, günümüz arnavutça'sında ise ''plagk'' yaşlı anlamını taşımaktadır.Tarih öncesi arnavut'ların ''zeus''a itafen kullandıkları kelime ise ''zot''tur, günümüz arnavutça'sında ''zot'' sahip ve tanrı anlamındadır..
Plasgia'lıların kollarından olan,trakya'lılar,,italya'da etrüsk'ler,anadolu cevresinde feriçya'lılar,balkanlar'da iliryalılar,(masetim)makedonya'lılar ve epirot'lar bunlar hem cins ve hem lisan idiler, günümüze kadar benliğini,dilini,örf,adet ve geleneklerini koruyabilenler sadece iliryalılar'dır, azalan Makedonya'lılar ve epirot'larda zamanla iliryalıların fis'leri(sop,boy) haline geldiler,geriye kalanların hepsi benliğini kaybederek tarih sahnesinden kayboldular.Üsteki yazıdan alıntıdır
Yahu üsteki yazdıda gösteriyor işte...
Hepimiz Hz Adem ve Havvadan geldik... Etrüsklerden İtalyanlar gelmiş. Aynın Türkler Etrüsklerle Akraba....
Bakın MÖ 5300 yılında Nuh Tufanı olmuş... MÖ 1650 yılında Hz Musa kavmini mısırdan çıkarmış. O yılda Egede büyük bir yanardağ patlamış Avrasyada 40 gün güneş gözükmemiş küller ve dumandan. Antik helenlerden kurtulanlarda ya Anadoluya yada Balkanlara kaçmış. Dünyanın her yerinde çatışmalar ve doğal afetler yaşanmış. Mısırı Hiksoslular feth etmiş ve ondan sonra onların hanedanı devam etmiş. Dünyada doğduğu yerde ölen insan sayısı %2 tarih boyunca insanlar bukadar hareketliyken. Kim nereli kim kimden, DNA testi hariç tespit etmek çok zordur.
Sabancı Üniversitesinin 4 Cilt Dünya Tarihi ve Atlası seri var güzel bir eser. Onu yorumlayın tarihi okuyun. 3000 yılda yapılan savaşları görünce insan hareketlerini görünce insan şaşırıyor ister istemez. Önemli olan bugün kim kinimle iyi anlaşıyor. İnglizler ve Almanlar yakın akraba ama birbirini sevmezler...
Öte yandan herkes birbiriye uzaktan zaten akraba....
Bakın bugün kim kiminle dost, kimkiminle düşman. Önemli mesele günümüzdür.
100 yıl sonra Türkiyede kaç boşnak ve arnavut dillerini konuşacak. Kim onların Arnavut yada Boşnak asıllı olduğunu anlayacak ve Türk'ten ayrı görecek... şu anda kimse göremiyor... Ki eski dönemlerde ne nufus kaydı ne nir şey vardı. Kim kiminle evlenmiş kim nereye yerleşmiş belli değil. Sadece belliolan Büyük ordu ve güçler olmadan bir yeri almadan gelip yerleşenler yerleştikleri yere ayak uydurmuş ve dillerini benimsemişlerdir. İstila edenler ise kendi dillerini benimsetmişlerdir.
Bakın Kuzey Arnavutları uzun boyludur, sarşın ve renkli gözlü çoktur. Buda slavlarla evliliğe işarettir. Güney Arnavutları Tosklar kısa boylu ve esmerdir. buda yunanlılar ve kuman, peçenek türkleri ile evliliği gösterir...
Yani bugün kim safff.... Dağda yaşayan dağ köylüleri bir oranda saf.. Oda o aile nezaman buraya yerleşmiş onu araştırmak lazım...
Arnavut kültüründe klan içi evlilik yasaktır. Dolayısıyla genç erkekler gidip uzak diyarlardan kız kaçırırlarmış... Arnavut klanları ile savaş olmasın kan davası olmasın diye özellikle Arnavut olmayanlardan kaçırırlarmış... Bu kızlar Arnavutlara çocuklar doğurmadımı. Şimdi genetik bilimi diyorki nesil kadından geçer. Baskın gen kadınınkidir. Hadi buyrun bakalım SAF IRK teorisi yapanlar ayıklayın pirincin taşını......
Benim için tekrar söylemem gerekirse. Bosnayı savunmak için şehit olan biraraya gelen herkes benim Irkım Benim Milletimdir.....
Ben iyi tanıyorum, Ersin,
Ama Vandada kürtleşmiş Arnavutlar vardır. Hatta irandada vardır. Güney doğu bölgesine yerleşen Boşnaklar ve Arnavutları kılık kıyafetini görünce Arnavut yada Boşnak olduğunu anlayamazsın.
Ha Arnavut olduklarını daha unutmamışlar. Ama eminimki 200 yıl sonra kimse hatırlamaz nereli olduğunu...
Bu kürtleşmiş arnavutlar içindede Vanlı Murat Demir (Mustafa Bayramın koruması) adında pkk itirafçısı birisi vardır. Nokta Dergisine verdiği röportajda Arnavut kökenli olduğunu söylemiştir.
Ha ben hepsinin asimile olduğunu söylemedim. Demek istediğim insanlar Kültürlerden etkileniyor, bir halk öbür halkın giyimini, yemeklerini taklid ediyor...
Bu ülkede bundan 50 yıl önce Hamburger deseydiniz nediyon derlerdi...
Kot pantalon Amerikan çoban kıyafet değilmi....
Yani tarih boyunca insanlar insanlardan çok etkilenmiştir...
Tarih boyunca gelişmelerin Avrupa Asya arasında olmasındakien büyük sebepte buraların geçiş yolu olmasıdır....
Yahu üsteki yazdıda gösteriyor işte...
Hepimiz Hz Adem ve Havvadan geldik... Etrüsklerden İtalyanlar gelmiş. Aynın Türkler Etrüsklerle Akraba....
Longuri!!!
Dini iancı olan herkes gibi bende adem ile havva'dan ve su'dan yaratıldığımıza inanıyorum...
Yanlız!!!!
Etrüsk'lerle türk'lerin akraba olduğunu söyleyen bir çok cevreyide biliyorum, akraba olduklarına dahir bir delil bir kanıt getirin,yaşayışlarında bir ortak nokta,dillerinde bir benzer kelime gösterin veya başka kanıtlarda olabilir.Bekliyorum...
Bakın Kuzey Arnavutları uzun boyludur, sarşın ve renkli gözlü çoktur. Buda slavlarla evliliğe işarettir. Güney Arnavutları Tosklar kısa boylu ve esmerdir. buda yunanlılar ve kuman, peçenek türkleri ile evliliği gösterir...
Kanımca çok hatalı bir tespit.
Tabiki evlilikler kız almalar vermeler olmuştur ama bu kadar değil..Tip olarak arnavut'un güneyi kuzeyi yoktur arnavut'ların genelinin saç renği kumral ve siyah saçlıdır,renkli göz olarak yeşil göz ağırlıklıdır veya kahverenği göz tonları,ten renk'leri ya buğday, yada beyaz tenlidirler..
Yukardaki arnavut tiplarini açıkcası hayretle okudum, çok sayıda güneyli arkadaşım var hepside uzun boylu kumralı'da var siyah saçlısıda.Ben kuzeyliyim şarışınların çokluğunu ilk sizden duyuyorum.Tabiki var ama sizin sandığınız kadar çok değil kosovanın siyasi,spor ve sanat çevresine bakınız hanğimizin tiplemesi uyğun.Kalın sağlıcakla..
İliryalı,
senin ne kadar ırkçı oduğunu ben biliyorum...
Benim yazdıklarım DNA testleri sonucunda yapılan araştırmaların delili...
Nolel Malcolm kitabındada buna yer vermiş... Toskların içinde esmer kısa boyular vardır.. Geglerin içindede mavi gözlü sarışınlar vardır...
Inanmıyorsan git bütün Arnavutlara DNA testi yaptır...
Ha dil Arnavutça bozulmadan gelmiş en eski dildir... Dillerini korumuşlardır.
Ama Slav, Bizans, Kuman ve Peçenek kızlarınıda Dedelerimiz eş yapmışlardır...
Ayrıca Osmanlının balkanlara gelmeden önceki Balkan haritasına bakın. 11. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar. Sırp imparatorluğu nerede kurulu. Belgraddan yukarısında toprak yok ama mora yarım adasına kadar bütün bölge yönetimlerinde. 1. Kosova savaşında sadece 200 Bosna süvarisi vardı sırp ordusunda ama buna karşın binlerce Arnavut vardı bu orduda. Şimdi bu devirde hiç Arnavutlar sırplar ile karışmadımı. Hiç evlilik yapmadımı. Tosk aksanının sebebi bizanstır bu tarihçiler söylüyor. Şimdi Aksanın çıkmasına sebep olanlar hiç Bizanslı kız almadımı. Ortodoksluğu kabul et dilinde bazı kelimeleri kabul et ama evliliği kabul etme... Sancaklı, Bosnalı, Kardağlı ve yakın bölgedeki Sırplarda nekadar Arnavut kanı varsa. Arnavutlardada bukadar sırp, boşnak, bizans, kuman, peçenek,avar kanı vardır.
Bu gün Türkçeye Rus kelime girmediği halde dünya kadar Nataşa Türkle evlenip Türk kanına girdi...
Sen neyden bahsediyorsun. Bu dünyada Aşk dili diye bir şey var ve bu dili konuşan kimseyi tanımaz.
Kim ne derse desin. Her millete her halkta başka etnik grupların izi verdır. 1000 sene önce bir başkasıyla evlenen sadece bir Arnavut varsa onun soyundan en az 100.000 kişi şu anda sağdır. Nerde o saflık... Ha insanlar sadece yaşadıkları bölgede kabul görülen diller ile birlik kurmuşlardır. Aynı dili konuşanlar aynı düşünmüş, aynı yazmış, aynı ağlamış, aynı gülmüştür.
Seninle tartışmam. Sen ayrı bir NAZİ sin.. Hele hele tanıdığın insanlara hakaret eden ayrı bir kişiliksin... Bakalım bu forumda kaçkişi ile kavga edeceksin...
Bana diyorsunya herkesle kavgalısın... Sen burada milleti Arnavut olduğunuza ikna etmeye çalışıyorsunda...
Senin Küçük çekmecedeki Akrabaların hiçarnavuta benzemiyor bu nasıl olacak...:D :D
İliryalı,
senin ne kadar ırkçı oduğunu ben biliyorum...
Benim yazdıklarım DNA testleri sonucunda yapılan araştırmaların delili...
Nolel Malcolm kitabındada buna yer vermiş... Toskların içinde esmer kısa boyular vardır.. Geglerin içindede mavi gözlü sarışınlar vardır...
Inanmıyorsan git bütün Arnavutlara DNA testi yaptır...
Ha dil Arnavutça bozulmadan gelmiş en eski dildir... Dillerini korumuşlardır.
Ama Slav, Bizans, Kuman ve Peçenek kızlarınıda Dedelerimiz eş yapmışlardır...
Seninle tartışmam. Sen ayrı bir NAZİ sin.. Hele hele tanıdığın insanlara hakaret eden ayrı bir kişiliksin... Bakalım bu forumda kaçkişi ile kavga edeceksin...
Bana diyorsunya herkesle kavgalısın... Sen burada milleti Arnavut olduğunuza ikna etmeye çalışıyorsunda...
