PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ticarette boşnakların en karakteristik özellikleri nelerdir sizce

vodolia
03-07-06, 13:43
dürüslükleri mi?
kurnazlıkları mı?
ahlaklı ticaret yapmaları mı?
birden fazla dil bilmeleri mi?
rekabetçi olmaları mı?
kendi aralarındaki dayanışmaları mı?
ileri görüşlülükleri mi?
çalışkan olmaları mı?
vs........
vs........
sizce nelerdir?

belkısyıldız
03-07-06, 16:31
işlerini ehliyle yapmaları brnce!!!

yasemina
03-07-06, 16:36
dürüstlükleri ,ahlaklı ticaret yapmaları,dil bilmeleri,kendi aralarında dayanışmaları
bence .....

elafos
03-07-06, 18:07
dürüslükleri mi?
kurnazlıkları mı?
rekabetçi olmaları mı?
ileri görüşlülükleri mi?
çalışkan olmaları mı?
vs........
vs........
sizce nelerdir?

yıllardır ticaretin içindeyim..
7 sen oldu aşşa yukarı..:)
durustluk yok...
ahlaklı tic o da yok..
birden fasla dil o avantaj..zaten lalelide serbest tic boşnaklar başlattı..
rekabetçi olmalarıda avantaj..ama birbirlerini vuruyolar genelde..
kendi aralarında dayanışma sıfır...
ileri goruslulukte sıfır..
çalışkan olmalarıda yok..inan en tembel biziz..

tek ii ozelliğimiz..
bire bir gorusmelerde çok iiyiz..
çok ii reklamımızı yapıyoruz..
insanlarla anlaşmada bizden iisi yok..kan davalımız bile olsa..tic yaparken ona kardeş gibi bi duygu aşılarız..:):)

Mordoth
03-07-06, 21:40
Ticaret kalleş bir sanat kanımca .
Çünkü i bir bakarsın işlerin açılmış gümbür gümbür gelen gideni satarsın , bir bakarsın sinek avlarsın .
Ticarette Baht'ın acaba milli kimlik ile ne alakası olabilir ? Eğer bu sanatı gönlünüz yettiğince icra edebiliyorsanız , sizin başarılı olmamanıza imkan yok .
Ve yine kanımca bu sanatın incelikleri ;
- Halkla ilişkiler
- Dürüstlük - Etiklere bağlı kalma
- NAMını yürütme .
Boşnaklarda bunların olmasını bekliyorum , çünkü gerçekten sıcak kanlı insanlarız ama aramızda bir husumet falan da varsa bunları giderip , dayanışma içinde olmamız şart .

HoKcE
06-07-06, 22:27
dürüslükleri
kurnazlıkları
ahlaklı ticaret yapmaları
birden fazla dil bilmeleri
rekabetçi olmaları
kendi aralarındaki dayanışmaları
ileri görüşlülükleri
çalışkan olmaları
HEPSİ

cmlc
07-07-06, 00:50
kendi aralarında dayansma kalamdı eskidendi o...bunun bi dönem oldugunu düşünüorumm.boşnaklar laleli de ii para kazandılar birden zengin oldular yokluk içinden gelip...para her insanı deiştirir..bu sebeplerden dolayı dayanısma biraz bozulmus olabilir ama genç nesil cok ii gelior...bu site de dayanısmaya eminm büyüdükçe daha da katkı saglayackk...gelecegimizz inş ii olacak...onun dısındaki maddelr kısmen gecerlidrr

Turkovic
07-07-06, 17:25
sana katılıyorum CMLC.. bu çok doğal,ticarette birbirini desteklemek... karşılıklı güven.. aynı toprağın çocuklarıyız ve balkanlar ve anadolu bunlarında etki alanlarını sayarsak geniş bir coğrafya elimizin altında... sadece bir tren kaçırdık ve yeni gelen trendeki yerleride g-8 ülkelerine veriyoruz...

