PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aslında bu başlık bizleri korkutmasın

vodolia
23-06-06, 10:15
Aslında bu başlık bizleri korkutmasın, boşnaklar zaten iş ve ekonomi dünyasındaki başarılarını, göçlerinden sonra yeni bir ülkede sağladıkları iyi hayat koşulları ile kanıtlamış durumdalar. velhasıl genelde başarılıyız zaten, biraz ukalaca olabilir bu ifade ama tevazu göstermeye de gerek yok. ama kendimizi bu anlamda ifade etmek konusunda biraz geride kalıyoruz, biraz kapalıyız, bu da normal sayılır aslında, ama süregelmesi gereken bir durum değildir. biz içimizdeki girişimcilik ruhunu gündem yapalım isterseniz arkadaşlar :)

tİgEr
25-06-06, 00:28
katılıyorum sana boşnakların iş dünyasındaki başarıları ve girişimcilikleri konusunda.ayrıca boşnaklar bu başarılarını legal yollardan kazanmışlardır.göründüğü kadarıyla bir genelleme yapılırsa illegal (kara para-dolandırıcılık-üçkağıt vb.)işlerde parmakları yok.

arnavet
26-06-06, 20:19
Bir örnek size vereyim ENKA holding başkanı Tarık Şara bir boşnaktır.

Novi Pazar
26-06-06, 22:14
Bir örnek size vereyim ENKA holding başkanı Tarık Şara bir boşnaktır.

çokbilmişlik gibi olmasın ama tarık şara değil,
ŞARIK TARA

İnş.Yük.Müh. Şarık TARA Enka Şirketler Grubu Fahri Başkanıdır. Grubun Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı oğlu Sinan Tara yürütmektedir.

22 Nisan 1930 yılında Üsküp'te doğmuştur. Annesi Erenköy Kız Lisesi'nde okumuş, dönemin şartları uygun olmadığından tıp tahsili yapamamış, ancak yüksek kültürlü bir kimse olan Mahmure hanımdır. Anne tarafından I. Murat'ın öncü kuvvet komutanı ve Yıldırım Beyazıt tarafından Üsküp ve Kosova bölgesini idareye tayin edilmiş olan Yiğit Bey'in torunudur. Yahya Kemal ile de torun çocukları olmaları nedeniyle aralarında akrabalık bağı vardır. Babası Fevzi Bey ise, bilindiği kadarı ile son üç kuşağı esnaflık yapan Karadağ kökenli Hacıhamziç (Tara'nın dedesi İbrahim Bey'in babası Hamza Bey'den dolayı bu isimle anılırlar-Tara soyadı ise Karadağ'daki Tara Dağı ve Tara Nehri'nden gelmektedir) ailesindendir. Fevzi Tara, Üsküp, Beyrut ve Belgrad'da tahsil yapmış bir avukattır. Sancak ve güney Yugoslavya müslümanlarının Yugoslavya Kralı nezdinde temsilciliğini de yapan babası Manastır'da avukatlık stajını yağarken annesi ile tanışmışlardır.

1942 yılında Üsküp Başkonsolosu Reşat Karabuda'nın yardımıyla önce kendisi İstanbul'a gelir ve yengesi (Selanik kökenli Evrenosoğlu Rüstem Bey'in Mustafa Kemal'in evlenmek istediği ancak ona vermediği kızı) Seniha hanımın yanında kalır. 1944'de ailesinin de geldiği Türkiye’de orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1954 yılında İTÜ İnşaat Fakültesi'nden mezun olmuştur. Mezuniyetinden sonra 1957 yılında kızkardeşi Vildan Gülçelik'in kocası (daha sonra bir uçak kazasında vefat eden eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte ENKA Kollektif Şirketini kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başlamıştır. Enişte ve kayınbirader sözcüklerinin ilk hecelerinden oluşan bir isim olan ENKA Kollektif Şirketi daha sonra Anonim Şirket'e, 1972'de de ENKA Holding A.Ş.’ne dönüşmüştür. Şarık TARA, bünyesinde çok sayıda şirketin yer aldığı ENKA Holding Yatırım Anonim Şirketi’nin halen Fahri (Onursal) Başkanlığını yapmaktadır.