Senin Küçük çekmecedeki Akrabaların hiçarnavuta benzemiyor bu nasıl olacak...:D :D
dy babcyshe,nje cyshja prishtines shqiptar, nje cyshja kumanovıs shqiptar, une qind për qind jem shqiptar fis'i burbatos!!!
po ti???
babcyshe fis'i eshte burbotos(pristina)(krasniç)
babcyshe fis'i eshte mokos(pristina)(krasniç)
cyshja fis'i eshte barilev(pristina)
cyshja fis'i eshte kumanovıs(kıraniç)
Akraba meselesinide anlamış değilim, özel mesajını heyacanla bekliyordum ama şimdiye kışmetmiş...
Unutma ki bende seni çok iyii tanıyorummm!!!!
Hajd ula morr, mir e ledzojj..
Alda oku!!!
Türkiye'ye gelen fis'ler 1912-15 arası tabi okuyabilirsen...
Küçükçekmeçe'de benim akrabam yok.Tartışmaktan kaçınmam bilirsin ama bende seninle tartışacak değilim, heleki bu ortamda asla...
-------------------------------------------------------------------------------------------
shpërngulën fise të ndryshme të shqiptarëve. Ne këtë qytet jetojnë dhe veprojnë: Sfarçalitë (të fisit Sop), të cilët në Kosovë kishin ardhur nga njëra Sfarçë (nuk dihet cila: e vogla, apo e madhja) dhe atëherë ishin vendosur në fshatin Nedakoc të komunës së Vushtrrisë, madje Bacalitë (fisi Krasniq), të cilët në vitin 1878 ishin përzënë me dhunë nga Nishi dhe ishin vendosur në fshatin Pomazatin të Fushë Kosovës. Kjo familje konsiderohet ndër të parat të familjeve shqiptare që kanë zënë vend në Bafra. Aty jetojnë edhe familje lë Prebrezëve (fisi Gash), të Bellopojëve (fisi Kelmend), të Plla-nalive (fisi Thaq dhe Sop), të Llumnicëve (fisi Gash), të Dragushëve (fisi Gash dhe Thaq), lë Llozanëve (fisi Kelmend) e tjerë.
Në fshatin Karpuzkëjy janë vendosur Sfarçat, Gojnovcët (fisi Kelmend), Marevcët (nga Marevci ku më parë ishin vendosur shumë familje muhaxhere), Shurecët (fisi Krasniq), Zubicët, Pllanat, Prebrezët, Gimicët, Orllanët, Sllakuçanët, Shamallukët, Pasjaçët, Dragushët, Balltiqët, Rukovcit, Burincët, Zhinipotokët, Turgutët, Kordincët, Berilët, Cërno-gorët, Boshnjakët dhe një familje turke e Prishtinës, që tash mbiemrin e ka Jillmaz.
Në Akkunej jetojnë Mollakët, Raçët (fisit Krasniq), Pllanalitë, Makovcit, Zhushët (fisi Krasniq), Konjushët (fisi Krasniq) e tjerë. Ndërsa në Eldaut janë të vendosur Rashicët (fisi Shalë), Podvoricët (fisi Krasniq), Melakët. Bedeshi ka Llumnicë, Mramorë, Zhushë, Sllamellukë, kurse në Azayjetojnë Podvoricët.
Në fshatin Kanaxhak ka Burincë, Vardarë, Topanicë, Majkovcë, Boshnjakë, Podvoricë, Ver-topë, Ivajë (fisi Kelmend) e tjerë. Në Koshikëjy elementi shqiptar përbëhet nga Ramiqët, Marevcët, Kryelevët, Butovcitë, Lecët, Podvoricët, Krivaçët, Berjanët, Burincët, Rashicët. Hertova ka Bacali, Berjanë etj., ndërsa në Elypli jetojnë Gubetinët, Krivaçët dhe Zhushët. Në Korolluk ka Spahi e tjerë.
Në fshatin Kajdollap jetojnë Pllanalitë, Shishanët, Trudët, Bacalitë, Makovcit, Tërpezët, Gërgurët, Sogojevët, Berilët, Tërhollët. Në Turbekëjy ka Prebrezë, Hergajë dhe Mramorë, ndërsa në Rengelkëjy jetojnë Ratkocerët.
Në Evrenushak jetojnë Makovcit. Fshati Osmanbejllik është i banuar me shqiptarë. Aty jetojnë Bacalitë, Malokët, Çomurët, Majkovcët, Lahinovcët, Paçaradët, Pllanalitë, Pasjaçët, Goranët, Tihovcit dhe Ratkocerët.
Në fshatin Tashkypri jetojnë Sfarçat, Podvoricët, Makovcit dhe Bajçinovcit. Në Yçpunar ka Pasjaçë.
Në Myzmeleki jetojnë këto grupe të familjeve: Pllana, Sfarça, Raça, Grabanica (fisi Kelmend), Byçmetët (fisi Thaq), Bubicët, Simnicët. Fshati Akteke ka Mukulan, Toçanë (fisi Kelmend), Pllanë dhe Zhushë. Në Gërçesu kanë gjetur vendbanim Llozanët, Bubliqët, Pllanalitë e tjerë.
Në fshatin Domazay jetojnë Breznicët, Sakicollët, Bullatovcit, Podvoricët, Toçanët. Në Rengeli janë të njohur Gimollët, Podvoricët, Sakicollët.
Nëpër fshatra tjera jetojnë Toçanët, Bërbatovcit, Bellopojët, Tihovcit, Konjushët, Gimollët, Llozanët e tjerë.
Përveç në Bafra, shqiptarët janë të vendosur edhe në qytetin e Merzifunit, të Sinopit, të Gerzës, të Allaçamit, në Tekekëjy, në Samsun, si dhe nëpër disa fshatra që e përbëjnë rrethinën e këtyre qyteteve. Në Samsun jetojnë Zhinipotokët, Ramiqët, Pllanalitë, Zhushët, Zhugollët, Buçincët (fisi Thaq), Gjyshincët (fisi Gash), Shulemajtë, Konjushët e tjerë.
Në Merzifun ka Bacali, Konjushë e tjerë. Në Allaçam është i njohur fshati Tashkelikëjy, i banuar me shqiptarë. Edhe në qytet ka shqiptarë, sikurse në Gerze dhe Sinop, porse me numër më të vogël. Në qytetin e Tekekëjyt jetojnë vetëm dhjetë familje shqiptare: Sfarçali, Bellopojë dhe Bërbatovcë (fisi Krasniq).
Në Bafra ende mund të gjenden pleq, ndonëse shumë rrallë, të cilët pak a shumë e mbajnë mend rrugëtimin për në Turqi, qysh në vilin 1913/14 dhe 1919/20. Ata më së miri, në mënyrë autentike rrëfe-jnë për realitetin e kohës dhe janë në gjendje të lidhin skajoren e atëhershme dhe të sotmen.
Bende biliyorum,hatta pakistanda bile var,büyük iskender zamanında gitmişler www.zeriyt.com da resimleri var ama hala asimile olmamışlar.
Baba sülalem tam on ülkeye dağılmış durumda şu an ama asimile olmamak için hepsi gelip Makedonya,Kosova ve Arnavutluktan evleniyorlar ve Amerikadakiler dahil hepsi hemen hemen 100 senedir başka bir ırkla evlenmemişler,buna ırkçılık kesinlikle diyemeyiz,iki farklı ırk her zaman sorunlara gebedir evliliklerde.
Valla ben pek gezemedim Arnavut şehirlerini sadece Manastır,Shkup,Kumanova,Prizren,Ferizaj,Pec,Gjilan ,Mitrovica,Prishtina ve Gjakova ya gidebildim ve gördüğüm bütün Arnavutlar birbirlerine benziyorlar bölge bölge pek fark eden bişey göremedim.
Beni tanıyorsun. Beni ve Ailemi çok kişi tanıyor...
Benim saklayacak bir şeyim yok.... Ayrıca Yıldırımdaki Boşnaklar Gültaş ailesini iyi biliyor. Amca oğlum Esatıda tanıdın. Baban Boşnak hanım almış bizler %50 boşnak ve arnavutuz diğer Gültaşlar yeni evlilik yapan bazıları hariç %100 Arnavut.
Fakat sen sanal bir kahramansın seni tanıyan yok....
Ama msn ni kullanan esmer arkadaşta sana pek benziyor.
Ben hiç değilse gururla Babam Debre Reka dolaylarından gerçek yazılışı işe Leenguri(noktalı e ile yazılır) Islak kaya yada göl taş manasına gelen Türkçeyede çevrilirken gültaş olan hakiki Arnavut Fisinden(klanından) ım. Hatta yabulçiştaya yerleşen bizim ve diğer dört debreli ailenin konuştuğu Arnavutça için biz Almanyadayken bir Arnavut dilbilimci ile tanışan amcama sizin lehçeniz çok orjinal hakiki arnavutça demiştir. Çünkü bildiğiniz gibibşimdiki Kosova lehçesinde slavca etki. Arnavutluk dilindede tosk ağırlığı vardır.
Debredeb gelip Yabulçiştaya yerleşen
1 kuşak Hüseyin Leenguri
2. kuşak Süleyman Leenguri
3. kuşak Halil Leenguri
4.kuşak Süleyman Leenguri
5.kuşak Hasip Leenguri
6.kuşak Hasip Leenguri
Anne tarafımda Saraybosnaya 150 km mesafede olan Şipovodan Annemin Annesi Ribiç Babasıda Cırnkiçtir. Ribiç Ailesi bölgenin köklü boşnak ailesidir.
Cırnkiç Aileside Türk kökenlidir.
İstorija od Şipovo adlı kitapta hepsi yazıyor 500 yıllık Osmanlı kayıtlarıyla beraber...
Ama benim anlamadığım bir Arkadaşımıza annesi makedon diye küfür ettin...
Şimdi Arnavut olmayanların içinde ne işin var...
Bu hoşgörüyü www.arnavutum.com a üye olan makedonlara yada diğerlerine niye göstermiyorsun... sitene üye olan diğerlerini niye tersliyorsun...
Senin mantığına göre MUHAMMET AİLDE ARNAVUT güneşte kalmış biraz ondan esmer değilmi.....
Ben buradan bir şey diyebilirim. Sen medeniyet yemeğinden biraz ye...
Boşnak ile Börek , Ermeni ile Baklava..eşitliğini nasıl kurabiliyorsunuz...?
Hamurun milliyeti olurmu beyler...!
Başlık Boşnakların kökenleri !
Arnavut tarihi ayrı bir başlık altında incelenebilir...!
Slav milliyetçisi değilim ama..Bugün Arnavutçayı kaç milyon insan kullanıyor Slavca yı kaç milyon !
Arnavutlar ne kadar kalabalık Slavlar ne kadar...!
Slavlaşan Arnavutları geçtiniz...Boşnakları Arnavut..çıkarmaya çalışıyorsunuz....!
Beni tanıyorsun. Beni ve Ailemi çok kişi tanıyor...
Benim saklayacak bir şeyim yok....
Fakat sen sanal bir kahramansın seni tanıyan yok....
Ama msn ni kullanan esmer arkadaşta sana pek benziyor.
Ben hiç değilse gururla Babam Debre Reka dolaylarından gerçek yazılışı işe Leenguri(noktalı e ile yazılır) Islak kaya yada göl taş manasına gelen Türkçeyede çevrilirken gültaş olan
Debredeb gelip Yabulçiştaya yerleşen Hüseyin Leenguri
Süleyman Leenguri
Halil Leenguri
Süleyman Leenguri
Hasip Leenguri
Hasip Leenguri
Anne tarafımda Saraybosnaya 150 km mesafede olan Şipovodan Annemin Annesi Ribiç Babasıda Cırnkiçtir. Ribiç Ailesi bölgenin köklü boşnak ailesidir.