Mordoth
07-07-06, 21:47
Bosnaklarıın Türkiyedeki yerinden ziyade , bir de Bosnada ettikleri faaliyetlere göz gezdirelim derim .
Güney dalmaçya kıyıları yani dubrovnik ve civarı Bosna Hersek e devredilmeli , çünkü bizlerin bir LİMAN'a ihtiyacı var .
İtalyadaki çeşitli bağlantılarla geniş çağlı ticari bir birliktelik yürütülebilir .

salihfazliç
16-07-06, 09:30
1 - rekabetçi olmaları
2 - birden fazla dil bilmeleri
3 - çalışkan olmaları
4 - kurnaz olmaları
5 - ileri görüşlulukleri
6 - inatçı olmaları

hamidowic
18-07-06, 00:30
bence ticaret yahudilere özgü bir sanat! ben onlardan iyi ticaret yapan bir ırk bir millet görmedim!
bi arkadaşımın dedii gibi ticaretin dili milliyeti yoktur!
ticaret müşteri odaklı bir yaklaşımdır, eğerki müşteriye iyi ulaşıyorsanız ve müşteriye iyi şekilde davranıp iyi seçenekler sunuyorsanız herzaman başarılı olursunuz

adalı
19-07-06, 23:24
Ticarette al-satçılarla ,yap-satçıları birbirinden ayırmak gerekiyor.Aynı zamanda tam da bu noktada Bayrampaşa Boşnakları ile İst. Anadolu Yakası Boşnakları birbirinden ayrılıyor.Bir insanın neye inanıp,neye inanmadığı önemli değildir.Aslolan ne yaptığıdır.Neler yapabileceğini ise içinde bulunduğu nesnel koşullar belirler.Bayrampaşa'lıyı al-satçılık şekillendirdi,Anadolu yakasını ise yap-satçılık.Denizin iki yakasında yaşayan,iki ayrı kültürün varoluş sebebi budur.

adalı
20-07-06, 00:26
Ticarette al-satçılarla ,yap-satçıları birbirinden ayırmak gerekiyor.Aynı zamanda tam da bu noktada Bayrampaşa Boşnakları ile İst. Anadolu Yakası Boşnakları birbirinden ayrılıyor.Bir insanın neye inanıp,neye inanmadığı önemli değildir.Aslolan ne yaptığıdır.Neler yapabileceğini ise içinde bulunduğu nesnel koşullar belirler.Bayrampaşa'lıyı al-satçılık şekillendirdi,Anadolu yakasını ise yap-satçılık.Denizin iki yakasında yaşayan,iki ayrı kültürün varoluş sebebi budur.
İki ayrı kültürden sözetmek,bana göre ciddi bir olgu.Öyle bir hal almış ki nerede ise iki yakanın Boşnak'ları birbirinden kız alıp,vermiyor.Akrabaları ile övünüyor,priyatelliği ile övünüyor,yine de bu kültürel farklılık giderilemiyor.Bana göre bunun birincil sorumluluğunu para kazanma şekli teşkil ediyor.Bayrampaşa'da kaç para kazandığını anlatmak doğal,Anadolu yakasında ayıptır.Anadolu yakasında çalışıyor olmak yeterlidir,Bayrampaşa'da ise kaç para kazandığın önemlidir.
Bunun için Anadolu yakasında yaşayanlar,hırsıza hırsız diyebilir,mafya'ya mafya der.İst. yakası için ise bunlar ticaretin doğal sonuçlarıdır ve uyanık olan malı götürür.Pendik Bosna-Sancak Derneği'nin yegane güçlü olma sebebide budur.Bayrampaşa'da paran kadar konuşursun,Pendik'te bilgin kadar.Gümbür gümbür gelen yeni ve tahsilli nesil bunu doğru değerlendirmeli ve iyi tahlil etmelidir.
Boşnak'ların ticaret anlayışından sözederken,(ister inanın ister inanmayın)genelleme yapamam ama asla yalan söylemem.Yapabileceğimi taahüt ederim,yapamayacağım işlerde ise ,hiç olmazsa yol göstererek yardımcı olurum.Şunu iyi biliyorum ki samimiyet ve dürüstlük aynıları aynı yerde toplar...