Şarık TARA 30 yıllık meslek hayatı boyunca teknoloji ve yönetime önem vermiş, batı ülkelerindeki en ileri teknolojileri Türkiye’ye getirerek şirketlerinin dünya piyasasında saygınlık kazanmasını sağlamıştır. Batı görüşlü, uygar düşünceli, yeniliklere açık kişiliği ile taahhüt ve sanayi şirketlerinde dünyaca tanınmış know-how’ları kullanmakta ve bugün Batı ülkelerine eşdeğer seviyede üretim yapmakta ve bu üretimin gerektirdiği teknolojiden yararlanmaktadır. Bu sayede Türkiye ekonomisine gerek iç pazar ve istihdam yönünden, gerekse de döviz girdileri bakımından büyük katkıda bulunmuştur. Son yıllarda büyük bir kısmı yurt dışında olmak üzere çok sayıda taahhüt işi alarak dünyanın sayılı taahhüt şirketleri arasında bir Türk şirketinin de girmesini sağlamıştır.

Kamu ve özel kuruluşları ile vakıf ve spor klüplerinde sosyal faaliyetlerde bulunmakta ve bunlara maddi ve manevi destek de sağlamaktadır. Yük.Müh. Şarık TARA’ya yurt içi ve yurt dışındaki iş ve sosyal faaliyetleri nedeniyle çok sayıda ödül verilmiştir.

Novi Pazar
26-06-06, 22:17
şunuda söylemeden geçemeyeceğim.Boşnaklara hiçbiryardımınıda görmedim şu ana kadar.Ondan daha eski Boşnak olan Sivas Milletvekili Hüseyin KANSU bile bütün derneklerin gecelerini şereflendirirken Türkiye'nin en zengin Boşnağı Şarık TARA'yı maalesef hiçbir organizasyonda görememenin derin üzüntüsü içindeyiz.

ljiljana
27-06-06, 00:56
şunuda söylemeden geçemeyeceğim.Boşnaklara hiçbiryardımınıda görmedim şu ana kadar.Ondan daha eski Boşnak olan Sivas Milletvekili Hüseyin KANSU bile bütün derneklerin gecelerini şereflendirirken Türkiye'nin en zengin Boşnağı Şarık TARA'yı maalesef hiçbir organizasyonda görememenin derin üzüntüsü içindeyiz.

Şarık Tara her ne kadar hiçbir organizasyonda bulunmasa da meslek hayatı boyunca çalışanlarının büyük çoğunluğunda göçmenleri tercih ettiğini herkes bilir.

vodolia
27-06-06, 08:07
Şarık Tara her ne kadar hiçbir organizasyonda bulunmasa da meslek hayatı boyunca çalışanlarının büyük çoğunluğunda göçmenleri tercih ettiğini herkes bilir.

sana katılıyorum, en gerekli anlarda birilerinin yanında olmak önemli olan !!!

elafos
28-06-06, 18:56
ewt katılıyorum..
biz boşnak milleti ticarette baya başarılıyız..
yahudiler kadarda olmasada..
yahudilerle bizi ayıran ozellik hemen doyuyoruz..
belli bir servet edindikten sonra bir daha riske etmioruz..
bu da bizim en kotu ozelliğimiz..:(

knn1905
29-06-06, 21:23
Kolay değil tabikide başka bir ülkeye gitmek ve orada bir düzen kurmak.Bu açıdan tüm boşnaklar çok başarılı.

feleçi
29-06-06, 21:45

sayın novi pazar! belkide şarık tara'ya tam samimi olarak yaklaşılamamıştır. ben kesinlikle yardımcı olacağına inanıyorum.---- birde boşnak olarak eğer yanlış anımsamıyorsam sancaktül firmasını sanki....