Cırnkiç Aileside Türk kökenlidir.
İstorija od Şipovo adlı kitapta hepsi yazıyor 500 yıllık Osmanlı kayıtlarıyla beraber...
Ama benim anlamadığım bir Arkadaşımıza annesi makedon diye küfür ettin...
Şimdi Arnavut olmayanların içinde ne işin var...
Bu hoşgörüyü www.arnavutum.com a üye olan makedonlara yada diğerlerine niye göstermiyorsun... sitene üye olan diğerlerini niye tersliyorsun...
Senin mantığına göre MUHAMMET AİLDE ARNAVUT güneşte kalmış biraz ondan esmer değilmi.....
Ben buradan bir şey diyebilirim. Sen medeniyet yemeğinden biraz ye...
Arnavutça okuyabilseydin yazımı anlayabilirdin, evet seninde arnavut olduğunu biliyorum...Bende 2 dedemin ve nene'min fis'lerini yazdım...MSN'mi kıran şerefsiz jamaikalı herneyse boşverrr şimdi ortamı değillll...
Boşnak ile Börek , Ermeni ile Baklava..eşitliğini nasıl kurabiliyorsunuz...?
Hamurun milliyeti olurmu beyler...!
Başlık Boşnakların kökenleri !
Arnavut tarihi ayrı bir başlık altında incelenebilir...!
Slav milliyetçisi değilim ama..Bugün Arnavutçayı kaç milyon insan kullanıyor Slavca yı kaç milyon !
Arnavutlar ne kadar kalabalık Slavlar ne kadar...!
Slavlaşan Arnavutları geçtiniz...Boşnakları Arnavut..çıkarmaya çalışıyorsunuz....!
Evet haklılık payın varr, konu başlığını çak farklı bir yere taşıdık...
Alibeg,
Besnik www.arnavutum.com da iliryalı nicki ile yazıyor. Vaktin varsa gir oku yazdıklarını. Bir arkadaş bu siteye girmiş bende makedonum demişti yanlışlıkla sonrasındada bu arkadaşltan bir sürü fıça yedi tabiki.
Her milletin fanatiği vardır... Kardeşim her ırk ta başka ırktan izler vardır. Toplumu dili belli eder. Hangi dili konuşuyorsan o toplumdansın. O toplumun espirisine gülersin....
Boşnaklar slavca konuştuklarına göre slav ağırlığı vardır. Ama diğer toplumlardanda izler vardır. Aynısı Türkler içinde, Arnavutlar içinde geçerlidir...
Bu Besnik adlı arkadaş bundan anlamaz... O dünyada neler yaşanmış, kıtlıklar, savaşlar, barışlar bunları bilmez... Herkes Arnavut der. Sonrada Bunlar koyu Arnavut der.
Irkçılık, ayıklamacılık bir başladımı kişi en sonun sadece kendini beğenir. Bu böyle bir hastalıktır...
Birde ricam var www.arnavutum.com a girin iki boşnak konusu açın bakın bu ırkçılar size nasıl saldıracak.
Valla siz iyi sabrediyorsunuz bu Arnavut işgaline....
Benden yana özürler brate...
Birde anlamadığım. Yahu bir çocuğun kimden olduğunu Annesi bilir.... Bu konu neye benzedi çocuğun annesi konuşmuyor.... Diğer herkes yorum yapıyor. Çocuk ondan çocuk bundan....
Kim nereli olduğunu merak ediyorsa Doğru ABD ye DNA sını yollasın 3000 usd de havale etsin. 2 ayda sülalesinin 50000 yıllık tarihini anlatan dosyası gelsin....
Alibeg,
Besnik www.arnavutum.com da iliryalı nicki ile yazıyor. Vaktin varsa gir oku yazdıklarını. Bir arkadaş bu siteye girmiş bende makedonum demişti yanlışlıkla sonrasındada bu arkadaşltan bir sürü fıça yedi tabiki.
Her milletin fanatiği vardır... Kardeşim her ırk ta başka ırktan izler vardır. Toplumu dili belli eder. Hangi dili konuşuyorsan o toplumdansın. O toplumun espirisine gülersin....
Boşnaklar slavca konuştuklarına göre slav ağırlığı vardır. Ama diğer toplumlardanda izler vardır. Aynısı Türkler içinde, Arnavutlar içinde geçerlidir...
Bu Besnik adlı arkadaş bundan anlamaz... O dünyada neler yaşanmış, kıtlıklar, savaşlar, barışlar bunları bilmez... Herkes Arnavut der. Sonrada Bunlar koyu Arnavut der.
Irkçılık, ayıklamacılık bir başladımı kişi en sonun sadece kendini beğenir. Bu böyle bir hastalıktır...
Birde ricam var www.arnavutum.com a girin iki boşnak konusu açın bakın bu ırkçılar size nasıl saldıracak.
Valla siz iyi sabrediyorsunuz bu Arnavut işgaline....
Benden yana özürler brate...
Birde anlamadığım. Yahu bir çocuğun kimden olduğunu Annesi bilir.... Bu konu neye benzedi çocuğun annesi konuşmuyor.... Diğer herkes yorum yapıyor. Çocuk ondan çocuk bundan....
Kim nereli olduğunu merak ediyorsa Doğru ABD ye DNA sını yollasın 3000 usd de havale etsin. 2 ayda sülalesinin 50000 yıllık tarihini anlatan dosyası gelsin....
Doğrudur abi..!
Yazılanları elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum...!
Amerikada adam beyaz ırktan..bir gün nasıl oluyorsa bu DNA, ATALARI tespit merkezine kan örneğini veriyor..vee bilmem kaçıncı kuşaktan Cengiz Hanın torunu çıkıyor.
Bu tip örnekler çoğaltılabilir gazetede okumuştum..Adam Amerikada Afro Amerikan kökenli olduğunu zannediyor o fikirle büyüyor , çocuklarını o fikre göre yetiştiriyor..!
Hayatı boyunca Afrika kökenli olduğunu zanneden bu zatı muhterem birgün bu DNA, olayına giriyor...görüyorki Genlerinde bırak Afrikayı.. Ortadoğudan bile eser yok...:)
Merak ettğim bu ilirialı kardeşler Avrupada , onca kavim kültür hareket ederken nasıl saf kalabiliyorlar...( öyle bir iki, dağın başında kendine özgü özelliklerini korumakla...olmuyor bence bu işler..).
11. yüzyıl 13. yüzyıl arasındaki Sırp imparatorluğu Arnavut topraklarında kurulu..
1. Kosova savaşında sadece 200 boşnak süvari varken 5000 Arnavut asker var...
Arnavutlarda klan içi evlilik ensest sayılır. Durum böyleyken uğrunda savaşacak kadar iyi oldukları sırplarla niye evlilik yapmış olmasınlar....
Bu gün filistinliler ve yahudiler yakın akraba. Ama durmadan savaşıyorlar.
Almanlar ve İnglizler yakın akraba ama hep savaştılar....
Cengizhan ve timur Osmanlı ve Selcukluyu yağmalareken akraba falan dinlemedi....
Yani dünya dönmüş İnsanlık dönmüş....
Kim kimi bulmuşsa evlenmiş... Kim güçlü olmuşsa dilini benimsetmiş...
Bugün hepimiz farkına varmadan 150 inglizce kelime kulanıyoruz günlük hayatta. Bundan 200 yıl sonra Türkçe kalacakmı göreceğiz....
Dil böyle bir süreçtir. Hayat böyledir... Bugün binlerce Ermeni çocuğu Türk ailelerin elinde büyümüştür. Türk olmuştur.
Ama Herkes Arnavut kökenlidir. Vede ARNAVUTÇA KONUŞANLAR SAF ARNAVUTTUR... Güldürme beni Besnik iliryalı....:D :D :D
Buna kargalar bile güler.....
Bu BaŞlik BoŞnaklarin KÖkenlerİ??? DeĞİlmİ???
EĞer Arnavutlarin KÖkenlerİ TartiŞilacaksa Arnavutlarin KÖkenlerİ Dİye BaŞlik AÇilsin, İnsanlar Nereye YazcaĞini Bİlsİn...
Besnik arkadaşımız Bektaşilik ve Arnavutluk üzerinde nedense çok manevralar yapıyor..Burası yerimi acaba..Ne derler ''misafir umduğunu değil bulduğunu yer''..Konuda Boşnakların kökeniyken..Düşündürücü..
arkadaşlar, boşnaklar eski yugoslavya coğrafyası olarak bildiğimiz topraklara kuzeyden,(Belkide İskandinav ülkelerinden) bu günki KOLAŞİN adı ile adlandırılan yerleşim merkezine göç edip, önceleri hristiyanlığın şu anda mevcut olmayan bir mezhep'i olan, "yaratan tektir"felsefesini savunan BOGOMİLİ mezhep'ine mensup bir hristiyan topluluğu iken, bir kısmı daha OSMANLI İMPARATORLUĞU gelmeden önce, çeşitli sebeplerle müslümanlığı seçmiş, bir kısmı da OSMANLI geldikten sonra zaten felsefe olarak "yaratan tektir" düşüncesini savundukları için (hatta "ülkemizde,gavur külahı görmektense Osmanlı kavuğu görmeyi tercih ederiz" diye söylenen cümlenin boşnaklar tarafından yapıldığı söylenir) müslümanlığı kabul etmiş ve KOLAŞİN'den dağılıp şu anda yerleştikleri yerlerde ikamet etmişlerdir.Şunu belirtmemde fayda görüyorum.(Kolaşinden dağılım Osmanlının gelmesinden önce başlamıştır. Yanlış anşlaşılmasın)
Kaynak : Büyüklerim
Boşnakların neslini tartışmak Arinevitlere mi düştü .
Zaten her arnavut 'a ayrı ayrı kızgınlığım var .
hamur parçasından , göz renginden falan mı ayırt etmeyi düşünüyorlar acaba balkanların yüce BOŞNAK insanlarını ?
Ayırt edemezsiniz , İmparatorluğumuz sizin yüzünüzden yıkıldı zaten ...
Burada konu fazla uzadı evet,farklı yerlere gitti konu.
Fakat şu yukarıdaki sözlerde ilgimi çekti,Kardeş burası milletin kültürüne .....forum kurallarına uyalım saldırma yerimi?
Kimin sözlerine,düşüncelerine karşıysan milletine kültürüne laf atmadan uslubuyla cevabını verirsin...
Zaten her arnavut 'a ayrı ayrı kızgınlığım var
Yada buz tedavisi öneririm sana...
kola?ina?ESKO
29-06-06, 11:49
Burada konu fazla uzadı evet,farklı yerlere gitti konu.
Fakat şu yukarıdaki sözlerde ilgimi çekti,Kardeş burası milletin kültürüne .....forum kurallarına uyalım saldırma yerimi?
Kimin sözlerine,düşüncelerine karşıysan milletine kültürüne laf atmadan uslubuyla cevabını verirsin...
Yada buz tedavisi öneririm sana...
slm alban nasılsınız yaaa ne var ne yok ?
slm kolaşinaçESKO,sende ne var ne yok?
kola?ina?ESKO
29-06-06, 11:55
slm kolaşinaçESKO,sende ne var ne yok?
iylik sağlık ne olsun... ska problem allaha şükürrr.. geldik kahvenizi içtik senide bi görseydik iyi olacaktı ama yoktun....
:) ya konuyu iyice dağttık aslında,d@ti anlattı gelmişsiniz,afiyet olsun, inşallah tekrar görüşürüz Jesko.Nema problem,özelden devam edelim...:D
Benim kültüre laf attığımı mı düşünüyorsun ? Amacım gerginklik yaratmak falan değildi .