aska
20-07-06, 13:58
yıllardır ticaretin içindeyim..
7 sen oldu aşşa yukarı..:)
durustluk yok...
ahlaklı tic o da yok..
birden fasla dil o avantaj..zaten lalelide serbest tic boşnaklar başlattı..
rekabetçi olmalarıda avantaj..ama birbirlerini vuruyolar genelde..
kendi aralarında dayanışma sıfır...
ileri goruslulukte sıfır..
çalışkan olmalarıda yok..inan en tembel biziz..

tek ii ozelliğimiz..
bire bir gorusmelerde çok iiyiz..
çok ii reklamımızı yapıyoruz..
insanlarla anlaşmada bizden iisi yok..kan davalımız bile olsa..tic yaparken ona kardeş gibi bi duygu aşılarız..:):)

YA SUPER YAKALAMISSIN BOSNAKLARI TEBRIK EDERIM
KENDIMI SUCLU HISSEDIYRDUM ACABA BI BEN MI BOLE DUSUNUYRM DIYE.
YALNIZ DILIM SUPERRR

vodolia
20-07-06, 16:07
İki ayrı kültürden sözetmek,bana göre ciddi bir olgu.Öyle bir hal almış ki nerede ise iki yakanın Boşnak'ları birbirinden kız alıp,vermiyor.Akrabaları ile övünüyor,priyatelliği ile övünüyor,yine de bu kültürel farklılık giderilemiyor.Bana göre bunun birincil sorumluluğunu para kazanma şekli teşkil ediyor.Bayrampaşa'da kaç para kazandığını anlatmak doğal,Anadolu yakasında ayıptır.Anadolu yakasında çalışıyor olmak yeterlidir,Bayrampaşa'da ise kaç para kazandığın önemlidir.
Bunun için Anadolu yakasında yaşayanlar,hırsıza hırsız diyebilir,mafya'ya mafya der.İst. yakası için ise bunlar ticaretin doğal sonuçlarıdır ve uyanık olan malı götürür.Pendik Bosna-Sancak Derneği'nin yegane güçlü olma sebebide budur.Bayrampaşa'da paran kadar konuşursun,Pendik'te bilgin kadar.Gümbür gümbür gelen yeni ve tahsilli nesil bunu doğru değerlendirmeli ve iyi tahlil etmelidir.
Boşnak'ların ticaret anlayışından sözederken,(ister inanın ister inanmayın)genelleme yapamam ama asla yalan söylemem.Yapabileceğimi taahüt ederim,yapamayacağım işlerde ise ,hiç olmazsa yol göstererek yardımcı olurum.Şunu iyi biliyorum ki samimiyet ve dürüstlük aynıları aynı yerde toplar...

bu tarz ayrımcılıkta üstümüze yok gerçekten,sancaklı boşnak-bosnalı boşnak-kosovalı boşnak, türkiyedeki boşnaklar, dünyanın değişik yerlerindeki boşnaklar, şimdi de anadolu yakası boşnakları ile bayrampaşadaki boşnaklar. bu çok ürkütücü gerçekten, üstelik bir taraf çok ahlaklı ve adilken, diğer taraf neredeyse hırsız olmuş. bayrampaşa' da namusuyla para kazanan biri olarak ben kötü hissettim kendimi. dünyanın değişik yerlerinde yaşadığımız sorunlar düşünce şeklimizle çok ilişkili bence

adalı
20-07-06, 20:51
kendi aralarında dayansma kalamdı eskidendi o...bunun bi dönem oldugunu düşünüorumm.boşnaklar laleli de ii para kazandılar birden zengin oldular yokluk içinden gelip...para her insanı deiştirir..bu sebeplerden dolayı dayanısma biraz bozulmus olabilir ama genç nesil cok ii gelior...bu site de dayanısmaya eminm büyüdükçe daha da katkı saglayackk...gelecegimizz inş ii olacak...onun dısındaki maddelr kısmen gecerlidrr
Aynı duygu ve düşünceleri paylaşıyorum.Temennimizde aynı.