Mordoth
29-06-06, 22:01
Yahudilerin ticari anlayışları millidir . Kişisel değil .
Bir Yahudi kadar sinsi olacaksın ve milletin için kapitalini kullanacaksın ki hem sen , hem milletin zengin olsun . Bizim doymamızla alakası yok . HEP BEN HEP BEN dediğimiz için acımızdan ölürüz tabi

adalı
30-06-06, 22:58
Şarık Tara'nın babası Fevzi Tara Rumeli Göçmenleri Derneği'nin kurucularından ve ilk yöneticilerindendir.1960'lı yıllar Makedonya üzerinden Sancak 'lıların Türkiye'ye en yoğun gerçekleştirdiği göç yıllarıdır.Rumeli Türkleri Derneği'nin dönemin tek Balkan kökenli derneği olduğunu gözardı etmeden düşündüğümüzde,Fevzi Tara'nın (ya da Tara ailesinin) duyarsızlığından sözetmek büyük bir haksızlık.Derneğin sitesine girip,1960'lı yıllarda yayınladıkları bülten ve broşürleri okursanız (biz)Sancak göçmenleri için ciddi çaba sarfettiklerini göreceksiniz.Bunda Fevzi Tara'nın etkili olmadığını düşünmek mümkün değil.
Anadolu yakasında yaşayan Boşnakların belkide yarısı(abartmıyorum!)az yada çok Tara'nın şirketlerinden birinde çalışmıştır.Pek çoğunun sigorta başlangıçları oradandır.Daha iyi anlatabilmek için söylüyorum:İşe aldığı insanlar Türkçe bilmeyen insanlar.Buralarda çalışmaya başlayan büyüklerimizin yeteneklerini tartışmıyorum,Şarık Tara'nın eleman seçerken yaptığı tercihlere dikkat çekiyorum.
Bügünde tercihlerinde bir değişiklik olduğu söylenemez.Sınıfsal açıdan baktığımda kuşkusuz aynı kulvarda değilim,değiliz.Ama "Sezar'ın hakkı Sezar'a"...

adalı
30-06-06, 23:05
Şarık Tara'nın hiç bir şirketinde çalışmıyorum.Kendime ait işyerim var.Tara'ların hiç bir şirketiyle de işim yok.

Hajrudin Crnkic
19-08-06, 21:41
ENKA holding degil artık :) Enka inşaat olarak Bosna'da yapımı planlanan otoyol için kendisinin şöyle bir söz söylediğini duymuştum (doğruluğu hakkında kesin bir bilgim yok).. Bosna otoyolu işi, gerekirse sıfır lira ihale bedeli ile dahi olsa o iş alınacaktır.

Hadzic
20-08-06, 02:38
sayın novi pazar! belkide şarık tara'ya tam samimi olarak yaklaşılamamıştır. ben kesinlikle yardımcı olacağına inanıyorum.---- birde boşnak olarak eğer yanlış anımsamıyorsam sancaktül firmasını sanki....

Evet sancaktül firması Türkiyenin ilk tül,perde ,apre ve boya ve fiksay üretimi yapan fabrikası olarak 1956 yılında kuruldu.1973 yılından itibaren türkiyenin ilk polyester ipliğini yapan firmadır.Sancaktül sefaköyde 50.000 metrekarelik bir alana kurulmustur. Buranın sahibi Murat BAYRAK tır.Bizim bosnaklara ve sefaköyde ikamet eden bütün bosnak vatandaslarımız burada calısmıstır ve büyük yardımda bulunmustur ve hala yardım etmektedir. Butun sosyal faaliyetlerde bosnak vatandaslarımıza destek cıkmıştır.Eskiden bizim dedolar babalar burada türkce bilmezken sayın Murat BAYRAK bütün bosnak vatandaslarımıza destek cıkmıstır bugun sefaköyde bicok bosnak vatandaslarımız sancaktül sayesinde emekli olmustur. Sakat yaslı demeden calısmasa dair yardımda bulunmustur bunları eski acolarımızdan yakınlarımızdan dinledim ve duyduma allah razı olsun diyorum. Ve bosna savasından sonra bir sürü bosnak vatandasımıza destekte bulunmustur ve hala faal durumda böyle büyük insanlar bilinmeli hatta övülmeye bile laik insan. SANCAKtül adı ( SANDZAKLIJA ) SANCAKLI olduğu için oradan sancak ismini almıstır. Bütün bu şekil fabrikatörlerin bu sekilde bosnak vatandaslarımıza yardım eli uzatması gerekir yardımda bulunmalıdır diye düşünüyorum.
Daha detaylı görmek için ve tarihini okumak isterseniz sitesini veriyorum. www.sancaktul.com.tr