Ayrıca benim öfkemi öyle buzla ice-bergle falan söndüremezsiniz , bu öfke çok başka , seni falan aşar dostum fazla kurcalama istersen .
1 - Konuyu saptırmayın . Arnavutlar italyadan bugünün coğrafyasına yerleşmiş bir kavimdir . İtalyan değillerdir ama po ovasından geldiklerini biliyorum .
2 - Boşnakların kökenlerini incelemek GERÇEKTEN sizlere düşmedi, hele hele demogoji yaratıp sağda solda başı boş misali BEKTAŞİLİK falan gibi dandik Turkov geleneklerini , Orta Asyalılık ve gericilikleri bizim kimliğimizle falan özdeşleştirmeye yeltenen dengesizlerde var . Onlara da Lanet okuyorum .
BOŞNAKLAR Franseskan Hristiyanlıktan ; fıkıhta İmam- ı Azam'ın rehberliğinde Hanefi ; itikadde İmam-ı Maturidi'nin ışığında Sünni tertemiz müslümanlar olmuşlardır .
Benim Boşnakların kökenlerini aramak gibi bir amacım yok,öyle bir msj ımda yok,bektaşiliklede ilgili bir msj ım yok,bektaşide değilim,imzamda arnavutun temeli imandır yazıyor...
Öfke konusuna gelince...As topi i Ali Pashes s'e tundi.
Bizi Ali Paşa'nın topu bile sarsmaz. deriz biz.
2 - Boşnakların kökenlerini incelemek GERÇEKTEN sizlere düşmedi, hele hele demogoji yaratıp sağda solda başı boş misali BEKTAŞİLİK falan gibi dandik Turkov geleneklerini , Orta Asyalılık ve gericilikleri bizim kimliğimizle falan özdeşleştirmeye yeltenen dengesizlerde var . Onlara da Lanet okuyorum .
BOŞNAKLAR Franseskan Hristiyanlıktan ; fıkıhta İmam- ı Azam'ın rehberliğinde Hanefi ; itikadde İmam-ı Maturidi'nin ışığında Sünni tertemiz müslümanlar olmuşlardır .
Belliki shqiptar'lara çok kızıyorsun!!!! Kızğınlığının ve cahilliğinin verdiği sersemliklede denğeni kaybetmişsin, bir rod'cuya uğra istersen, balans ayarı yaptır!!
Demek boşnaklarda bektashi'lik yok haaa!!! way beeee sen kendi soyunun detaylarını bilmiyorsan banane!!! Yani şimdi balkan'larda Sarı saltuk'lar, balım sultan'lar vs yokmuydu.
Cevap hakkım doğduğu için yazıyorum, ben o linki sadece paylaşım, bilği birikimi için verdim, boşnak'larla ilğili bilğilerde içierdiği için, bir dayatma ve aksi bir şeyde söz konusu değildir, farklı bir amaçta aranmasını istemiyorum.
Bende bektashi değilim ve sizin sondığınız gibi arnavutlar arasındada aşırı bir bektashi'lik yoktur, arnavut'lar arasında az olmasına rağmen beyin takımını oluşturduklarıda bir gerçektir, arnavut bektashi'liğide sizin sandığınız gibi anadolu aleviliğine benzemez namaz'da vardır ve diğir dini vecibelerin hepsi,(halveti,rufai,gülşeni,melami'de birer kollarıdır)
Şu an bosna'da şia'lıkta yok senin demene göre iran oralara boşuna yardım etmiyor dostum!! Gerçeklerden bu kadar korkulurmu ya! bu kadar korkuyorsan gerçeklerden, gerçek köklerini niye aramaya çıkıyorsun, ayrıca senin istediğin sunni islam linkleri olsun yüzlerce binlerce var... Al sana bir tane karadağdaki arnavut ve boşnakların ortak hazırladığı islam derğisinin sitesii...
http://www.elif.users.cg.yu/
Krallığınızdan ise daha alacağımız topraklar var..Bu demek oluyor ki senin bize kızğınlığın bitmiyecek, bitmesinde zaten bizimde slav'lara bitmiycek...
Belliki shqiptar'lara çok kızıyorsun!!!! Kızğınlığının ve cahilliğinin verdiği sersemliklede denğeni kaybetmişsin, bir rod'cuya uğra istersen, balans ayarı yaptır!!
Demek boşnaklarda bektashi'lik yok haaa!!! way beeee sen kendi soyunun detaylarını bilmiyorsan banane!!! Yani şimdi balkan'larda Sarı saltuk'lar, balım sultan'lar vs yokmuydu. TErbiyesizliğini haddini aşmış ve mülakata gönlü yetmeyen birisi olduğun için yapıyorsun . Boşver , söyle . Şimdi Bektaşilik farklı bir kültür ve Türkler bunu yeri gelince aleviliğe yeri gelince de BAHAİLİĞE vurmaya kalkıyorlar . Bunların ikisi de yanlış . Nitekim , Hoca Ahmed Yesevi Hazretleri'nin Anadolu'ya gönderdiği Erenler ( mevlana Celaleddin Rumi , Arvasi ...vs ) ve Balkanlarda da manevi fethin ön ayağı olan Sarı Saltuk , AYVAZ DEDE ...vs KÖKTEN SAF VE SAF SÜNNİ İDİLER . Şimdi Ezik kalan 3 - 5 Orta asyalı Türk gruplar her Türk büyüğünü tekellemek istemişler . BUNA Hacı Bektaş Veli bir yana ATATÜRK dahi alet edilmek isteniyor. İran'ın oraya yaptığı yardım , deveye kulak misali . Önemsemiyorum Persleri . BALKAN MÜSLÜMANLIĞINDA ŞİAlık YOK - TUR , bizler SÜNNİLERi tanırız .
Cevap hakkım doğduğu için yazıyorum, ben o linki sadece paylaşım, bilği birikimi için verdim, boşnak'larla ilğili bilğilerde içierdiği için, bir dayatma ve aksi bir şeyde söz konusu değildir, farklı bir amaçta aranmasını istemiyorum.
Bende bektashi değilim ve sizin sondığınız gibi arnavutlar arasındada aşırı bir bektashi'lik yoktur, arnavut'lar arasında az olmasına rağmen beyin takımını oluşturduklarıda bir gerçektir, arnavut bektashi'liğide sizin sandığınız gibi anadolu aleviliğine benzemez namaz'da vardır ve diğir dini vecibelerin hepsi,(halveti,rufai,gülşeni,melami'de birer kollarıdır) İşte burda da kendinle çelişmişsin dostum . Tamamen haklısın , katılıyorum . Senin bahsettiğin Bektaşilik TAMAMİYLE SÜNNİLİK . Yani ne Şii caferiler gibi ne de başka şii gruplar gibi değildir . Mezhep farklılıkları değil , aramızda İTİKADDE farklılıklar olabilir . Ama hepimiz SÜNNİyiz .
gerçek köklerini niye aramaya çıkıyorsun, ayrıca senin istediğin sunni islam linkleri olsun yüzlerce binlerce var... Al sana bir tane karadağdaki arnavut ve boşnakların ortak hazırladığı islam derğisinin sitesii...
Krallığınızdan ise daha alacağımız topraklar var..Bu demek oluyor ki senin bize kızğınlığın bitmiyecek, bitmesinde zaten bizimde slav'lara bitmiycek...
Dostum , bildiğim kadarıyla benim bosna - herzegovina ya girişim yasak . Yani aile olarak yasak sanırsam ( denemedim ama girmeyi , görmeyi falan çok isterdim Slavlandı ) Bosnada Şiiler olabilir ama onlar BOŞNAK değillerdir muhtemelen . VErdiğin site hiçbir anlam ifade etmiyor .
Bizim krallığımız SİZİN yüzünüzden sona erdi . Ama nefret etmiyorum , sadece içimde öfke var . Nefret ediyor olabilseydim zaten Srp olurdum . ŞU anda kosovayı ilhak ettiniz, o arnavutlara yeter .
Bizim memleketimizi bize bırakın . Hristianların istediği de sizin gibi aşırıcı arnavutlarla , bizler gibi sağduyu arayışında olan insanları birbirine düşürüp ebediyen oraya konmak . Ondan ötürü , 2 hektar toprağın aramızdaki dostluğa gölge düşürmesini istemiyorum .
Demek boşnaklarda bektashi'lik yok haaa!!! way beeee sen kendi soyunun detaylarını bilmiyorsan banane!!! Yani şimdi balkan'larda Sarı saltuk'lar, balım sultan'lar vs yokmuydu.
Bende bektashi değilim ve sizin sondığınız gibi arnavutlar arasındada aşırı bir bektashi'lik yoktur, arnavut'lar arasında az olmasına rağmen beyin takımını oluşturduklarıda bir gerçektir, arnavut bektashi'liğide sizin sandığınız gibi anadolu aleviliğine benzemez namaz'da vardır ve diğir dini vecibelerin hepsi,(halveti,rufai,gülşeni,melami'de birer kollarıdır)
Şu an bosna'da şia'lıkta yok senin demene göre iran oralara boşuna yardım etmiyor dostum!! Gerçeklerden bu kadar korkulurmu ya! bu kadar korkuyorsan gerçeklerden, gerçek köklerini niye aramaya çıkıyorsun, ayrıca senin istediğin sunni islam linkleri olsun yüzlerce binlerce var... Al sana bir tane karadağdaki arnavut ve boşnakların ortak hazırladığı islam derğisinin sitesii...
KARDEŞ! önce gerçekten herkes biribiriyle seviyeli ve dostça konuşmalı. Bu muhabbet gerçekten çok sıktı. Aslında herkes aynı şeyi söylüyor. Ancak şunun bilinmesi gerekir ki boşnaklar Sarı Saltuk veya Balım Sultan yokken de vardı. O yüzden Boşnaklarda ( bence ayıp veya günah değil) bektaşilik yoktur. Hasbelkader o bahsettiğin sultanların akrabaları şu anda bahsedilen topraklarda hala türkçe konuşmaktadırlar, ama boşnaklar,TÜRKTEN FAZLA TÜRK ünvanı almalarına rağmen türkçeyi sonradan öğrenmişlerdir.İran'ın yardım etmesine gelince; Tabiki bir takım ülkeler, bizim gibi bağımsız, ve kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan ülkeleri kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalışmak isteyeceklerdir. Esas olan, sen ve ben-siz ve biz uyanık olup bu gelişmelere karşı durmalıyız. Ne dersin?
TErbiyesizliğini haddini aşmış ve mülakata gönlü yetmeyen birisi olduğun için yapıyorsun . Boşver , söyle . Şimdi Bektaşilik farklı bir kültür ve Türkler bunu yeri gelince aleviliğe yeri gelince de BAHAİLİĞE vurmaya kalkıyorlar . Bunların ikisi de yanlış . Nitekim , Hoca Ahmed Yesevi Hazretleri'nin Anadolu'ya gönderdiği Erenler ( mevlana Celaleddin Rumi , Arvasi ...vs ) ve Balkanlarda da manevi fethin ön ayağı olan Sarı Saltuk , AYVAZ DEDE ...vs KÖKTEN SAF VE SAF SÜNNİ İDİLER . Şimdi Ezik kalan 3 - 5 Orta asyalı Türk gruplar her Türk büyüğünü tekellemek istemişler . BUNA Hacı Bektaş Veli bir yana ATATÜRK dahi alet edilmek isteniyor. İran'ın oraya yaptığı yardım , deveye kulak misali . Önemsemiyorum Persleri . BALKAN MÜSLÜMANLIĞINDA ŞİAlık YOK - TUR , bizler SÜNNİLERi tanırız .
