PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Edirne Balkanlar'ın fuar merkezi olmak istiyor

vodolia
22-11-06, 08:58
Edirne Balkanlar'ın fuar merkezi olmak istiyor
Dünya Gazetesi

EDİRNE - Turizm, kültür ve fuar alanında ön plana çıkmak isteyen Edirne'de, Balkan Ticaret Merkezi kurulması için çalışmalar sürüyor. Kurulacak olan merkezle birlikte Edirne'nin, Balkanlar'ın fuar kenti olması isteniyor. Proje için Trakya'daki oda ve borsaların bir araya gelmesi de hedefleniyor.

Edirne'nin turizm ve kültür kenti olması için çalıştıklarını hatırlatan Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mıhlayanlar, "Balkanlar Ticaret Merkezi için ETSO'ya önemli görev düşüyor. Trakya'daki oda ve borsaları da projeye katmak istiyoruz. Edirne'nin Balkanlar'ın fuar kenti olması konusunda çaba harcamaya istekliyiz ve kararlıyız" diye konuştu. Mıhlayanlar, özellikle merkezin kurulacağı alan konusunda desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, "Hazine'ye ait 277 dönümlük arazinin odamıza tahsisinin noktasında destek ve yardım bekliyoruz" dedi.

Mıhlayanlar, konuyla ilgili hazırlıkların ve yazışmaların sürdüğünü belirterek "Konuyla ilgili olarak kısa süre içinde Ankara'ya görüşme yapmak için gideceğim. Hazine'den belirlediğimiz bu yeri almayı gerçekleştirirsek, projelendirme çalışmasına başlayacağız" dedi. Balkan Ticaret Merkezi'nin kurulmasıyla Edirne'de önemli değişimlerin yaşanacağına dikkat çeken Mıhlayanlar, şunları söyledi:

"Edirne turizm, kültür, kongre ve fuar merkezleriyle birlikte Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Ukrayna gibi birçok ülkeyi içine alacak. Bölgesel bir fuar olarak çalışacağız. Değişik sektörlerde yapılacak fuarlarda bölgedeki işadamlarını bir araya getireceğiz. Bu merkezin kurulmasıyla kentimizde bacasız bir fabrika kurmuş olacağız. Böylece otelleriyle kendiliğinden oluşacak ve yatırımcı buraya kendisi gelecek" dedi.

Destek için projeye ihtiyaç var

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yardımcı, Balkan Ticaret Merkezi yapılmasının 5 yıldır Edirne'nin gündeminde olduğunu söyleyerek "Bu projeye Trakya'daki tüm oda ve borsaların katılması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde Edirne'ye gelen Maliye Bakını Kemal Unakıtan, ticaret merkezi için yer tahsisini yapacağını belirtti. Bu merkeze İstanbul Laleli pazarının kaydırılması bile gündeme geldi. Şu anda top Trakya'daki oda ve borsalarda bulunuyor. Bir araya gelinerek bir an önce proje çalışmasına başlanmalı" dedi.

Mustafa Yardımcı, kapalı cezaevinin yanında yer alan 277 dönümlük arazi ile ilgili olarak Edirne Tümen Komutanlığı ve Edirne Belediyesi'nin olumlu yaklaşımları olduğunu belirterek "Birçok çevreden destek sağlanmış durumda, şu anda vakit kaybetmeden projenin hazırlanarak Maliye Bakanlığı'na sunulması gerekiyor. Balkan Ticaret Merkezi kurulurken bunun bir misyonu, vizyonu olması gerekiyor. Bu çalışmanın birçok örneği İstanbul, Trabzon ve Kayseri'de bulunuyor. Bu ticaret merkezine, Balkan ülkelerinin toplanarak birlikte ticaret yapma şansı sağlanacağı, ayrıca güzel bir fuar alanı yaratılmalıdır" dedi.

Edirne Ticaret Borsası Başkanı Yardımcı "AB'nin kentteki çeşitli projelerin AB desteği aldığını hatırlatan böyle bir projeye destek olmasının olumlu karşılandığını ifade ederek "Proje için, TOBB'un da desteği alınabilir. Ama önce resmi yazışmaların yapılması, ortaya bir projenin konması ve en önemlisi Trakya'daki oda ve borsaların toplanıp karar vermesi gerekiyor" dedi.

"Kırklareli olarak beklentilerimiz var"

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Başkanı Hasan Buzol, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek "Balkan Ticaret Merkezi, Edirne'de kurulacak ama Kırklareli olarak bizim beklentilerimiz var. Trakya Bölgesi için çok önemli bir proje. Bu merkezin bir minyatürünü ve bazı şubelerini Kırklareli'nde açıp, bazı aktivitelerin Kırklareli'nde düzenlenmesini istiyoruz. Bu ticaret merkezinin Bulgaristan'ın Filibe, Yunanistan'ın Selanik şehirlerinde örnekleri bulunuyor. Balkan Ticaret Merkezi, Trakyalı işadamının, yatırımcının kendini Balkanlar'a ispat edip gösterebileceği önemli bir örnek olacaktır" şeklinde konuştu.

"Tekirdağ Limanı ile merkezi destekliyor"

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yurdanur, Tekirdağ'ın mevcut limanı ve kurulacak olan konteynır limanıyla birlikte Balkan Ticaret Merkezi'nin kurulmasını desteklediğini ifade ederek "Bölgemizde Bulgaristan, Yunanistan ve Ukrayna ile ticaret yapan iş adamları bulunuyor. Balkan Ticaret Merkezi, Balkanlar'la ticareti genele yayıp, ticareti hareketlendirecektir. Avrupa Birliği sürecinde ufkumuzu açacaktır" dedi.