muzo
02-09-06, 15:27
Evet sancaktül firması Türkiyenin ilk tül,perde ,apre ve boya ve fiksay üretimi yapan fabrikası olarak 1956 yılında kuruldu.1973 yılından itibaren türkiyenin ilk polyester ipliğini yapan firmadır.Sancaktül sefaköyde 50.000 metrekarelik bir alana kurulmustur. Buranın sahibi Murat BAYRAK tır.Bizim bosnaklara ve sefaköyde ikamet eden bütün bosnak vatandaslarımız burada calısmıstır ve büyük yardımda bulunmustur ve hala yardım etmektedir. Butun sosyal faaliyetlerde bosnak vatandaslarımıza destek cıkmıştır.Eskiden bizim dedolar babalar burada türkce bilmezken sayın Murat BAYRAK bütün bosnak vatandaslarımıza destek cıkmıstır bugun sefaköyde bicok bosnak vatandaslarımız sancaktül sayesinde emekli olmustur. Sakat yaslı demeden calısmasa dair yardımda bulunmustur bunları eski acolarımızdan yakınlarımızdan dinledim ve duyduma allah razı olsun diyorum. Ve bosna savasından sonra bir sürü bosnak vatandasımıza destekte bulunmustur ve hala faal durumda böyle büyük insanlar bilinmeli hatta övülmeye bile laik insan. SANCAKtül adı ( SANDZAKLIJA ) SANCAKLI olduğu için oradan sancak ismini almıstır. Bütün bu şekil fabrikatörlerin bu sekilde bosnak vatandaslarımıza yardım eli uzatması gerekir yardımda bulunmalıdır diye düşünüyorum.
Daha detaylı görmek için ve tarihini okumak isterseniz sitesini veriyorum. www.sancaktul.com.tr dragi hadziç,e mnogosi dobro obijasnijo murat bajrak,a jel dasi u pravu. naşi boşnjakima obezbedijo poso.ali zamene neşto niso obijasnijo.murat bayrak bivşi jugo u kokoju sluçajnu doşao u tursku. kakose bogatijo iz jedaman. vreme 12 ejlül onje imao sa MHP, veze i mislim sada zbog toga ne zivi u tursku... sahi murat bayrak şimdi ne yapıyor. poştovajne.

J a r a n e
14-09-06, 11:10
dragi hadziç,e mnogosi dobro obijasnijo murat bajrak,a jel dasi u pravu. naşi boşnjakima obezbedijo poso.ali zamene neşto niso obijasnijo.murat bayrak bivşi jugo u kokoju sluçajnu doşao u tursku. kakose bogatijo iz jedaman. vreme 12 ejlül onje imao sa MHP, veze i mislim sada zbog toga ne zivi u tursku... sahi murat bayrak şimdi ne yapıyor. poştovajne.
Dragi Muzo zaşto tebe smeta akoje on navija za MHP. Trebaş da gledaş jeli neşto se muçio za svoj narot.A reci mene ştasmo videli mi od ştasu navijali za levu stranu.Şta je pmogo Bahrija za svoj narot.Samo je mislio za zahid'a i negove druştvo.Ako je za naş narod bio on dobar mene ne interesuje od kojeje partiye.

samko71
01-10-06, 15:34
anlamıorum:(nasıl ogrenebilirm ben bosnakçayı?

Hajrudin Crnkic
07-10-06, 19:48
Boşnak Şarık Tara'nın sahibi olduğu ENKA İnşaat San. A.Ş. Arnavutluk'ta Amerikalı partneri Bechtel ile otoyol işini aldı. Sırada Bosna olur inşallah.