İşte burda da kendinle çelişmişsin dostum . Tamamen haklısın , katılıyorum . Senin bahsettiğin Bektaşilik TAMAMİYLE SÜNNİLİK . Yani ne Şii caferiler gibi ne de başka şii gruplar gibi değildir . Mezhep farklılıkları değil , aramızda İTİKADDE farklılıklar olabilir . Ama hepimiz SÜNNİyiz .
Dostum , bildiğim kadarıyla benim bosna - herzegovina ya girişim yasak . Yani aile olarak yasak sanırsam ( denemedim ama girmeyi , görmeyi falan çok isterdim Slavlandı ) Bosnada Şiiler olabilir ama onlar BOŞNAK değillerdir muhtemelen . VErdiğin site hiçbir anlam ifade etmiyor .
Bizim krallığımız SİZİN yüzünüzden sona erdi . Ama nefret etmiyorum , sadece içimde öfke var . Nefret ediyor olabilseydim zaten Srp olurdum . ŞU anda kosovayı ilhak ettiniz, o arnavutlara yeter .
Bizim memleketimizi bize bırakın . Hristianların istediği de sizin gibi aşırıcı arnavutlarla , bizler gibi sağduyu arayışında olan insanları birbirine düşürüp ebediyen oraya konmak . Ondan ötürü , 2 hektar toprağın aramızdaki dostluğa gölge düşürmesini istemiyorum .
Başta kötü giriş yapmış olsanda sonunu iyi bitirdiğin için ve dostca tavrın için teşekkürler, alıcağımız topraklar var derken kastim bosna değildi, zaten olamaz biz arnavutlar tarih boyunca başkasının toprağına göz dikmemiş sadece kendi toprağı için mücadele vermişiktir..
Kendinle çelişiyorsun dediğin yerde!!! anlatmak istediğimi anladığın içinde ayrıca teşekkürler, ben çelişmiyorum anlatmak istediğim oydu zaten...
Atatürk'te Makedonya'nın tetova ilçesinde ''HARABATİ BABA'' tekkesinde bir kısım eğitim almıştır burası ''HALVETİ'' tekkesidir..Atatürk milli mücadele için destek toplamak için anadolu turuna çıktığı zaman ''Hacıbektaş veli'' ilçesinin tekke dedesine gitmiştir ve ilk desteği ordan almıştır, bu dede ise balkan kökenli bir arnavut idir..Anadolu aleviliği ise tamamen farklı ve aslında hem alevilikle hemde bektaşilikle alakası yoktur..Kalın sağlıcakla..
Kardeş Besnik..Kardeş ifadesini kullandım..Umarım sana bu ifade sıkıntı vermez..Benim de bir tarafım Besnikçanin..Köklü ve halen konuşulan bir sülale..Dini,içtimai,siyasi çalışmaları etkili olmuş ve sonuçlarda başarı yakalayabilmiş bir sülale..Yazdıklarını çok dikkatle takip ediyorum ve seni kendim yargılamıyorum..Tarihe ve anlatılan gerçeklere bırakıyorum..Tasavvufun içinde olmaya çalışan ve ruh iklimimi tasavvufla bezemeye çalışan biriyim..Bunları söylemek hiç istemezdim..Bu yazdıklarının çatırtı koparması hoşunamı gidiyor..Birsürü anlatıyorsun..gidiyorsa mana Vve maksat kendiliğinden ortaya çıkıyor..yok bişeyleri birileriyle paylaşmak istiyorsan konuyla ilgili görüş almanı tavsiye ediyorum..bence meselelere tek taraftan başlama..Konuna muhatab bul ama bizler gibi değil..
hoşuna giden birşey yazıldığında nefsin şahlanıyor..keyf ediyor..Ne biçimde belli ediyorsun..Bizler,hepimiz Balkanlardaki bBektaşiliği,Mevleviliğ,Nakşibendiliği bilen insanlarız..bilmeyenlere dahi mutlaka bu konularla ilgili bişeyler anlatmışlardır..ve bişey daha, böyle gidersen Bektaşilik meselen çok yanlış anlamalara sebep olacak..Bişeyler biliyosun ama öğreneceğin daha çok şey var..saygılarımla..
Kardeş Besnik..Kardeş ifadesini kullandım..Umarım sana bu ifade sıkıntı vermez..Benim de bir tarafım Besnikçanin..Köklü ve halen konuşulan bir sülale..Dini,içtimai,siyasi çalışmaları etkili olmuş ve sonuçlarda başarı yakalayabilmiş bir sülale..Yazdıklarını çok dikkatle takip ediyorum ve seni kendim yargılamıyorum..Tarihe ve anlatılan gerçeklere bırakıyorum..Tasavvufun içinde olmaya çalışan ve ruh iklimimi tasavvufla bezemeye çalışan biriyim..Bunları söylemek hiç istemezdim..Bu yazdıklarının çatırtı koparması hoşunamı gidiyor..Birsürü anlatıyorsun..gidiyorsa mana Vve maksat kendiliğinden ortaya çıkıyor..yok bişeyleri birileriyle paylaşmak istiyorsan konuyla ilgili görüş almanı tavsiye ediyorum..bence meselelere tek taraftan başlama..Konuna muhatab bul ama bizler gibi değil..
hoşuna giden birşey yazıldığında nefsin şahlanıyor..keyf ediyor..Ne biçimde belli ediyorsun..Bizler,hepimiz Balkanlardaki bBektaşiliği,Mevleviliğ,Nakşibendiliği bilen insanlarız..bilmeyenlere dahi mutlaka bu konularla ilgili bişeyler anlatmışlardır..ve bişey daha, böyle gidersen Bektaşilik meselen çok yanlış anlamalara sebep olacak..Bişeyler biliyosun ama öğreneceğin daha çok şey var..saygılarımla..
Telşekkür kardeş!!
Sıkıntılar dediğin gibi hep ifadelerde kalabilse ne güzel olurdu, hem bu sözün bana nasıl sıkıntı verebilir ki! keşke iyi düşünce ve fikirlerimizi yapabildiğimiz seviyede eyleme geçirebilsek.
Kişi'nin bildikleri karşısına aktarabildiği veya karşısındakinin anlayabildiği kadardır.
Bilğinin sınırı yoktur, daha çok şey öğrenmem gerektiğinide biliyorum hatta hepimizin.Sayğılar...
1453_fatih
11-07-06, 21:04
Beyler sadece boşnakların kökenlerini öğrenmek istediğim için böyle bir konu açmıştım...İş iyice garip bir noktaya vardı...
Öğrendiğim tek gerçek "Boşnaklar herkestir" gibi garip bişey ....
Neyse köken olayından cıkalım ve noktayı şöyle koyalım(sanırım kimse itiraz etmez);
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes Türk'tür!!!
Yazan herkese teşekkür bu arada...
shqiptarboy
12-05-07, 05:22
Beyler sadece boşnakların kökenlerini öğrenmek istediğim için böyle bir konu açmıştım...İş iyice garip bir noktaya vardı...
Neyse köken olayından cıkalım ve noktayı şöyle koyalım(sanırım kimse itiraz etmez);
Demek kuyuya taş atan sendin :D Ortalık durulunca meydana çıktın. T.C. vatandaşı olan herkesin türk olacağı gibi bir şart nerden çıktı. Ben T.C. vatandaşı ARNAVUTUM. Soyumuzu inkar mı edelim.
oyle şeymi olur benim annem babam bikom dedem sülalem bosnak.boşnagım bende bosnak...
nobre'de şimdi türkmü oluyo :)
Boşnaklar Slav kökeni ne Sırplar ne de Karadağlılar....Bogümillerdir...hiristiyanın özel bir mezhebinden gelme...Osmanli gelince İslamlığa geçiyorlar....Şahsen ben Karadağ'lıyım sonra Osmanlı oraları gelince İslama geçtık ve en yakın Boşnaklar bize idiler.Boşnak olduk...Sonra kimse Türkiye gitti kimse Amerikaya...Türkiye'deki bazılar kendine Türk zaneddiyorlar,Amerika'daki hala Boşnak diye geçiyorlar....öyle yani....
Boşnaklar slav asıllıdırlar....
Bosnada ilk Boşnak devleti kurulmadan önce; avarlar(avrupa-Türk asıllı bir kavimdir) , gotlar (germenlerin ataları), iliryalılar(arnavutların ataları), hunlar(macarların ataları) yaşamışlardır, 6, yyılda kuzeyden inen Boşnaklar bu halkların küçük bir bölümünü içlerinde eritmiştir. Peçeneklere gelince elbette balkan halklarına karışmışlardır, fakat sonsöz olarak Boşnakların atası kesinlikle deillerdir. Onların torunları olan gacallar ve gagavuzlar hala romanya, ukrayna başta olmak üzere balkanlarda yaşamaktadırlar. Peçeneklere ait isim taşıyan yüzlerce köy ve yerleşim alanı vardır, bunlardan sadece bir tanesi Bosnada bulunmaktadır, romanya ve ukraynaya baktığınızda bu 200-300 peçenek adı taşıyan yerleşim alanları ve köylerle karşılaşabilirsiniz.
( ben bu isim adlarını uzun uğraşlar sonucunda derleyip haritalar dahil www.bosnahersek.net sitesine asmıştım)
Boşnaklarda enson yaşanan genetik hareketlilik Osmanlı döneminde olmuştur, bu hareketlilikten ençok Sancak Bölgesi etkilenmiştir.
Peçenek besenyö olayı bana göre yanlış bir teoridir, boşnaklar isimlerini bosna nehrinden almışlardır peçeneklerle alakası yoktur.
Suleyman (Kurtanovic) abimizinde söylediği gibi %100 saf ırk yoktur,
hırvatlar slavlıklarının ancak %30-40 ını koruyabilmişlerdir. sırplar %80 slavlıklarını koruyabilmişler, Boşnaklar %70 koruyabilmişlerdir.
Bu araştırma sonucu olarak, bizler ne musluman sırpız, nede musluman hırvatız, nede peçenekleriz, bizler kendine munhasır, slav kavminden Boşnaklarız, Bir polonyalıya slav olduğu için rus veya hırvat denilemeyeceği gibi, bizlerede slav kavminden olduğumuz için sırp veya hırvat denilemez. Kültür Milliyetçiliği yapacak olursak, Boşnaklar slav asıllıdır dendiğinde, sırplarla ilişkilendirmek, onlarla bağ kurmak çok saçma olur
benim bildiğim kadarıyla sırplar tÜrk kökenliler. Yapılan son araştırmalar sırpların Kıpcak türkü olduğunu söylüyor( YUSUF HAMZAOĞLU NUN BALKAN TÜRKLÜĞÜ ESERİNDE BU KONU GENİŞ BİR ŞEKİLDE İNCELENİYOR)
serkancosovic
21-06-07, 02:58
yanii öle şeymi olurrr benimmm bütün akrabalarım annem babam boşnak ben türküm dicm ben boşnağım kardeşşş t.c. vatandaşı boşnağımmm soyumuz inkar edilemicek bi soydur :)
gokhancosovic
23-06-07, 18:47
Valla doğru söledin abi T.C. vatandaşıyız ama soyumuz BOŞNAK inkar edilmicek bi soydanız ben soyum BOŞNAK olduğu için çok seviniorum avrupa lyız ötesi warmı?
sumeyyebozlu
07-07-07, 20:37
slav kökenlidirler diye biliyorum
kle?tinal?