agovic75
20-07-06, 21:35
[saffet arkadaşım ,bizim tarafı hırsız dolandırıcı vs şeklinde açıkça itham ediyor .buraları ve buradaki boşnakları ne kadar tanıdığı sorusu takıldı kafama .benim bildiğim bizim boşnakların hepsi alsatçı değil işe alsatla girip büyük bir çoğunluğu yapsatçı oldu ve şu anda kaçtane avrupa yakalı boşnağın fabrikaları ve imalatları var bir fikri olduğunu sanmıyorum ,gerçi saffet arkadaşım savunduğu ideoloji gereği emekçileri namuslu dürüst görüp, işverenleri ,kendi işini yapanları karşı safta görüyor benim anladığım bu .bunuda böyle bi genellemeye vuruyor.
emin ol arkadaşım o dediklerinden avrupa yakasında olduğu kadar senin yakada da var......

kolaşinaçESKO
20-07-06, 21:48
[saffet arkadaşım ,bizim tarafı hırsız dolandırıcı vs şeklinde açıkça itham ediyor .buraları ve buradaki boşnakları ne kadar tanıdığı sorusu takıldı kafama .benim bildiğim bizim boşnakların hepsi alsatçı değil işe alsatla girip büyük bir çoğunluğu yapsatçı oldu ve şu anda kaçtane avrupa yakalı boşnağın fabrikaları ve imalatları var bir fikri olduğunu sanmıyorum ,gerçi saffet arkadaşım savunduğu ideoloji gereği emekçileri namuslu dürüst görüp, işverenleri ,kendi işini yapanları karşı safta görüyor benim anladığım bu .bunuda böyle bi genellemeye vuruyor.
emin ol arkadaşım o dediklerinden avrupa yakasında olduğu kadar senin yakada da var......

bence pendikten sağlam tezgahtarlar çıkıyor. boşnaklar çalışkan oldukları için gelmişlerdir buralara kadar ama yatırım yapmasını bilmedikleri için yada yatırım yapmaktan çekindikleri için lalelide bütün güzel mekanlar mardinli. adıyamanlilar bu güzel kardeşlerimize kalmış......... mesele bizimkilerbir mülk almışlar lalelide iki gün sonra aynı parayla gidip yazlık almışlar.. yaaa diyom şimdi 2000 dolara istediğin heryer sizin 15 günlüğüne ama büyükler o zaman öyle düşünmüş uygun görmüş saygı duyuyoruz tabiki.... ama emin olun boşnaklar olarak çok daha güzel yerleri hak ediyoruz bu cennet gibi vatanda..

kolaşinaçESKO
20-07-06, 21:58
şunuda yazmadan edemeyeceğim.. hayranı olduğum yahudi tüccarlardan bir abimin bana bir cümlesini aynen yazıyorum...KARNINI DOYURMAK İSTİYORSAN YAP SAT, PARA KAZANMAK İSTİYORSAN AL SAT.....