Arnavutluk'ta Rreshen-Kalimash otoyolunun inşasına dönük uluslararası ihaleyi Enka İnşaat şirketi ile ABD'li Bechtel şirketi konsorsiyumu kazanırken, yolun yapımına ilişkin Tiran Sheraton Oteli'nde anlaşma imzalandı. İmza törenine, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, Arnavutluk Bayındırlık, Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanı Lulzim Basha, Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Süphan Erkula, ABD'nin Tiran Büyükelçisi Marsi Ris ile çok sayıda hükümet yetkilisi katıldı.

Arnavutluk Başbakanı Berişa imza töreninde yaptığı konuşmda, söz konusu projenin Arnavutluk'un altyapı alanında gerçekleştirdiği en büyük projesi olduğunu belirtirken, inşa edilecek yolun Arnavutluk için hayati önem taşıdığını ifade etti. Rreshen-Kalimash yolunun Arnavutluk'un Durres limanını Akdeniz'de en büyük limanlardan birisine dönüştürecek öneme sahip olduğuna işaret eden Berişa, bu yolun yapımınını Arnavutluk ile Kosova arasında ticaretin gelişmesine katkı sağlayacağını bildirdi.

Yolun yapımına ilişkin ihalede en iyi teklifi Enka ve Bechtel firmalarının yaptığını hatırlatan Berişa, şunları kaydetti: ''Bu iki şirket bölgede altyapı alanında en büyük projeleri gerçekleştirdi. Enka ve Bechtel şirketleri tarafından inşa edilecek yol, Arnavutluk'un inşaat firmalarına alanında üniversite gibi hizmet edecek. Bu iki büyük şirketin Arnavutluk'taki faaliyetleri bu ülkelerden diğer şirketlerin de Arnavutluk'ta çeşitli projelerin gerçekleştirmesine teşvik oluşturacak.''

-ARNAVUTLUK BAYINDIRLIK VE ULAŞTIRMA BAKANI-

Arnavutluk Bayındırlık, Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanı Lulzim Basha da Durres-Kukes-Morina otobanının bölümü olan Rreshen-Kalimash otoyolunun inşası için ihale yapıldığını ve bu ihalede uluslararası değerlendirme komisyonunun Bechtel-Enka konsorsiyumuna inşaat yapma hakkını verdiğini belirterek, ''Böylece, bu projenini gerçekleştirilmesi, dünyada tanınmış ABD'li Bechtel ve Türkiye'de inşaat sektöründe faaliyet gösteren en büyük şirketlerden Enka tarafından olacak'' dedi.

Söz konusu projenin Durres-Morina yolunun süresini 6 saattten 2 saatte indirilmesini sağlayacağını belirten Basha, Arnavutluk'u Kosova, Makedonya, Sırbistan'ın güneyi ve otabanların Trans Avrupa şebekesine bağlayacak bu projenin uygulanacak bölgelerde ekonomik durumun iyileştirilmesine ve turizimin geliştirilmesine hizmet edeceğini söyledi.

İnşaat çalışmalarına en az bin 400 kişinin katılacağına işaret eden Bakan Basha, ''bu proje 4 geçiş ile 57 kilometrelik otobanını inşa edilmesini, Balkanlar bölgesinde en uzun tünellerden birisi olacak 6 kilometrelik bir tünelin inşa edilmesini öngörüyor'' dedi.

-418 MİLYON AVROLUK YATIRIM-

Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Süphan Erkula da Amerika'nın ve Türkiye'nin en seçkin inşaat şirketlerinin gerçekleştireceği projenin son derece stratejik bir yatırım olduğunu vurgulayarak, bu projenin üç dost ülke arasında ekonomik işbirliğinin gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Enka Şirketi Başkanı Şarık Tara da projenini yalnız Arnavutluk için değil, bütün Balkanlar için önemli olduğunu belirterek, altyapı alanında Avrupa standartlarının sağlanması gerektiğini vurguladı. Toplam 418 milyon Avro yatırım maliyeti olan yolun inşası için finansman Arnavutluk hükümeti ve uluslararası kurumlar tarafından karşılanacak

sancakli
27-02-07, 22:22
Bence biz yeterince birlik olamıyoruz yahudiler gibi olmalıyız hiç fakir bir yahudi tanıdınız mı?