07-07-07, 21:00
benim bildiğim kadarıyla sırplar tÜrk kökenliler. Yapılan son araştırmalar sırpların Kıpcak türkü olduğunu söylüyor
mathy kusura bakma ama ben açıkça söylüyecem; çoktandır böyle safça bir şey duymamıştım....:)
Boşnaklar Müslüman olmuş Slavlardır ama Sırplardan ve Hırvatlardan çok Farklıdırlar. Sırp ve Hırvatlarla olan mücadeleleri Daha Osmanlı Oralara gelmeden önce başlamıştır. Boşnakların neden Müslüman olmadan öncede Sırp ve Hırvatlarla çekiştiğini araştırmak ta sizin göreviniz banane:) :p (Eski Bosna Kilisesi BKZ;:) ) Yugoslav Milletinin İstanbul Patrikliğine Bağlı olan kısmı Ortadoks yani Sırp, Roma Patrikliğine bağlı olan Kısmı Katolik yani Hırvattır..
Bir Milleti oluşturan şey Kültürdür. İslam Kültürü Boşnakları zaten öncedende farklı olduğu bu milletlerden tamamen farklılaştırmıştır. yani öyle olmalı (ah şu tito yokmu:) )
Ayrıca Boşnaklarda Bektaşilik yok demek yanlış olabilir tam bilmiyorum ama Bektaşoviç duydum gibi geliyor. Belkide yanılıyorum..:)
saygılar..
mathy kusura bakma ama ben açıkça söylüyecem; çoktandır böyle safça bir şey duymamıştım....:)
Boşnaklar Müslüman olmuş Slavlardır ama Sırplardan ve Hırvatlardan çok Farklıdırlar. Sırp ve Hırvatlarla olan mücadeleleri Daha Osmanlı Oralara gelmeden önce başlamıştır. Boşnakların neden Müslüman olmadan öncede Sırp ve Hırvatlarla çekiştiğini araştırmak ta sizin göreviniz banane:) :p (Eski Bosna Kilisesi BKZ;:) ) Yugoslav Milletinin İstanbul Patrikliğine Bağlı olan kısmı Ortadoks yani Sırp, Roma Patrikliğine bağlı olan Kısmı Katolik yani Hırvattır..
Bir Milleti oluşturan şey Kültürdür. İslam Kültürü Boşnakları zaten öncedende farklı olduğu bu milletlerden tamamen farklılaştırmıştır. yani öyle olmalı (ah şu tito yokmu:) )
Ayrıca Boşnaklarda Bektaşilik yok demek yanlış olabilir tam bilmiyorum ama Bektaşoviç duydum gibi geliyor. Belkide yanılıyorum..:)
saygılar..
kusura bakma ama anlayamadığım bir nokta var!!!
dediğim şeyin nesi safça!!!
rica ederim YUSUF HAMZAOĞLU NUN BALKAN TÜRKLÜĞÜ adlı eserini inceler misin? ben bunu kafamdan sallamıyorum yapılan araştırmalar sırpların kıpçak türk ü olabileceğini söylüyor; sayın yusuf hamzaoğlu da bunun delillerini çok güzel ortaya koymuş!!! boşnakların kökenlerin ne olduğunu ben de tıpkı senin yazında yazdığın gibi biliyorum!!!
kle?tinal?
11-07-07, 17:46
kusura bakma ama anlayamadığım bir nokta var!!!
dediğim şeyin nesi safça!!!
rica ederim YUSUF HAMZAOĞLU NUN BALKAN TÜRKLÜĞÜ adlı eserini inceler misin? ben bunu kafamdan sallamıyorum yapılan araştırmalar sırpların kıpçak türk ü olabileceğini söylüyor; sayın yusuf hamzaoğlu da bunun delillerini çok güzel ortaya koymuş!!! boşnakların kökenlerin ne olduğunu ben de tıpkı senin yazında yazdığın gibi biliyorum!!!
""Millet,dil,din,örf ve adetleri ortak olan diğer bir deyişle aynı kültüre sahip insanların oluşturdğu topluluktur""
1. DİL
2.DİN
3.ÖRF
4.ADET
yusuf hamzaoğlu Ne kadarda güzel ortaya koymuş.:) Sana bir şey deyimmi böle kafatasçıların kitaplarını okuyup vakit kaybetme..Kızılderililerde türk zaten unutma:):)
Millet kavramı hiç bir zaman ırk temeline dayanmaz, zaten "Türk" ırk ismi değildir. Bu Yusuf hamzaoğlunun yaptığı ırkçılığın bir türüdür. Bide bunlar türedi şimdi:):)Demokratik Etnikçiler ırkçılar:)
Hem Sırplardan Çingene bile olmaz bırakki Türk olsun...:)
bu kesin söylenmiş bir şey değil zaten sadece bir teori ve ırkçlılk olsun diye söylemedim ben bunu! sadece sırpların slav asıllı olmama ihtimalinden bahsettim! yusuf hamzaoğlu iyi bir araştırmacı bence!!!
gene de tavsiyen için sağol!!!
sancakhayrullah
19-08-07, 22:48
Saygı değer arkadaşlar Boşnaklar hakkındaki teorilerin hiç biri gerçek araştırmalar sonucunda ortaya çıkmamıştır en azından ben okuduğum 350 eser içinde buna rastlamadım.Bu konudaki eserlerin büyük çoğunlu Rus ve İngiliz arşivlerine ve tarihçilerine ait.Oysa bütün dünya biliyorki bu iki ülke hiç bir zaman bu tür konularada gerçeği söylemezler ve hep nasıl olmasını istiyorlarsa öyle anlatırlar.Buna birde ülkeler arasındaki politik etkinlikler eklenince işin içinden çıkılmaz hal alıyor.Benim tarih kitaplarından edindiğim bilgiye göre Balkanlarda ilk yerleşik kavimler Latin ırkı ve Grek ırkıdır.Daha sonra Orta asyadan göçler başlayınca kuzeyden de balkanlara slavlar,hırvatlar,sırplar,hun türkleri,kuman,avar,buldan,pomaklar,peçenekler,yör ükler,çerkezler çok kısa aralıklarla Balkan yarım adasına gelip yerleşmişler.Bu tarihler hrıstiyanlığın Roma İmparatorlu tarafından Balkanlara,Anadoluya ve Orta doğuya yaymaya çalıştığı yıllara rastlar.Tüm bu ırklar tüm dünya tarihlerinde yerini alır.Daha sonra Osmanlı imparatorlu 500 yıl balkanlara hükmeder.Tam bu zamanda batı haçlı savaşları ile yapamadığını kafatası milliyetçiliği ile yapmaya başladı ve müslimanlığı kabul etmiş olanlara Boşnak,hrıstiyanlığı kabul edenleride karolik sırp,ortdoks olanlara hırvat,protestanlarada sloven diye ayırma tohumları attı ve Osmanlıya karşı kışkırtı ve aralarında da mifak tohumları atarak onlarıda kendi aralarında bir araya gelmelerini engeledi ve hala savaş devam ediyor.Ancak bir gerçek su götürmez Boşnaklar Türk örf ve adetlerini kabul etmiş ve çoğunlukla Hun,Kuman,Avar,Pomak,Peçenek,Buldan,Yörük,Çerkez,O smanlı Türklerinin karışımı Türklerdir eğer öyle olmasaydı bu gün Balkanlarda savaşlar olmazdı ve katliamlara maruz kalmazlardı.Zaman içinde elbete diğer ırklarla da karışımlar olmuştur tüm dünyada olduğu gibi ve bu gün dünyanın hiç bir yerinde saf ırk kalmamıştır kalması da mümkün değildir.Bu gün dünyada kim kendisini hangi ırktan görmek istiyorsa odur.herkese sevgi ve saygılarımla.
Arkadaşlar bildiğim kadarıyla Boşnak kelimesinin anlamı Müslüman Sırp. Yanlış bilmiyorsam tabiki. Ayrıca biz boşnaklarda zaten bazılarımızın soyadı müslümanı andırmıyo. Mesela Martinovic (sonradan müslüman olmuş bir aile)martinoviç bir arkadaşım var bana hep kızar bunu soylediğim için ama to je istina
Sayın Catovic,
Boşnak kelimesinin anlamı Müslüman Sırp diyerek tüm Boşnakların sırp kökenli olduğunu söyleyemezsiniz...Sırp olup da sonradan müslüman olan da var ama Bosnalı boşnaklar islamiyet ten önce Bogomildiler...Boşnaklar ne Müslüman olmuş Sırp ne de Hırvat'tır...(Ne de Peçenektir:))
Saygılarımla
sarajka_ist
30-08-07, 22:27
sayın _CATOVIC_ müslüman sırp bir boşnak olarak (cato vic in anlamını biliyorsunuzdur ) bizimle paylaşmanızı rica edeceğim martinovic arkadaşınızı savunmak bana düşmez emin olunuz akrabalarım yakınlarım değiller hiçbir arkadaşımda yoktur bir iki aile tanırım uzaktan İYİ İNSANLARDIR yalnız hemşehrilerimden birilerine kendinizede bu arada çamur attığınızın farkındamısınız? hemde iyi bilmeden lütfen kahvehane sohbetlerini buraya taşımayalım insanlar burada bir takım şeyler araştırıp emek harcayarak yazıyor en azından doğru bildiklerini yazıyor. soyisimleri müslümanı andırmıyormuş...andırmasın efendim..1.bu o kimseleri sırp yapmaz 2.boşnakların soyadları hepsi illaki babalarının veya dedelerden birinin adı olacak diye bir kuralda yok bu başkaları tarafından verilmiş bir lakap olabilir , öyle kullanılagelmiştir. 3. martin / sizin anladığınız anlamda bir özel ad olmayabilir (ali veli gibi ) bir içki adı da olmayabilir 93 harbi sırasında 1800 lü yıllarda osmanlı askerinin kullandığı bir tüfek çeşididir martini anadoluda rumelide halk arasında hala tüfek yerine 'martini ' kelimesi kullanılır sayın arkadaşım nerde yaşıyorsun nasıl rumelilisin? şu türküleri de mi hiç duymadın '' at martini debreli hasan dağlar inlesin. karadeniz yöresindede '' doldurdum martinimi av dolusu saçmayla '' meşhurdur
(Yazdıklarım Sancak bölgesi için geçerli).Karamanoğulları ve Aydınoğulları beyliklerinin Osmanlı hakimiyetine girmesiyle malumunuz balkanlara olan göç hareketi daha da hızlanmıştır.Osmanlı Devleti balkanlarda hiç bir zaman baskıcı bir politika izlememiş ve o bölgede var olan bütün milletler refah içinde yaşamıştır.O bölgede bulunan yerlilerin varlıklarına el konulmadığından göç eden Türkler daha çok kırsal bölgelerde iskan edilmiş Türk nüfus vilayet yönetimlerinde çok az yer almıştır.Daha çok şehirde yaşayan ve Bogomil meshebine mensup olan Boşnaklar gönüllü bir şekilde müslümanlığı kabul etmişler ve dolayısıyla Türkleşmişlerdir.Kırsal kesimde yaşayan Türkelerse Türkiye'ye göçlerinden sonra o dönemde Sancak bölgesinin Bosna Eyaletine bağlı oluşundan, burada Bosna'da yaşıyan manasında Boşnak diye adlandırılmışlardır.Yani ortada Türkleşmiş Boşnaklar Boşnak diye adlandırılmış Türkler var.Kan bağıyla bu işin içinden çıkılamaz ve insanı faşizanlık gibi saçma bir şeye götürür.Tabi ki bizim esas aldığımız kültür milliyetçiliğidir.