adalı
21-07-06, 00:12
bu tarz ayrımcılıkta üstümüze yok gerçekten,sancaklı boşnak-bosnalı boşnak-kosovalı boşnak, türkiyedeki boşnaklar, dünyanın değişik yerlerindeki boşnaklar, şimdi de anadolu yakası boşnakları ile bayrampaşadaki boşnaklar. bu çok ürkütücü gerçekten, üstelik bir taraf çok ahlaklı ve adilken, diğer taraf neredeyse hırsız olmuş. bayrampaşa' da namusuyla para kazanan biri olarak ben kötü hissettim kendimi. dünyanın değişik yerlerinde yaşadığımız sorunlar düşünce şeklimizle çok ilişkili bence
Sayın Vodoliya:Aynı olmalı!başka bir şey,aynı!başka bir şey.Temennileri bir yana bırakalım.Gerçekten Sancak'lı Boşnakla,Bosnalı Boşnak aynı mı?Eski Yugoslavya'da yaşayan Boşnaklar ile Türkiye'de yaşayan Boşnaklar aynı mı?Kuşkusuz bu sitedeki herkez aynı iyi duygularla bir şeyleri paylaşmaya geliştirmeye çalışıyor.Niçin benim tamamen iyiniyetli bu tespitime duygusal karşıçıkışlar sergiliyorsunuz?Benim sülalemin yüzde doksanı Bayrampaşa'da yaşıyor.İçlerinde fabrikası olanda var,başkasının yanında çalışanda.Ben kendi insanımı neden aşağılayayım?Rüzgara karşı tükürmenin neresi akıllıca?Ben namusumla çalışıyorum diyorsunuz,acaba ne yazdım yada yaptımda kafanızda bu kadar güçlü bir önyargı oluştu.Ben de işverenim ve bir düzine insana maaş veriyorum.Kendimi de hiç basit görmüyorum.Bu noktaya tırmalayarak geldim.Zenginde sayılmam ama fakirde değilim.Niye insanları otomatik bir şekilde ,bizim gibi düşünenler ve düşünmeyenler olarak ayırıyorsunuz?Aydın sorumluluğu! lafta kalan gayrıciddi bir olgumudur?Bu kadar pisliğin içerisinde meşru yollardan tutunmayı başarmış insanlarımıza neden saygı duymayayım?
Anadolu Uganda değil ki benim avrupa yakasındaki Boşnaklardan haberim olmasın.Neden bu site Türkiye'deki ilk Bosna-Sancak derneği olan Bayrampaşa'nın sitesi olmadı?Burada yazılar yazan bu kadar entellektüel insan neden Bayrampaşa derneğinde etkili olamıyor?Bu soruları gerçekten kendinize soruyormusunuz?Sebeplerini irdeliyormusunuz?Agoviç arkadaş kafasında benim yerimi belirlemiş bile!Savunduğum ideoloji! gereği böyle düşünüyormuşum.Bir insanın dünya görüşünün olması,beyni yıkanmış beyinsiz anlamına mı geliyor?
Onbeş-yirmi yıl önce Yugoslavya'nın parçalanacağını düşünmek bile aptalca idi,aynı güçlerin aynı şekilde Türkiye'yi de parçalama gayretlerinden endişe etmek ve bunu dile getirmek mi ideolojik!yaftasını yapıştırmayı haklı kılıyor.Benim gözümle tespit çok basit.Anadolu ve İstanbul yakası Boşnakları(bile)aynı değil.Bu ne bir aşağılama ne de başka bir şey.Ben bunun byle olmasından rahatsızlık duyduğum için bunları söylüyorum,hepsi bu!

ancelia
21-07-06, 00:40
dürüslükleri mi?
kurnazlıkları mı?
rekabetçi olmaları mı?
ileri görüşlülükleri mi?
çalışkan olmaları mı?
vs........
vs........
sizce nelerdir?

TABIKI HEPSI.HATTA SUNLARIDA EKLEYEBILIRIZ:SABRETMEYI BILMELERI,YAPMAK İSTEDİKLERİ SEYI IYI BILMELERI,MUTAVAZI OLMAYI IYI BILMELERI :) :) SEWIYORUM BEN YAA IYIKI BOSNAK OLARAK DUNYAYA GELMISIM:) ;)

vodolia
21-07-06, 08:34
duygusal yaklaştığımı zannetmiyorum, o ifadelerden anladıklarımı yazdım sadece, iyi niyetinize dair bir şüphem yok, beni üzen şey (şahsınızla ilgili değil) genel anlamda eleştilerimizde yapıcı olamayışımız ve çok fazla genelleme yapmamız. dünyanın değişik yerlerinde yaşamak zorunda bırakılan bir toplum olarak elbette ki farklarımız var, bu zaten sosyolojik doğal bir sonuç bana göre. ama dünyanın neresinde olursa olsun bir boşnak başka bir boşnağın nasıl yaşadığını, ne düşündüğünü ve nasıl hissetiğini anlayabiliyor ve bunu yürekten hissedebiliyor ise bizi birbirimize bağlayan temel şeyler var demek ki, ben bu temel şeylerin esas alınmasını, farklı ülkelerde yaşamış olmanın yarattığı o doğal farkların aslında bizleri birbirimizden koparmadığını düşünüyor ve hissediyorum. zannedersem böyle bir forumun doğmuş olması da böyle bir ihtiyacın sonucu. özgürce, yapıcı paylaşımlar dileklerimle

agovic75
21-07-06, 16:54
saffet bey ben öncelikle şunu belirteyimki benim karşı çıktığım olay bayrampaşa olarak genelleme yapmanız .dernek olayına gelince demekki derneğimizin böyle bir site kurmaktan daha önemli işleri varmışki bırakın forum sitesini derneğin kendi bir sitesi bile yok................

salihfazliç
26-07-06, 09:58
saffet abi emin ol biz pendikli boşnakları seweriz ama onlar ( hepsi için söylemiyorum ) bizim gibi düşünmüyorlar....
ben pendike çok gelip gidiyorum aradaki fark senin söylediklerinden kaynaklanıyor...bi taraf gelir düzeyi normal olanlar diğer tarafta biraz daha zengin kesim ama emin ol birbirimizden hiç bir farkımız yok....
burası o kadar kalabalıkki içiçeyiz ama birlik yok ama pendikte tam tersi....
ayrıca açık söylemeliyimki ben ne gördüysem boşnaktan gördüm...

Dokaz
28-07-06, 20:08
dürüstlükleri ,ahlaklı ticaret yapmaları,dil bilmeleri,kendi aralarında dayanışmaları
bence .....

Dürüstlük Ok,Ahlaklı ticaret yapmaları Ok,Dil bilmeleri Ok AMA DAYANIŞMA seçeneğine katılmıyorum maalesef.Dayanışma Boşnak göçmenlerinde ARTIK TİCARETTE YOK.

engeng
15-08-06, 12:15
bence hiçbiri en önemlisi bosnaklarda birlik beraberlik yok

HIFZI
03-09-06, 11:51
[QUOTE=vodolia;21889]dürüslükleri mi?
kurnazlıkları mı?
rekabetçi olmaları mı?
ileri görüşlülükleri mi?
çalışkan olmaları mı?
vs........
vs........
sizce nelerdir?[/QUOTD
Dürüslükleri ve ahlaklı ticaret yapmaları

premenkov
04-09-06, 12:29
dürüstlük olabilir çalıskanlık ta olabilir ama dayanısma diie hiç bişi yoq bu kesinnnnn eger olsaydı her şey daha ii olurdu :D

AdKo
04-09-06, 12:49
kurnazlık bencce ticarette kurnaz olmayan lar iş yapamaz bu saaten sonra

Cucevic
05-09-06, 05:01
Evvela ticaretin kalles bir is oldugu kanisina katilmiyorum.

Cünkü Peygamber efendimiz S.A.V ve mezhep imamimiz imam-i Azam ebu Hanife Hz.leri ticaretle mesgul olmuslardir. Dolayisiyla onlarin ticaret ahlakini kendimize örnek alsaydik ticaretimiz dört-dörtlüge yakin olabilirdi.
Sahabenin büyük bölümü ticaretle ugrasti ve islami bu yolla dürüstlükleri ile yaydi!..

17 senelik is hayatimin 15 senesini Carsikapi, Beyazit, laleli,Cemberlitas ve Sultanhamanda gecirmis biri olarak calismadigim millet kalmadi diyebilirim.