Herkes kendini ne hissediyorsa nasıl yaşıyorsa öyle adlandırır. Umarım kafanızı karıştırmamışımdır:D
Karamanoğullarının yoğun yerleşim bölgelerinden Sancak'tan ülkemize yapılan göçler sonucunda gelen muhacirlere Bosna'da yaşayan manasında Boşnak denilmiştir.Umarım bu daha açıklayıcı olmuştur:D Tabi ülkemizde gönüllüce müslüman olmuş boşnak torunları da vardır.Ben Sancaklı olarak büyük ihtimalle Boşnak olarak adlandırılanlardanım.nerelisin diye soranlarada Boşnağım diyorum ama benim Boşnaklığım kendimi Türklükten hiç bir zaman soyutlamadan aksine daha da perçinleyecek bir kimliktir.
önceki günlerde 3. sayfada olan mesajım birkaç gün sonra nasıl son sayfayada görünebiliyor biri açıklayabilirse sevinirim.konuyla alakasız ama önemli!!!!:confused:
sancakhayrullah
23-09-07, 14:56
Sevgili kardeşlerim hepinizin iyi niyetli ve samimi insanlar olduğunuzu biliyorum ancak bazen farkında olmadan hatalara düşüyoruz.Boşnak olarak adlandırılan bizler ilede bir yerlere mensup olacaksak Balkan Yarımadasında Türklerin Orta Asyadan Göçleri ile başlıyan süreçten itibaren Tüm dünya etkilenmiş en çok ta Asyanın batısı Orta Doğu(Mezapotamya)Kuzey Afrika Avrupanın Doğusu,Orta Avrupa ve Balkanlardır.Söz konusu olan dönemde İslamiyet henüz doğmadı için
Hrıstiyanlık ise henüz gelişimini tamamlıyamadığı için Tüm dünyada bir din karmaşası hakimdi.Bundan Balkanların tamamı çok etkilenmiştir.Balkanlar Osmanlı İdaresine girmeden önceki süreçte 12 defa büyük istilalar yaşanmış ve 5 İmparatorluğun uzun seneler idaresi altında kalmış ancak mücadeleden vazgeçmemiş devamlı savaş alanı olarak tarihte adından söz ettirmiş.Ancak tüm bu hadiseler ceryan ederken Bogomil adına hiç bir tarih kitabında rastlanmıyor sevgili kardeşim Zametica iyi niyetinden kuşkumyok ancak yanlış bilgilendirilmişsin.Tito Yugoslavyasına kadar hiç bir dönemde Bogomil milletinden söz eden bir kaynak yok.Sevgili kardeşim Catovic Sırp Kıralığından bu yana Sırpların Hrıstiyanlık dışındaki din ile ilgilendiklerine dair her hangi bir ibareye rastlıyamasın.Sırpların tarihi verilerine göre Kuzeyden göç ettikten sonra yerleştikleri onların deyimi ile Sırbistan,a bu Titonun yugoslavyasının tamamını içine alır.En çok mücadele ettikleri millet Türk milleti din ise islamiyet
buna ramen yine kendileri cevap veriyorlar bin yıllık bu mücadelede Sırp milletinden diğer milletlere geçmiş din değiştirmiş insan sayısı 100.000 ni geçmez diyorlar ancak Sırplığa katılanların ise 1.000.000 u geçtiğini ve sırf bu yüzden milletlerinde bozulmaya sebebiyet verdiğini idaa ediyorlar.Oysa sadece Türkiyeye göç etmiş olan bizler Resmi kayıtlara göre 358.421 aile göçmen statüsünde 239.158 aile serbest göçmen olarakvarlığımız söz konusu iken ve bu
toplamda 597.579 aile her aileyi ortalama 4 kişi olduğunu kabul edersek 2.390.000 kişilik bir kitleye tekabul eder hiç doğum ve ölüm oladığını varsayarsak ancak doğum da ölümde olduğuna göre ve ölümlerin az doğumların fazla olduğu gerçek olarak karşımızda duruyorken 1923-2007 yılları
arasındakı nüfüs artışını da gözönüne alırsak rahatlıkla 5-6 milyon insan demektir.Sırbistanın bu günkü nüfüsü 3.789.362 kişi olduğuna göre (2005 yıllı sayımına göre) hepimizin birer ikişer akrabası olduğuna göre senin tezine göre
bizim Sırpları bitirmemiz gerekirdi.Öyle değilmi sevgili kardeşim millet olmanın temel şartı öncelikle mensebiyet şuuru ile kenetlenmeden geçer.Kim kendi ifadesini nerede ifade edildiğine inanıyorsa o millete mensuptur.Ancak şu gerçeği de kimse inkar edemez dünyada saf ırkın kalması mümkün değil tarih içersinde tüm ırklarda milletlerde birbirine etki etmiştir ve karışmalar olmuştur.
Renklerine göre farklı ırktan gelenlerin bile karıştı bir dünyada saf ırk aramanın mantığı ne ise Boşnakların Müsliman Sırplar demenin mantığıda o kadar gerçekçidir sevgili kardeşim onun için kimse saf ırk peşinde koşmasın 120 yıl öncesine kadar balkan yarım adasının nüfüsünün %60-65 Türk ve Müslimanlar
oluştururken ve hala %30 nüfüsü onlardan oluşmuşken sence hangisi daha doğru.
plaki?-pau?inas
22-11-07, 14:34
Sevgili kardeşlerim hepinizin iyi niyetli ve samimi insanlar olduğunuzu biliyorum ancak bazen farkında olmadan hatalara düşüyoruz.Boşnak olarak adlandırılan bizler ilede bir yerlere mensup olacaksak Balkan Yarımadasında Türklerin Orta Asyadan Göçleri ile başlıyan süreçten itibaren Tüm dünya etkilenmiş en çok ta Asyanın batısı Orta Doğu(Mezapotamya)Kuzey Afrika Avrupanın Doğusu,Orta Avrupa ve Balkanlardır.Söz konusu olan dönemde İslamiyet henüz doğmadı için
Hrıstiyanlık ise henüz gelişimini tamamlıyamadığı için Tüm dünyada bir din karmaşası hakimdi.Bundan Balkanların tamamı çok etkilenmiştir.Balkanlar Osmanlı İdaresine girmeden önceki süreçte 12 defa büyük istilalar yaşanmış ve 5 İmparatorluğun uzun seneler idaresi altında kalmış ancak mücadeleden vazgeçmemiş devamlı savaş alanı olarak tarihte adından söz ettirmiş.Ancak tüm bu hadiseler ceryan ederken Bogomil adına hiç bir tarih kitabında rastlanmıyor sevgili kardeşim Zametica iyi niyetinden kuşkumyok ancak yanlış bilgilendirilmişsin.Tito Yugoslavyasına kadar hiç bir dönemde Bogomil milletinden söz eden bir kaynak yok.Sevgili kardeşim Catovic Sırp Kıralığından bu yana Sırpların Hrıstiyanlık dışındaki din ile ilgilendiklerine dair her hangi bir ibareye rastlıyamasın.Sırpların tarihi verilerine göre Kuzeyden göç ettikten sonra yerleştikleri onların deyimi ile Sırbistan,a bu Titonun yugoslavyasının tamamını içine alır.En çok mücadele ettikleri millet Türk milleti din ise islamiyet
buna ramen yine kendileri cevap veriyorlar bin yıllık bu mücadelede Sırp milletinden diğer milletlere geçmiş din değiştirmiş insan sayısı 100.000 ni geçmez diyorlar ancak Sırplığa katılanların ise 1.000.000 u geçtiğini ve sırf bu yüzden milletlerinde bozulmaya sebebiyet verdiğini idaa ediyorlar.Oysa sadece Türkiyeye göç etmiş olan bizler Resmi kayıtlara göre 358.421 aile göçmen statüsünde 239.158 aile serbest göçmen olarakvarlığımız söz konusu iken ve bu
toplamda 597.579 aile her aileyi ortalama 4 kişi olduğunu kabul edersek 2.390.000 kişilik bir kitleye tekabul eder hiç doğum ve ölüm oladığını varsayarsak ancak doğum da ölümde olduğuna göre ve ölümlerin az doğumların fazla olduğu gerçek olarak karşımızda duruyorken 1923-2007 yılları
arasındakı nüfüs artışını da gözönüne alırsak rahatlıkla 5-6 milyon insan demektir.Sırbistanın bu günkü nüfüsü 3.789.362 kişi olduğuna göre (2005 yıllı sayımına göre) hepimizin birer ikişer akrabası olduğuna göre senin tezine göre
bizim Sırpları bitirmemiz gerekirdi.Öyle değilmi sevgili kardeşim millet olmanın temel şartı öncelikle mensebiyet şuuru ile kenetlenmeden geçer.Kim kendi ifadesini nerede ifade edildiğine inanıyorsa o millete mensuptur.Ancak şu gerçeği de kimse inkar edemez dünyada saf ırkın kalması mümkün değil tarih içersinde tüm ırklarda milletlerde birbirine etki etmiştir ve karışmalar olmuştur.
Renklerine göre farklı ırktan gelenlerin bile karıştı bir dünyada saf ırk aramanın mantığı ne ise Boşnakların Müsliman Sırplar demenin mantığıda o kadar gerçekçidir sevgili kardeşim onun için kimse saf ırk peşinde koşmasın 120 yıl öncesine kadar balkan yarım adasının nüfüsünün %60-65 Türk ve Müslimanlar
oluştururken ve hala %30 nüfüsü onlardan oluşmuşken sence hangisi daha doğru.
Yazmış olduğunuz yazı konusunda haklı olduğunuz yanlar var tabi. Fakat yinede insanların atalarını, köklerini merak etmeleri ve araştırmalarının bu kadar kötü birşey olduğunu göstermez. Aslında topluluk olarak değil soy isimden yola çıkılarak araştırılması daha doğru. Geçmişimiz sırp çıksa bu gün Türkiyede yaşayan müslüman ve TÜRK olduğumuz gerçeğini bence hiçbir şekilde değiştirmez ve de insanın içinde kötü bir duygu uyandırmaz. Sonuçta Bizler Hz. Ademin çocuklarıyız. Hz. Nuh'un gemisine binen ırktanız. Müslümanlıktan önce belki Hristiyan ondanda önce belki Museviydik. Amaç sadece öğrenme isteğidir bu konuda aşırı hassasiyet gösterilmeside bence çok saçma. Kendi ailemle ilgili bir kayıt bulsam bu beni çok mutlu eder. Belki tanımadığım dedelerimle ilgili resim yada fotoğraf elime geçse sevinçten dans bile edebilirim. Bu konuda araştırma komisyonları olsa yada böyle bir komisyon varsa kitaplar, nüfus sayımları belgeleri bunlardan yararlanmak isterim. Bende böyle düşünüyorum.