Bazi kardeslerimin dedigi gibi maalesef ticaretin büyük bölümü yahudilerin elinde...Bunun nedeni ise her ne kadar aralarinda anlasmazlik (hasedlik) olsada gercekten dayanisma icinde olmalari.

Henüz laleli parlamamisken carsikapi-gedikpasa-kapalicarsi da idi bosnaklar.
O zamanlar belki bu kadar cok seyleri yoktu ama acgözlü degillerdi ve dayanisma vardi. Isler hizlandi ve büyüdü meblalarda ayni oranda hayallerinin üzerine tasininca cok az kisi öz kardesi ile birlikte olmaya devam edebildi. Kardes kardesin malina gözünü diker dereceye geldi. (komsunun tavugu komsuya kaz görünür misali)

-Hepinizin bildigi komsusu falan vardir. Amca cocuklari yada teyze cocuklari olup kazandikca ayri düsen.

Dedemler babamlar kardesleri ile bizimki gibi baglarla bagli degildi. Bizler kardesler olarak cikarlari gözetir olduk...ESKiLER KUL HAKKINDAN COK KORKARDI. cünkü Allah C.C. bir ayeti kerimede her günahi affedebilecegini ancak kul hakkini müstesna kildigini bildirmisti.

Eskiler samimi idi herseylerinde. Asklari da öyleydi. Simdi baglama yapmak marifet oldu. Ask yerini Tutkuya, hirsa, hevese birakti. Sadakat yerine aldatmak marifet sayilir oldu.

CMLC kardesimin dedigi gibi bosnaklarin cogu hayal edilmeyen nimetlere kavustu bu cennet vatanda. Gelin görün ki bu nimetler öyle degerler aldi ki bizden telafisi cok zor.

Bende umutluyum lakin Saffet Candas kardesimin dediklerinde de haklilik payi cok. Eskiden Yildirimda da, ya en yaslilar ya da konusulan konu üzerine en bilgililer konusurdu. Simdi ise üzülerek söylüyorum herkes konusuyor ancak parasi olanin sözü dinleniyor.

Su bir gercek ki 1989 dan sonra coksey degisti bizlerin evlerinde ve toplumumuzda. Gerek pendik gerekse yildirim ve gerekse Türkiye insanlari olarak maddi anlamda cok seyler kazanmis olabiliriz ama manevi olarak kaybettiklerimizin yaninda pek kiymeti yok.

Neyse umarim yeni nesil dedesinden gelen maneviyati babasindan gelen materyallerle birlestirip, bedenle ruh gibi capcanli gelir hem ticarete hem sosyal hayata.

Bosnaklari basarili kilan bence ilk neslin cok zorluk görmesi ve dayanismasi oldu. (inanmassaniz babama sorun.) :)

Saidi Nursi Hz.lerinin dedigi gibi ;

"ZAHMETSiZ RAHMET OLMAZ."

Büyüklerimiz cok zahmet cekti ve Rahmet hasil oldu.

Bunlar benim sahsi görüslerimin bir kismidir, genellemedir herkesi kapsamaz.

NOT: Bu yasima kadar gördüklerimden diyebilirim ki herseye ragmen Bosnaklar yaptiklari is ne olursa olsun MARKA olmuslardir. insaat marangoz-spor vs.

Selametile.

esco
05-09-06, 13:27
Kanaatim şudurki boşnaktan sahtekar çıkmaz olsa olsa şeytana uymuştur oda kısa süreli

trebas mi
17-09-06, 21:04
Esco Ya Katiliyorum :)
Bence De DÜrÜst Ve ÇaliŞkan Olmamizz

gress
17-09-06, 21:38
bizimkiler çakallar ne yapacaklarını kime nasıl muamele yapacaklarını ii bilirler biz aç kalmayız allah bize bu aklı verdikten sonra ok

vetko
19-09-06, 12:18
VALLA BOŞNAKLARIN SEVDİĞİM BİR YÖNÜ VARSA ODA SÖZÜNE SADIK OLMALARIDIR.ANLIYACAĞINIZ ahlak ve dürüstlük başta geliyor amaaaaaaaa
paraya gelince sanki ceplerinde A_K_R_E_P VAR...........İŞTE BUDA EN SEVMEDİĞİM HUYUUU

raşlanka
05-10-06, 10:27
Arkadaşım sana katılıyorum bence ticarette boşnaklar arasında hep bi çekememezlik var hiç bi dayanışma yok aralarında herkes hep bana hep bana diyor.Bu nedendir anlamadım heleki laleli esnafı ya bi düşünün bundan 10-15 sene önce laleli demek boşnak esnaflar demekti ya şimdi boşnaklar orda işveren değil çalışan durumuna geçti egemenliklerini doğululara kaptırdılar .Bunun tek nedeni ise birbirlerini desteklemedikleri için dayanışma yok dayanışma...

muzo
08-05-07, 00:18
Boşnaklar ticarette yaş tahtaya ayak basmazlar.

avdija begovic
08-05-07, 00:21
bır kere bosnakların tıcaret alanının %80 nı olarak tekstılle uğrasmakta ve tekstıl ısınde dıl cok onemlı ve buyuk bır avantaja sahıpler sırpca,hırvatca,bosnakca,rusca,makedonca,polakc a bunların hepsını bılmemız.....

sivska
11-05-07, 21:57
ben kendi akrabalarimda gordugum bosnaklarda asiri derecede durustluk var bide dikkat ediyom dinine bagli olan havaya girmiyolar bi asillik var.. soguk kanli bi sekilde tirmaniyolar basamaklari hemen vazgecmiyolar.caliskaniz yani.. asiri derecede analetik dusunce yetengi var(ornegin ilk ogretim caglarinda baktigimzda genelde matematik, fen alanlarinda basarili oluyolar)bide herkesin bilmesi gereken bisey var Allah birini dibe vurup vurmadan once kibriyle denermis ona yenilmiyen her bosnak basariyi yakaliyo bence

sefaköylü boşnak
06-07-07, 14:21
Dil bilmeleri............

___hiko___
06-07-07, 14:25
bence dürüstlükleri ve kurnazlıklarıdır...

idograz
06-07-07, 15:48
kendi çıkarlarını düşünmeleri ben daha çok kazanayım hesabı bu işten fazla zararlı çıkmadın koparmak hesabı...

sancakli
21-07-07, 19:45
Bizler güvenilir ve dürüst insanlarız bu nedenle de ticaretin her alanında başarılıyız.

ocizelene
21-07-07, 20:02
sabır! ................

cucaq
12-10-07, 21:32
ben boşnakların ticarette çalışkan ve çok akılcı olduklarını düşünüyorum kurnazlık ve sahtekarlık zaten beyaz rengi simge kabul eden bir millette olamaz yani boşnakların ama biraz daha ticaret üstüne eğilmiş olsaydık daha elit bir tabaka olurduk

çatoviç
12-10-07, 23:49
ssuperr bırr konu harrıkassıınn oncelıkle kesın kurnazlıgı bız bosnaklar adamı ıpsız derın kuyuya sokrız gercektende cok zekı ve nerde ne yapmamız gerktıgını bılen kısılerız
askaa ınanmak ıstıyyyoorrumm cuku orda bır yerde varrr

malic
18-10-07, 13:35
dürüslükleri mi?
kurnazlıkları mı?
rekabetçi olmaları mı?
ileri görüşlülükleri mi?
çalışkan olmaları mı?
vs........
vs........
sizce nelerdir?

Slav dillerinin birbirine yakın olması uluslararası ticarette en büyük avantajımız olmuştur. Ticaretin ilk yılları belli bir dayanışma örneği oluşmuş. Ancak yıllar geçtikçe bu dayanışma yok olup, kendi aralarında rekabete dönüşmüştür. Hiç bi zaman ileri görüşlü olamadık. Kardeşler arası ortaklıklar 2. kuşaklara aktarılamıyor zamanla bölünmeler meydana geliyor.