?zkandeniz
22-11-07, 14:58
bnm ailemin soyu sicilyadan gelıyor.. katolık bır aıleymısız dıger bır aıleyle olan kan davası yuzunden once rugova'ya oradan karadag'a gecıp muslumanlıgı kabul etmıs atalarım.. yakın tarıhe bakacak olursak 1957de makedonya crkvıno'ya oradan 1966'da ıstanbul sefaköy'e.. b
sancakbeyi
22-11-07, 15:02
...ben TÜRK'üm denildiği zaman,bu aslını inkar anlamına gelmez....bazı arkadaşlar diyor ki;T.C. vatandaşı boşnağım ya da arnavut....amenna,haklısınız....ancak mesela yurtdışında
nereye giderseniz gidin,sizin milliyetiniz hakkında en büyük kriter taşıdığınız kimlik veya pasaport'tur...ben boşnak olabilirim,şu güzelim ülkede de bunu her zaman herkese vurgularım...ama "TÜRK"lük konusunda da sadece,T.C. vatandaşıyım demek,bana göre çok ruhsuz ve gamsız bir söylem...ben kendime "TÜRK"üm demekten rahatsız olmam,aksine büyük övünç duyarım...bu "BOŞNAK"lığımı inkar anlamına gelmez...."TÜRK"lüğünü sadece vatandaşlık bağıyla sınırlayan,"ARNAVUT" asıllı arkadaşlırımızın,kendilerine yine bir "ARNAVUT" olan ve de "TÜRK"lük şuuru iliklerine kadar işlemiş,"TÜRK MİLLETİ"nin ulusal marşını yazabilecek kadar vatanperver "MEHMET AKİF ERSOY'u örnek almalarını dilerim....aslen "ARNAVUT" idi..hiçbir zaman da inkar etmedi..."İSTİKLAL MARŞI"nı baştan aşağıya okuyun,"TÜRK"lük vurgusuna bir bakın....ne yani şimdi "MEHMET AKİF"aslını inkar mı etmiş oldu:(...NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE.....
plaki?-pau?inas
22-11-07, 22:33
bnm ailemin soyu sicilyadan gelıyor.. katolık bır aıleymısız dıger bır aıleyle olan kan davası yuzunden once rugova'ya oradan karadag'a gecıp muslumanlıgı kabul etmıs atalarım.. yakın tarıhe bakacak olursak 1957de makedonya crkvıno'ya oradan 1966'da ıstanbul sefaköy'e.. b
Kardeşim belkide sen şu ünlü mafya babası nasıl yazılıyodu emin değilim ama Don Carliyonenin akrabası olmayasın. :) şakaydı umarım alınmasın.
sancakhayrullah
22-11-07, 23:21
Sevgili kardeşlerim bu konu tavukmu yumurtadan yumurtamı tavuktan çıktı ya benzer hangisini kabul etsen gerçeklik payı vardır.Ben kendi ailemden bir örnek vereyim benim bir Amcam Yozgat Boğazlıyan da Bir tanesi Konya Bozkırda üçtanesi İstanbulda dört tanesi Sancakta(Rojaye)de Dedem İstanbul Doğumlu diğer dedem Sancak doğumlu İstanbul doğumlu olan dedemin babası Sancak doğumlu Sancak doğumlu olan dedemin babası Tokat
doğumlu birinin hanımı Kırım diğerinin hamını Kafkas şimdi ben kendime ne demeliyim.Onların babaları nereden gelmiş ya da onların hanımları nereli idi bilsem bile ne değişecek ki oradan sonrasını bulamadım pek çok arşive girmeme ramen önemli olan insanın kendisini nasıl gördüğüdür ve nereye kendini yakın hissetiğidir.Yani mensubiyettir.Yoksa kimse saf ırk ya da saf soy peşinde olmamalıdır olsada zaten bulamaz
zaman içinde mutlaka birlikte yaşadığı insanlarla bir şekilde karışmıştır.İnsanların ulaşabildikleri tüm bilgileri bilmesi güzel şeydir hele tarihi bilmesi dahada güzel bir şeydir.Bu
şekilde geleceklerine şekil verebilirler birlikte yaşamanın güzelliklerini ve paylaşımın önemini
daha iyi anlamaları için yoksa dünyanın hiç bir yerinde saf ırk kalmadığı gibi onu savunmakta karada yüzmeye benzer herkese sevgi ve saygılarımla.
buurasının BSN nin bosnak portalı oldugunu düsündügüm icin geldim hemde en büyügü üye kaydı alındıktan sonra ayrılıgın kaydının silinmedigi bir portala bir cok site var Türkcü Atatürkcü dinci sucu bucu bizi buraya baglayan özellikle beni düsündügüm bir bosnak gibi düsünür yasanır konusur gülünür kızılır vs konu nedense Türklüge gelince kimse toz kondurmuyor ya burda Türklüge karsı olan varmı yada onu inkar eden varmı veya sikayet eden varmı ki bu kimsenin haddi degil hatta burda Bosnak olmayıpta bizleri utandıran bizden daha bosnak gibi davranan Türkler var üyelerimiz var bizle eglenen sıkıntılarımızı paylasan BSN ye katkı saglayan ee kimse kimseye kırıcı degil ama nerde olursam olayım 70 dünya memleketi gezdim her yerde bosnak oldugumu soyledim ve halada solicem soylerimde bu ayıp degil ama her vurguda Türküm demenin manası yok neticete bizi buraya ceken neden nedir en büyük bosnak portalı olması degilmi burası siyaset tebligat egitim ogretim yeri degil arkadaslar selamlar
plaki?-pau?inas
23-11-07, 09:59
Sevgili kardeşlerim bu konu tavukmu yumurtadan yumurtamı tavuktan çıktı ya benzer hangisini kabul etsen gerçeklik payı vardır.Ben kendi ailemden bir örnek vereyim benim bir Amcam Yozgat Boğazlıyan da Bir tanesi Konya Bozkırda üçtanesi İstanbulda dört tanesi Sancakta(Rojaye)de Dedem İstanbul Doğumlu diğer dedem Sancak doğumlu İstanbul doğumlu olan dedemin babası Sancak doğumlu Sancak doğumlu olan dedemin babası Tokat
doğumlu birinin hanımı Kırım diğerinin hamını Kafkas şimdi ben kendime ne demeliyim.Onların babaları nereden gelmiş ya da onların hanımları nereli idi bilsem bile ne değişecek ki oradan sonrasını bulamadım pek çok arşive girmeme ramen önemli olan insanın kendisini nasıl gördüğüdür ve nereye kendini yakın hissetiğidir.Yani mensubiyettir.Yoksa kimse saf ırk ya da saf soy peşinde olmamalıdır olsada zaten bulamaz
zaman içinde mutlaka birlikte yaşadığı insanlarla bir şekilde karışmıştır.İnsanların ulaşabildikleri tüm bilgileri bilmesi güzel şeydir hele tarihi bilmesi dahada güzel bir şeydir.Bu
şekilde geleceklerine şekil verebilirler birlikte yaşamanın güzelliklerini ve paylaşımın önemini
daha iyi anlamaları için yoksa dünyanın hiç bir yerinde saf ırk kalmadığı gibi onu savunmakta karada yüzmeye benzer herkese sevgi ve saygılarımla.
Yumurta ve tavuk ilişkisindeki örnekleme yazdığınıza göre ve açıklamalarınıza görede bu bir ispat sayılırki sizin aile için geçerliymiş. Siz büyük büyük dedelerinizin nerede doğup büyüdüğünü biliyorsunuz. Tokat, sancak diye bahsede biliyosunuz. Fakat Herkes sizin kadar sanşlı değil ve birçoğumuz dedelerimizi bile göremedi mesela dedem babam 2 yaşındayken ölmüş. Nerden bileceğim ben şimdi orta asyadan gelen Türklerdeniz hem yumurta hemde tavuğuz diye. Bana bu durumu izah edermisiniz. Sonuçta siz bir örnek teşkil edebilirsiz ama geneli yansıtamazsınız. Şimdi sizin sözünüzden yola çıkarak biz saf kan bir ırk değiliz burası kesin değip kimse aslını merak edip araştırmasın mı? Öyleyse BSN gibi bir sitenin ne gibi bir anlamı var ve benim burada ne işim var. Ben buraya geçmişimle alakalı birşeyler bilen birileri çıkar diye üye oldum. Yanlış mı düşünmüşüm. Lütfen siz söyleyin. Henüz yumurta mı yoksa tavukmuyuz çıkartamadım. saygılar.
Kenan Salihovic
10-12-07, 04:27
Beyler lütfen konuşmalarımıza dikkat edelim, Arnavutlar bizim kardeşlerimizdir. Konumuz Boşnakların Kökeni bunu araştırıyoruz, bazı Arnavut kardeşlerimiz konuyu bir nevzede olsa farklı tarafa çekmişlerdir, olsun olabilir. Sonradan konunun saptığının farkına varıp kusura bakmayın demişlerdir. Arnavut kardeşlerim, başımın üstünde yeriniz var.
Yaşasın Boşnak-Arnavut Kardeşliği
---------------------------------------------------------------------------------------
Boşnakların Kimliği
Bugün Bosna-Hersek cumhuriyetinde yaşayan Müslümanların büyük çoğunluğu Boşnak'tır. Boşnaklar Slav kökenlidirler. Konuştukları Boşnakça ise Slav dildir. Tarihi kayıtlarda Boşnakların, daha önce Volga Nehri(Moskova - Rusya) civarında yaşadıkları ve 10. yüzyıldan sonra Balkanlara göç etmeye başladıkları bildirilmektedir. Kaynaklarda, Volga Nehri kıyılarından göç eden Boşnakların içinde İslami inanca sahip olanların da bulunduğu ancak bunların İslamı tam olarak kavrayabilmiş ve hayatlarına tam anlamıyla geçirebilmiş kimseler olmadıkları ifade edilmektedir. Boşnaklar Balkanlara göçettikten sonra Ortodoks Sırplar ile Katolik Hırvatların arasında dağlık bir bölgeye yerleştiler ve bu bölgede kendilerine özel bir yönetim oluşturdular. Buraya yerleşen Boşnakların önemli bir kısmı hıristiyanlığı benimsediler. Ancak bunlar kendilerine özel bir mezhep oluşturdular. Bu mezhepte İslam inancının da etkisi görülüyordu. Bunun sebebi ise hıristiyanlığı benimseyen boşnakların daha önce İslam'ı benimsemiş olan diğer boşnaklar ile sıkı münasebet içinde olmaları ve onların inanç ve anlayışlarından az çok etkilenmeleriydi. Şu var ki, hıristiyanlığı benimseyen boşnakların farklı bir mezhep oluşturmaları gerek katolik gerekse ortodoks hıristiyanların baskıları ile karşı karşıya gelmelerine yolaçtı. Bu durum üzerine sözkonusu hıristiyanlara karşı Osmanlılardan yardım istediler.
Boşnaklar Osmanlıların 1463'te Bosna'yı, 1483'te Hersek'i ele geçirmelerinden sonra kalabalık kitleler halinde Müslüman oldular. O dönemde boşnaklarla birlikte Sırplar ve Hırvatlardan da Müslüman olanlar oldu. Ancak boşnakların tamamına yakın bir kısmı çok uzun sürmeyen bir süre içinde Müslüman olmuştur.
Boşnakların Müslüman olduktan sonra İslamiyete sıkı bir şekilde sarıldıkları ve bölgede İslamiyetin güçlenmesi için bütün imkanları ile çalışmaya başladıkları tarihi kaynaklarda bildirilmektedir. Onların bu tutumları İslam'ı hiçbir baskı ile karşılaşmadan benimsediklerinin açık delilidir. Ancak I. Dünya Savaşı sırasında ve daha sonrasında yaşanan sıkıntılar, II. Dünya Savaşı sonrasında da komünistlerin Yugoslavya yönetimini ele alarak İslami eğitim yollarını tamamen kapatmaları boşnaklar arasında kısmen dejenerasyona yolaçtı. Son yıllarda ise boşnak halkı arasında yeniden İslami uyanış hareketi başladı ve bu hareket çok hızlı bir şekilde yayıldı. Bu hareketin etkisini Bosna-Hersek'in her tarafında müşahede etmek mümkündür.
---------------------------------------------------------------------------------------
Saygılarımla.
vBulletin v4.0.0, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.